Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Kto pisze o aborcji na życzenie ? O Eutanazji na życzenie ?

Generalnie oczywiście największy ból d... tych, co innym zaglądają w majtki, albo co za drzwiami robią. Własnego życia nie macie ? Co cię obchodzi czy sąsiad będzie chciał godnie odejść, zamiast sra... pod siebie z bólu przy śmiertelnej chorobie? Czy młoda dziewczyna, która wpadła, ma skończyć jak "madka polka pińcet plus" czy skończyć edukację ? 

Zajmij się swoimi sprawami, przynajmniej na 5 w rodzinie bombelka pińcet plus nie będziesz musiał łożyć 

Widzę, że nie udało się złapać sensu wypowiedź więc napiszę prościej.

Jest grono osób, które uważa, że nie mamy jeszcze załatwionych np związków partnerskich bo prezydent Duda i tak by zawetował, a prawdziwym problemem jest tutaj sam sejm, który nie potrafi tych ustaw przegłosować ( a podobno chce...) Jak prezydentem będzie Trzaskowski to nic w tej kwestii się specjalnie nie zmieni bo niby czemu?

Opublikowano
37 minut temu, Winter napisał(a):

Może warto żebyś wrócił do książek, bo widać braki w edukacji. Po pierwsze dawne księstwo litewskie to bardziej obecna Białoruś niż Litwa. Po drugie tamtejsza szlachta sama się polonizowała, nikt tego nie wymuszał na nich. Po trzecie Ukraińcy sami nie wiedzą czego chcą. Żeby nam dopiec potrafili się nawet dogadać z ruskimi kilkaset lat temu. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby zrobili to za jakiś czas ponownie. Wschodnie narody szybko zapominają, dla nich liczy się tylko prawo siły.

Chyba ty musisz się podciągnąć w edukacji.

Jestem w pracy, opracowań z historii nie mogę pisać, sprawdź sobie skąd wzięła się dynastia Jagiellonów, kim był Jagiełło, bo raczej nie Polakiem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Polski eksport z 😈Saldo rachunku bieżącego we wrześniu 2024 r. było ujemne i wyniosło 6,1 mld zł. W analogicznym miesiącu 2023 r. saldo rachunku bieżącego było dodatnie i wyniosło 7,8 mld zł – poinformował w środę NBP. 

Szybko idzie

Opublikowano
6 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Jest grono osób, które uważa, że nie mamy jeszcze załatwionych np związków partnerskich bo prezydent Duda i tak by zawetował, a prawdziwym problemem jest tutaj sam sejm, który nie potrafi tych ustaw przegłosować ( a podobno chce...) Jak prezydentem będzie Trzaskowski to nic w tej kwestii się specjalnie nie zmieni bo niby czemu?

Może temu że nie zawetuje?

Po co się spuszczać, jak długopis odrzuci

Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Może temu że nie zawetuje?

Ale żeby miał możliwość podpisania czy zawetowania najpierw musi przejść przez Sejm. A sam Premier Tusk napisał że na kwestie obyczajowe nie ma większości w tej kadencji Sejmu. 

Więc nawet jak będzie Prezydent koalicji to nic z tego nie wejdzie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

"Polska nigdy nie była celem i mieliśmy poddać się na zasadzie Danii"

vs

Cytat

"Polska nigdy nie była celem. Stała na drodze Niemiec to ataku na ZSRR. Mieliśmy alternatywę poddać się na zasadach Danii."

Trochę ma to inny wydźwięk?

Niemiecka armia wymordowała Żydów i Polaków to była zła. Banderwce (czyli bojówki i CYWILE) którzy torturowali polskie kobiety i dzieci najokrutniejszymi torturami, 100000x gorszymi niż Niemcy - to już nie są źli, tylko biedacy byli przesiladowani przez złych Polaków więc się zbuntowali, żeby odzyskać (nie) swoje ziemie. Hrywny dotarły już na konto za takie posty?

Edytowane przez Fatality
  • Like 2
Opublikowano
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Chyba ty musisz się podciągnąć w edukacji.

Jestem w pracy, opracowań z historii nie mogę pisać, sprawdź sobie skąd wzięła się dynastia Jagiellonów, kim był Jagiełło, bo raczej nie Polakiem.

A gdzieś tak twierdziłem?

Opublikowano

Akurat uchwalenie tych ustaw by się przydało, właśnie po to by Duda mógł zawetować. Taki był plan KO na kampanię wyborczą, to miały być mocne tematy kampanii. Że potrzeba liberalnego Prezydenta Trzaskowskiego by podpisał ustawy.

I PSL to zablokował.

Teraz próbują związki partnerskie jako wersję light tego planu. Ale i tu PSL robi syf.

Tusk wygląda na słabszego lidera niż był kiedyś.

Przy czym do wyborów mogą ściemniać że "Duda i tak by zawetował". Z Trzaskowskim jako Prezydentem nie będą mieć już żadnego wytłumaczenia.

I albo się szybko ogarną w koalicji, albo ich rządy skończą się na tej jednej.

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

dla nich Bandera był bohaterem bo włączył też z ruskimi, a to co się działo na Wołyniu nie było też z nikąd, jakoś tak jest że tam gdzie rozpanoszyli się Polacy, czyli Litwa, Ukraina nie byliśmy kochani, generalnie jakoś z wszystkimi sąsiadami mamy nie po drodze i pomocy szukamy daleko.

Może warto się pierw w pierś uderzyć, swojej historii pouczyć, jak to powstania na Ukrainie tlumilismy

Nie ma i nie będzie akceptacji dla tego typu "teorii" że Polacy to w sumie sami sobie winni, bo dla ludobójstwa o tej skali i o takim stopniu okrucieństwa żadnego usprawiedliwienia być nie może, i nie wiem jak coś podobnego może przyjść do głowy Polakowi(?).

Jeszcze jeden antypolski wyskok i pożegnamy się na naprawdę długo, albo i na zawsze.

Ale myślę że odnajdziesz się na forach pod inną flagą, o ile opanujesz język.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Nie ma i nie będzie akceptacji dla tego typu "teorii" że Polacy to w sumie sami sobie winni, bo dla ludobójstwa o tej skali i o takim stopniu okrucieństwa żadnego usprawiedliwienia być nie może, i nie wiem jak coś podobnego może przyjść do głowy Polakowi(?).

Jeszcze jeden antypolski wyskok i pożegnamy się na naprawdę długo, albo i na zawsze.

Ale myślę że odnajdziesz się na forach pod inną flagą, o ile opanujesz język.

Kibicuję bardzo mocno :flaga:

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Bo Trzask podpisze wszystko co KO wymyśli... :E 

I wtedy będzie motywacja do przegłosowania XD

Edytowane przez galakty
Opublikowano
6 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Bez obaw, Trzaskowski ma głowę do trudniejszych i kontrowersyjnych tematów. Jest pewne że podpisze ważne ustawy "liberalizujące", mimo że katotalibowie będa kwiczeć i wyć, tak cywile jak kapłani. Myślę że w razie konieczności pójdzie dalej i sam wyjdzie z inicjatywą ustawodawczą.

Mówisz w końcu będziesz mógł zrobić coming out?

Niepotrzebnie.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież @SylwesterI. nie napisał niczego innego niż zwykła wiedza historyczna, choć fakt że bardzo uproszczona, o genezie wrogości naszych sąsiadów, tak Ukraińców jak Litwinów, do nas.

W naszych mediach mocno się wygładza historie Polski po odzyskaniu niepodległości. W tym nasze podejście do sąsiadów jak i samych mniejszości. Gdzie piłsudczycy mocno zmierzali do "spolszczania" co oznacza wynaradawianie. Narody traktują to jako zbrodnie. Tak samo podchodzimy do tego przecież my. Wynaradawianie nas przez zaborców traktujemy jako chęć zniszczenia narodu polskiego.

Nie mogą nam tez wybaczyć Węgrzy czy Austriacy, choć mniej się o tym mówi, bo tu więcej było działań innych państw niż naszych. Jednak kiedyś byli imperium i to oni nas okupowali/rozbierali. A teraz są małymi państewkami. Węgrzy obecnie mocno jadą na dawnych sentymentach, wieszają sobie fantazyjne mapy nawet.

Ach no i Czesi, pamiętający nam tak Zaolzie jak bardziej tłumienie ich rewolucji antykomunistycznej.

Taki już urok bycia dużym i jednak dość silnym państwem.

Równocześnie, co ważne, to sprawy mocno historyczne i właściwie niewpływające na obecne stosunki międzynarodowe.

P.S. To że to komuś podnosi ciśnienie nie oznacza że to nieprawda i można to cenzurować.

Edycja: @crush co masz na myśli? Ja nie ukrywam swoich poglądów. Nigdy tego nie robiłem.

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Póki Tusk będzie rządził to niekontrolowana migracja nam nie grozi. To on, a nie nieudolny PiS zawiesił prawo do azylu i to bez żadnej nagonki z UE. Bo dbać o Polskę to trza umić :) Także jaki nie będzie prezydent z KO to też będzie blokował takie tematy.

Niekoniecznie. Trzaskowski z lekka zajeżdża gejowszczyzną. I to nie tą normalną, oldschoolową, tylko tymi zboczkami z zaimkami i babochłopami. A przecież oni dobre serduszka mają w piersi i w głowie zamiast mózgu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@crush

Olejnik bez krępacji "zaatakowała" Sikorskiego. Pozostaje czekać na wywiad z Rafałkiem i pytanie o orientację :smiech:to by chlew dopiero był. Naturalnie zaznaczyłaby, że to tylko insynuacje prawicowych portali ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
12 minut temu, Badalamann napisał(a):

Przecież @SylwesterI. nie napisał niczego innego niż zwykła wiedza historyczna, choć fakt że bardzo uproszczona, o genezie wrogości naszych sąsiadów, tak Ukraińców jak Litwinów, do nas.

Ale to na Ukrainie idźcie sobie wybielać zbrodnie ukraińskie na Wołyniu.
Z drugiej strony co się dziwić... lewak zawsze będzie miał w czterech literach tożsamość narodową.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, crush napisał(a):

Już Ty dobrze wiesz. Byku.

No nie. Nie wiem do czego się konkretnie odnosisz. Ale moje poglądy są liberalne już od czasów licealnych, a to było naprawdę dawno temu. I zawsze jasno je deklarowałem.

@Umpero A ktoś wybiela jakieś zbrodnie? Jeśli dobrze kojarzę mowa była o historii i faktach. Co ma do tego tożsamość narodowa? Zmienia cokolwiek w tym co już się wydarzyło?

Edytowane przez Badalamann
  • Haha 1