Dominik92 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Hej. Mam taki problem, otóż miałem epizod z aktualizacjami systemu windows, mianowicie zainstalował mi się jakiś lewy plik i pecet padł. Ogólnie to nie historia o tym, ale gdy to naprawiłem, a stało się to w taki sposób, że zainstalowałem windowsa na innym dysku i dostałem się do owego pliku i go usunąłem. Ale po tym zabiegu, jakimś sposobem, zostało nieprzydzielone miejsce na dysku C. 467 MB. Chciałem rozszerzyć wolumin ale nie mogę tego zrobić. Zrobiłem więc z tych 467 MB partycję, po czym okazało się, że system wgrał tam jakieś pliki ukryte, których nie idzie usunąć. Próbowałem usunąć partycję przez diskpart i natrafiłem na komunikat, że nie można jej usunąć bo jest chroniona itp. Więc zrobiłem to przez komendę "delete partition override". Niestety i po tym zabiegu nadal są tam jakieś pliki ukryte i nadal nie mogę rozszerzyć woluminu C. Pomoże ktoś? Lubię mieć komputer na tip top a ta partycja nieprzydzielona mnie denerwuje. Dodam, że opcja "clean" z diskparta też nie działa, bo nie może usunąć partycji rozruchowej, systemowej itp. taki komunikat wyskakuje. Zastanawiam się, czy poza windowsem da się to zrobić, np. z bootowac instalator systemu windows. Bo z systemu w trybie awaryjnym z wierszem poleceń tez nie można wysczyścić tej partycji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Weź sobie pena z Linuchem i uruchom Gparted, usunie wszystko co każesz, ale nie zdziw się jak system po tym nie wstanie. Edytowano %s o %s przez Mar_s Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadDog Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Albo Linux i fdisk. Ale trzeba z tym mocno uważać, żeby sobie nie pokasować innych partycji https://phoenixnap.com/kb/delete-partition-linux Spróbuj też ewentualnie pena z bootowalnym Windowsem 10 lub 11. To narzędzie też jest całkiem znośne jeśli chodzi o kasowanie partycji. Edytowano %s o %s przez MadDog Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 3 godziny temu, Mar_s napisał: Weź sobie pena z Linuchem i uruchom Gparted, usunie wszystko co każesz, ale nie zdziw się jak system po tym nie wstanie. Partycje systemową, po tym incydencie zrobiłem od nowa. Więc myślę, że chyba nie ma opcji, żeby pliki sie na dwie partycje rozdzieliły. Ale moge się mylić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Jak masz tam pliki systemowe to Winda raczej tego nie ruszy. Jedynie instalka od nowa wraz z usunięciem partycji i zrobieniem nowych. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 1 minutę temu, Mar_s napisał: Jak masz tam pliki systemowe to Winda raczej tego nie ruszy. Jedynie instalka od nowa wraz z usunięciem partycji i zrobieniem nowych. No ja własnie nie wiem co to za twór powstał. Zajęte jest 16Mb tej partycji. Ona sama w windowsie oznaczona jest normalnie, jako primary. Żadna systemowa czy rozruchowa. Ale przy wyczyszczeniu jej wtedy windows krzyczy, ze tam jakieś pliki systemowe są. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Jak instalujesz system Windows to on zawsze sobie tworzy partycje systemowe, dlatego najlepiej usunąć wszystko i instalując wskazać mu całość, sam sobie podzieli. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s W ogóle ciekawa sprawa i pierwszy raz to widzę, że ta partycja może być nieprzypisana. Jak utworzez z tego dostępnego miejsca partycje, to właśnie za każdym razem zajęte jest 16 mb. I ciekawiej się robi bo jak te 476 mb podziele na dwie partycje to obi są zajęte po kilkanacie mb. I tego nowego, wolnego miejsca też nie mogę scalić z partycja podstawowa dysku c. 2 minuty temu, Mar_s napisał: Jak instalujesz system Windows to on zawsze sobie tworzy partycje systemowe, dlatego najlepiej usunąć wszystko i instalując wskazać mu całość, sam sobie podzieli. Zgadza się, ale wtedy, nie zostawi Ci system żadnej wolnej partycji. Dwie masz na rozruch i pliki systemowe a reszta miejsca jest na dane. A tu mam jeszcze tą jedną dodatkową, która moge manipulowac i formatować ale nie usuwa tych plikow ukrytych i nie mogę jej z niczym polaczyc Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaleron Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Pokaż, jak partycjonowanie tego dysku widzi DMDE Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 4 godziny temu, Kaleron napisał: Pokaż, jak partycjonowanie tego dysku widzi DMDE Nie mam takiego programu. Partycje wyglądają tak jak na pierwszym zdjęciu. Na drugim zdjęciu widok z "mojego komputera". Na trzecim zrobiłem podział tej partycji na dwie i wygląda to tak jak na zdjęciu trzecim i czwartym. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeBomB Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Też widzę że mam u siebie taką partycję, tylko ona ma 528 MB i nic nie jest do niej przypisane, nie jest opisana. Po rozeznaniu wychodziłoby na to, że jest to partycja MSR (microsoft reserved partition), która kiedyś miała 16 MB teraz ma około 500 MB. Jak dobrze rozumiem, to występuje gdy dyski masz GPT a nie MBR, choć tu pewności nie mam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 5 minut temu, LeBomB napisał: Też widzę że mam u siebie taką partycję, tylko ona ma 528 MB i nic nie jest do niej przypisane, nie jest opisana. Po rozeznaniu wychodziłoby na to, że jest to partycja MSR (microsoft reserved partition), która kiedyś miała 16 MB teraz ma około 500 MB. Jak dobrze rozumiem, to występuje gdy dyski masz GPT a nie MBR, choć tu pewności nie mam. Czyli nie ruszać? Zostawić nieprzypisaną? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeBomB Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s No chyba póki co najlepiej by tak było, żeby nie ruszać, zostawić nieprzypisaną, bez litery dysku, tak jak była i co jakiś czas obserwować czy się tam coś nie dzieje. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s To tak zostawię, chociaz kusi mnie, żeby pomajstrować bo wydaje mi się, że jej wcześniej nie było. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeBomB Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Mogło jej nie być, albo miała 16 MB. Czemu teraz ma tyle, tego nie wiem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadDog Napisano wczoraj o 07:24 Zgłoś Udostępnij Napisano wczoraj o 07:24 Trochę to dziwne ale one wyglądają jak zwykłe partycje NTFS (dysk I i J). Nie są opisane jako Reserved Partitions. Włącz w eksploratorze aby pokazywało ukryte pliki i foldery. Wejdź do tych dysków i zobacz czy są tam jakieś pliki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 23 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 godzinę temu, MadDog napisał: Trochę to dziwne ale one wyglądają jak zwykłe partycje NTFS (dysk I i J). Nie są opisane jako Reserved Partitions. Włącz w eksploratorze aby pokazywało ukryte pliki i foldery. Wejdź do tych dysków i zobacz czy są tam jakieś pliki. Nic tam nie pokazuje. Z wiersza polecen jak wrzuci sie "dir" tez nic Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadDog Napisano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) Włączyłeś aby pokazywało ukryte pliki i foldery w eksploratorze? Ewidentnie widać, że coś tam jest bo widać zajętość dysków. W wierszu poleceń samo dir tez nie wystarczy. Daj komendę dir /a:h Edytowano 22 godziny temu przez MadDog 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 22 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 godziny temu 1 godzinę temu, MadDog napisał: Włączyłeś aby pokazywało ukryte pliki i foldery w eksploratorze? Ewidentnie widać, że coś tam jest bo widać zajętość dysków. W wierszu poleceń samo dir tez nie wystarczy. Daj komendę dir /a:h Tak, oznaczyłem ukryte pliki i pusto jest. Komende sprawdze jak wroce z pracy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadDog Napisano 21 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 21 godzin temu To sprawdź jeszcze komendą. A jak nie to aby przypadkiem nie rozwalić bootowania systemu, to po prostu zrobimy tak, że nie będą się te dyski pokazywać w Moim Komputerze. Po prostu stracisz kilkaset MB co w tych czasach chyba nie stanowi jakiegoś wielkiego problemu. Tak patrzę, że masz sporo tych dysków i może Windows sobie założył te partycje do wspomagania zarządzania partycjami, bootowaniem i innym rzeczami. Zrób po prostu tak jak niżej i zapomnij o problemie Ukryj partycję zarezerwowaną dla systemu poprzez Zarządzanie dyskami: Krok 1. Naciśnij W + R, aby wyświetlić okno uruchamiania. Wpisz diskmgmt.msc i naciśnij Enter, co otworzy Zarządzanie dyskami. Krok 2. Kliknij prawym przyciskiem myszy docelową partycję Zastrzeżoną przez system i wybierz przycisk „Zmień literę dysku i ścieżki”. Krok 3. Kliknij Usuń, aby usunąć przypisaną literę dysku, a następnie kliknij Tak, gdy pojawi się okno z ostrzeżeniem. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 14 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 godzin temu 6 godzin temu, MadDog napisał: To sprawdź jeszcze komendą. A jak nie to aby przypadkiem nie rozwalić bootowania systemu, to po prostu zrobimy tak, że nie będą się te dyski pokazywać w Moim Komputerze. Po prostu stracisz kilkaset MB co w tych czasach chyba nie stanowi jakiegoś wielkiego problemu. Tak patrzę, że masz sporo tych dysków i może Windows sobie założył te partycje do wspomagania zarządzania partycjami, bootowaniem i innym rzeczami. Nie mam pojęcia. Możliwe, że ta partycja została jakoś utworzona gdy miałem problem z komputerem. Ale to długa historia. Pamiętam, że wtedy utworzyłem nowa partycję rozruchową, żeby w ogóle włączyć komputer bo myślałem, że to rozwiąże problem. A z kolei nie pamiętam czy ją usunąłem bo sam windows nie był przeinstalowany. Nie chciałem stracić plików. 6 godzin temu, MadDog napisał: Zrób po prostu tak jak niżej i zapomnij o problemie Ukryj partycję zarezerwowaną dla systemu poprzez Zarządzanie dyskami: Krok 1. Naciśnij W + R, aby wyświetlić okno uruchamiania. Wpisz diskmgmt.msc i naciśnij Enter, co otworzy Zarządzanie dyskami. Krok 2. Kliknij prawym przyciskiem myszy docelową partycję Zastrzeżoną przez system i wybierz przycisk „Zmień literę dysku i ścieżki”. Krok 3. Kliknij Usuń, aby usunąć przypisaną literę dysku, a następnie kliknij Tak, gdy pojawi się okno z ostrzeżeniem. Tak, wiem jak to zrobić ale cały myk właśnie w tym żeby dowiedzieć się co to za twór hehe. Jedyna opcja to chyba odpalenie pendriva z windowsem i wyczyszczenie tej partycji poza środowiskiem windows. Tylko cały czas się zastanawiam, czy pc wstanie Na razie nie będę ryzykował, może gdy będę miał więcej czasu i czas aby potem komputer doprowadzić do normalności gdyby coś się stało W takim razie zagadka zostanie nie rozwiązana Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się