Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, trepek napisał(a):

A to ci checa

Kaczyński przyznaje się do błędu, że wyrok TK w sprawie aborcji to był błąd i szuka kompromisu. To normalne, przegrali wybory, widzą że nie mają podejścia do centrum to chcą spuścić z tonu konserwatywnego.

Bo uwiężę że mu żal. Jakby zostali przy władzy to jeszcze bardziej chcieli by to zaostrzać. Największe ich błędy to właśnie ten i Covid. Zamykanie ludzi, zastraszanie, zmuszanie do szczepień itd. to kolejny błąd. Jeszcze za mało wody w rzecze upłynęło żeby o tych cyrkach zapomnieć co odstawiali.

• Upvote 4
Opublikowano
42 minuty temu, Fatality napisał(a):

Finansowanie terrorystów blokujących ruch drogowy, przez co wytwarza się więcej zaniczyszczeń w mieście, lub niszczacych zabytki - to są realne problemy które wspiera Czaskowski. Racja.

Najlepsze jest to, że Doniu rozkazał bezwzględnie się z nimi rozprawiać. KOnflikt interesów ? ;)

Opublikowano
6 minut temu, Umpero napisał(a):

A co takiego zrobili kobietom?

Streszczę tak, że de facto cztery lata temu z własnego rozkazu zaostrzył aborcję w Polsce i zamiast w trzech przypadkach, legalna aborcja w tym kraju jest możliwa w dwóch przypadkach.

Pomijam to, że w tym kraju jest jedno z najbardziej restrykcyjnych praw aborcyjnych w Europie.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

W sensie, że nagle jednostronnie zrywa umowę, bo tak? Nie wydaje mi się, żeby to tak mało działać w państwach cywilizowanych

W twoim wzorze cnót, czyli Niemiec - taka sama organizacja - ta sama nazwa, ale inne "władze" - zostali uznani za terrorystów a ludziom postawiono zarzuty i aresztowano. W Polsce jednak nie można zerwać umowy, które jest ewidentnie niekorzysta dla miasta. Nie no... ma to sens :E

11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Poza tym strzelam, że oblewanie pomników to nie jest pełny zakres prac tej organizacji.

Racja. Pozostała część prac tej organizacji to przyklejanie się do drogi, blokowanie dróg i stwarzania zagrożenia dla pojazdów i innych ludzi. Do tego latają samolotami na różne zloty takich samych świrów i chodzą do TV - jadąc tam spalinową taksówką, aby głosić brednie. W międzyczasie zbierają kasę na zbiórkach na rozprawy sądowe i "życie". 

Poza tym te wszystkie ich "eventy" nie przynoszą dosłownie żadnej korzyści, które twierdzą, że one przynoszą. ANI JEDNEJ

9 minut temu, Spl97 napisał(a):

Streszczę tak, że de facto cztery lata temu z własnego rozkazu zaostrzył aborcję w Polsce i zamiast w trzech przypadkach, legalna aborcja w tym kraju jest możliwa w dwóch przypadkach.

Pomijam to, że w tym kraju jest jedno z najbardziej restrykcyjnych praw aborcyjnych w Europie.

Jednocześnie masz szpital niedaleko Wrocławia, gdzie do tej pory prawie od ręki zrobią aborcję jako powód podając potencjalne problemy adaptacji matki do dziecka. Jak ktoś chce zrobić aborcję to zrobi. Albo w Polsce, albo płatnie za granicą.

Edit: za granicą też oferują za darmo

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Spl97 napisał(a):

Ale znasz kogoś kto zrobił aborcję czy tylko tak gadasz? Moja koleżanka pojechała do Berlina i zrobiła aborcję. Legalnie. Nikt jej w kraju nie ściga. Zrobiła bo nie chciała bliźniaków tylko jedno dziecko. Jak ktoś chce to zrobi bez problemu.

Opublikowano
2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

I pewnie zapłaciła? Można sobie pojechać poza Polskę i kobieta zrobi sobie aborcję, bo z różnych powodów nie chce dziecka. Tylko kwestia pieniędzy.

A co ma NFZ robić aborcję na życzenie? Jak w tym kraju nawet na operacje ratujące życie czeka się 3 lata na NFZ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ale Trzaskowski się nie kryje ze swoimi sympatiami do Sorosa i dotowaniem eko terrorystów z ostatniego pokolenia. Co on takiego wspaniałego zrobił dla Warszawiaków co może zrobić dla wszystkich Polaków?

Brzmisz jak Konfederata. Szczególnie z tym sorosem.

Dotowanie czy udostępnianie pomieszczeń różnym organizacjom, z różnego spektrum politycznego to nic złego.

@Fatality

Wynajem za grosze dla organizacji non-profit nie jest niekorzystny. Działanie miasta to nie to samo co firmy. Nie wszystko musi być ukierunkowane na zysk.

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ale znasz kogoś kto zrobił aborcję czy tylko tak gadasz? Moja koleżanka pojechała do Berlina i zrobiła aborcję. Legalnie. Nikt jej w kraju nie ściga. Zrobiła bo nie chciała bliźniaków tylko jedno dziecko. Jak ktoś chce to zrobi bez problemu.

Trzeba być moralnie wyprutym człowiekiem aby coś takiego zrobić.

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Brzmisz jak Konfederata. Szczególnie z tym sorosem.

Dotowanie czy udostępnianie pomieszczeń różnym organizacjom, z różnego spektrum politycznego to nic złego.

@Fatality

Wynajem za grosze dla organizacji non-profit nie jest niekorzystny. Działanie miasta to nie to samo co firmy. Nie wszystko musi być ukierunkowane na zysk.

Ale to nie ja ani konfa karze mu się spotykać z różnymi bardzo szemranymi osobistościami znanymi z przepychania szkodliwych rzeczy przy użyciu różnych fundacji.

Dotowanie czy udostępnianie pomieszczeń organizacjom, które działają na szkodę podatników i mieszkańców miasta?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nope. 

Dodatkowo - nikt Cię o zdanie nie pytał.

Trzeba być totalnie zdeprawowanym typem aby mieć tak próżne podejście do życia.
Jak słyszę takie historie to mimo, że nie jestem za zamordyzmem to te próżne osobistości z takim podejściem i dokonujące takich podłych czynów bym w ciupie zamykał dopóki by odrobiny pokory nie nabrały.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
20 minut temu, Umpero napisał(a):

Trzeba być moralnie wyprutym człowiekiem aby coś takiego zrobić.

Jej wybór ale nie widzę dlaczego miałoby to być sponsorowane przez NFZ. Zaraz by tu pół Ukrainy jeździło na darmowe aborcje..

Opublikowano
Teraz, 8V32 PcLab napisał(a):

Kaczka, zmienił zdanie, mówi że zaostrzenie aborcji to był błąd, ale wyprane mózgi w społeczeństwie zostawił 

Dokładnie. Masz tak wyprany mózg, że dla swego próżniactwa potrafisz zabić człowieka.

Opublikowano
1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Ale to nie ja ani konfa karze mu się spotykać z różnymi bardzo szemranymi osobistościami znanymi z przepychania szkodliwych rzeczy przy użyciu różnych fundacji.

Co jest szemranego w Sorosie?

Jakie szkodliwe rzeczy masz na myśli? Społeczeństwo obywatelskie? Czy może pro-wolnościowe zmiany u schyłku lat 80 ubiegłego wieku? :)

1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Dotowanie czy udostępnianie pomieszczeń organizacjom, które działają na szkodę podatników i mieszkańców miasta?

Czy te organizacje uważają, że działają na szkodę miasta, czy też raczej w interesie miasta? 

Czy protest np. rolników jest w interesie miasta? 

4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Trzeba być totalnie zdeprawowanym typem aby mieć tak próżne podejście do życia.

Chyba nie rozumiesz słowa "próżne".

No i daruj sobie wycieczki osobiste - już raz z tego wątku uciekłeś.

Jak pisałem - nikt cię tutaj nie pytal o oceny moralne. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Rozumiem doskonale.
Nie interesuje mnie czy ktoś mnie pytał.
Podły czyn i patologię trzeba piętnować.
I choćbym miał to samemu robić to będę to robił czy komuś się podoba czy nie.

ps. nie wiem o jakiej ucieczce wspominasz

Edytowane przez Umpero
  • Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, Umpero napisał(a):

Jak słyszę takie historie to mimo, że nie jestem za zamordyzmem to te próżne osobistości z takim podejściem i dokonujące takich podłych czynów bym w ciupie zamykał dopóki by odrobiny pokory nie nabrały.

Oczywiście, że jesteś zamordystą i "za zamordyzemem".

Przestań się chociaż oszukiwać.

Teraz, Umpero napisał(a):

Rozumiem doskonale.
Nie interesuje mnie czy ktoś mnie pytał.
Podły czyn i patologię trzeba piętnować.
I choćbym miał to samemu robić to będę robił czy komuś się podoba czy nie.

Nie rozumiesz, źle tego słowa używasz. 

Nas nie interesuje twoje zdanie i patologią jest to, że je tutaj tak koniecznie wtrącasz. Twoja religia i przekonania są dla ciebie. nas nie obchodzą w ogóle. Idź sobie kup odpust zupełny.

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Oczywiście, że jesteś zamordystą i "za zamordyzemem".

Przestań się chociaż oszukiwać.

Wolność do życia nie jest zamordyzmem. Zdejmij białe rękawiczki.

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

ps. nie wiem o jakiej ucieczce wspominasz

O tej z poprzedniej dyskusji w tym wątku. Uciekłeś i nie odpowiedziałeś. Jestem przyzwyczajony ;)

Teraz, Umpero napisał(a):

Wolność do życia nie jest zamordyzmem. Zdejmij białe rękawiczki.

Powiedz to kobietom, które zmarły w Pszczynie i Nowym Targu.

Przestań narzucać zasady swojej religii innym ludziom, talibie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.12.2024 o 14:03, GordonLameman napisał(a):

Relacja wpływów podatkowych do PKB, czy relacją wysokości opodatkowania do PKB? Bo to są dwie różne informacje :)

Chyba mi ten post umknął wcześniej.

oxGLVj9.jpeg

Pdatki w relacji do PKB byly konkurencyjne w porownaniu do innych krajow w czasie dynamicznego rozwoju. Wraz ze wzrostem opodatkowania nastąpiło spowolnienie tempa wzrostu gospodarczego. Przy czym ja cały czas pisałem o korzystnych warunkach podatkowych dla przedsiębiorstw nie dla etatowców. Ci zawsze mieli w krajach Skandynawskich duże opodatkowanie. 

Podatkowy klin w Szwecji zmienił się w latach 80, a później po 90 roku - wbrew Twojej tezie nie mieli niskich podatków w latach kiedy ich wielkie biznesy się zbudowaly.

Na tym opiera się właśnie model skanwynawski/nordycki. Nie da rady opodatkować wszystkich. Systemy podatkowe krajów opiekuńczych, są regresywne bogatych opodatkowują proporcjonalnie do dochodu niżej niż biednych. Firmy potrzebują kapitału na rozwóm R&D. Oni to rozumieli od początku. Szwecja najszybciej w relacji do światowego PKB per capita rozwijala sie do lat 70. Pozniej to juz zaczyna zwalniać, nowe znaczace firmy nie powstaja

Dlatego Szwecja nie może być przykładem kraju w którym niskie podatki zbudowały biznes i pozycję kraju. Biznes został zbudowany rządowymi subwencjami :)

Twoja początkowa teza jest po prostu nietrafna.

Nie wydaje mi się żebym twierdził, że to była jedyna przyczyna. Ważne też był np brak udziały w wojnie czy sama kultura Szwedów. Gdyby biznes był zbudowany głównie rządowymi subwencjami to jego rozkwit przypadł by na lata 80-90 bo wydatki rządowe były wtedy największe. Jak wprowadzili jeszcze wiecej regulacji, szczegolnie na rynku pracy to dynamika rozwoju znaczaca spadla. Po tym mieli kryzys.

pkkb.jpgzatrudnienie.jpg

Jezeli to zliczyc łącznie to wyjdzie, że od lat 50 nie przybyło w Szwecji praktycznie żadnych miejsc pracy w sektorze prywatnym. Zatrudnienie rosło tylko sektorze państwowym.
W sumie ja to wszystko pisałem w kontrze bo założyłem, że chcesz przedstawiać kraje skandynawskie jako miejsce "gdzie socjalizm się udał" u nas Razemki gadały coś podobnego :D I bardzo by chciały zrobić kalke 1:1 u nas. A to się nie uda :E

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Co jest szemranego w Sorosie?

Jakie szkodliwe rzeczy masz na myśli? Społeczeństwo obywatelskie? Czy może pro-wolnościowe zmiany u schyłku lat 80 ubiegłego wieku? :)

Czy te organizacje uważają, że działają na szkodę miasta, czy też raczej w interesie miasta? 

Czy protest np. rolników jest w interesie miasta? 

Poczytaj o Sorosach i ich organizacjach. Lista jest bardzo długa. Chociażby Soros i organizację oferujące pomoc prawną nielegalnym imigrantom. Czyli komuś kto świadomie złamał prawo i dostał się nielegalnie przez granicę.

Tylko zauważ, że władze w Warszawie inaczej obchodzą się z strajkującymi przedsiębiorcami czy rolnikami, a zupełnie inaczej z ostatnim pokoleniem. I tak, w sumie strajki przedsiębiorców i rolników są w interesie każdego Polaka.

Naprawdę Gordon rozszerz horyzonty.

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Powiedz to kobietom, które zmarły w Pszczynie i Nowym Targu.

Coś ostro pokręciłeś. Oskarżeni są 3 lekarze. Dałeś sobie wcisnąć lewicową propagandę, że to miało coś wspólnego z wyrokiem Trybunału.