Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Umpero napisał(a):

Kurski - nie interesowałem się jego życiorysem więc się nie wypowiem.
Korwin to raczej jakiś protestant, a nie katolik. Chyba, że jawnie się gdzieś tam deklarował jako katolik, ale nic o tym nie wiem.
A do Bosaków co masz? W którym punkcie popełnili występek wykluczający ich ze wspólnoty?
Oni z tego co wiem to raczej uczęszczają do novusa, ale żadne z nich publicznie nie głosiło herezji (nawet w ramach posoborowia).

Grunt, że konserwatyści w teorii, bezbożnicy w praktyce.

Ja pod tym kątem nic nie mam bo jestem po apostazji. Więc jakakolwiek wiara mi zwisa koło penisa. Nie lubię po prostu hipokryzji.

A Bosaka poglądy mi nie odpowiadają.

Opublikowano
8 godzin temu, Camis napisał(a):

Politykę zagraniczną prowadzi rząd, a nie prezydent miasta. Co to za amatorka.

6 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Nie zaprzeczysz, że Ukraina jest potrzebna tam gdzie jest i do tego najlepiej po naszej (zachodu) stronie. Bez tego jesteśmy krajem frontowym, a to ma negatywny wpływ na nasz rozwój i jakość życia. Ewentualne działania wojenne będą prowadzone na naszym terytorium i tak dalej. Oczywiście to karta mogłaby się odwrócić, gdyby rosja się ucywilizowała i przestałą atakować sąsiadów. Jednak jeśli to się kiedykolwiek stanie, to to nie będzie za życia nawet naszych wnuków. Czyli z naszej perspektywy jest to zwyczajnie nieistotne.

Oczywiście, że chcę żeby zostali w naszej strefie wpływów jako kraj buforowy. Natomiast nie widzę ich kompletnie w UE, bo dla nas jako Polski oznaczałoby to przede wszystkim konkurencję. W dodatku tak duży kraj dostawałby ogromne sumy z programu spójności. Ale by się tam oligarchia nachapała na subwencjach i dotacjach.

Mam natomiast obawy, czy tak ogromna masa ludzi nie spowoduje większych problemów. Wskaźniki przestępczości zaczęły rosnąć od kiedy zaczęli przyjeżdżać oni i Gruzini.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Camis napisał(a):

Podobno wczoraj zmienił :rotfl:

1731658499846-jpeg.8249562

Podobno Czarnecki sypnął Sutryka.

I nic by nie było na stronie Sejmu? Wątpliwe.

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/posel.xsp?id=445

5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Collegium Humanum rozejdzie się po kościach, jakieś tam kary każdy dostanie, marne 200-500k zł i tyle z tego będzie. Może jedna osoba pójdzie siedzieć za resztę. 

Prawnikiem może nie jestem ale wg mnie w przypadku Sutryka kłania się art. 229 i art. 270 kk

"Art.  229.  [Przekupstwo]

§  1. 

Kto udziela albo obiecuje udzielić korzyści majątkowej lub osobistej osobie pełniącej funkcję publiczną w związku z pełnieniem tej funkcji,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-229

"Art.  270.  [Fałszerstwo materialne]

§  1. 

Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-270

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, crush napisał(a):

Grunt, że konserwatyści w teorii, bezbożnicy w praktyce.

Ja pod tym kątem nic nie mam bo jestem po apostazji. Więc jakakolwiek wiara mi zwisa koło penisa. Nie lubię po prostu hipokryzji.

A Bosaka poglądy mi nie odpowiadają.

Jak definiujesz bezbożnika?
W wierze katolickiej "bezbożnik" to inaczej heretyk. Ktoś kto głosi tezy sprzeczne z dogmatami wiary katolickiej.
Łamiąc natomiast przykazania jest się w stanie grzechu ciężkiego gdzie w chwili śmierci prowadzi to katolika do potępienia.
Twoje pojmowanie bezbożności zatem nijak może się odnosić do tego czy ktoś jest katolikiem czy nie.
Podsumowując można być katolikiem, który idzie na zatracenie oraz być katolikiem, który stara się żyć w stanie łaski uświęcającej czyli przyjmować sakramenty i żyć wg cnót i przykazań, które propagował Jezus.

Masz też konserwatystów ateistów...

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

Eurourzędasom fajnie się żyje. Jest coraz gorzej, ale sobie przyznają kolejne podwyżki. Ten kontynent to żywy trup.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Winter napisał(a):

Eurourzędasom fajnie się żyje. Jest coraz gorzej, ale sobie przyznają kolejne podwyżki. Ten kontynent to żywy trup.

8 minut temu, Winter napisał(a):

@Michaelred Europejski podatnik wszystko wytrzyma. Wincyj zielonego, wincyj eko, wincyj podatków. Slava!

Co ty w takim razie w tej europie robisz? Masz wybór, w Rosji nie ma euro urzędasów, kraj piękny, ustrój wspaniały, sankcje nie działają, rosną w potęgę :smiech:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Co ty w takim razie w tej europie robisz? Masz wybór, w Rosji nie ma euro urzędasów, kraj piękny, ustrój wspaniały, sankcje nie działają, rosną w potęgę :smiech:

EU to jest taka wspaniała, że trzeba rosją straszyć żeby ktoś docenił xD Uwielbiam te argumenty. Chcesz mieć ruskie czołgi pod Warszawą? Hur durr to się ciesz, że jest jak jest i nie krytykuj :D Żeby było śmieszniej to u ruskich też nie wolno krytykować, a jak zaczniesz to cię będą wysyłać na "zgniły zachód" jak ci się rosja nie podoba. Jedni i drudzy przekonani, że poza UE/Rosją świat praktycznie nie istnieje i wszędzie jest zło i szatan tylko nie u nich :P

Edytowane przez Michaelred
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, Michaelred napisał(a):

EU to jest taka wspaniała, że trzeba rosją straszyć żeby ktoś docenił xD Uwielbiam te argumenty.

Rozumowanie tego typa jest niesamowite. Jestem Europejczykiem i Polakiem, ale jak mi nie pasuje to do Rosji. Zgłosiłem za prowokowanie, bo jakakolwiek dyskusja jest bezsensowna.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Michaelred napisał(a):

EU to jest taka wspaniała, że trzeba rosją straszyć żeby ktoś docenił xD Uwielbiam te argumenty.

Widocznie nie pamiętasz, jak to było, zanim weszliśmy do EU, spokojnie pojedź na Białoruś, Ukrainę, Albanię

Mierzi mnie to, że ktoś, kto korzysta z przywilejów wstąpienia polski do Uni, narzeka na ten twór. Bez unii w Polsce byłaby bida z nędzą. 

Ps. Amerykanie w kosmos latają, a bezdomnych miliony w kartonach koczują. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Widocznie nie pamiętasz, jak to było, zanim weszliśmy do EU, spokojnie pojedź na Białoruś, Ukrainę, Albanię

Mierzi mnie to, że ktoś, kto korzysta z przywilejów wstąpienia polski do Uni, narzeka na ten twór. Bez unii w Polsce byłaby bida z nędzą. 

Ps. Amerykanie w kosmos latają, a bezdomnych miliony w kartonach koczują. 

Nikt nie chce UE likwidować, ludzie chcą ją zreformować. Czy twój rozum to ogarnia?

Opublikowano
10 minut temu, Michaelred napisał(a):

Chcesz mieć ruskie czołgi pod Warszawą? Hur durr to się ciesz, że jest jak jest i nie krytykuj :D Żeby było śmieszniej to u ruskich też nie wolno krytykować, a jak zaczniesz to cię będą wysyłać na "zgniły zachód" jak ci się rosja nie podoba. Jedni i drudzy przekonani, że poza UE/Rosją świat praktycznie nie istnieje i wszędzie jest zło i szatan tylko nie u nich :P

Bez unii, nie tylko pod Warszawą by były, tylko rozlokowane jak w Białorusi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Politykę zagraniczną prowadzi rząd, a nie prezydent miasta. Co to za amatorka.

A może Trump już wie kto może wygrać i go powoli zaczyna popierać?. Najpierw wypowiedz Mosbacher a teraz spotkanie z obecnym rezydentem Dudą i przyszłym prezydentem Polski?. 

Ale byłby to chichot losu, pisiory skandowali w Sejmie "Trump, Trump" a tutaj okazałoby się że ich olał i poparł Trzaska :rotfl:

Cytat

"Mosbacher poparła Trzaskowskiego"

W nowym wywiadzie Georgette Mosbacher nie szczędziła ciepłych słów pod adresem Rafała Trzaskowskiego. Co to oznacza dla PiS?
Była ambasador USA w Polsce, po wygranej Donalda Trumpa, znowu znalazła się w centrum zainteresowania. Wszystko w związku ze spekulacjami, że Mosbacher mogłaby ponownie objąć placówkę w naszym kraju. Zapytana w TVP Info o ewentualne zwycięstwo Rafała Trzaskowskiego w przyszłorocznych wyborach prezydenckich powiedziała, że prezydent Warszawy "umie nawiązywać relacje zarówno z Demokratami, jak i Republikanami".

– Uważam go za przyjaciela, spotykaliśmy się, gdy byłam w Warszawie. Pan prezydent Trump ma też bliską relację z prezydentem Dudą, ale nie spodziewam się, aby te relacje miały się jakoś istotnie zmieniać. Pan prezydent Warszawy jest zawsze mile widziany w Waszyngtonie. Relacje między krajami się nie zmienią – stwierdziła była ambasador USA w Polsce.

Według Witolda Jurasza z Onetu poza wyrazem sympatii dla Trzaskowskiego, "znacznie ciekawszym wątkiem wypowiedzi ambasador Mosbacher jest to, iż w istocie poparła Trzaskowskiego w grze o prezydenturę również przeciwko kandydatowi Prawu i Sprawiedliwości".

https://dorzeczy.pl/kraj/655729/zle-wiesci-dla-pis-mosbacher-poparla-trzaskowskiego.html

2 godziny temu, crush napisał(a):

Ja pod tym kątem nic nie mam bo jestem po apostazji. Więc jakakolwiek wiara mi zwisa koło penisa.

Tak ja i ja :E

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Można powiedzieć, że mamy bingo:E Typowy klasyczek czyli Polska by bez UE wyparowała i była by bieda jak na Białoruś. Tak przy okazji wiesz, że Białoruś jest bogatsza od Ukrainy licząc PKB per capita, a jest tam wstrętny dyktator bez demokracji jak na Ukrainie? :E

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Bez unii, nie tylko pod Warszawą by były, tylko rozlokowane jak w Białorusi

I drugą Buczę w każdej miejscowości. Weź napisz jaki miałeś nick na labiexD

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
25 minut temu, Winter napisał(a):

Nikt nie chce UE likwidować, ludzie chcą ją zreformować. Czy twój rozum to ogarnia?

Tylko, ze sa rzeczy niereformowalne. I nie, nie wszyscy chca reform. Sa ludzie ktorzy nie chca UE. Pamietaj, ze najlepsze co dalo UE to strefa Schengen. Przy czym nic nie stalo i nie stoi na przeszkodzie aby wybierac Schengen bez przystapienia do UE.
Ponadto nie mozna zyc przeszloscia i mowic "co nam dali". To troche wyglada jak syndrom bitej żony. Teraz mnie mąż bije, ale kiedys byl mily, kochający :E

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Można powiedzieć, że mamy bingo:E Typowy klasyczek czyli Polska by bez UE wyparowała i była by bieda jak na Białoruś. Tak przy okazji wiesz, że Białoruś jest bogatsza od Ukrainy licząc PKB per capita, a jest tam wstrętny dyktator bez demokracji jak na Ukrainie? :E

uuuuu od Polski też jest pewnie bogatsza, co tam, od całej EU jest bogatsza :smiech:

ale "bogaci" jak  Białoruś bylibyśmy na pewno i rozkazy z Moskwy byśmy łykali

Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

A może Trump już wie kto może wygrać i go powoli zaczyna popierać?. Najpierw wypowiedz Mosbacher a teraz spotkanie z obecnym rezydentem Dudą i przyszłym prezydentem Polski?. 

Ale byłby to chichot losu, pisiory skandowali w Sejmie "Trump, Trump" a tutaj okazałoby się że ich olał i poparł Trzaska :rotfl:

https://dorzeczy.pl/kraj/655729/zle-wiesci-dla-pis-mosbacher-poparla-trzaskowskiego.html

Wg mnie Trampkowi to zwisa kto będzie rządził w trzeciorzędnym kraju, jakim jest Polska. Natomiast sam uważam, że wygra kandydat PO, bo pisuary mają jakiś odlot od ostatnich wyborów. Zatracili się w swojej propagandzie i nie widzą, że nikt nie chce jakichś Gosiewskich, Tarczyńskim itp jako kandydatów na prezydenta. Ta partia się rozleci, jak JaroKaczi odejdzie na drugi świat.

Co do Mosbacher to to była niesamowicie irytująca persona. Trampek wyznaczył ją, żeby nas trollowała, bo jak powtarzam jesteśmy dla USA trzeciorzędnym krajem.

2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Tylko, ze sa rzeczy niereformowalne. I nie, nie wszyscy chca reform. Sa ludzie ktorzy nie chca UE. Pamietaj, ze najlepsze co dalo UE to strefa Schengen. Przy czym nic nie stalo i nie stoi na przeszkodzie aby UE i Schengen byly osobnym tworem.
Ponadto nie mozna zyc przeszloscia i mowic "co nam dali". To troche wyglada jak syndrom bitej żony. Teraz mnie mąż bije, ale kiedys byl mily, kochający :E

Schengen nie ma nic do UE. Są kraje, które są w Schengen, ale nie są w UE lub były kraje, jak UK, które były w UE, ale nie były w Schengen. To są osobne byty.

Ja uważam, że ludzie chcą zmian, bo było to widać przy ostatnich wyborach do PE. Niestety ludzie dali się kolejny raz nabrać na pseudoreformatorów, którzy kolejny raz wybrali Von Der Leyen. UE w obecnej formie się prędzej, czy później rozleci pod naporem zielonej polityki. Jeśli już pojawia się wrzask w niemieckim przemyśle to coś jest na rzeczy, a Niemcy mają największą siłę przebicia w UE.

Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

uuuuu od Polski też jest pewnie bogatsza, co tam, od całej EU jest bogatsza :smiech:

Unijczyk na medalxD

4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

ale "bogaci" jak  Białoruś bylibyśmy na pewno i rozkazy z Moskwy byśmy łykali

To jeszcze przypomnij kiedy Polske opuścili ostatni Rosyjscy żołnierze i dlaczego? Nie bylliśmy wtedy ani w Nato ani tym bardziej w UE, która żadnego bezpieczeństwa militarnego nie garantuje.