Karta dzwiekowa
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Tomek1623 · Opublikowano
Sprawdzałem i nie widzę różnicy, kimnąłem w nocy 2 razy pod rząd, i jak noc była tak jest dalej. -
Przez azgan · Opublikowano
W pierwszej części posta pełna zgoda ale w drugiej ? F.E.A.R może graficznie odstawać ale AI to ma nadal na wysokim poziomie, często nawet lepszym od tego co dzisiaj można zobaczyć 😉 -
Przez galakty · Opublikowano
Oho, zaczyna się. Za 4-8 lat zmiana rządu na "opozycję" bo KO źle rządzi -
Przez DjXbeat · Opublikowano
Ja wcześniej nie miałem faktury prognozowej. W lipcu wprowadzili harmonogramy z fakturami prognozowymi dla prosumentów. Zmienili również okresy rozliczenia faktur 6-miesięcznych czyli zamiast styczeń-czerwiec, lipiec-grudzień teraz będę miał listopad-kwiecień maj-październik bo od teraz okres rozliczenia zależny jest od założenia PV. Teraz przysłali mi fakturę za okres lipiec-październik i dalej już będą faktury rozliczeniowe co 6 miesięcy. Problem w tym, że dodali również prognozowane faktury na podstawie poprzedniego okresu i te prognozy wylicza automat - system. W PGE wyjaśnili mi dokładnie, że te pierwsze prognozy są bardzo mocno zawyżone (nie potrzebnie) ale już w kolejnych okresach ich praktycznie nie będzie. Od razu przyznali, że chcieli przesunąć okresy rozliczeniowe bo w styczniu i lipcu siada im system fakturowania bo wtedy rozliczali wszystkich prosumentów. Teraz okres 6-miesięczny nie zaczyna się w styczniu a od miesiąca uruchomienia instalacji fotowoltaicznej. Moja uruchomiona była w październiku więc mam pół roczny okres listopad-kwiecień. Ktoś kto założył PV w styczniu będzie miał okres rozliczeniowy luty-lipiec itd. Prognozy wprowadzili dlatego, że spora część osób po otrzymaniu faktury pół rocznej w ogóle jej nie opłacała i mieli problem z zarządzaniem finansami. Jeśli chodzi i prosumentów na nowych zasadach to nic nie stracę ale prognozy przy starym systemie są już problemem. Robiąc nadpłatę z prognoz całość będę miał wyrównaną w fakturze, która przyjdzie mi za okres listopad-kwiecień. Mogę złożyć wniosek o korektę prognozy ale wtedy zrobi się jeszcze większy pierdo... a teraz mam już to dokładnie rozpisane.
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi