Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Postanowiłem odratować moje Lian Li v1020, obudowę kupiłem wiele lat temu jako sam zewnętrzny szkielet, totalnie nie było wnętrza. Wszystkie elementy uzupełniałem z innych obudów, a czego brakowało to projektowałem w 3D i drukowałem na drukarce. Nie ma takiej drugiej Lilianny :rotfl:

Do środka wpadł Rampage Extreme, [email protected] i 2x HD4850 :metal:

Stan przed:

IMG20240308133440.jpg

Stan po:

IMG20250120162053.jpg

Edytowane przez Totek
  • Like 10
  • Upvote 2
Opublikowano

Po perypetiach z instalacją (złącze 7 pin to kobyła jakich mało, ciężko ją upchać przy AIO) a następnie przy awarii MSI Center w końcu zrobione jak chciałem :D zostały dwa endorfy do zmiany, ale póki co mnie nie bolą.

Idzie do mnie 500dx, więc pewnie w weekend będzie przerzutka z ciasnego kruxa vako na bq.

20250122_222213.jpg

20250122_222446.jpg

• Like 4
Opublikowano

Wiem :D to specjalnie dla purystów :> znajdę chwilę w weekend to ogarnę kabelki, zakleję ten dysk :D i będzie pięknie :> docelowo będzie albo calkiem białe światło albo błekitne jakieś, bo zotac świeci tylko na biało.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Qrdello napisał(a):

500DX.

Szacun za przeciśnięcie i wsadzenie 24pin kabla do zasilania- tam jest mało miejsca, dopiero w nowszej budzie to ogarnęli. U mnie Seasonic Focus 550W nie był wstanie się przecisnąć, ile się namęczyłem, więc wyciągnąłem tę blaszkę z napisem Be Quiet i tak miałem podłączone, zanim kupiłem przedłużkę. Zresztą potem poczytałem że niektórzy wyginali blaszkę albo nawet wycinali, by przeszedł ten kabel z grubym oplotem.

Opublikowano

Przeszła, bo kabel jest od zasilacza BQ :D więc oplocik ma mięciutki jak pupcia niemowlaka. Przewody z mojego innego zasilacza od Fortrona czy od Endorfy - nigdy w życiu :D 

Natomiast, się pytam - co za debil projektuje w takich miejscach zasilanie procesora, żeby na potrzeby wpięcia/wypięcia trzeba było wyciągać AIO albo płytę ? :/ tego nie zrozumiem nigdy.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie, nie w każdej budzie oczywiscie tak jest ale niestety w większości z tym EPS'em... :E można równie dobrze zadać pytanie co za debil projektuje tak obudowy gdzie czasem wszyskto jest dosłownie na żyletki  xD 

Opublikowano

Panowie mam takie cuś w pracy, stan niewiadomy - myślicie że warto pod win7 reanimować? Myślę o zbudowaniu takiego kompa z okolic 2010-2012, z kartą pokroju gtxa 460 - jak się znajdzie wersję ti np. lub coś starszego np. 9800GT (obecnie mam w skłądziku kilka sztuk 9500gt, 8600gt 512 gb), na ssdku i do gier z przedziału 99-2010. Styknie to? 

20250123_121738.jpg

Opublikowano (edytowane)

To było tak dawno temu, że zasadniczo nie pamiętam już jaki sprzęt w danym przedziale czasu był topem. Obstawiam, że gdzieś koło 2009-10 to pewnie core 2 quad q6600 (gdzieś nawet taki mi zalega), z 4gb ramu i coś pokroju gtxa 480.

I nie mam preferencji co do wydajności. Nie będę wywalał jakiejś dziwnej kasy na podzespoły, które mogą paść od ręki. Jedyne, co jestem w stanie dokupić to odpowiednia grafika (mam we Wrocławiu takiego faceta, który ma takie starsze karty w dobrej cenie) czy zasilacz, w razie potrzeby. Podstawka musi być tam co znajdę, czyli albo era core 2 duo/quad albo phenom 4 jajkowy.

Rozdzielczość się dopasuje, mam sporo monitorów 4:3 tak do 1280x1024, a detale kwestia umowna.

Białe oświetlenie wnętrza, ułożone kable, wyprofilowane specjalnie tak, żeby @Send1N nie zauważył pewnych szczegółów :D 

20250125_081501.jpg

Edytowane przez Qrdello
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)

Phenom ii x4 to był bardzo fajny proc na tamte czasy, lepszy  gierkach od wspomnianego Q6600 (sam miałem model x4 965)

O niebo lepiej to wygląda niż te ujowe tęcze LGBT :E :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

To fakt, led pod sufitem plus biały kolor robi robotę. Ma w sobie coś ta kombinacja takiego, że przyjemnie się patrzy na miks czarnego z białym. Dlatego też nawet nie szukałem bardziej krzykliwej karty czy ramów z LEDami, bo efekt mógłby się trochę zepsuć.

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

I zdjęcie pod kątem, żeby Send1N nie widział HDD :E

A jak :D szczerze, nie chciało mi się szukać dodatkowego kabla molex pod zasilacz, żeby wywalić dyski do piwnicy. Teraz na jednym molexie mam wszystko :E 

Do i7ki w endorfy muszę teraz kupić jakiś kontroler argb bo tamtejszy msi nie ma żadnego sterowania podświetleniem, a zwolniły mi się stratusy i fluctusy to będę  mógł tęczę wywalić i wstawić możliwość regulowania światłem. Kiedyś darkflash miał kontroler, ale widzę że teraz na allegro go nie ma - są tylko jakieś takie majfriendy co to nawet na fotce widać jak się zwiera :P 

Opublikowano

A ja moi drodzy kupiłem w końcu białe pamięci, niestety Corsair Dominator Titanium musiałem zwrócić, apka Corsair  gryzła się z innymi apkami takimi jak np. Dragon center od MSI. Wgrywanie pluginów niestety nic nie pomogło.  W związku z tym padło na Lexar Ares i w sumie nie żałuję, ładnie wyglądają i były dużo tańsze. Został mi do wymiany monitor, obiecałem sobie, że w 2025 roku nic nie będę już kombinować, ale no cóż nie da się i chyba padnie na Philips Evnia  OLED 34", bialutki oczywiście 😂 chyba , że macie coś innego na oku do polecenia. 

IMG_20250125_085122.jpg

IMG_20250125_085136.jpg

IMG_20250125_085147.jpg

IMG_20250125_085239.jpg

IMG_20250125_085310.jpg

• Like 6
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam Vengeance Pro i faktycznie iCue to bardzo słaba aplikacja :E ani się nie chce integrować z msi center, ani specjalnie sama nie posiada zbyt wielu fajnych funkcji - ale same ramy stabilne jak skała, zero problemów z nimi jak do tej pory. Póki co lecą na XMP2 - 3600MT/s, ale czytałem gdzieś że przy poluzowaniu timingów i 4400 potrafią robić stabilnie. :] się sprawdzi kiedyś tam. Narazie akurat w departamencie ramu mocy mi nie brakuje :> 

Cały biały build wygląda kozacko, ale ja to chyba dopiero przy przejściu na AM5 będę w tą stronę szedł - i to też nie wiem czy od razu, bo dosłownie wszystko u mnie czarne jak smoła :> 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Białe  sety zawsze mi się podobały ale sam nigdy nie miałem :/ minusy tego są takie że aby to naprawdę fajnie wyglądało to wszystko musi być pod kolor a z białym to już nie jest tak hop siup jak z czarnym :P Największy problem był/jest właśnie z dobraniem monitora w takiej kolorystyce, @Pitt_34 to jeszcze głośniki by pasowało białe z czarnymi wstawkami zapodać jak już iść na całość xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jadąc po kolei, pierwszy to komputer używany przez Ojca. Xeon e5450 + 8GB RAM 800cl5 + Gtx1050Ti na płycie ASRock P43DE. Buda to stary Chieftec Mesh. Mimo że chciałem już wiele razy złożyć coś nowszego to Ojciec i tak nigdy nie chciał i wciąż siedzi na tym staruszku :P

Drugi to komputer brata (w sigu to co w nim siedzi).

Trzeci to ten na którym ja siedzę (też w sigu co w środku).

Na końcu jak wyglądał świeżo po przejściu z lga775 (zdjęcie 6) i ostatnie (zdjęcie 7) jak wyglądał jeszcze na lga775  Początki to Ryzen 5 3600 i GTX950.

IMG_20241012_131831.jpg

IMG_20240623_143928.jpg

IMG_20241012_142210.jpg

IMG_20240810_130707.jpg

IMG_20250104_122037.jpg

IMG_20230401_154224.jpg

DSCN0269.JPG

Edytowane przez foh_23
  • Like 7
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

to jeszcze głośniki by pasowało białe z czarnymi wstawkami zapodać jak już iść na całość xD 

Wiedziałem, że nie umknie to Twojej uwadze, zrobi się po monitorze :E 

@Umpero myślałem , że ja mam dużą budę, ale patrząc na Twoją zrozumiałem, że się mylę 😂 

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 25.01.2025 o 08:19, Send1N napisał(a):

Phenom ii x4 to był bardzo fajny proc na tamte czasy, lepszy  gierkach od wspomnianego Q6600 (sam miałem model x4 965)

O niebo lepiej to wygląda niż te ujowe tęcze LGBT :E :thumbup:

Wszystko spoko ale jeżeli dobrze pamiętam to Q6600 jest z roku pańskiego 2007 (Q9650 z 2008 chyba) natomiast wspomniany powyżej Phenom to już rok 2009. Rok 2009 to u intela już chyba pierwsze i5/7. Żeby nie było to ja jestem team AMD (R5600, R5700G):D. Oczywiście mogę się mylić z tymi datami.

Opublikowano

Wydaje mi się, że 4 rdzeniowce od AMD to jeszcze seria core2, dopiero 6 rdzeniowce rywalizowały z pierwszymi corei i dostawały bęcki.

Phenomy te pierwsze były wyraźnie tańsze od core2, a wydajnościowo im dorównywały. Dodatkowo można było je kręcić, niektóre mogłby mieć odblokowane rdzenie (np P2 720BE), i to był dobry deal dla graczy wtedy.

Miałem kiedyś takiego właśnie X3 720BE na płycie ASUSa, która umożliwiała odblokowywanie rdzeni. Do tego pierwotnie był 8800GT od EVGA (świetna, jednoslotowa karta - miałem ją z 2-3 lata bez mała, wszystko na niej chodziło super) a później GTX460 768MB, chyba od Leadteka. To wszystko zapakowane we wspomnianą przeze mnie wcześniej budę od CM - Centurion. Jak na swój czas, mega sprzęt. Później sprzedałem bo poszło się do pracy, na mały pokoik na wynajem, mało miejsce etc :E szkoda mi do dzisiaj tego kompa - fakt, wziąłem dobrą kasę za niego ale cóż, wspomnień czar pozostał.