Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, NoviAMG napisał(a):

@boban666

Blokujesz fps w riva? Bo w sterowniku jak zablokowałem na próbę, to był stutter i frametime skakał jak opętany. 

Blokowałem Rivą i sterownikiem , na Rivie jest lepiej choć do ideału jeszcze trochę brakuje  

Opublikowano (edytowane)

Poczytałem trochę o pamięciach ram i wyleczyłem się z g skill, jakie pamięci polecacie do 9800x3d?, puki co na oku mam Kingston fury beast 6000mt cl 30, i a data o podobnych parametrach, nie zależy mi na wyglądzie i RGB pamięci, jakie macie zdanie na temat patriotów dobre robią pamięci?

Edytowane przez JanuszekCebulion XVllsty
Opublikowano
2 godziny temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Poczytałem trochę o pamięciach ram i wyleczyłem się z g skill, jakie pamięci polecacie do 9800x3d?, puki co na oku mam Kingston fury beast 6000mt cl 30, i a data o podobnych parametrach, nie zależy mi na wyglądzie i RGB pamięci, jakie macie zdanie na temat patriotów dobre robią pamięci?

Ja mam patrioty cl 30 32GB 6000MT/s i jak się okazuje działają dobrze i da się je coś tam pokręcić nawet, a kosztują około 350-400 zł. Tylko od razu mówię, że podobno się trafiały niezbyt stabilne sztuki plus radiatory, które się odklejały. 

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

A może 6400mt cl 32 będzie ok ? W razie czego taki Kingston ma kilka opcji xmp w dół w razie niestabilności łatwo z tym Expo zjechac na cl 30 6000mt, jest to dobra opcja? 

Kingstona miałem za czasów DDR3 i nigdy z tymi kościami tego producenta nie miałem problemów jak jest teraz?

6400MT/s bedzie działać na pewno z 1.3V SOC, tylko pytanie z jakim Infinity Fabric, u mnie działa 6400 ale jak wlacze 2166IF to juz potrafia bledy wyskakiwac a przy 6320 i CL 26 z 2185IF (OC) nie ma problemu i jeszcze SOC da sie zmniejszyc do 1.285V, Takze spokojnie mozesz brac 6400

Opublikowano (edytowane)

@JanuszekCebulion XVllsty

Ostatnio złożyłem PC z 9800X3D + RAM 2x16GB Lexar Ares RGB 6000 30363668 1.35V - wszystko ładnie lata, aż miło i wydajności naprawdę nie brakuje :D W mojej ocenie dobre pamięci z niskimi fabrycznymi timingami. Jak chcesz się bawić w OC to wskazane ramki A-Die z dobrym radiatorem, który też posiada termopad na PMIC. Rozważałem zakup TeamGroup T-Force Xtreem 8000 32GB :P na razie odpuszczam, gdyż z tymi kostkami co mam robię co chcę :E

Edytowane przez sniper76
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak masz hynixy adie w lexarach i sztuki jak jeszcze ta firma nie wypuszczała szybszych ramow niż 6000/6400 to masz ogromną szansę na bardzo fajne sztuki tych lexarow . Nie powinno być problemu z 6200cl28 i 8000cl36 na dość niskich napięciach 

Opublikowano

Wrzuciłem u siebie fclk2200, latencymon wygląda dobrze podczas gry. Capframex też ładnie frametime trzyma. Ciekawe czy będzie to stabilne...

Do gier niby lepiej jest ustawić fclk2200 kosztem nawet 200mhz na ramie. 

Aktualnie 2x16gb 6400mhz cl30 + fclk2200 przy vsoc 1.23v. Jeszcze jakieś testy zapuszczę, żeby potwierdzić stabilność. 

Opublikowano (edytowane)

Ruletka była, pakowali też adie do 6000cl30.

Dodatkowo zjechałem do cl28 36 36 na 2x16 i później przekładka na 2x32. 15min NFS heat bez anomalii, więc jest dobrze. Wrzucam 2x32, zobaczymy co się uda ustawić. 

IMG20250119102722.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Pitt_34 @NoviAMG

Posiadam 7200C34 z custom radiatorami od Gelid 😉 na tym BIOS z Agesa 1.2.0.2a mam problemy wbić 8000C38 default, a na wcześniejszej wersji wstawały od strzała 🙂 czekam na stabilne wydanie 1.2.0.3 - coś tam poprawili pod RAM ?? 

@NoviAMG

CLDO VDDP ustawiłeś ręcznie 1V, czy leci AUTO ?? 

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj uruchomiłem 8000mhz cl36 z tzw palca na tym asusie.  Grałem cały wieczór na tym bez anomalii. 

@sniper76 ręcznie. Auto daje 1.15, a według obserwacji na asrocku x670, najlepiej spisywało się 1v. Asusa mam w sumie od piątku to nie wiem czy jest to dobre dla niego, czy jednak wypada coś dołożyć napięcia. Na 2x16 daje radę te vddp. 2x32 nie mam na razie boota na 6200 cl28 :p.

Aaa jednak jest. Tylko trzeba poczekać z 5min zanim wytrenuje pamięci . 6200cl28 też bez anomalii w NFS heat. Zagadka, który ram zostawić ...

IMG20250119114847.jpg

Niestety płyta strasznie długo bootuje z tym ramem, do tego łapie niestabilności, powrót do 2x16 a 2x32 leci na sell... 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
45 minut temu, sniper76 napisał(a):

Na razie lecę na tym secie, gdzie mam najlepszą odpowiedź w BF2042 :)

Nie mam doświadczenia z tą apką... 

Odczyty poprawne ?? goły pulpit

Podczas gry puść w tle. Ale patrząc że fclk2000 nie powinno być problemu. Dopiero jak proces poza zielone pole wskakuje to jest problem. 

Opublikowano (edytowane)

6400cl28 + fclk2200 stabilne się wydaję, tm5, vt3 i granie z latencymon w tle ;).

Zapomniałem jedynie o zabawie nitro mode, ale mniejsza, kiedyś się tym pobawię. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Mam problem, a mianowicie, kilka dni temu musiałem postawić od nowa system ( mam 2 serwery bazy danych- do faktur i do projektów w pracy), bo nie mogłem się połączyć z bazą danych i uznałem, że przez podkręcanie ramu, resety, freezy itp coś nie tak jest z systemem. 

Podejście 1- postawiłem od nowa przez system, niby ok, ale sterowniki zostały, pojawiły się stuttery, powystawialem faktury, porobiłem, co miałem do zrobienia do pracy i zabrałem się do czystej instalacji na nowo

Podejście drugie- czyta instalacja po formacie partycji systemowej- niby wszystko ok, ale odkąd mam nowy system pojaw mi się mikrostuttering. Latency mon przy włączaniu poe2 leci w kosmos, zdarzają się mikroprzycięcia przy włączaniu aplikacji w Windowsie.

Zrobiłem reset cmos- dokładnie to samo bez oc procesora i ramu, także moje stare stabilne ustawienia są ok i to wina systemu najprawdopodobniej.

Czy macie jakieś pomysły, co mogłem zrobić inaczej tym razem, że od listopada nie miałem takich objawów, a odkąd postawiłem system na nowo, nie mogę się tego pozbyć?  Próbuję ugryźć temat z każdej strony i nic nie pomaga...

Ludzie płaczą na reddicie, że na 9800x3d są mikrostuttery, ja tego wcześniej nie doświadczyłem...

Pozdrawiam

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

ACPI.sys np, raz był chyba wdf01000.sys Win 11 24h2 pro, ale wczesniej też był ten sam.

Punktem odniesienia jest dla mnie moment, w którym wszystko hulało stabilnie. Od tego czasu zmieniłem jedynie system.

Być może jakieś sterowniki są inne, może jakaś funkcję wyłączyłem wcześniej, o której zapomniałem, no nie mam pomysłu...

do tej pory:

DDU + czysta instalacja bez sterowników audio od Nvidii

wyłączyłem Gsync

plan zasilania- wysoka wydajność

Z rzeczy, które są inne niż wcześniej- przy odpalaniu cinebencha r23, usatwiając priorytet na czas rzeczywisty, zacina mi się myszka, nie odpowiada do czasu skończenia testu, natomiast przed reinstalacją windy, co prawda programy nie odpowiadały ( np hwinfo przestawał aktualizować dane), ale myszka działała normalnie. Nie wiem, czy jest to zamierzone, czy nie, natomiast jest to dosyć spora zmiana, więc piszę :) 

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

Hmm. Jeśli jesteś świeżo po formacie, spróbowałbym wgrać win11 23h1 czy tam H2 i dla testu zobaczyłbym czy nie jest lepiej. 

Na aktualnym windowsie, spróbuj wyłączyć izolacje rdzenia, ew wgraj wszystkie sterowniki z listopada, może na nowszych jest problem ?

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

wrzucę jeszcze ss w trakcie odpalania gry, spróbuję dzisiaj jeszcze wyczyścić sterowniki.

Tak na marginesie, mam włączoną w biosie funkcję GFX OFF ( wcześniej też miałem) w celu nie włączania integry, sterownik sam się pobrał przez windows, bo myślałem, że uda się bez instalowania sterowników do niej, ale w menadżerze urządzeń mam integrę wyłączoną ( nie odinstalowaną).

Jak będę czyścił stery AMD i Nvidii, to wyłączyć internet i próbować zainstalować sterowniki integry sam?

pozdrawiam

Zrzut ekranu 2025-01-19 194754.png