Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Bo w sumie jaki to problem wpisać tylko numer i jakiegoś ziomka którego przecież i tak nikt nie będzie weryfikował.

Tak tak napewno duże firmy wymyślają sobie kalibrację i wpisują co chcą bo nie mają co robić 🤫

11 godzin temu, MadDog napisał(a):

Nie ma niestety za dużo filmów z fabryk OLEDów ale tutaj akurat widać jak taka kalibracja jest robiona (3:30). I każda jednostka ma robioną fabryczną kalibrację. 

Oczywistym jest, że każdy panel jest inny i każdy użytkownik ma inne warunki gdzie taki monitor czy TV stoi. Dlatego jak ktoś ma możliwość to robi kalibrację pod siebie.

Dlatego bajeczki sobie darujmy i jak ktoś twierdzi że papier kłamie niech wrzuci dowody, a nie swoje puste zdanie ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Zgadza się. Z ciekawości przerobiłem trochę settingów do swojego, bo jak już płacisz ponad 2k, chcesz sprawdzić ile da się z tego wycisnąć. Praktycznie żaden ze znalezionych nie odpowiadał mi bardziej niż to, co sam ustawiłem poświęcając może godzinę w całości. To jest mocno indywidualna sprawa, jednym nie przeszkadza nawet oversaturation, inni celują w jak najwierniejsze oddanie barw. Warto więc poeksperymentować i znaleźć to co nam najbardziej odpowiada, a testowanie ustawień innych użytkowników może w tym na pewno pomóc.

• Like 4
Opublikowano
18 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to nadal na twoje oko jest

No innej opcji nie mam, ale porównując do laptopa, telefonów czy TV to sRGB u mnie jest zbyt ciepły, w recenzjach czy to IThardware czy Tomsharsware też na to wskazują (od 6100k do 6300k według pomiarów). 

18 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

a skoro jest podany pomiar i czym to było robione na papierku

AOC słynie z przekłamywania, do minileda też pakowali karteczkę że SRGB jest super, a w recenzjach odjazd totalny :E 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

A masz dowody że nie kłamie ? :hihot:

Nie mam zamiaru sie slownie przepychac, bo jesli mowimy o kalibracji to mowimy o faktycznych cyferkach, a nie o czyms co komus sie wydaje.  Ja mam minimalne podstawy by twierdzic, ze wszystko jest zgodne ze stanem faktycznym czyli po pierwsze papier potwierdzajacy kalibracje, a na poparcie tego mamy test rtings, ktory to potwierdza. Nie da sie przypadkiem lub fartem czy na oko tak dokladnie skalibrowac monitora, zeby byl to przypadek ;)  To gdzie ty pracowales nie ma zadnego znaczenia, a twoje zdanie nie jest tu nic warte w tej kwesti bez konkretnych argumentow.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/aorus-fo27q3

"The accuracy before calibration in the sRGB mode is fantastic. It locks colors to the sRGB color space, so they aren't oversaturated, and both the white balance and color temperature are incredible, too. However, gamma is a bit high, causing most content to be too dark. These results are with APL Stabilize on 'Low,' as setting it to 'Middle' or 'High' results in much worse gamma tracking and color accuracy. The sRGB mode also locks a few picture settings, but you'll need to use another, less accurate mode if you want access to those settings, as you can see here."

1 godzinę temu, dagedy napisał(a):

Odnośnie kalibracji, czy uważacie, że samodzielna kalibracja za pomocą urządzenia np.  i1Display PRO przyniesie poprawę?

Nie ma to znaczenia kto robi kalibrajce, jesli masz dedykowane do tego urzadzenie to zrobisz to poprawnie.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Ja właśnie spróbuję tych ustawień z rtings, chociaż przedwczoraj trochę się pobawiłem tym monitorem i ustawieniami i ustawiłem praktycznie tak jak tam ustawili na rtings oprócz kolorów rgb. Mam wszystko na 100, spróbuję jeszcze się tym pobawić.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rico650 napisał(a):

Ja właśnie spróbuję tych ustawień z rtings, chociaż przedwczoraj trochę się pobawiłem tym monitorem i ustawieniami i ustawiłem praktycznie tak jak tam ustawili na rtings oprócz kolorów rgb. Mam wszystko na 100, spróbuję jeszcze się tym pobawić.

Tylko Ty nie masz tego modelu ;)

A kalibacja odnosi sie do konkretnej sztuki. Kazdy monitor porownywalem do ustawien rtings pomimo tego samego modelu, to tak nie dziala ;) Na oko mozesz probowac ale nie ma gwarancji.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Ale to nie jest kwestia kalibracji tylko tego ze monitor jest dobry :D

Wyżej ci galakty napisał ze jego kalibracja ni się pokryła z tym co zmierzyli wiec jak to jest ?

Może być tez tak ze twoja sztuka i ta co testowali akurat były blisko siebie.

Idż i zapytaj osoby która kalibruje ekrany odpowie ci ze nie da się poprawnie skalibrować jednego ekranu a potem to wklepywać na ślepo do innych i uwazac je za skalibrowane.

Zapytaj się tez ile trwa taka kalibracja bo to nie jest 5 minut ;)

Na własne oczy widziałem jak wklepują z gotowego raportu jednego ekranu do innych sztuk i dają każdemu ten sam wydrukowany papierek, tylko numer seryjny był zmieniany ;)

Kalibracja nie polega tylko na ustawieniu temperatury koloru. To jest skomplikowany proces który wymaga czasu i wielu pomiarów, po prostu nie ma opcji żeby coś takiego było robione za free w fabrykach na masowa skale, bo komu by się to opłacało.

Panasonic kiedyś swoje modele TV plazmowych z najwyższej polki kalibrował profesjonalnie i tam miałeś tak samo, raport i imię i nazwisko inżyniera który się tym zajmował i to dało się faktycznie wtedy potwierdzić.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Na własne oczy widziałem jak wklepują z gotowego raportu jednego ekranu do innych sztuk i dają każdemu ten sam wydrukowany papierek, tylko numer seryjny był zmieniany ;)

Bo tak jest, ani AOC miniled ani AOC WOLED nie pokrywają się z tym co dali na kartce, bo sorry ale widzę że biel jest żółta i to za Chiny nie jest 6500k :E 

I każda recenzja to potwierdza, że monitor jest za ciepły. To już nawet nie kwestia sztuki, tylko jakby wszystkie są złe :E 

Może przy droższych producentach to się lepiej pokrywa. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

bo sorry ale widzę że biel jest żółta i to za Chiny nie jest 6500k

Bez kolorymetru to tylko twoja opinia na oko ;)

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jest skomplikowany proces który wymaga czasu i wielu pomiarów,

Majac kolorymetr to zaden sklomplikowany proces. Odpalic program i przylozyc kolorymetr ;)

Gdzie program prowadzi za raczke.

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to nie jest kwestia kalibracji tylko tego ze monitor jest dobry

Byly w tej bajce smoki ?

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wyżej ci galakty napisał ze jego kalibracja ni się pokryła z tym co zmierzyli wiec jak to jest ?

Ale ja pisze o gigabyte, a nie o AOC ;)

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Idż i zapytaj osoby która kalibruje ekrany odpowie ci ze nie da się poprawnie skalibrować jednego ekranu a potem to wklepywać na ślepo do innych i uwazac je za skalibrowane.

No oczywiscie ze sie nie da, a czy ktos twierdzi ze tak sie da ?? Zgubiles watek czy co?

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Bez kolorymetru to tylko twoja opinia na oko ;)

Ehhhh. Ja wiem że trzeba mieć KOLORYMETR ALBO CISZA TAM ale serio, mam żarówki w chacie i różne tego typu rzeczy, to jakaś referencja jest ;) 

A jak mi nie ufasz, to chyba tym recenzjom można? Skoro obydwoje mówią że jest za ciepło, to widocznie z pudełka są za ciepłe.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/aoc_agon_pro_ag276qzd-33549.html

https://www.tomshardware.com/reviews/aoc-agon-pro-ag276qzd-review

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko Ty nie masz tego modelu ;)

A kalibacja odnosi sie do konkretnej sztuki. Kazdy monitor porownywalem do ustawien rtings pomimo tego samego modelu, to tak nie dziala ;) Na oko mozesz probowac ale nie ma gwarancji.

No wiem, ale chyba różni się tylko odświeżaniem matrycy, tam testowali wersję q3, ja mam q2.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

A jak mi nie ufasz, to chyba tym recenzjom można? Skoro obydwoje mówią że jest za ciepło, to widocznie z pudełka są za ciepłe.

Nie chodzi oto czy ufam czy nie, ja tez przeciez nie ma pewnosci, ze moj monitor jest skalibrowany poprawnie pomimo papierka i testu rtings.  Tylko i wylacznie na oko" wydaje sie bardzo ok :D 

2 minuty temu, Rico650 napisał(a):

No wiem, ale chyba różni się tylko odświeżaniem matrycy, tam testowali wersję q3, ja mam q2.

Nie ma to znaczenia, ten sam konkretny model bedzie wymagal innych ustawien o czym pisalem wyzej, ze kazdy monitor porownywalem do ustawien rtings. Mozesz miec 2 szt obok siebie tego samego monitora i beda sie roznic ustawieniami.

Opublikowano

Jest papierek z sn monitora, urządzeniem pomiarowym + dobre recenzje, mi to wystarczy, dalsze ustawianie +-1% koloru i tak nie ma dla mnie znaczenia jak na koniec odpalę tryb nocny w Windowsie i nie ma to nic wspólnego z eleganckimi wykresami :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galakty napisał(a):

Skoro obydwoje mówią że jest za ciepło, to widocznie z pudełka są za ciepłe.

A ty wiesz co masz na pepierku??Blad dlety E to jedyny pomiar, na kalibracje monitora nie sklada sie jeden detal, dlatego masz wyraznie napsiane, ze sam blad delty E jest topowy a to czy monitor wpada w cieple czy zimne odcienie to tez zalezne jest od gammy i ustawien kolorow.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma to znaczenia, ten sam konkretny model bedzie wymagal innych ustawien o czym pisalem wyzej, ze kazdy monitor porownywalem do ustawien rtings. Mozesz miec 2 szt obok siebie tego samego monitora i beda sie roznic ustawieniami.

Wiem że każda sztuka jest inna, ale chodzi mi że przedwczoraj bawiłem się tymi ustawieniami i ustawiałem monitor pod siebie i ustawiłem praktycznie takie same wartości jak ustawili to na rtings (jak ustawialem to się nie posiłkowałem niczym tylko wlasnymi oczami), oprócz rgb custom i tylko mówię że wypróbuje ich ustawienia rgb a jeśli mi nie będą pasować to ustawię swoje albo zostawię któryś z presetów w monitorze.

Opublikowano

Dzisiejsze ekrany już są na tyle dobre ze praktycznie tylko balans bieli trzeba pod siebie ustawić i reszta powinna grac.

Oczywiście mowie o monitorach i TV dobrych marek a nie Mancie czy jakiś Kiano :E

Natomiast jak ktoś chce mieć obraz "od linijki" to zostaje mu kupienie kolorymetru albo zamówienie profesjonalnej kalibracji.

• Like 1