Skocz do zawartości

Pomoc w dobraniu routera do internetu światłowodowego 5gb/s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów z forum :)

Mam internet światłowodowy 5gb/s z play. Jest to straszne dziadostwo, download na speedtest po kablu dochodzi max do 300mb/s. Także tragedia. Support nie pomaga i wszyscy z play olewają temat. Ogólnie długa historia i jestem strasznie rozczarowany. Ich router też co chwile się wyłącza i wywala internet.

Potrzebuję pomocy w dobraniu bardzo dobrego routera do maks. 2 tys zł, który będzie miał:

- wejście sfp (mam moduł spf-światło), aby połączyć go bezpośrednio ze światłowodem. Światłowód mam doprowadzony do mieszkania, do skrzynki teletechnicznej.
- minimum 5 portów ethernet

- wifi 6

- bardzo dobry sygnał, aby wifi było w całym mieszkaniu (mam mieszkanie dwupoziomowe i obecnie na górze mam słaby internet, a mogę stwierdzić, że w ogóle go nie ma) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 28.07.2024 o 17:18, pckriss napisał:

Witam kolegów z forum :)

Mam internet światłowodowy 5gb/s z play. Jest to straszne dziadostwo, download na speedtest po kablu dochodzi max do 300mb/s. (...)

1. Kwestia techniczna, co sam jesteś w stanie sprawdzić w zawartej umowie, masz światłowód do 5gb/s.

2. Sprawdź kto jest realnym dostawcą Internetu, wiem że Play na pewno korzysta z dawnej infrastruktury UPC; Orange np. od razu informuje że oferta dla twojego adresu jest dostarczana na sieci innego dostawcy - co wiąże się np. z ograniczeniami przepustowości w związku z zastosowaną technologią.

3. Jeśli światłowód powstał w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa, to jego max dla klienta może właśnie wynosić 300mb/s w twojej okolicy i dopiero z czasem wzrosnąć w związku z małym zainteresowaniem ludzi (może wydawać się to śmieszne ale z tego programu nie tylko na wsi budowano infrastrukturę światłowodową). 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wpisz w google play światłowód - pierwszy link.

A tam na pierwszej stronie masz takie KRYMINALNE dezinformacje:

"Do pracy biurowej i przeglądania sieci możesz wybrać światłowód z prędkością do 300 Mb/s, który zapewni stabilne, szybkie łącze. Jeśli jesteś klientem Play, możesz korzystać z Internetu bardzo dobrej jakości w atrakcyjnej cenie. Ten wariant jest odpowiedni dla osób, które na co dzień używają sieci do przeglądania Internetu na jednym urządzeniu.

Jeśli lubisz oglądać filmy  w serwisach streamingowych w wysokiej rozdzielczości, sprawdź wariant światłowodu do 600 Mb/s. To częsty wybór naszych klientów, którzy intensywnie korzystają z sieci i cenią sobie wysokiej jakości streaming.

Przygotowaliśmy również ofertę dla najbardziej wymagających. Nasz najszybszy internet światłowodowy to prędkość pobierania do 1 Gb/s lub 5 Gb/s! Mając w domu tak błyskawiczne łącze, możesz oglądać filmy i seriale w rozdzielczości 4K, a także grać na konsoli czy komputerze online, nie odczuwając praktycznie żadnego opóźnienia. Jeśli zatem twoje hobby albo home office wymagają najlepszego łącza, sięgnij po internet światłowód do 5 Gb/s".

Uważam, że za takie coś powinno się trafiać do więzienia. Tak drastyczne oszustwa nie powinny być bezkarne. Zieloni mylący mb z MB nie wiedzący co Gb GB TB itp. łatwo się na to nabierają. Więc wyjaśnię: już 300 Mb/s wystarczy do celów które oszuści z Play dają do 5 Gb/s. I to wystarczy z ogromnym zapasem dla domu pełnego ludzi (a nie dla 1 kompa). 5 Gb/s jest w sam raz dla firmy na 1000 osób, niby to jest ok. 5 Mb/s, ale ponieważ nie korzystają cały czas, w tym całym łączem więc spokojnie każdy będzie miał 100 Mb/s w szczycie.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mogę znaleźć routera do domu, który miałby Przynajmiej jeden port WAN i LAN 10Gb/a bo taki port potrzebny jest do 5Gb/a, do tego trzeba kabla Cat 6 z obsługą 10Gb/s. Do tego nie spotkałem płyty głównej, która miała by port 10Gb/a wbudowany, Maks 2.5Gb/a.

W ogóle po co w domu 5Gb/a? Czym to wykorzystać w pełni, nawet jakby 10 osób na raz pobierało gry to by serwery nie dały rady.

Ja mam INEA po łączach FiberHost czyli z obsługą symetrycznego łącza. Miałem 2 lata 600Mb/a i 2 lata 1Gb/a. Ostatecznie zostaje na 300Mb/a bo nie pamiętam czy jakikolwiek serwer wyrabiał. Większość ledwo ciągnęła z 40MB/a, a i tak to było wow. Takie serwery co wyciągnęły te 950Mb/a to może EA z raz gdzie pobierałem grę i pobrała się w 10 minut pokazując 12GB zajmuje, ale i tak momentami spadała prędkość poniżej 30MB/a co widać było, że nie wyrabia serwer.

https://www.x-kom.pl/p/608604-router-qnap-qhora-301w-3600mb-s-a-b-g-n-ac-ax-2x10gbe-4xlan.html#Specyfikacja

Ale ma dwa porty WAN 10Gb/a i 4 porty LAN 1Gb/a. Bez sensu.

Edytowane przez Smilenium