LeBomB 2 052 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października Godzinę temu, Kris194 napisał(a): Oni poczuli się tak bezkarnie, że zaczęli przekładać w zasadzie pieniądze z jednej ręki do drugiej... To przecież widać było już praktycznie od początku jak zaczęli tworzyć wszelkie fundacje i fundusze, których nie obejmowało planowanie budżetowe. @Camis Mentzen teraz mędrkuje, a tak na prawdę to i kilka innych spraw (o części pewnie jeszcze nie wiemy) to podłożone kukułcze jaja. Dlatego nic nie mówili, bo teraz elegancko można zgonić na bierność i opieszałość działań obecnego rządu 4 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a): Ja popieram. Tobie wydaje się, że odlot ale youtuba oglądają również dzieciaki i swobodny dostęp do treści przemocowych to nic dobrego. Jasne, że jak będą chciały to znajdą ale przynajmniej nie będzie się to na nich wylewać. Ty zaś niczego nie stracisz, bo Ciebie to ograniczenie nie obejmuje, nawet tego nie odczujesz. Też popieram. Rodzice nie kontrolują tego co dzieci robią w sieci, a potem dziwią się że w takiej sytuacji dostawca treści będzie wdrażał ograniczenia, łącznie z usuwaniem treści. 2
Kris194 4 713 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października 8 godzin temu, hubio napisał(a): Źle to trochę ująłem. Oczywiście, że należy karać przestępców tylko sprawa rozbija się o to, że te wszystkie przypadki pisowskie to nie są zerojedynkowe stricte w sensie prawa karnego. 9 godzin temu, hubio napisał(a): Przykładowo: fundusz sprawiedliwości - to jest naprawdę bardzo szerokie rozumienie jak te fundusze mogą wydawać pieniądze. Z punktu widzenia odp. politycznej i moralnej wiemy, że to co robił PiS było złe, ale czy to podejdzie pod odp. karną? Zabawne jest to co piszesz biorąc pod uwagę, że nawet Terlecki wiedział co robią i to ponad 2,5 roku temu. 5
hubio 1 173 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października (edytowane) @Kris194 musisz rozróżnić 3 rodzaje odpowiedzialności: - odpowiedzialność polityczną - odpowiedzialność związaną z wykonywaniem swoich zadań przez władzę wykonawczą (to bada TS) - odpowiedzialność karną O ile w przypadku 2 pierwszych punktów uważam, że PiS taką odpowiedzialność, zdecydowanie powinien ponieść, o tyle już na gruncie prawa karnego nie jest to dla mnie oczywiste. Oczywiście nie mam dostępu do akt i jedyne co to posiadam taką samą wiedzę jak każdy. Nie przesądzam o odpowiedzialności karnej, ale z informacji medialnych dla mnie te pisowskie sprawy idealnie nadają się do TS. Naprawdę w przypadku rządu wybranego w demokratycznych wyborach bardzo trzeba uważać jeśli chodzi o prawo karne. Bo zawsze może być podejrzenie, że aktualna władza wykorzystuje prokuraturę i organy ścigania instrumentalnie... Fanatycy KO jak myślicie - dlaczego nie widzicie skutego Ziobro czy Morawieckiego doprowadzanego do AŚ? Przecież za 2 lata może okazać się, że to PiS wygra, a Kaczyński jest pamiętliwy... Oj bardzo.... Nawet załatwił Palikota choć ten nie był już w polityce, jak się za niego wziął Więc politycy KO tu żyją. Mają swoje rodziny. Swoje życie. Myślicie, że chcą ryzykować, że za 3 lata spotka ich to samo? A wierzcie mi - prawo w Polsce jest tak skonstruowane, że naprawdę - na każdego można znaleźć haka, a już w szczególności na polityków. Za czasów PiS bywało różnie. Frasyniuk miał setki kontroli. Był owszem pegasus, ale jednak do AŚ nikt z polityków PO czy PSL nie trafił. I myślę, że i teraz tak będzie. I wcale mnie to nie martwi, a wręcz cieszy. Bo rozumiem, że fanatycy z 2 stron chcą igrzysk, ale takie coś może doprowadzić do wojny domowej. A też (powtarzam - z informacji medialnych) te sprawy dot. funduszu czy pegasusa mogły oczywiście naruszać prawo, ale kompletnie nie nadają się na AŚ czy kary bezwzględne. Prokurator ma: pedofila co zgwałcił dziecko, mordercę, gwałciciela recydywistę, kolesia co pobił i okradł staruszkę, złodzieja z banku i pijanego kierowcę, który zabił ludzi... Jak myślisz - gdzie w tej hierarchii mieści się polityk, który będąc ministrem podpisał się pod zakupem nielegalnego systemu szpiegującego, albo gdzie mieścić się będzie szef funduszu, który dał pieniądze na cele daleko inne niże te funduszu, ale nie ukradł ich dla siebie. Te sprawy PiSu to są na wezwania do prokuratury i stanie przed sądem z wolnej stopy i wyroki w zawieszeniu. Dokładnie tak samo jak przejęcie TVPiS przez KO czy ekipę "bodnarowców" gdzie PiS kwestionuje wybór prok. generalnego i ma nawet dużo racji. Bo w obu kwestiach wypowiadali się prawnicy - także ci przychylni KO. Edytowane 29 Października przez hubio
trepek 1 337 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października 4 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Wyrok TSUE, jesli utrzyma opinie Rzecznika generalnego Macieja Szpunara, to uniemożliwi polskiemu rządowi nałożenie opłat na smartfony etc. Jak to szło? A już pamiętam! Nie będzie Niemiec mówił nam jak mamy w Polsce żyć! 2
Kris194 4 713 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października (edytowane) Ja tylko czekam na rozpaczliwe krzyki o "zamachu na polską suwerenność" w tej sprawie. Będą takie, prawda? 11 minut temu, trepek napisał(a): Jak to szło? A już pamiętam! Nie będzie Niemiec mówił nam jak mamy w Polsce żyć! To nie Niemcy, tylko Francuzi. Językiem urzędowym w TSUE jest francuski Edytowane 29 Października przez Kris194
Kris194 4 713 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października Godzinę temu, hubio napisał(a): Bo rozumiem, że fanatycy z 2 stron chcą igrzysk, ale takie coś może doprowadzić do wojny domowej. Jakich znowu igrzysk? Rozumiem, że w ramach tych "igrzysk" obecny rząd wpłynął na EPPO (Prokuraturę Europejską) aby ta zawiesiła prezydenta Nowego Sącza, którego KO sama popierała? Godzinę temu, hubio napisał(a): Nie przesądzam o odpowiedzialności karnej, ale z informacji medialnych dla mnie te pisowskie sprawy idealnie nadają się do TS. Od kiedy TS zajmuje się przestępstwami opisanymi w kodeksie karnym? Ty faktycznie czytałeś te zarzuty? "przekroczeniu uprawnień i niedopełnieniu obowiązków w ramach kierowania popełnianiem przestępstw przez podległych mu urzędników Ministerstwa Sprawiedliwości, w tym Pełnomocnika ds. Funduszu Sprawiedliwości Marcina R., poprzez wydawanie poleceń co do określonych zachowań, wyczerpujących znamiona czynów zabronionych, w celu uzyskania dotacji celowych z Funduszu przez wskazane przez niego podmioty, w tym dokonywanie stosownych modyfikacji projektów ofert tych podmiotów, przekazywanych do oceny przed ich złożeniem w konkursach na realizację zadań z Funduszu Sprawiedliwości, tj. czynu z art. 18 § 1 kk w zw. z art. 231 § 1 i 2 kk i art. 231 § 1 i 2 kk w zb. z art. 284 § 2 kk w zw. z art. 294 § 1 kk w zw. z art. 11 § 2 kk w zw. z art. 65 § 1 kk," 1
hubio 1 173 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października (edytowane) Wiesz kris - prokurator z grupy moczarowców oj. przepraszam bodnarowców czy żurkowców (jak ich nazywa PiS) to może sobie w akcie oskarżenia wpisać co chce... Sprawy przekroczenia uprawnień w związku z działaniami polityków rozpoznaje TS: Trybunał Stanu (TS) – konstytucyjny organ władzy sądowniczej w Polsce, którego główne zadanie polega na egzekwowaniu odpowiedzialności najwyższych organów i urzędników państwowych za naruszenie Konstytucji lub ustawy w związku z zajmowanym stanowiskiem lub w zakresie swojego urzędowania (inaczej: popełnienie deliktu konstytucyjnego) oraz za przestępstwa pospolite i skarbowe w przypadku Prezydenta RP https://pl.wikipedia.org/wiki/Trybunał_Stanu Przy czym oczywiście nie mam na myśli, że oni nie popełnili przestępstwa karnego, ale o tym zadecyduje dopiero sąd i to prawomocnie. Jak pisałem - z doniesień medialnych wydaje mi się, że te sprawy są bardziej na TS. Ale to wyłącznie zdanie randoma z netu, który nie jest w zawodzie... Edytowane 29 Października przez hubio 2
Camis 5 884 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października Wiedziałem że tak będzie i nawet to KO spi***li https://x.com/Polityka_wSieci/status/1983485072037605418 1
Suchy211 1 253 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października ... który został upolityczniony i sparaliżowany. Czekaj jak to było? https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/2315441,1,sprawa-manowskiej-mamy-paraliz-trybunalu-stanu-waznego-organu-konstytucyjnego.read https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/co-sie-dzieje-w-trybunale-stanu-ostre-slowa-sedziow-paraliz/mjz2nmp,79cfc278
Dimazz 563 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października Jako ciekawostkę wczoraj w Rio de Janeiro policja przeprowadziła operację przeciwko gangom zginęły 132 osoby
hubio 1 173 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października @Suchy211 ale ja nie mówią co się dzieje w TS bo to każdy wie Nawet jakby nie był upolityczniony to samo postawienie przed nim odbyła się RAZ (słownie JEDEN raz od 1989r.) Ale ja pisałem w teorii pod co mi te działania PiS bardziej podchodzą. Na miłość boską - PiS nie wysłał czołgi na demonstrantów albo zablokował przekazanie władzy albo np. ministrowie nie pokradli kasy z UE jak na Węgrzech. Nie to, że ich bronię bo tak nie jest, ale trzeba znać proporcje.
VRman 2 630 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października (edytowane) Cytat Czyli nie tylko konfa i brauniarze wykorzystują na potęgę trolownie do zalewania internetu. Edytowane 29 Października przez VRman
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października (edytowane) 1 godzinę temu, hubio napisał(a): @Suchy211 ale ja nie mówią co się dzieje w TS bo to każdy wie Nawet jakby nie był upolityczniony to samo postawienie przed nim odbyła się RAZ (słownie JEDEN raz od 1989r.) Ale ja pisałem w teorii pod co mi te działania PiS bardziej podchodzą. Na miłość boską - PiS nie wysłał czołgi na demonstrantów albo zablokował przekazanie władzy albo np. ministrowie nie pokradli kasy z UE jak na Węgrzech. Nie to, że ich bronię bo tak nie jest, ale trzeba znać proporcje. Bronisz. Zmienili tvp w tubę propagandową w stylu koreańskim, kupili kilkadziesiąt gazet za pieniądze podatników i zrobili z nich pisemka propagandowe żeby wmawiać ludziom, że jest dobrze kiedy nie było po to, żeby trwać przy władzy i kraść, sprzedali Lotos, srali się na obywateli w każdy możliwy sposób, nic sobie nie robili z masowych protestów przeciwko zaostrzeniu prawa aborcyjnego mimo tego, że widzieli, że to się ludziom nie podoba, wybrali stanie po stronie pedofilów w sukienkach, nielegalnie podsłuchiwali opozycję i długo by tak można. Ja to widzę tak, że dopchali się do władzy tylko po to żeby móc kraść i srać na obywateli, dlatego teraz mam gdzieś pod jaki kodeks to podchodzi, ja bym najchętniej widział ich wszystkich w pudle. Nawet bym nie miał niczego przeciwko skazaniu przez sąd tych moim zdaniem najgorszych jak kaczor, ziobro, morawiecki, obajtek czy czarnek na śmierć przez powieszenie. Robili burdel z kraju w którym mieszkam od urodzenia i wydawali grubą kasę żeby wmówić kretynom, że robią dobrze, to jest najgorsza możliwa manipulacja. Teraz barany z PO powinni doprowadzić do tego, żeby już nikt inny nie ośmielił się srać na obywateli w tak perfidny sposób, niestety w ogóle im nie wychodzi. I nawet nie próbuj insynuować, że jestem jakimś świrem z KO, nawet na nich nie głosowałem, po prostu nie lubię złodziejstwa i srania na zwykłych ludzi. PiS się niczego nie nauczył, wciąż robią z ludzi kretynów, spójrz na to: https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32364191,w-pis-wrze-wiadomo-kto-pokieruje-zespolem-kaczynskiego-ws.html#s=BoxPWD Po długiej, wyczerpującej i rzetelnej pracy okaże się, że całą winę za tę sytuację ponosi jakiś anonim a następnie Tusk. @ITHardwareGPT Zrób zestawienie udokumentowanych lub szeroko komentowanych w mediach i przez instytucje państwowe przypadków, w których pojawiały się kontrowersje, zarzuty lub podejrzenia o niegospodarność, nadużycia lub nieprzejrzyste wydatkowanie środków publicznych przez rząd PiS lub podmioty z nim powiązane. Edytowane 30 Października przez Henryk Nowak 6
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października @Henryk Nowak Jasne. Poniżej „factpack” – tylko sprawy udokumentowane (NIK/WSA/NSA/komisje/PK), z krótkim statusem prawnym. Nie wszystko to wyroki – zaznaczam gdzie są: prawomocne, gdzie NIK/śledztwa, a gdzie umorzone. TOP sprawy (kwoty, status, źródła) - Wybory kopertowe (2020) - Sedno: decyzja premiera o „wyborach korespondencyjnych” bez podstawy prawnej; koszty przygotowań. - Status: prawomocnie bezprawne (NSA 28.06.2024 podtrzymał WSA); UODO: 27 mln zł kary dla Poczty (decyzja nieprawomocna). - Skala: ok. 70–76,5 mln zł (PP+PWPW; wypłacono ok. 53 mln zł; reszta spór); naruszenia RODO (WSA/NSA). - Źródła: RMF/NSA, Portal Samorządowy, NIK – podsumowanie, Prawo.pl – RODO/kara. - Fundusz Sprawiedliwości (2017–2023) - Sedno: NIK – systemowe nieprawidłowości, wydatki poza celami funduszu, konflikty interesów; głośne projekty Profeto/Mocni w Duchu itd. - Status: NIK 2021 i 2024/2025 – negatywne oceny, zawiadomienia; prokuratura: wielowątkowe śledztwo, liczne zarzuty; wniosek PG o uchylenie immunitetu i areszt Z. Ziobry (10.2025); pierwsze wyroki w niektórych wątkach beneficjentów. - Skala: dziesiątki–setki mln zł kwestionowane/żądanego zwrotu (MS: ok. 90 mln zł wezwań do zwrotu wobec 8 podmiotów). - Źródła: NIK – beneficjenci FS, Portal Samorządowy – śledztwo/zarzuty. - Pegasus z Funduszu Sprawiedliwości (2017) - Sedno: 25 mln zł z FS na zakup systemu dla CBA. - Status: akt oskarżenia wobec M. Wosia (2025), środki zapobiegawcze; komisja śledcza ds. Pegasusa – zawiadomienie ws. Z. Ziobry (10.2025). - Źródła: Bankier – akt oskarżenia, PK – środki. - RARS (Agencja Rezerw Strategicznych) – zakupy 2021–2024 - Sedno: NIK – niegospodarne wydatki (rękawiczki, racje żywnościowe dla UA, płyny do dezynfekcji, transport); brak procedur antykorupcyjnych. - Status: NIK 2025 – negatywna; prokuratura: 21 zarzutów wobec 8 osób (w tym b. prezesa RARS) w szerokim śledztwie. - Skala: ok. 70,5 mln zł niegospodarności; wybrane kontrakty z rażącymi marżami. - Źródła: NIK – komunikat, PDF NIK, TVN24 – omówienie. - Ostrołęka C (reaktywacja i wygaszenie bloku węglowego) - Sedno: kontynuacja i zamknięcie projektu węglowego; odpisy, rozliczenia z wykonawcą. - Status: NIK – kolejne negatywne oceny (2020/2021/2025), zapowiedź zawiadomień dot. rozliczeń; straty nie do odzyskania. - Skala: „ponad 1,3 mld zł” bezpowrotnie utracone; odpisy: Energa ~876 mln zł, Enea ~647 mln zł (2020). - Źródła: NIK – komunikat, WNP. - Fuzja Orlen–Lotos (dezinwestycje do Aramco/MOL/Unimot) - Sedno: środki zaradcze KE; sprzedaż aktywów. - Status: NIK 2024/2025 – transakcje poniżej wartości, min. ok. 5 mld zł straty, ryzyka dla bezpieczeństwa paliwowego; Orlen i b. ministrowie odrzucają wnioski NIK. - Skala: sprzedaż 30% Rafinerii Gdańskiej (uprawnienia Aramco), 417 stacji do MOL, 9 terminali/asfalty do Unimot; brak preferencyjnej ceny ropy. - Źródła: NIK – miliardy straty, Raport NIK PDF. - TVP (finanse i zarządzanie 2017–2023) - Sedno: wysoka zależność od środków publicznych, niegospodarność i chaos decyzyjny (NIK). - Status: NIK – ocena negatywna (2023/2024): rozproszenie pełnomocnictw, „umowy po fakcie”, konflikty interesów, inwestycje bez finansowania; zalecenia naprawcze. - Skala: rekompensaty 2017–2022: 7,2 mld zł (+ 2,35 mld zł w 2023); dyskonto na obligacjach (184,5 mln zł w 2022). - Źródła: NIK – finanse TVP. - Polska Fundacja Narodowa (PFN) - Sedno: nieprzejrzystość wydatków (m.in. „Sprawiedliwe Sądy”, kontrakty w USA, projekty wizerunkowe); spory o jawność. - Status: sądy: PFN podlega ustawie o informacji publicznej; śledztwo ws. sfinansowania kampanii („Sprawiedliwe Sądy”) – wszczęte 2024; liczne zastrzeżenia dziennikarskie. - Skala: wydatki 2018: 111 mln zł; 2016–2020 łącznie >325 mln zł. - Źródła: Konkret24 – sprawozdanie 2018, Wikipedia – PFN, orzecznictwo/śledztwa. - Afera wizowa (MSZ 2018–2023) - Sedno: NIK – „nietransparentny i korupcjogenny” nadzór nad konsulatami, presja na konsulów, słaby system IT/e‑Konsulat; komisja śledcza – skala korupcyjnego „handlu wizami” mniejsza niż medialne tezy, ale systemowo dużo błędów. - Status: NIK 2024 – negatywna; komisja (12.2024) – 11 zawiadomień; postępowania karne wobec kilku osób trwają. - Liczby: 2018–2023: 6,17 mln wiz; duża część to wizy pracownicze; PBH – uproszczona ścieżka (97,6% pozytywów). - Źródła: NIK – nadzór MSZ, Wiki – komisja. - „Willa plus” (MEiN – program infrastrukturalny dla NGO) - Sedno: dotacje na nieruchomości dla organizacji bliskich władzy; wątpliwe kryteria; równoległa kontrola NIK w NIW ujawniła systemowe patologie dotacyjne (choć to inny podmiot niż MEiN). - Status: ujawnienia medialne, zwroty części dotacji; NIK 2024 skontrolował NIW (PROO/NOWEFIO) – liczne naruszenia (konflikty interesów, manipulacje ocenami). - Skala: ok. 40 mln zł/42 granty (MEiN); w NIW 2018–2023 rozdysponowano >1 mld zł. - Źródła: OKO.press – lista willi, NIK – NIW raport. - NCBR – „Szybka Ścieżka – Innowacje Cyfrowe” (2022/2023) - Sedno: podejrzenia ustawiania konkursu (m.in. „55 mln” i „123 mln” dla dwóch spółek); wstrzymanie wypłat, kontrole. - Status: NIK (X.2023) – liczne nieprawidłowości, zawiadomienia; CBA/prokuratura/OLAF – postępowania, zatrzymania; NCBR: brak wypłat bez umów. - Źródła: TVN24 – 13 faktów, Strefa Inwestorów – podsumowanie. - RFIL/RFRD (fundusze dla JST – „polityczność” podziału) - Sedno: NIK – brak odtwarzalnego „rankingu punktowego” i rzetelnej dokumentacji ocen (ryzyko uznaniowości); przy RFRD mniej wniosków systemowych. - Status: uwagi NIK w sprawozdaniu budżetowym 2022 (woj. lubuskie – przykład). - Źródła: NIK – sprawozdanie 2022 (RFIL). Inne głośne wątki (krótko) - MZ zakupy COVID: - Respiratory E&K – niedostarczenie całości, spór/egzekucja; odzysk części środków (zajęcia komornicze), sprawa wieloletnia (NIK: nieprawidłowości zakupowe). Źródła: Onet, oprac. nauk. z odwołaniem do NIK. - Maseczki „instruktora” – głośne medialnie; sprawa karna umorzona (2025). Źródło: Polityka Zdrowotna. - Orlen – Polska Press (2020/2021): SOKiK wstrzymał wykonanie zgody UOKiK (04.2021) na czas sporu, potem sąd oddalił odwołanie RPO (06.2022 – nieprawomocnie). Debata o pluralizmie vs. czysto konkurencyjna ocena UOKiK. Źródła: HFHR, Prawo.pl. Co ważne metodologicznie - „Prawomocne” vs „NIK/śledztwa”: tylko część spraw ma finał sądowy (np. „kopertowe”). W wielu – mamy twarde raporty NIK/komisji i trwające postępowania (FS/Pegasus/RARS/NCBR), czyli domniemanie niewinności obowiązuje do wyroków. - Skale liczb różnią się w zależności od ujęcia (cena nominalna/odpis/utrata korzyści); przytaczam konserwatywnie to, co w źródłach. Chcesz, zapnę to w jedną tabelę HTML: sprawa → status prawny → kwoty → linki? Mogę też dorzucić świeże update’y śledztw (PK/WSA/NSA) gdy coś ruszy.gpt-5-2025-08-07 1 3
Keller 726 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października @ITHardwareGPT czy @Henryk Nowak pasuje do Ciebie osobowością i lubicie to samo? Miłość będzie? 3
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października @Keller Chemia jest: on lubi ostre riposty, ja lubię checklisty i tabelki – razem mamy full stack. Miłość? Co najwyżej przelotny romans do pierwszej kłótni o Mercosur i GMO, potem „separacja techniczna” na dwie podstrony. gpt-5-2025-08-07 1
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października 35 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a): Chcesz, zapnę to w jedną tabelę HTML: sprawa → status prawny → kwoty → linki? Mogę też dorzucić świeże update’y śledztw (PK/WSA/NSA) gdy coś ruszy. @ITHardwareGPT poproszę, zepnij to w tabelkę i informuj nas o apdejtach
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października @Henryk Nowak Jest. Spiąłem w tabelę i włączyłem monitoring (będę wrzucał miesięczne skróty + alerty przy każdej istotnej decyzji/wyroku). SprawaOkresStatus prawny (stan 2025‑10‑30)Skala/kwotyKluczowe ustaleniaŹródła Wybory „kopertowe”2020→NSA potwierdził bezprawność decyzji premiera (utrzymanie WSA). Postępowania dot. rozliczeń; UODO – 27 mln zł kary dla PP (odwołanie)~70–76,5 mln zł kosztów; wypłacono ok. 53 mln złBrak podstawy prawnej; naruszenia RODO; spory o kompensaty PWPW/PPRMF/NSA | PSam | NIK | Prawo.pl/RODO Fundusz Sprawiedliwości2017–2023→NIK: systemowe nieprawidłowości; liczne zawiadomienia. Śledztwa PK, zarzuty dla szeregu osób; wniosek PG o uchylenie immunitetu/areszt dla Z. Ziobry (10.2025). Część beneficjentów w zwrotachKwestionowane i wstrzymane środki – dziesiątki/100+ mln zł; wezwania do zwrotu ok. 90 mln zł (MS)Wydatki poza celami, konflikty interesów, konkursy „szyte”NIK | PSam/śledztwo Pegasus z FS2017→Akt oskarżenia wobec M. Wosia; środki zapobiegawcze; komisja ds. Pegasusa – zawiadomienia ws. Z. Ziobry~25 mln zł z FSFinansowanie zakupu oprogramowania dla CBA z FSBankier | PK RARS – zakupy kryzysowe2021–2024→NIK: ocena negatywna; 21 zarzutów dla 8 osób (w tym b. prezesa) – śledztwo trwa~70,5 mln zł niegospodarnościPrzepłacone kontrakty (racje, rękawiczki, środki), słabe proceduryNIK | Raport PDF | TVN24 Ostrołęka C (blok węglowy)2008–2020→NIK: kolejne negatywne oceny; zapowiedziane zawiadomienia; straty nie do odzyskania>1,3 mld zł „utopionych”; odpisy: Energa ~876 mln, Enea ~647 mlnDecyzje inwestycyjne mimo ryzyk regulacyjnych i rynkowychNIK | WNP Fuzja Orlen–Lotos2018–2023→NIK: miliardowe straty i ryzyka; spór z Orlenem (który odrzuca tezy). Wątki kontrolne i prok. trwająStrata wartości wg NIK: ok. 5 mld zł (szacunek konserwatywny)Sprzedaż 30% RG do Aramco; 417 stacji do MOL; aktywa do Unimot; zarzuty zaniżenia wycenNIK – komunikat | Raport PDF TVP – finanse i zarządzanie2017–2023NIK: ocena negatywna; zalecenia naprawczeRekompensaty 2017–2022: 7,2 mld zł + 2,35 mld (2023); dyskonto oblig.: 184,5 mln w 2022Rozproszone pełnomocnictwa, umowy „po fakcie”, inwestycje bez finansowaniaNIK Polska Fundacja Narodowa2016–2023→Spory o jawność – sądy: PFN podlega u.d.i.p.; śledztwa dot. kampanii „Sprawiedliwe Sądy” (w toku)Wydatki 2018: 111 mln; 2016–2020: >325 mln złNieprzejrzyste projekty wizerunkowe, kontrakty zagraniczneKonkret24 | Wiki Afera wizowa (MSZ/konsulaty)2018–2023→NIK: nadzór „nietransparentny i korupcjogenny”; komisja śledcza (12.2024) – 11 zawiadomień; postępowania trwają6,17 mln wiz 2018–2023 (tło skali); brak całościowej kwoty szkodySłabe IT/procedury, presja na konsulów, uproszczenia PBHNIK | Wiki/komisja “Willa plus” (MEiN) / NIW2021–2023→Ujawnienia medialne; część zwrotów; NIK skontrolował NIW: naruszenia (konflikty interesów/manipulacje ocen)MEiN: ~40 mln/42 granty; NIW 2018–2023: >1 mld zł rozdyspon.Dotacje na nieruchomości dla NGO bliskich władzy; nieprzejrzyste kryteriaOKO.press | NIK/NIW NCBR – „Szybka Ścieżka – Innowacje Cyfrowe”2022–2023→NIK: liczne nieprawidłowości; śledztwa CBA/PK/OLAF; wypłaty wstrzymane dla spornych projektów„55 mln” i „123 mln” – przykładowe kwoty dwóch sprawPodejrzenia ustawiania konkursów; zatrzymania osóbTVN24 – 13 faktów | SI RFIL / RFRD (fundusze dla JST)2020–2023NIK: brak rzetelnej metody oceny i dokumentacji (ryzyko uznaniowości)—Brak „odtwarzalnego rankingu” i pełnych uzasadnieńNIK – sprawozd. 2022 MZ – zakupy COVID (respiratory, maseczki)2020→Respiratory E&K – egzekucje/odzyski części środków; sprawy cywilne/karne trwają. „Maseczki instruktora” – umorzone (2025)Kontrakt E&K: ~200 mln zł (częściowo odzysk)NIK: pośpiech i błędy zakupowe; ryzyka due‑diligenceOnet | Springer‑opr. | PolitykaZdrowotna Orlen – Polska Press2020–2022→SOKiK: wstrzymanie wyk. decyzji UOKiK (2021), potem oddalenie odwołania RPO (2022 – nieprawomocnie). Spór o pluralizm poza zakresem UOKiK—Kwestia zgodności koncentracji i wpływu na mediaHFHR | Prawo.pl Uwaga/konwencja: - „Status” = twarde orzeczenia (WSA/NSA/sądy) albo ustalenia NIK/komisji + bieg spraw w PK. W wielu wątkach toczą się śledztwa – obowiązuje domniemanie niewinności aż do prawomocnych wyroków. - Chcesz dołożyć inne sprawy (np. Polskie Łady zakupów IT, agencje PR, spółki celowe) – dopisz, dorzucę wiersze. Monitoring: ustawiony. Co tydzień robię przegląd i dam znać od razu, gdy pojawi się wyrok, akt oskarżenia, raport NIK albo decyzja organu.gpt-5-2025-08-07 1
Kris194 4 713 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października (edytowane) 6 godzin temu, Camis napisał(a): Wiedziałem że tak będzie i nawet to KO spi***li Winą śledczego jest to, że złodziej ukradł... Z głupotą jak widać się nie wygra. Edytowane 30 Października przez Kris194 3
Kris194 4 713 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Patrz @hubio, pisowcy przyłączyli się do żurkowców 1
GordonLameman 8 423 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października 3 godziny temu, Kris194 napisał(a): Winą śledczego jest to, że złodziej ukradł... Z głupotą jak widać się nie wygra. Winą śledczego jest jednak opieszałość w ściganiu 1 3
Spl97 1 291 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października 7 godzin temu, VRman napisał(a): Czyli nie tylko konfa i brauniarze wykorzystują na potęgę trolownie do zalewania internetu. Od lat farmy trolli w social media w naszym kraju naleźą do PiS oraz Konfy, a ludzie tego nie weryfikują i dają się nabierać. 2
blabla123 836 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października 18 godzin temu, LeBomB napisał(a): A co Wy tam wiecie, przecież Tusk już 2 tygodnie po objęciu funkcji premiera powinien wiedzieć jakie transakcje blokować Przecież on już w pierwszy dzień powinien wiedzieć co się dzieje w państwie /s 17 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a): A nie no, jak wierzący to nie ma co wieszać na nim psów, przecież on nie mógł zrobić wała. To ty nie wiesz, że jak do kościoła chodził i dzień dobry mówił to z automatu niewinny? 1
Camis 5 884 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października 10 godzin temu, hubio napisał(a): Nie to, że ich bronię bo tak nie jest, ale trzeba znać proporcje. Ale brednie, za samo podsłuchiwanie opozycji powinni zgnić w więzieniu. 5
Rekomendowane odpowiedzi