Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.08.2025 o 23:02, VRman napisał(a):

Nie wiem czy było.

W Polsce 4700 o ile źle nie patrzę

Do ideału w moich kryteriach daleko, ale dla wielu to będzie monitor bardzo się do ideału zbliżający.

Mam go od wczoraj to moge coś powiedzieć.

Mój DWF kolorami robi efekt wow jak spojrzysz na niego, ten WOLED mimo, że już 3gen nie ma tego efektu. Ekran jest żółtawy i żadnymi ustawieniami nie da sie tego zmienić. Biel jest mocno nierówna, szarość jeszcze gorsza.

4K na tym 32" jest fajne, ale to żadny gamechanger którego się spodziewałem po przejściu z 3440x1440 34". Napędzić 240hz w 4K no to w większości nowych gier trzeba używać jednak tego Multi frame gena, który jest imo obrzydliwy ze swoimi artefaktami i zabija cały sens reszty tych wszystkich bajerów.

Pierwszy raz na oczy widziałem 240hz i fajne to ale też nie jest żaden przełom jak 60hz > 144hz. Po zobaczeniu 144hz już nie mogłem używać ani PC ani telefonu z 60hz a tu spokojnie z tych 240hz moge nadal wrócić na te 144/165hz

16:9 lepsze do gier competetive bo HUD łatwo ogarniasz bez przewracania oczami ale dla mnie już nie ma tej immersji w jakiejkolwiek grze co na 21:9.

Ta powłoka glossy TrueBlack? Bez sensu. Co mi z tego, że moge widzieć czerń w oświetlonym pokoju, jeśli to dosłownie lustro i odbicia świecą sie jak psu jajca pokazując mnie i pokój za mną i to bardziej rozpraszające, niż ten ciemny fiolet zamiast czerni w QD-OLED...

Także zwracam go i wracam do AW3423DWF i czekam na prawowitego następce. AW3425DW nim nie jest bo to faktycznie gen1.5 czyli tylko podkręcone na 240hz i nic więcej, ani lepszej żywotności i chłodniejszej matrycy z gen2 ani nic.

18 minut temu, sideband napisał(a):

Marketing działa;) Tak jak dają się na nabierać na Tandem RGB, a to dalej WOLED.

To mnie mocno śmieszy po oglądaniu testów LG G5. Komentarze pod każdym testem jakiegokolwiek monitora wszyscy czekają na tego Tandema jak na zbawiciela który połączy zalety QD i WOLEDa bez ich wad a to niestety dalekie od rzeczywistości.

• Thanks 4
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mizu napisał(a):

To mnie mocno śmieszy po oglądaniu testów LG G5. Komentarze pod każdym testem jakiegokolwiek monitora wszyscy czekają na tego Tandema jak na zbawiciela który połączy zalety QD i WOLEDa bez ich wad a to niestety dalekie od rzeczywistości.

Wady WOLED w przypadku TV i normalnego użytku nie robią za dużego problemu, ale w przypadku monitorów już tak.

Opublikowano
23 godziny temu, sideband napisał(a):

Wady WOLED w przypadku TV i normalnego użytku nie robią za dużego problemu, ale w przypadku monitorów już tak.

Właśnie, ktoś mi powie czy tak agresywna retencja to normalna rzecz na WOLED czy cos z tym Asusem było nie teges?

Wystarczyło różne okna po kilka sekund mieć otwarte i później wszystkie widziałem "wypalone" na szarym tle aż do czasu Pixel Cleaningu, wtf

btw https://www.ceneo.pl/166849601 Gigabyte FO32U2 potaniał już do 3300 w kilku dużych sklepach

Opublikowano
57 minut temu, Mizu napisał(a):

Wystarczyło różne okna po kilka sekund mieć otwarte i później wszystkie widziałem "wypalone" na szarym tle aż do czasu Pixel Cleaningu, wtf

U mnie zero takich akcji, a czasami 8h bez czyszczenia miałem. Nawet mając 8h pasek Windowsa nie widziałem retencji.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.08.2025 o 13:40, Mizu napisał(a):

Także zwracam go i wracam do AW3423DWF i czekam na prawowitego następce.

Jeżeli czekasz na nową matrycę 3440x1440 to cudów nie oczekuj.

Lepiej poczekać na 39" 5k2k bo dopiero wtedy będzie widoczny efekt "wow" :cool: 

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.08.2025 o 13:40, Mizu napisał(a):

Ta powłoka glossy TrueBlack? Bez sensu. Co mi z tego, że moge widzieć czerń w oświetlonym pokoju, jeśli to dosłownie lustro i odbicia świecą sie jak psu jajca pokazując mnie i pokój za mną i to bardziej rozpraszające,

... aż tak fatalnie? Tam niby jest jakaś powłoka rozpraszająca przecież(jest ?).

Z drugiej strony powłoka na QD-OLED pomimo że też glossy, to jednak na poniższym filmie sprawia wrażenie, że znacznie lepiej rozprasza, niż na tym TrueBlack WOLED - może ktoś potwierdzić, kto widział na żywo?:

3 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Lepiej poczekać na 39" 5k2k bo dopiero wtedy będzie widoczny efekt "wow" :cool: 

Osobiście bym wolał 34" 5120x2160

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
23 minuty temu, Kyle napisał(a):

... aż tak fatalnie? Tam niby jest jakaś powłoka rozpraszająca przecież(jest ?).

Z drugiej strony powłoka na QD-OLED pomimo że też glossy, to jednak na poniższym filmie sprawia wrażenie, że znacznie lepiej rozprasza, niż na tym TrueBlack WOLED - może ktoś potwierdzić, kto widział na żywo?:

Osobiście bym wolał 34" 5120x2160

Zobacz tak od 1:30. Lustro, wszystko się odbija.:E

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Zobacz tak od 1:30. Lustro, wszystko się odbija.:E

Na niektórych powłokach jest tak, że pod dużym (ekstremalnie) kątem jest lusterko, a na wprost mat. Tutaj liczyłem na podobny efekt (na wprost że będzie dobrze rozpraszać).

Czyli tak ... na tym WOLED Glossy ASUS TrueBlack wygląda na to, że jest słabo z rozpraszaniem refleksów. Jednak czy na ASUS Glossy QD-OLED jest lepiej (wg. filmu wygląda na to, że tak, ale widzieliście na żywo?)? Z kolei bardzo źle jest z tą czernią na QD-OLED w dzień?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
6 godzin temu, Mizu napisał(a):

Właśnie, ktoś mi powie czy tak agresywna retencja to normalna rzecz na WOLED czy cos z tym Asusem było nie teges?

btw https://www.ceneo.pl/166849601 Gigabyte FO32U2 potaniał już do 3300 w kilku dużych sklepach

Każdy OLED na wysokiej jasności ma czasową retencje ;) Ale być może ten model ma większą tendencje do tego.

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Bo masz stopniowanie QD to wcale nie jest takie mocno lusterko dlatego producent wbija powłokę jako semi-glossy ;)

Patrząc jak to wygląda na filmie to będzie blisko tego co daje LG w TV, ale to nadal daleko do wyświetlacza z szybą gdzie można go używać jako lusterko :E

Opublikowano (edytowane)

Gdyby rozwiązano problem z odbiciami światła w QD-OLED od wewn. części matrycy (co powoduje rozjaśnienie czerni w dzień) to QD-OLED byłoby świetnym wyborem (z ich nieźle wyglądającym rozpraszaniem refleksów od powierzchni), a tak ... bardziej bym się skłaniał w kierunku matowego WOLED. Zna ktoś jakiś niedrogi (do ~4 kPLN) OLED 31,5" 3840x2160 ASUS ROG STRIX na WOLED z matową (lub inną dobrze rozpraszającą) powierzchnią?

Bo jest niby ASUS PG32UCDP, ale cena 6400zł lekko odjechana.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Jak nie będą jak będą ;)

Dlatego siedząc przy WOLED 32" nawet na wprost idealnie patrząc po rogach masz już problem z bielą nie wspominając co się dzieje pod kątem ;) Na dużym TV masz jeszcze większe problemy jak chcesz go używać jako monitor.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sideband napisał(a):

Dlatego siedząc przy WOLED 32" nawet na wprost idealnie patrząc po rogach masz już problem z bielą nie wspominając co się dzieje pod kątem ;) 

O kurde. Ty to potrafisz zepsuć człowiekowi wieczorek :hihot: A miało być tak pięknie. Czyli jest problem z bielą pod kątem na WOLED?! (coś jak z czernią na IPS? ... tylko trochę inaczej) Przy QD-OLED tego problemu nie ma i biel jest równiejsza? (też patrząc w rejony rogów, mając głowę centralnie na środku ekranu w odległości 2/3 metra od ekranu)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
25 minut temu, Kyle napisał(a):

Zna ktoś jakiś niedrogi (do ~4 kPLN) OLED 31,5" 3840x2160 ASUS ROG STRIX na WOLED z matową (lub inną dobrze rozpraszającą) powierzchnią?

QD też masz modele w macie, teraz G8 mat ma fajną cenę 3419zł a typowy qd semi-glossy Gigabyte 3299zł. Tu trzeba lecieć ceną i najwyżej wymienić jak coś pojawi się fajniejszego.

W dniu 12.08.2025 o 21:06, Dimazz napisał(a):

Samsung zaprezentował nowy telewizor micro RGB

ile z tego to marketingowa papka a ile prawda

https://hdtvpolska.com/telewizor-nowej-generacji-samung-rgb-mikro-rgb-115-cali/

Oj idealny rozmiar dla mnie :D Mógłbym zastąpić projektor, tylko cena? 100k?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Wu70 napisał(a):

QD też masz modele w macie, teraz G8 mat ma fajną cenę 3419zł a typowy qd semi-glossy Gigabyte 3299zł. 

Potrzebuję dobrze skalibrować ekran. Jeśli nie ma sprzętowej kalibracji, to przydałby się regulowalny tryb sRGB (by skalibrować temp. barwową przez OSD). Podstawą przy braku kalibracji sprzętowej jest dobra linearyzacja panelu, co ASUS w ROG dobrze realizuje .... i tryb sRGB by można kalibrować. "G8" chyba ma gammę w harmonijkę, natomiast Gigabyte chyba nie ma kalibrowalnego trybu sRGB. Także już wolę ASUS ROG na QD-OLED (z powierzchnią anty-reflex) za 3900zł.

... może dałoby się tego G8 wyratować:

Cytat

Bumping the “shadow detail” setting in the OSD menu up a few notches to 3 – 5 helped further and can help bring out more of that detail.

Szkoda że recenzent nie ruszył tyłka i nie zaprezentował co się da ukręcić.

https://tftcentral.co.uk/reviews/samsung-odyssey-g80sd

Ten Simon z TFTcentral, to się zachowuje jak amator:

Cytat

Calibration and profiling can produce some excellent results

- kurde, no odkrycie roku, że profilowanie "linearyzuje" gammę ... szkoda, że z ryzykiem bandingu i z tego powodu monitor powinien dawać równą gammę bez profilowania Simonku.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kyle napisał(a):

O kurde. Ty to potrafisz zepsuć człowiekowi wieczorek :hihot: A miało być tak pięknie. Czyli jest problem z bielą pod kątem na WOLED?! (coś jak z czernią na IPS? ... tylko trochę inaczej) Przy QD-OLED tego problemu nie ma i biel jest równiejsza? (też patrząc w rejony rogów, mając głowę centralnie na środku ekranu w odległości 2/3 metra od ekranu)

Na WOLED miałem słabo widoczne paski na przemiennie róż-niebieski na cały ekranie tylko nie każdy to widzi to raczej specyfika tej konkretnej matrycy MLA. A polaryzator dodaje od siebie zmianę temp bieli w zależności od kąta patrzenia. QD to w zasadzie nic się nie zmienia. To wszystko już pisałem na pclabie łącznie z color bandigiem i zmianą gammy w zależności od odświeżania. Chciałem dać szanse WOLED, ale przy takich wadach ni hu hu :E WOLED jedynie na plus, że matryca jest sprawniejsza energetycznie i monitor wstawał bardzo szybko oraz działa łącznie z OSD bez sygnału.

Na 32" nie sprawdzałem tego z 2-3m bez jaj :E Problem czerni na QD jest mocno przesadzony tym bardziej, że to glossy to i tak nie nadaje się do pomieszczeń gdzie z mocnym oświetleniem. Inny ekran glossy nawet jak będzie mieć będzie miał lepszą czerń tylko zamiast tej czerni będziesz widział odbicia :E A jak się zachowuje QD z matowym filtrem antyrefleksyjnym tego nie wiem.

Edytowane przez sideband
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Na 32" nie sprawdzałem tego z 2-3m bez jaj :E 

Dwie trzecie metra (66,6 centymetra).

3 minuty temu, sideband napisał(a):

zmianą gammy w zależności od odświeżania.

O ... kolejne atrakcje. Tam mogę mieć jedno odświeżanie ... byle tą gammę mieć ogarniętą na równo 2.2 bez profilowania.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktośma premium to może sobie poczytać o MO27Q28G  :D

https://tftcentral.co.uk/articles/4th-gen-primary-rgb-tandem-oled-monitors-are-here-gigabyte-mo27q28g-showcase

Od towarzyszy z Chin:

Cytat

The MO27Q28G gaming monitor will officially start pre-sale on August 11. Pay a deposit of 100 yuan before 10:00 on August 18 to enjoy a discount of 500 yuan. Users who pre-order and post their orders will have the opportunity to win 200 yuan E, and the first 50 users who place an order will receive desktop Bluetooth speakers and other benefits. Interested friends can participate through GIGABYTE's official flagship store on major e-commerce platforms. This opportunity is rare and should not be missed.

Edytowane przez funk