Skocz do zawartości

Zestaw dla przyjaciela JTN5M za 6k. WYMAGANY 980 ti.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Winc stało się. Przyjaciel dostał "5" z zachowania, za co jego kochana mama postanowiła mu kupić kompa ( :ehh: ). Budżet (tutaj cytuję: "jeśli dasz radę złożyć coś z 980 ti za 6k to będzie 6k, jeśli nie 5k): 6k +/- 100 złociszy orła białego aka złotówków. Kolega nie potrzebuje HDD bo ma. Będzie grał w gry na FHD, ale zamierza nie zmieniać nić w środku przez następne parę lat. Czy będzie robił OC? Pytanie retoryczne. To jasne, że ja mu je zrobię. Wymagania? Gry, gry, wspomniałem o grach (?) i jeszcze raz gry. 

Tak czy inaczej kolega zwrócił się z doradami do mnie (i dobrze zrobił, moim skromnym zdaniem) i ja złożyłem oto taki zestawik: https://www.morele.net/inventory/info/APwnJ/

Coś zmienić? 

Opublikowano

Arctici f12 są dobre, u mnie chodzą już 4 latka i nic im nie jest, troszku jednak mocno kurz się do nich przykleja :D 

SSD 250gb aż potrzebuje? Generalnie jak do gier tylko, to starczy mu 120gb na system + pierdółki, szkoda kasy. 

*Oczywiście istnieją wyjątki jak gra Lineage 2 gdzie tam bez ssd się nie da grać (ale to gry, które można policzyć na palcach jednej ręki)

Zwróciłbym uwagę, że mamy tutaj kartę graficzną za 3k, gdzie mamy obudowę za 190zł.

Nie rozsądniej zrobić SLI z 970? Cena ta sama, wydajność lepsza, jednak fakt multi-gpu ma też swe minusy.
Opieram się na tym teście: https://www.pcgamer.com/nvidia-geforce-gtx-980-ti-review/

Wiadomo, że wtedy będzie trzeba inny zasilasz. Ten co jest teraz do proponowanego przez Ciebie zestawu starczy, ale bez żadnej nadwyżki po OC, będzie mocno obciążony.

Chłodzenie dla procka też nie jest najlepsze. Jednak głównym zastosowaniem są gry więc narzut na gpu, więc się nie czepiam.

Opublikowano (edytowane)

Moim (i jego) zdaniem 250 GB to minimum na gry + system, szczególnie że dysk HDD ma z PS4 i jeśli by się dało to nie chcę mu się go wyciągać. 

Zasilacz - tutaj mam rozkminę. Jeśli cena RM650x nie wzrośnie na dniach to go wsadzę do tego zestawu i po problemie. W razie czego 550x styknie, nawet z OC, chociaż będzie obciążony.

SlI 970 - za mało pamięci, flickering... Nie chcę mi się w to bawić. ;)

Chłodzenie procka styknie, szczególnie że zamiast przeciętniaka pt1 użyję GC Extreeme.  

I7 do gier nie ma sensu. I5k + OC go niszczy. 6700k to póki co nijakie rozwiązanie, bo gracze prawie nic nie tracą oszczędzając na 6600k, a profesjonaliści za niewiele więcej mają x99, która ma "wincyj rdzeniuff". 

Edytowane przez JTN5M
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jak już brać więcej niż jedną kartę graficzną, to polecam mieszać Nvidia + AMD, bo w takim duecie karty wykonują pewne algorytmy inaczej a co za tym idzie lepsza jest wydajność niż Zielony+Zielony lub Czerwień+Czerwień.
Źródło: https://arstechnica.com/gaming/2016/02/directx-12-amd-and-nvidia-gpus-finally-work-together-but-amd-still-has-the-lead/

Co do zestawu to uważam, że wszystko jest ok, jedynie radzę nie podłączać czegoś prądożernego pod usb 3.1 z takim zasilaczem, bo może ono przesyłać 100W mocy :D

Edytowane przez tesel
Opublikowano

Tylko pytanie po co? Nie lepiej już kupić w takim wypadku dorzucić do grandisa, szczególnie że na 6600k nie będzie jakieś straszniej różnicy pomiędzy tymi chłodzeniami. 

Opublikowano

Tylko wspomniałem o możliwości SLI :)

Ale po co koledze gry na tym SSD, szkoda pieniędzy. A za to można dołożyć do czegoś innego. A ia na 120GB sam mam programy, 2 systemy + jedną grę. 

Opublikowano

W Skyrimie czy GTA 5, lub w innych grach z otwartym światem  SSD jest bardzo przydatne, a jedna taka gra może ważyć 60 GB nie wliczając modów czy instalki na dysku. Więc jak przyjaciel chce kilka gier, to 120 GB może być mało...

• 1 miesiąc temu...
  • gtxxor zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tylko z powodu słabej dostępności, to z regularną ceną nie miało nic wspólnego i nie jest żadnym wyznacznikiem w tej sytuacji. 
    • powiem wam że te antywirusy i cleanery to jest jakaś kaszana    https://github.com/KPRCB/XboxGameBarExample   to już w ogóle totalnie jakaś głupota, bo to mój kod c++ x D      logi z eseta to też jest kaszana   żadnych prawdziwych wirusów nie znalazł   Potrzebujemy jakiegoś poważniejszego toola!
    • Zgadzam się... Większość ludzi tak robi ze strachu ale to nie oznacza, że bandyci mogą robić co chcą! Wiem, że Polska to kraj z kartonu, ale nie wiedziałem, że dodatkowo dziki zachód...  A lata 90te dawno już się skończyły... Ja też w takiej sytuacji najpewniej nawet bym nie zwrócił uwagi w sklepie widząc (prawdopodobnie podpitych) kolesi tego pokroju. Natomiast reakcja dziewczyny jak i to co było potem było normalne...   To mi się przypomina ta sprawa ze Szwecji gdzie młody imigrant pozaeuropejskiego pochodzenia zabił Polaka z powodu zwróconej uwagi...
    • Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 
    • No ja byłem na pogrzebie, nie raz. W mieście na największym cmentarzu mam kaplicę, gdzie zwykle są nabożeństwa, na kolejnym tak samo. Nie wiem, co się dzieje w przypadku, gdy nabożeństwo jest w rodzinnej parafii zmarłego, ale nie kojarzę praktycznie żadnego kościoła bez parkingu czy placu przed wejściem, poza takimi w ścisłym, zabytkowym centrum, ale zdaje się, że nawet na teren ciasnego starego miasta karawany wyjątkowo mogą wjeżdżać tak samo jak karetki, policja czy zaopatrzenie.   Tutaj sytuacja mimo wszystko jest IMHO specyficzna. O ile dobrze widzę, nie ma bezpośredniego przejścia z kościoła na parking, jeśli już, to przez budynek klasztoru/szkoły (?). Inna opcja to właśnie niesienie trumny wzdłuż Czerniakowskiej do skrzyżowania i potem Nowosielecką do wejścia na parking.   Tak, na wsiach jeszcze jakiś czas temu nosiło się albo i nadal przenosi trumnę z konduktem na cmentarz, jeśli jest blisko kościoła. Ale szczerze mówiąc - jakoś tego w centrum miasta nie widzę.  To nie jest boczna osiedlowa uliczka. I jednocześnie nie jest to pogrzeb z celebrą itp.  Wszystko to nawet jeśli trzeba się zgodzić, że widok trumny to nie jest też nic gorszącego. Ale IMHO wystarczy, że wyniosą ją na przystanek...    No właśnie, skoro już muszą, to albo tam powinien być dopuszczony wjazd obok przystanku (a faktycznie nie ma - wszędzie słupki) albo nie powinno tam być pogrzebów. A jeśli mimo wszystko są...  to na karawan przymknąłbym oko.    Ja wiem, że raz na milion jakieś dziecko będzie akurat biegło do przedszkola - ale to są skrajne przypadki, generalnie nic nikomu nie ma prawa się stać jeśli karawan na pięć minut wjedzie ostrożnie i bardzo powoli na chodnik. A podejrzewam jeszcze, że i pogrzeby nie odbywają się tam masowo?   OK, jasne, dura lex... no ale komentarz mam do tego chyba taki jak większość: Konfitura kiedyś w końcu wyłapie ostry wp...l i, jak tłumaczył klasyk: nie będę popierał, ale zrozumiem. A wcale nie jestem fanem kościelnych jasełek.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...