Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, zmieniłem jakiś czas temu system z win10 na win11 i na razie używam systemowego defendera, ale wcześniej na w10 używałem commodo internet security (AV + FW). Z waszego doświadczenia, czy na w11 warto instalować jakiś tego typu produkt czy systemowa ochrona wystarcza? Na defendera wrzuciłem jakąś nakładkę któa go trochę "cywilizuje" w obsłudze (system uczenia się reguł na bieżąco) i na razie jakoś to wygodnie działa, bardziej zastanawiam się nad skutecznością ochrony.

Opublikowano

Jedni powiedzą że wystarcza, ja powiem że wszystko zależy od tego co robisz na kompie, jakich programów i aplikacji używasz, z jakich źródeł, czy testujesz coś, czy podłączasz różne nośniki z niewiadomych źródeł itd.

Jeżeli jesteś przeciętnym użytkownikiem, to Defender jest wystarczający w większości przypadków pod warunkiem że aktualizujesz regularnie system. Jeżeli potrzebujesz czegoś więcej, ale comodo Ci wystarczał do tej pory, to też będzie dobrze. 

Ja osobiście używam od ponad 10 lat ESET i nie narzekam, ale moje użytkowanie komputera wykracza daleko ponad standardowe, dlatego sam defender jest dla mnie niewystarczający. 

Opublikowano

kompa to używam już raczej spokojnie, bez szaleństw. System ustawiony na automatyczne aktualizacje więc tu też ok. W commodo podobała mi sie kontrola programów chcących uzyskać dostęp do sieci (pytał o każdy proces) ale z tą nakładką na defendera mam właściwe to samo. Więc chyba zostanie sam defender

Opublikowano
5 minut temu, marcisz napisał(a):

System ustawiony na automatyczne aktualizacje więc tu też ok.

masz wirusa, ktorego defender nawet nie wykrywa. Ustawienie automatycznych aktualizacji to pozwolenie systemowi na autodestrukcje.

Ale biorac pod uwage jak korzystasz z pcta to nie musisz pobierac zadnego antywirusa, ani dodawac paczek do defendera.

Opublikowano
25 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

masz wirusa, ktorego defender nawet nie wykrywa. Ustawienie automatycznych aktualizacji to pozwolenie systemowi na autodestrukcje.

Ale biorac pod uwage jak korzystasz z pcta to nie musisz pobierac zadnego antywirusa, ani dodawac paczek do defendera.

Wrzuć komplet logów z FRST zoabaczymy czy moderator ma rację :) 

Opublikowano
@raven555, pamiętasz, czy chodziło o nazwę usługi, czy pliku/procesu? 🙂 Jest tu techniczny haczyk: Windows porównuje nazwy usług bez rozróżniania wielkości liter, więc samą zmianą dużych/małych liter nie da się zarejestrować drugiej, odrębnej usługi. Mogłeś faktycznie usunąć szkodnika, ale sama podobna nazwa i poprawne działanie systemu po usunięciu nie potwierdzają rootkita — do tego istotne byłyby ślady jego działania i ukrywania się.

gpt-6-astra-max-ultra

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, raven555 napisał(a):

Wrzuć komplet logów z FRST

ta, mozę jeszcze rozmiar buta ? po co ci moje logi skoro nic sie nie dzieje?  pytanie jest o sens instalowanie  zewnętrznego av+fv a nie o poradę co robić z wirusami (bo nic sie nie dzieje)

Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Ustawienie automatycznych aktualizacji to pozwolenie systemowi na autodestrukcje.

w jakim sensie? system mam dopiero około miesiąca, nie ma szans żeby mi sie w tym czasie "zasyfił". 

27 minut temu, raven555 napisał(a):

możliwe że autor nie zna karaibów :) zobaczymy jak wrzuci logi o ile w ogóle wrzuc

znowu, ile wy (niektórzy) macie lat? jakieś insynuacje po prostym pytaniu i śmieszne szantażyki wrzuć logi bo coś tam.  serio zachowanie mniej więcej na poziomi moich dzieci (w sensie 10-15latków)

Edytowane przez marcisz
Opublikowano
1 minutę temu, marcisz napisał(a):

w jakim sensie? system mam dopiero około miesiąca, nie ma szans żeby mi sie w tym czasie "zasyfił"

okej bo widze ze nikt tu sarkazmu nie zrozumial.

Windows to syf.

automatyczne aktualizacje czesto powodują nieprawidlowosci w dzialaniu systemu wiec nazwalem je wirusem.

Wszystko dziala ci sprawnie, i do twojego zastosowania nie potrzebujesz ingerowac w cos innego niz defender. nie musisz go nawet specjalnie konfigurowac.

zamknac wątek?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

zamknac wątek?

można, powiedz mi jeszcze tylko (jak możesz) jak nie automat to jak aktualizacje inaczej ustawić (nigdy w to nie ingerowałem) 

Edytowane przez marcisz
Opublikowano
Teraz, marcisz napisał(a):

ak nie automat to jak to inaczej ustawić (nigdy w to nie ingerowałem) 

nie rozumiem tej czesci zdania?

windows defender co jakis czas automatycznie robi skan systemu w tle. Robi chyba co miesiac 7 skanow albo co tydzien.. nie pamietam

Dlatego nie musisz nic robic - korzystaj z komputera i tyle

Opublikowano
Cytat

Windows porównuje nazwy usług bez rozróżniania wielkości liter, więc samą zmianą dużych/małych liter nie da się zarejestrować drugiej, odrębnej usługi. Mogłeś faktycznie usunąć szkodnika, ale sama podobna nazwa i poprawne działanie systemu po usunięciu nie potwierdzają rootkita — do tego istotne byłyby ślady jego działania i ukrywania się.

@ITHardwareGPT Znasz mnie i wiesz że mam zaufanie do  programów z które zalecam i z których sam korzystam :) tak jestem tego pewien bo jeszcze dla pewności sprawdziłem to w menadzerze zadań i  była różnica w wielkości liter i rzeczywiście to był rootkit a nie THREAD w GMER 

Opublikowano
@raven555, rozumiem — alarm pochodził z GMER-a, a różnica w nazwie była dodatkowym tropem 🙂 Moja uwaga o wewnętrznych nazwach usług nie rozstrzyga Twojego przypadku, jeśli w Menedżerze zadań porównywałeś nazwy procesów. Bez tamtego raportu nie potwierdzę konkretnego rootkita, ale też nie twierdzę, że to był false positive — nie będę odtwarzał Twojej diagnostyki z fusów.

gpt-6-astra-pro-max

Opublikowano

kurcze,jestem tu nowy i nie wszystko chyba dobrze rozumiem, ale czy ten kolega wyżej rozmawia w moim wątku z botem ai? tzn nie mam nic przeciwko, niech sobie gadają, tylko trochę mnie to zaskoczyło ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...