drunk Napisano August 2 Zgłoś Udostępnij Napisano August 2 Witam, mam taki problem z dyskiem zewnętrznym "seagate expansion portable 2TB". zauważyłem, że od pewnego czasu laptop (z win 10) nie widzi jednego z folderów na dysku i już mnie ciarki przeszły, że folder zniknął czy coś... ps. mam ustawione "pokazuj ukryte elementy". ku mojemu zdziwieniu, gdy podłączam dysk do smart tv, folder jest widoczny i wszystko działa. Tv ma system WebOS. ktoś mądry mi powie o co chodzi, że windows przestał widzieć ten folder a smart tv go widzi? folder zmienił również nazwę z "stary komp" na "found.000" i wszystko jest w kolejnym folderze pod nazwą "dir0000.chk". screeny poniżej: 1 - https://ibb.co/888mTVy 2 - https://ibb.co/60RTNSs co mogę zrobić w tej kwestii, jak przywrócić tamten folder? i ciekawi mnie też z jakiego powodu "zniknął". Będę bardzo wdzięczny za pomoc! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunk Napisano August 3 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano August 3 beka, forum komputerowe, nikt nic nie wie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudeks Napisano August 5 Zgłoś Udostępnij Napisano August 5 (edytowany) A jak wyłączysz antywirusa to co się dzieje? Widział to - https://ziolowyzakatek.com.pl/ Edytowano September 5 przez dudeks Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunk Napisano August 7 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano August 7 Dnia 5.08.2024 o 12:57, dudeks napisał: A jak wyłączysz antywirusa to co się dzieje? gdzie napisałem, że korzystam z antywirusa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano August 7 Zgłoś Udostępnij Napisano August 7 Witam, found.000 jest ściśle powiązane z narzędziem systemowym windows ckhdsk. Owe narzędzie jest używane do różnych operacji związanych z systemem plików, głównie do sprawdzania jego spójności. Bardzo możliwe, że wystąpił błąd w systemie plików tego dysku. Narzędzie mogło próbować naprawić problem, ale proces został najprawdopodobniej przerwany. Zalecałbym uruchomiać dysk na komputerze, sprawdzić jego etykietę (chodzi o przypisaną literę partycji), następnie uruchomić wiersz poleceń i wykonać polecenie: chkdsk L: /r gdzie "L" jest etykietą dysku na którym występuje problem. Daj znać czy powyższe kroki coś pomogły, jeśli coś jest niezrozumiałe to śmiało pytaj. Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cypian Napisano August 22 Zgłoś Udostępnij Napisano August 22 U mnie podobna akcje była przez robaka. W dodatku zapchał dysk niewidocznymi plikami. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaleron Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Fount000 (i inne cyfry w nazwie) oraz pliki typu .chk jednoznacznie wskazują na skutki działania chkdsku. Ogólnie uruchamianie tej funkcji jest obarczone ryzykiem utraty danych, więc warto tego unikać, zwłaszcza na dyskach SMR (nie znając modelu dysku Autora z dużym prawdopodobieństwem podejrzewam, że to taki dysk) i SSD. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się