Skocz do zawartości

Zestaw MiniPc

morfeusz1805

Rekomendowane odpowiedzi

Wiram. Chciałbym ze wszystkimi się przywitać, to mój pierwszy post na tym forum.

Zamiast laptopa będzie koleżance  składany minipc. Zastosowanie to zwykłe codzienne używanie, czasem mniej wymagające gry. Więc głównie stacjonarnie  z podłączonym  większym monitorem, czasami będzie zabierany na wyjazdy z  mniejszym przenośnym. Priorytety to kompaktowość, cisza w czasie użytkowania, HDMI 2.1, usb4.0 lub usbC z DP i PD (min 15 W) do podłączenia jednym kablem monitor, stabilność, niskie temperatury, bez ledów, wygląd nieistotny, bez zewnętrznego GPU. Marzeniem jest podłączenie monitora 27” jednym przewodem bez drugiego zasilającego monitor, więc PD przynajmniej z 60W. Wiem że teraz z tym ciężko.

Początkowo myślałem coś z  Minisforum. Ale z powodu problemów z biosem, słabe wsparcie i wysyłka za granicę w razie czego, irytujące że nie można zamontować własnego chłodzenia, więc nie chciałbym wpędzić koleżankę na minę. Chyba że się mylę.

Później zastanawiałam się o ASRocku DeskMini X600, Ale z powodu braku podłączenia monitora wraz z równoczesnym zasilaniem, montaż chłodzenia tylko do 47mm także zrezygnowałem. Dostępność w Polsce jak na razie również jest słaba.

Wiec zostaje złożenie od podstaw na płycie Mini ITX. Wstępnie:

1.    Asus Strix B650-I Gaming WiFi.

Asus zawsze miał dobre płyty, ale seria 600 to chyba ciągłe zmaganie się z biosem i plaga  piszczących cewek, długi rozruch. Strach kupować, tym bardziej że gwarancja tego nie obejmuje. Czy problem został naprawiony, czy to wina jakości podzespołów?

2.    Gigabyte B650 I Aodrus Ultra. Teoretycznie gorsze płyty, problemy jak wyżej. ale w Internecie wyczuwa się  jakby  były w mniejszym nasileniu.

Co powiecie na temat tych płyt? Jest się czego obawiać? A może jednak poczekać do stycznia na serię B850? Tylko czym oni tam zaimponują? Brakiem piszczących cewek, WiFi7? USB 4.0 nie będzie, usb C z DP i PD nie wiadomo.

3.    AMD 8700 G

4.    Nisko profilowa, stabilna, trwała  pamięć  RAM  32GB 6000-6400 do podkręcania z radiatorem i z najniższymi opóźnieniami. Która najlepsza?

5.   Chłodzenie minimum 67mm z 120mm wentylatorem. ID Cooling IS 67, Scythe Big Shurikem3, może coś innego? Marzeniem jest dobry radiator około 50 mm z Phanteks T30, więc będzie ponad 80mm. Czy ma znaczenie w którą stronę jest instalowane chłodzenie?

6.    Aby w małej obudowie było wystarczająco miejsca na przepływ powietrza około 200W zewnętrzy zasilacz. Jaki? Chyba że jakiś pico itp. który nie będzie zakłócał.

7.    Dysk SSD  Kingston KC3000

8.   W formie termopada Honeywell PTM-7950. Gdzie można kupić oryginalne?

9.    Największy ból głowy – obudowa. Aby to wszystko zmieścić najlepiej wymiary około 200 x 200 x 100 mm. U Chińczyków znalazłem SKTC A09, ale tam montaż zasilacza jest  wewnątrz i nie ma miejsce na jeszcze wyższe chłodzenie. Czy naprawdę na rynku nie ma takich obudów?

Budżet elastyczny, ale z rozsądkiem.

Za pomoc z góry dziękuję.

• 1 miesiąc temu...

Ad 5

8600g chłodziłem ID Cooling IS-50X v3 (tyle że wentylator 25mm zamiast fabrycznego slim). Nie było problemów z temperaturami.

Radiator + Phanteks T30 to nie przesada? ;) 

Ad 6 
co masz na myśli pisząc zewnętrzny zasilacz? Bo masz albo Pico + kostka 12V, albo mniejsze wewnętrzne (1U / SFX).

Pico wiadomo - będzie cicho, zewnętrzna kostka musi być. Taka dobrej jakości i wyższej mocy to nie są tanie rzeczy... No i kwestia gniazda/wtyku - najpopularniejsze są takie 5.5 / 2.5mm. Do wyższych mocy średnio się to nadaje (gniazdo/wtyk b. mocno się grzeją), tu już się przydaje 4pin mini DIN.

1U / flex - znowu, dobre firmowe rozwiązania są drogie. Tanie chińczyki są dobre, bo tanie. Największą bolączką jest wentylatorek 40mm. Często pomaga wymiana na Noctuę A4x10 lub A4x20 - zależnie co wejdzie na grubość (10 lub 20 mm).

SFX - tu masz (prawie) pewność cichej pracy, przy okazji wentylator 80 / 92mm wyciąga trochę powietrza z obudowy. SFX jest oczywiście największy z powyższego zestawienia, więc i obudowa nie będzie miniaturką. Za to na pewno większe chłodzenie procesora się zmieści.

Ad 9
z obudową faktycznie może być problem...
mam SKTC A09m - na wysokość chłodzenie 67 mm nie za bardzo, takie 60-62 mm to max, potem wentylator będzie za blisko górnej ścianki (słabsze działanie + różne dziwne odgłosy)

swego czasu zestaw na 4700g składałem w Jonsbo U1 (bez plusa) - SFX 80+ Gold, niskie ale wieżowe chłodzenie, w PCIe siedział adapter na dodatkowe dyski m2, może obudowa tego typu?

ctc-jb-u1-angle-large.jpg

19 godzin temu, CryptTM napisał(a):

10l to wcale nie jest wielki kloc. Może ktoś lubi po prostu samemu zrobić sobie taki zestawił, dla samego składania i fanu z tego wyzwania.

Dla hobby budowania to proponuje klocki Lego lub Cobi bardziej urozmaicone rzeczy a i tańsze hobby.

Miniaturyzacja zabija składane samodzielne  miniPC,  zabija tez gniazda procesora, sloty SO-DIMM a nawet dyski M.2.

nie mnie oceniac czy to dobrze czy źle ale takie sa fakty