Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Ostatni raz komputer składałem 7 lat temu i były to zupełnie inne czasy dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Głównie chodzi o sprawdzenie czy to wszystko będzie pasować i czy zmieści się do obudowy ale jak macie jakieś cenne uwagi również będę bardzo wdzięczny. Głównym zadaniem komputera będzie wygenerowanie stałych 240 fps w CS go(monitor 240 Hz) dlatego taki stosunek mocy procesora do karty. Z góry dziękuję za każdy komentarz.

https://www.x-kom.pl/lista/xp7rh3u93

Opublikowano

Hej, co do tych 240Hz czy aż tak tego potrzebujesz. Sam gram w CS i mam monitor 144Hz. Nie potrzeba nic więcej, chyba że celujesz w scenę półprofesjonalną. Warto też zauważyć, że matryca jest słaba, nie oszukujmy się 1000zł za monitor 240Hz to mało. Zestaw nie jest źle dobrany. Proponuję wymianę obudowy na SG1 TG (dodatkowy wentylator) oraz płyty na B450 Pro 4. To jest bliźniak z delikatnymi mało znaczącymi różnicami. Kolejna sprawa to pamięć RAM. Nie ma tutaj zalecenia ale pomyśl o tym ramie https://www.x-kom.pl/p/550267-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3000mhz-cl15-ballistix-black.html 

Lepsze możliwości OC, a do Ryzena będą jak znalazł. Karta pozwoli ci na grę w praktycznie każdą grę na ultra. 

Pamiętaj, że na naszym forum są rabaty. Wklej koszyk pod wątkiem z rabatami i czekaj na wiadomość

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie za odowiedź. Monitor musi być 240hz bo większość moich przeciwników takie posiada więc jestem na straconej pozycji bez tego 😜 Jeżeli chodzi o ram to słyszałem, że cruciale nie działają tak dobrze z ryzenami dlatego wybiorę chyba g skille, które są sprawdzone przez największą ilość ludzi chyba i jest z nimi mało problemów. Na b 450 pro nie ma w liście podstawowych obsługiwanych   pamięci 3200, są w tabelce obsługiwanych pamięci oc a że się nie znam i nie chcę kręcić ramu zbytnio dlatego wybór padł na fatal1ty. Obudowę jeżeli budżet pozwoli to zmienię, nie wiedziałem, że jest tam dodatkowy wentylator😀

Edytowane przez Hiddenly
Opublikowano
12 minut temu, Hiddenly napisał:

Dzięki wielkie za odowiedź. Monitor musi być 240hz bo większość moich przeciwników takie posiada więc jestem na straconej pozycji bez tego 😜 Jeżeli chodzi o ram to słyszałem, że cruciale nie działają tak dobrze z ryzenami dlatego wybiorę chyba g skille, które są sprawdzone przez największą ilość ludzi chyba i jest z nimi mało problemów. Na b 450 pro nie ma w liście podstawowych obsługiwanych   pamięci 3200, są w tabelce obsługiwanych pamięci oc a że się nie znam i nie chcę kręcić ramu zbytnio dlatego wybór padł na fatal1ty. Obudowę jeżeli budżet pozwoli to zmienię, nie wiedziałem, że jest tam dodatkowy wentylator😀

Na pro 4 też odpalisz 3200MHz. 

• Like 1
Opublikowano

Te ASRocki na B450 to serio nic ciekawego, kiepski BIOS z brakującymi opcjami, nawet LLC nie ma i napięcie siada pod obciążeniem bardzo mocno. Lepiej MSI B450-A PRO MAX. Tak samo RAM, w tych G.SKILL pakują najgorszy sort B-Die, weź Cruciale Ballistix.

https://www.x-kom.pl/p/508076-plyta-glowna-socket-am4-msi-b450-a-pro-max.html

https://www.x-kom.pl/p/550269-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-ballistix-black.html

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, tomcug napisał:

Te ASRocki na B450 to serio nic ciekawego, kiepski BIOS z brakującymi opcjami, nawet LLC nie ma i napięcie siada pod obciążeniem bardzo mocno. Lepiej MSI B450-A PRO MAX. Tak samo RAM, w tych G.SKILL pakują najgorszy sort B-Die, weź Cruciale Ballistix.

https://www.x-kom.pl/p/508076-plyta-glowna-socket-am4-msi-b450-a-pro-max.html

https://www.x-kom.pl/p/550269-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-ballistix-black.html

Jeżeli dobrze sprawdziłem ta b450 i inne w podobnej cenie nie obsługują display port tylko ten asrock ma displayport, a monitor musi być podłączony do displayport żeby wyswietlic 240hz.

A co myślisz na temat tych ramów?

https://www.x-kom.pl/p/309457-pamiec-ram-ddr4-hyperx-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-predator-black.html

Opublikowano

Płyta główna nie ma nic do tego, i tak nie korzystasz ze zintegrowanej grafiki, tylko masz zamiar włożyć GeForce'a GTX 1660 SUPER. Zatem spokojnie możesz wziąć zaproponowaną MSI, to obecnie najlepszy wybór (coś o tym wiem, bo jestem w trakcie wielkiego testu płyt B450/X570). Co do pamięci, Kingstony są na kostkach Hynix CJR, zatem ich potencjał podkręcania jest niemal identyczny jak dla Cruciali, które są na Micronach D9WFL (Rev. E). Jak Ci się bardziej podobają, to możesz je wybrać 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, tomcug napisał:

Płyta główna nie ma nic do tego, i tak nie korzystasz ze zintegrowanej grafiki, tylko masz zamiar włożyć GeForce'a GTX 1660 SUPER. Zatem spokojnie możesz wziąć zaproponowaną MSI, to obecnie najlepszy wybór (coś o tym wiem, bo jestem w trakcie wielkiego testu płyt B450/X570). Co do pamięci, Kingstony są na kostkach Hynix CJR, zatem ich potencjał podkręcania jest niemal identyczny jak dla Cruciali, które są na Micronach D9WFL (Rev. E). Jak Ci się bardziej podobają, to możesz je wybrać 😉

Ostatnie pytanie, tamta b450 wykracza poza moj budzet a do tego zamowienie juz zlozylem z tym asrockiem i pamieciami hyperx  i wlasnie zmienilem tego asrocka e na msi b450 tomahawk max, ktory jest 20zl  drozszy wiec na niego moge sobie pozwolic :D  Proszę powiedz, ze dobrze zrobilem bo szybko staralem sie ogarnac zamiennik zanim zaczna realizowac zamowienie.

Edytowane przez Hiddenly
Opublikowano
18 godzin temu, tomcug napisał:

Jak za taką cenę, to wiadomo, że brać, bo ten model jest nawet wyższy od B450-A PRO MAX :E

No właśnie a ja znam magików z grup PT, którzy mówią, żeby nie brać ani A PRO MAX ani Tomahawk MAX bo to straszne padaki i są z nimi duże prolemy. Co taki gość poleca? Oczywiście, że Pro 4 albo K4 no bo przecież lepsza hehe. Jak z takimi pacanami walczyć XD

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 
    • No ja byłem na pogrzebie, nie raz. W mieście na największym cmentarzu mam kaplicę, gdzie zwykle są nabożeństwa, na kolejnym tak samo. Nie wiem, co się dzieje w przypadku, gdy nabożeństwo jest w rodzinnej parafii zmarłego, ale nie kojarzę praktycznie żadnego kościoła bez parkingu czy placu przed wejściem, poza takimi w ścisłym, zabytkowym centrum, ale zdaje się, że nawet na teren ciasnego starego miasta karawany wyjątkowo mogą wjeżdżać tak samo jak karetki, policja czy zaopatrzenie.   Tutaj sytuacja mimo wszystko jest IMHO specyficzna. O ile dobrze widzę, nie ma bezpośredniego przejścia z kościoła na parking, jeśli już, to przez budynek klasztoru/szkoły (?). Inna opcja to właśnie niesienie trumny wzdłuż Czerniakowskiej do skrzyżowania i potem Nowosielecką do wejścia na parking.   Tak, na wsiach jeszcze jakiś czas temu nosiło się albo i nadal przenosi trumnę z konduktem na cmentarz, jeśli jest blisko kościoła. Ale szczerze mówiąc - jakoś tego w centrum miasta nie widzę.  To nie jest boczna osiedlowa uliczka. I jednocześnie nie jest to pogrzeb z celebrą itp.  Wszystko to nawet jeśli trzeba się zgodzić, że widok trumny to nie jest też nic gorszącego. Ale IMHO wystarczy, że wyniosą ją na przystanek...    No właśnie, skoro już muszą, to albo tam powinien być dopuszczony wjazd obok przystanku (a faktycznie nie ma - wszędzie słupki) albo nie powinno tam być pogrzebów. A jeśli mimo wszystko są...  to na karawan przymknąłbym oko.    Ja wiem, że raz na milion jakieś dziecko będzie akurat biegło do przedszkola - ale to są skrajne przypadki, generalnie nic nikomu nie ma prawa się stać jeśli karawan na pięć minut wjedzie ostrożnie i bardzo powoli na chodnik. A podejrzewam jeszcze, że i pogrzeby nie odbywają się tam masowo?   OK, jasne, dura lex... no ale komentarz mam do tego chyba taki jak większość: Konfitura kiedyś w końcu wyłapie ostry wp...l i, jak tłumaczył klasyk: nie będę popierał, ale zrozumiem. A wcale nie jestem fanem kościelnych jasełek.
    • @Dikson Spotkałem się z takim czymś na początku zeszłego roku na OLX, kilka takich kont zgłosiłem i je zablokowali. Widać, że jest to walka z wiatrakami, najwidoczniej dalej udaje im się oszukiwać ludzi. 
    • Gdzie w końcu kupiłeś?  Ja akurat złotego wolę i nawet w przezroczyste etui wsadzę bo mi się bardziej podoba . 
    • Długo czytałem ten temat bez konta, ale w końcu nadszedł czas na kupno OLEDa. Do tej pory własciwie byłem nastawiony na Asusa PG27UCWM, ale ostatnio też zacząłem się jednak zastanawiać nad QD, a dokładniej Dell AW3426DW. Nastawienie na WOLEDa (czy jak to się tam teraz zwie bez white pixela) było głównie z obawy przed rysami przy czyszczeniu, ale niby w tej najnowszej generacji mocno poprawili wytrzymałość ekranu. Okno mam typowo za samym monitorem, więc z tym nie powinno być problemu, bo wprost na niego nic nie świeci + w razie czego mam rolety. Sam monitor będzie na ramieniu, więc minusy i plusy podstawy tych modeli mnie nie interesują. Mogę prosić o podpowiedzi czy warto iść w QD czy jednak poczekać np. na testy tego Asusa jak już się pojawi? Ew. może popatrzeć na jakieś inne modele QD oprócz tego Della, bo jednak do tej pory siedziałem na IPS 16:9, więc będzie to spory przeskok, ale z drugiej strony wolałbym chyba od razu przejść na 4K. Monitor będzie do grania, przeglądania internetu i okazjonalnego oglądania filmów (chociaż od tego głównie mam LG C4). Z takich dodatkowych rzeczy, to też nie mam zamiaru jakoś bardzo dostosowywać się pod monitor, jak np. ukrywanie paska windows. Mam świadomość, że szybciej się przez to może wypalić. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...