Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Przymierzam się do kupna nowego komputera przeznaczonego do gier. Idealnie by było jakby dało radę zmieścić się w budżecie do 5 000 PLN. Komputer raczej nie będę rozbudowywał (no może co najwyżej dokupienie ramu) i chciałbym, żeby mi służył te 5-8 lat. Gram na rozdziałce FullHD 1920x1080 z monitorem 60Hz i fajnie by było pograć w nowe tytuły na wysokich detalach :)
Skonfigurowałem sobie taki oto zestaw, proszę o ocenę i rozwianie wątpliwości co do poszczególnych podzespołów (szczegóły poniżej):

Płyta główna:    ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Procesor:    AMD Ryzen 5 5600X
Cooler cpu:    SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan 140mm/120mm
Pamięć:        Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL 16 Renegade Black
Dysk:        Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 980 PRO
Grafika:    Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE OC LHR 12GB GDDR6
Zasilacz:    be quiet! Straight Power 11 650W 80 Plus Gold
Obudowa:    be quiet! Pure Base 500DX Black

Płyta główna
1. ASUS TUF GAMING B550-PLUS
2. Gigabyte B550 AOURUS ELITE AX V2
3. MSI MAG B550 TOMAHAWK
Która z tych płyt jest najbardziej opłacalna? Ta od gigabyte podobno trzeba bios aktualizować, żeby w ogóle procesory na niej śmigały? A raczej nie chciałbym się w takie coś bawić.

Procesor
1. AMD Ryzen 5 5600X
2. AMD Ryzen 7 5800X
3. AMD Ryzen 9 5900X
4. AMD Ryzen 9 5950X
Jeśli chodzi o procesor to nie wiem, który będzie najbardziej wydajny w grach. Nie będę się bawił w podkręcanie. Z jednej strony fajnie by było zaoszczędzić i wybrać tego Ryzena 5. Nie będę się zajmować żadnym renderingiem czy czymś takim, główne przeznaczenie to gry, to może nie trzeba brać Ryzen 9? A jeśli już, to czy powyższe płyty główne go obsłużą? czy trzeba dołożyć do czegoś mocniejszego? A może w ogóle bez sensu brać Ryzen 9 i wybrać coś pomiędzy jak np Ryzen 7?

Pamięć
1. Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL 16 Renegade Black
2. Patriot 16GB (2x8GB) 3733MHz CL17 Viper Steel
3. Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16
Która pamięć jest szybsza 3600MHz CL 16 vs 3733MHz CL 17? Bo wolałbym raczej brać te szybsze. Kolejna sprawa, czy 16GB to ilość wystarczająca? czy od razu brać 32GB? A może kupić jedną kość 16GB i potem dołożyć drugą 16GB za parę miesięcy?

Grafika
1. Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE OC LHR 12GB GDDR6
2. ASUS GeForce RTX 3060 DUAL OC V2 LHR 12GB GDDR6
3. MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC 12GB GDDR6
4. MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12GB GDDR6
Raczej wolałbym brać kartę graficzną z 12GB pamięci, żeby mieć właśnie jakiś zapas na przyszłość. Te modele zwróciły moją uwagę, aczkolwiek nie do końca wiem, który wybrać? Bo w zasadzie różnią się jedynie ceną i taktowaniem rdzenia, rozmiarem czy ilością złączy zasilania albo mają wpisane różne rekomendacje co do mocy zasilania. A może RTX 3060 to już zbyt "stara" karta? Może się wstrzymywać z kupnem poczekać trochę i za parę miesięcy kupić RTX 4060? (o ile będzie coś takiego).

Zasilacz
1. be quiet! Straight Power 11 650W 80 Plus Gold
Wybrałem o mocy 650W Plus Gold, a może to błąd i wystarczy 550W? Ciężko się połapać jaki faktycznie by mi wystarczył? Czy opłaca się brać Plus Gold czy może wystarczy Bronze? A może mimo wszystko lepiej dołożyć do Platinum?

Obudowa
1. be quiet! Pure Base 500DX Black
Przyznam jest trochę droga, wybrałem ją bo zasugerowałem się popularnością. W zasadzie to przydałaby mi się obudowa, która byłaby w miarę przestronna w środku, żeby wszystkie podzespoły włącznie z coolerem PC czy kartą graficzną spokojnie weszły. I żeby była odpowiednio chłodzona z dobrym przepływem powietrza. Szklana / przezroczysta z lewej strony by było widać bebechy to też fajny bajer, raczej nie potrzebuję, że by świeciła jak tęcza. Pewnie dałoby się zaoszczędzić na tym elemencie? Tylko jaki model spełniłby moje wymagania w takim razie?

AM4 vs AM5
A może całkowicie bez sensu jest pakować się w platformę AM4 i lepiej zacisnąć pasa, dołożyć pieniążków i skonfigurować sobie zestaw na platformie AM5?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Z tych płyt B550-PLUS to dobry wybór, najtańsza i sensowna jakościowo, pozostałe dwie nie mają niczego więcej w specyfikacji (poza Wi-Fi dla Aorusa, ale z tą płytą ludzie dość często mają problemy). Procesor bierz Ryzena 5 5600 albo Ryzena 7 5700X, jeśli chcesz mieć 8 rdzeni zamiast sześciu. RAM najlepiej 32 GB, obecne gry mają dość wygórowane wymagania od strony pamięci. Grafika pierwsze trzy modele podobne jakościowo, budżetowe konstrukcje, GAMING X to topka i z tego, co widzę, dopłata nie jest jakaś straszna - ok. 200 zł. Tak więc zastanów się dobrze, czy chcesz brać tanioszkę, czy szarpnąć się na coś lepszego jakościowo. Zasilacz 650 W ok, jestem za tym, żeby dopłacić do Golda. Na obudowach się nie znam %-)

AM5 to byś musiał dopłacić jakieś 250 zł na RAM, ~300 zł na płycie przynajmniej i ~300 zł przynajmniej na CPU (Ryzen 5 7600X). To jednak trochę kaski jest i w budżecie się możesz nie zmieścić.

Opublikowano

Proponuję 5700x + https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-b550m-a-6787909/ (skoro nie zamierzasz zmieniać to jest styks do tego ryska)+ fera5+ https://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-radeon-rx-6700xt-hellhound-12gb-gddr6-axrx-6700xt-12gbd6-3dhl-5947452/ lub tańsza. Dysk kc3000. Pamięć jak kupisz 1x16 to bedziesz miał do 30% holda przez single channel na cpu. Obudowa, żart. To ci styknie https://www.morele.net/obudowa-krux-vortex-argb-krx0094-8668320/. Jak się boisz kurzu, bo nie znam tej konstrukcji, to se psikniesz dezodorantem raz na pare miechów (tylko zobacz jak to się robi), ja  mam spc bez filtra(bardziej siatka niż siateczka) i daje rade po roku bez czyszczenia od środka. Jak dla ciebie clue jest 1080p i 60hz to się skup na grafice (3060-6700xt to koło 35%). 5600 na 90% wystarczy(mogą być lekkie problemy w jakichś strategiach czy bardzo porcesorowych grach, ale to w dalszej przyszłości. Dam ci link, bo akurat coś~ 4070ti/3090ti za 2700 raczej cięzko wyrwać ale to do 60hz będzie się strasznie marnować, raczej na zapas pod gry z ps6, a teraz dac 60% power limitu, żeby ją oszczędzać. https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/amd-karta-graf-amd-rx-6950-xt-16g-gddr6.bhtml?utm_source=2208151|lowcygier.pl&utm_medium=TradeDoubler&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• to tylko mod, konie nie mają wstępu do obozu!!
    • Timberborn - 1.0 ma być w marcu, ale można już grać na experimental branch. Wciągnął mnie jak mało który survival city builder. 
    • Compliance, wiec ja bardziej korzystam z tych systemow (albo gonie ludzi za to ze nie korzystaja ) 
    • Po pierwsze, to owszem, jako GRACZ z 40 letnim stażem mogę faktycznie wiedzieć więcej o grach niż krawaciarz w Sony. Nie muszę oczywiście, bo równie dobrze oni mogą to wszystko wiedzieć tylko olewać i wybierać to, co bardziej ucieszy graczy akcjonariuszy.   Poza tym podawałem kilka dni temu argumenty dlaczego uważam, że na moim podejściu wyszliby lepiej, bo jak myślą, że mierność wystarczy i w sprzęcie i w dostarczaniu wybitnie dobrych gier, to się to nie skończy dla nich dobrze. Cloud gaming, Nintendo i MS (i ew. inni) ich na tym polu pobiją bez trudu. O VR też mi pisali to samo przy PSVR1. A potem główny twórca PSVR1 i entuzjasta VR, po tym jak z hukiem wyleciał/odszedł z Sony potwierdził moją krytykę, że w zarządzie decydowali debile. Poza tym nie zawsze, a nawet nie w połowie wypowiedzi piszę o wszystkim. Nie mam prawa mieć własnych wymagań? Jak napisałem w poprzednim poście - czuję się graczem-weteranem. To tacy jak ja zbudowali tą branżę kupując gry, gdy casualia wyszydzała z durnymi tekstami typu "ho ho ho, hie hie hie, 20 lat ma  a jeszcze gra w jakieś dziecinne giereczki". Uważam, że mam prawo chcieć, aby powstało jeszcze jakieś fajne Playstation a nie Potation. I tutaj może moja wina, że piszę tak, że ciężko zajarzyć gdy przeskakuję pomiędzy tylko i wyłącznie pisaniem o oczekiwaniach swoich i graczy z podobnym podejściem, a kiedy ogólnie.    Sorry, ale żeby to owinąć w bawełnę, napiszę tak: komlpetnie się z tym co napisałeś nie zgadzam.   Dla jednych tak, dla innych nie. Nauczyłem się już po gównoburzy o PS4 trwającej 2 lata na frazie, że osób którym nie przeszkadza, jest sporo, a poza tym mało jest aniołów, którzy piszą same warte czytania posty. Jedynie zawsze przyznaję, że piszę w złej formie i za powtarzanie. To faktycznie może męczyć i za to przepraszam. Ale za resztę już nie.  Nie piszę żeby popsuć specjalnie komuś nastrój, nie krytykuję bo mam zły nastrój i emocje. Bardziej emocjonalnie piszę właśnie gdy widzę marnowany potencjał. Odpalam gierkę w VR i szlag mnie trafia, że tak zajebistej radochy nie daje mi branża tradycyjnych gier AAA. Oglądam sobie omówienie MFG i szlag mnie trafia, że potencjał jest, ale się zmarnuje, bo FG powinno startować z minimum 100+fps, a w nowych grach o to ciężko nawet na 5090+9800x3D. Jak zagram w DriveCluba w 60fps to będę się świetnie bawił i będzie mnie wkurzało, że ten poziom frajdy mogliśmy dostać, ale głupie decyzje w Sony nas tego pozbawiły. To właśnie gdy mam do czynienia z czymś co mi się bardzo podoba, z czymś co pokazuje potencjał, to wtedy człowiek zaczyna myśleć, czy nie mogłoby być tak częściej. A potem czyta newsa typu "Sony naciska na developerów aby dodali low power mode do każdej gry na PS5, w przygotowaniu gruntu pod wsteczną kompatybilność z PS6p" i mnie szlag trafia, nie dlatego, że sam będę na tym przenośnym sprzęcie grał, bo go nie kupię nigdy, ale dlatego, że natychmiast rozumiem jak negatywnie to wpłynie na wiele gier. Nie dziwię się. Natomiast dopóty mój punkt widzenia będzie się opierał o logikę i doświadczenie oraz przede wszystkim prezentował poglądy, których nikt poza mną nie wyraża, to uważam, że pisać je warto. W gównianej, męczącej formie. Bo chyba warto czasem się przemęczyć, jeśli później się okaże, że te męczące teksty były trafne.  Na forum Oculusa była ta sama batalia ze mną. Mam za pasem lata czytania tych samych zarzutów i niestety 80-90% okazało się błędne, co sprawia, że uznałem, że będę pisał choćby i się mało komu to chciało czytać. Bo na miejscu innych sam bym chciał poczytać tak źle napisane rzeczy, jeśli to jedyna droga do poznania opinii trafnej i wyrażanej na wiele lat przed tym jak to samo przyznają inni.  PS4 i jego CPU Oculus i opuszczenie PC VRu PSVR2 i opinia na premierę, że Sony wywaliło VR do kosza i tylko ściemniają, że traktują PSVR2 poważnie Valve i ich zapewnienia, że przeciek o tym, że wywalili następce Indexa do kosza (leak w 2021r.) to gówno prawda G-sync - w 2013r. czy kiedy tam to zadebiutowało, pisałem, że będzie to miało cholernie bolesne negatywne skutki dla branży gier, bo odepchnie kierunek na ostry obraz w ruchu na dalszy plan.   We wszystkich tych sporach leciały na mnie pomyje od "większości". Czasem nawet od 90% forum (Oculus). A jednak miałem rację.  A jeszcze jest mój konik, w którym rację mam zawsze od 20 lat, ale tego tematu wolę unikać.    Także może Ci się to wydawać głupie, ale moim zdaniem mam powody aby się uważać, za może nie tyle eksperta, co kogoś potrafiącego widzieć to, czego nie widzą inni, przede wszystkim w temacie potencjału. Doświadczenie i wyobraźnie pozwala mi widzieć lepiej to, co tracimy przez głupie decyzje krawaciarzy.   Umierając z głodu chętnie zjesz zupę nawet widelcem. Kontekst zysków mi kompletnie zwisa. Już mi dekadę temu pisali, że to dobrze, że AMD czy Nv czy Intel ma mieć drożej dla graczy i wyższą marżę, bo więcej będzie na R&D. A po latach z tych wypowiedzi można się tylko pośmiać. NV ma setki miliardów i co? Od 20016 nie zrobili GPU do gier. OD 2022 nie wydali żadnego GPU przy którym włożono jakąś istotną pracę w poprawę w grach. Intel miał tyle kasy a poszedł w proce które cofnęły wydajność w grach. WALI MNIE sukces wielkich korpo, serio. I ciebie też nie powinien interesować przy rozważaniach nt nextgena z perspektywy graczy.     OK, dzięki za dyskusję, na tydzień  myślę starczy i ja tu stawiam kropkę. Ale ja się spodziewam, że proc w PS6 będzie mocno poniżej 200% mocy PS5, co jest wymagane do 60fps zamiast 30fps (zakładając oczywiście, że na CPU się ten FPS oparł) A jeśli gra ma wyjść na Xbox S to myślę, że CPU PS5 nie utrzyma  (edit: nic powyżej) 40fps w GTA VI nawet przy trybie  240p. a może i skończy na 31-33fps jeśli Rockstar wydusi z tego wszystko pod 30-ci  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...