Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie powyższy film nic nowego nie wnosi, ale fajnie po chłopsku tłumaczy różnice.

U mnie następnym monitorem będzie QD-OLED, chyba że coś w WOLED poprawią (banding/jasność kolorów przy wysokim nasyceniu), bo w sumie reszta mi odpowiada. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj odebrałem QD Oled Asus Strix XG27ACDNG, ale widzę że Samsung S27DG600SU jest ponad 600 zł tańszy.

Czy wiecie może dlaczego jest taka różnica w cenie między tymi monitorami i czy warto dopłacać do Asusa? 

Na Rting ocena taka sama, Asus w SDR wyraźnie jaśniejszy 320 vs 250cd/m2, za to Samsung ma matową matrycę, na stronie Asusa i w sklepach również jest opisane jako matowa/antyrefleksyjna, co oczywiście jest błędem, bo w rzeczywistości są odblaski/refleksy. 

Co mnie jeszcze niepokoi, Asus ma wbudowany zasilacz, na górze ekranu wydmuchuje ciepłe powietrze, i wyraźnie nagrzewa się obudowa. Samsung ma zewnetrzny zasilacz i tak myślę, że wyeliminowało by ten problem.  

Edytowane przez bajcikk81
Opublikowano
1 godzinę temu, bajcikk81 napisał(a):

Wczoraj odebrałem QD Oled Asus Strix XG27ACDNG, ale widzę że Samsung S27DG600SU jest ponad 600 zł tańszy.

Czy wiecie może dlaczego jest taka różnica w cenie między tymi monitorami i czy warto dopłacać do Asusa? 

Na Rting ocena taka sama, Asus w SDR wyraźnie jaśniejszy 320 vs 250cd/m2, za to Samsung ma matową matrycę, na stronie Asusa i w sklepach również jest opisane jako matowa/antyrefleksyjna, co oczywiście jest błędem, bo w rzeczywistości są odblaski/refleksy. 

Co mnie jeszcze niepokoi, Asus ma wbudowany zasilacz, na górze ekranu wydmuchuje ciepłe powietrze, i wyraźnie nagrzewa się obudowa. Samsung ma zewnetrzny zasilacz i tak myślę, że wyeliminowało by ten problem.  

Zamów dwa i gorszy oddaj.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ten Samsung to czasem nie WOLED? Więc zupełnie inna matryca od Asusa. 

qd oled na matowej powloce.

2 godziny temu, bajcikk81 napisał(a):

Oczywiscie, ze wiemy. Przeciez asus jest zawsze drozszy bo placisz za marke ;)

Opublikowano (edytowane)

Przeciez nie ma innej matrycy niz woled i qd oled. xkom w opisie mojego bylego woleda tez pisze oled :hihot:

15 minut temu, galakty napisał(a):

piszą że OLED

W sumie nie klamia bo to oled ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

To chyba zależy od sztuki. U mnie ledwo słychać ale też wiedziałem czego "szukać" bo czytałem recenzje. Najlepsze jest to że ten wentyl ma PWM i jest możliwość jego skręcenia w menu serwisowym. Domyślnie jest na 40% a już przy 30% jest bezgłośny.

Takie małe g....o tam ładują, wstyd.

LG-32GS95UE-B-OLED-Gaming-Monitor-Product-Disassembly-Process-13.jpg.c5f83b0f8796cd717cc494a6e198c76e.jpg

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galakty napisał(a):

A jak te wentylatory obecnie? Dalej hałasują czy już da się przywyknąć? Dla mnie to kuriozum że w monitorze coś się kręci i szumi :E 

Mi WOLED LG nie halasowal, bezglosny, a w Aorusie to ja nawet sie nigdy nie zastanawialem czy tam jest jakis wentylator czy pasywne chlodzenie :D Generalnie monitor bezglosny ale jak ktos wie jak jest chlodzony ten gigus to moze dac znac.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano

Eeeeee to Twój LG miał wentylator? Zasilacz wewnętrzny tak? Bo ja chyba mam tę samą matrycę albo zbliżoną, bez wentylatora ale zasilacz zewnętrzny i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie, nie lubię zasilacza w środku i grubego kabla idącego do monitora :D 

Opublikowano (edytowane)

Syn na wyjazdy ma Asusa tuf'a z rtx4060, ale ekran w tym laptopie to porażka, więc kupił do laptopa taki przenośny monitor  oled 16".

Monitor dzisiaj doszedł, powiem szczerze fajna zabawka, zalety oleda ma, czyli czerń, hdr, płynność

Do laptopa podłącza 2 kablami usb-c jeden jako power 2 jako sygnał, stawia na laptopie, opierając o oryginalną matrycę (ekranik ma ok 3-4mm grubości) i może giercować.

nalapsie.thumb.jpg.f385c7ca8697604aba67f421b0723c2d.jpg

Wiadomo ze ten mobilny 4060 wydajnością nie grzeszy więc w bardziej wymagających tytułach mimo dlss i fg musi się bawić w ustawienia jakości w grach, albo z 2880x1800 ustawia rozdzielczość 1440x900, generalnie w prostych graficznie grach, w które on gra to laptop daje radę w tej rozdzielczości na max ustawieniach, uzyskując naprawdę śliczny obraz, ostry, szczegółowy i bez smużenia

z ciekawości podłączyliśmy go do mojego pc z 4090 to PPI na tym monitorku rzędu 212

robi robotę, obraz wydaje się krystalicznie ostry i szczegółowy.

Jedyny problem, jaki mam to przy podłączeniu do pc, muszę używać kabla hdmi, wtedy pracuje z częstotliwością 100Hz, przez usb-c na laptopie ma 120Hz, ale w kompie przez usb-c nie mam  sygnału i nie wiem, czy jest możliwość puszczenia sygnału na monitor w normalnym pc przez usb-c na płycie głównej.

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1