Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używałem windowsowego kalibratora HDR i też mam wrażenie, że po takiej kalibracji wszystko wygląda jakoś lepiej, HDR i SDR.

Testuj i daj znać, może ja u siebie coś poprawie!

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sideband napisał(a):

Tylko dupne monitory potrzebują kalibracji HDR w tej apce od windy.

Coś w tym jest bo ja nap: na AW3423DW w ogóle nie korzystałem z tej aplikacji, lepiej jak jej raz czy dwa użyłem to było gorzej jak bez niej, kolory jakby mniej nasycone itd. wywaliłem ją i jechałem natywnie z monitora :cool: ale to akurat na tym konkretnie modelu innym może pomóc albo nie kwestia testa ;)

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, dagedy napisał(a):

Używałem windowsowego kalibratora HDR i też mam wrażenie, że po takiej kalibracji wszystko wygląda jakoś lepiej, HDR i SDR.

Testuj i daj znać, może ja u siebie coś poprawie!

Jak korzystałeś z hdmi to które gniazdo te z Earc dodatkowym ?

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

W apce na końcu można kalibrować nasycenie kolorów, co dla mnie jest dziwne. Rozumiem poziomy czerni i bieli, ale kolory? To powinno być tak jak sobie producent ustawił. 

Mi się to akurat przydało w miniledzie xiaomi bo fabrycznie miał dziwnie poustawiane jakoś, ale teraz jak się na oleda przerzuciłem to niepotrzebne wcale

Opublikowano

Pytanko do właścicieli - jakiego trybu HDR używacie? True Black 400 czy Peak 1000?

I tak się jeszcze zastanawiam czy przy tak wysokich częstotliwościach odświeżania jak 240Hz czy 360Hz to ciągle warto mieć włączonego freesynca?

Opublikowano

Na razie wczoraj ograłem tylko Stalkera 2 na nowym mońku. O ile w grze nic nie miga to podczas odpalania gry jak się shadary ładują to jest lekki flickering. Wypada chyba wtedy z zakresu freesynca i pewnie dlatego?

12 minut temu, galakty napisał(a):

U mnie nie ma takich trybów :E 

W ustawieniach monitora nie masz? 

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie nie ma. Sprawdziłem w instrukcji

B83FAA17-4287-48F0-B569-CC479F63F8D2.png.732a09b35b2519e377e430a611e21b95.png

A tak jeszcze z ciekawości zerknąłem do sekcji czyszczenia tego AOCa :E. Je no woda H2O :E

E2C17A42-629A-4BBA-9177-AC4E087643E9.png.07ce64ecdc9802626606ad615a66e447.png

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
7 minut temu, MadDog napisał(a):

Wypada chyba wtedy z zakresu freesynca i pewnie dlatego?

Jak wypada z zakresu FS czy GS to powinno nie migać. Przecież radą na miganie jest wyłączenie tych funkcji.

Są nawet porady aby obniżyć FS czy GS np. o 10 klatek od maksa (lub od zablokowanych FPSów - tak aby większości trzymać się tego górnego pułapu). Wtedy jak latamy np. w zakresie 110 - 120 FPS ów nie mamy włączonego FS nic nie miga. Natomiast jak FPS spada to wchodzimy w zakres FS. FS pomocny jest bardziej w niższym FPSie niż w wyższym - ale wtedy mamy migotanie coś za coś.

Opublikowano

@Czarny_PLone - korzystam z HDMI1, tym z ARC. 

Co do kalibracji aplikacja windowsa, to było moje wrażenie na początku użytkowania, sprawdzę to jeszcze raz

Klatki mam zablokowane na 236 i nie doświadczyłem żadnych problemów.

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Nie mam, tylko DisplayHDR, GameHDR itp, ale tylko ten domyślny daje radę i powinien odpowiadać HDR400. Nie wiem czy to kwestia AOC czy WOLED.

U mnie w LG mam np. tryb gamer 1 oraz gamer 2. Przy gamer 1 jest ikonka 400 True Black. Natomiast gamer 2 to jest odpowiednik trybu 1000.

Musisz poczytać w necie czy instrukcji któryś na pewno jest TB400.

Opublikowano
4 minuty temu, Kabor napisał(a):

Jak wypada z zakresu FS czy GS to powinno nie migać. Przecież radą na miganie jest wyłączenie tych funkcji.

Są nawet porady aby obniżyć FS czy GS np. o 10 klatek od maksa (lub od zablokowanych FPSów - tak aby większości trzymać się tego górnego pułapu). Wtedy jak latamy np. w zakresie 110 - 120 FPS ów nie mamy włączonego FS nic nie miga. Natomiast jak FPS spada to wchodzimy w zakres FS. FS pomocny jest bardziej w niższym FPSie niż w wyższym - ale wtedy mamy migotanie coś za coś.

Ja to wiem. Ale problem pojawia się tylko podczas uruchamiania gry gdzie fpsy sobie latają jak chcą i wachają się od kilku klatek do kilkuset w zależności jak shadary się aplikują. W samej grze jest już wszystko ok.

Opublikowano
56 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Coś w tym jest bo ja nap: na AW3423DW w ogóle nie korzystałem z tej aplikacji, lepiej jak jej raz czy dwa użyłem to było gorzej jak bez niej, kolory jakby mniej nasycone itd. wywaliłem ją i jechałem natywnie z monitora :cool: ale to akurat na tym konkretnie modelu innym może pomóc albo nie kwestia testa ;)

Tą aplikacją to może sobie podbić kolory w HDR tylko to nie ma nic wspólnego z prawidłowo wyświetlanym obrazem ;)

41 minut temu, MadDog napisał(a):

Pytanko do właścicieli - jakiego trybu HDR używacie? True Black 400 czy Peak 1000?

I tak się jeszcze zastanawiam czy przy tak wysokich częstotliwościach odświeżania jak 240Hz czy 360Hz to ciągle warto mieć włączonego freesynca?

W każdym QD tryb 400 jest jaśniejszy tylko MSI ogarnęło soft to potrafi w pewnych scenariuszach poprawnie pracować w trybie 1000. W praktyce trybu 1000 nie da się poprawić bez podciągania jasności, a tego producenci nie chcą robić by nie zmniejszać żywotności matrycy.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Tą aplikacją to może sobie podbić kolory w HDR tylko to nie ma nic wspólnego z prawidłowo wyświetlanym obrazem ;)

Są gry gdzie możesz sobie ustawić maksymalną i minimalną jasność w grze. wtedy tam najlepiej to ustawić. 

Jednak są też gry bez tych ustawień i wtedy ta kalibracja pomaga usunąć np. przepalenia.

Nasycenia kolorów przy tej kalibracji sam nigdy nie zmieniałem.

9 minut temu, dagedy napisał(a):

Co do kalibracji aplikacja windowsa, to było moje wrażenie na początku użytkowania, sprawdzę to jeszcze raz

Może skalibrowałeś dla trybu TB400 a następnie włączyłeś tryb 1000 i było gorzej.

Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

W każdym QD tryb 400 jest jaśniejszy tylko MSI ogarnęło soft to potrafi w pewnych scenariuszach poprawnie pracować w trybie 1000. W praktyce trybu 1000 nie da się poprawić bez podciągania jasności, a tego producenci nie chcą robić by nie zmniejszać żywotności matrycy.

W samym Stalkerze nie widać jakichś większych różnic między tymi trybami. Czyli True Black 400 wystarczy w zupełności na to wychodzi.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kabor napisał(a):

Są gry gdzie możesz sobie ustawić maksymalną i minimalną jasność w grze. wtedy tam najlepiej to ustawić. 

Jednak są też gry bez tych ustawień i wtedy ta kalibracja pomaga usunąć np. przepalenia.

Tylko to jest rzeźba i nie do tego stricte służy ta aplikacja. Odpalasz inna grę znowu musisz zmienić ustawienia w/w apce ;)

Część gier ma możliwość modyfikacji HDR z poziomu cfg jeżeli w meni gry brak ;)

@MadDog HDR400 w praktyce jest zauważalnie jaśniejszy wyciąganie wniosków na podstawie jednej gry czy miejsca to słaby pomysł odpal sobie filmy, które wrzucałem z YT z HDR tam zobaczysz ładną różnicę na rzecz trybu 400. A jak odpalisz testowy film tftcentral to tryb 1000 na poprawionym sofcie w monitorach MSI zapewnia sporo wyższą jasność względem trybu 400 ;)

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, MadDog napisał(a):

400 bo kazdy inny tryb ma przestrzelona krzywa EOTF ;)

14 godzin temu, sideband napisał(a):

Zmieniałem następująco QD-WOLED-QD ponowny powrót do QD to tylko jedno sobie pomyślałem - jednak QD to top obraz i trzeba problemy z czyszczeniem powłoki wziąć na klatę

Ja jestem wrecz zachwycony tym qd oled i powloka blysczaca.  Ten monitor to taka wisienka na torcie w stosunku do bylego woleda LG, a tryb srgb to cos po prostu pieknego :D  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

W apce na końcu można kalibrować nasycenie kolorów, co dla mnie jest dziwne. Rozumiem poziomy czerni i bieli, ale kolory? To powinno być tak jak sobie producent ustawił. 

To jest właśnie dlatego, że ludzie często wolą mieć żywsze kolory, niż wynika z kalibracji "by the book".