Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Zachy napisał(a):

Miales kilka postow wczesniej artykul jak testowac OC, to go nawet nie przeczytales.

Takze ludzie chca Ci pomoc, a Ty tylko na gotowe czekasz :lol2:

@maxmaster027

Ok myslalem ze to do mnie :D

"Miales kilka postow wczesniej artykul jak testowac OC"
Być może dlatego, że nie ma wątku jak testować pamieć DDR5. Jest tylko OC pamieci itp. Jakby był watek to też inaczej bo tam by można ogolnie polecić dobre programy. Dlatego pewnie pyta sie raz jeszcze. 

Generalnie Kharu jest dobry podaje bledy na biezaco odrazu do skoroszytu itp. 
ycruncher z zaznaczonymi opcjami innymi dla CPU innymi dla pamieci, innymi dla kontrolera to tez nie jest tak ze jakiekolwiek opcje sie zaznacza. Kazdy test tam jest na co innego. 

TM5 to jest głównie na poprawnosc timingów. Warto go zrobic ok 2.5h. Ja kiedyś pamietam przemielilem różne opcje pojedynczo, razem z VT3 i v4 n63 itp,  wszystko pieknie cacy, a w TM5 był blad co 20min. Ten nowy 0.13.1 jest nieco trudniejszy od poprzednikow wiec najlepiej uzywac nowszej wersji. Absolut lub Extreme1 lub ewentualnie PCBdestroyer.

Aida to jest taki test sprawdzajacy bardziej, mozna sobie sprawdzic sporo rzeczy wstepnie. Ten system memory stress jest całkiem niezły tylko na IMC, w TM5 bedzie sypało błedami jak milioner dolarami w striptiz clubie, a AIDA sie nie wywali. A jak tylko kontroler niedomaga to odrazu system failure.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Watek mozna zawsze zalozyc, ale jak ktos dostaje linki do opisu jak testowac i ma tam to dokładnie opisane, a nawet nie raczy spojrzec to to słabo wyglada...

Daje link po raz drugi, bo artykuł całkiem dobry:

https://www.xbitlabs.com/advanced-cpu-ram-overclock-stability-testing/#:~:text=with faulty settings.-,RAM Overclock Stability Testing,-The one thing

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Zachy napisał(a):

Watek mozna zawsze zalozyc, ale jak ktos dostaje linki do opisu jak testowac i ma tam to dokładnie opisane, a nawet nie raczy spojrzec to to słabo wyglada...

https://www.xbitlabs.com/advanced-cpu-ram-overclock-stability-testing/#:~:text=with faulty settings.-,RAM Overclock Stability Testing,-The one thing

No niezły artykuł. Troche nieaktualny bo teraz jest nowsza wersja ycrunchera. No i na kontroler to jest VT3 i FFTv4. 
Ale jest legenda, można sobie wybrac okreslone opcje, po prawej stronie jest pokazane co dane instrukcje obciążaja czy CPU czy bardziej pamieć, czy to i to. Te prime95 to chyba było na windowsa95 xD no ma juz troche, nawet spoko.  Tak wyglada wersja 0.8.5.9543
222222222222222222222.png.733b49656d5feed116c88cd72193ba1c.png

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Vt3 wywala się, jak miałem chociażby jeden błąd w tm5. Na razie jeszcze vt3 nie puszczałem bo wczoraj dopiero od poniedziałku udało mi się stabilnie uruchomić 6400mhz. Coś najnowsze biosy mają chyba focha na któreś dalsze timingi... Dziś wieczorem zobaczymy czy 6600 wskoczy na warzywniakach, ustabilizuje i wrzucam patrioty 8000 :). 

Wstępnie stabilne, zegar +200mhz, co -20 wieczorem jeszcze protestuje :

IMG20241123103603.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Miales kilka postow wczesniej artykul jak testowac OC, to go nawet nie przeczytales tu, albo w wątku o zen5

Takze ludzie chca Ci pomoc, a Ty tylko na gotowe czekasz :lol2:

@maxmaster027

Ok myslalem ze to do mnie :D

Aleś Ty czepliwy... Więcej tu ujadasz niż to warte.
Jeszcze raz Ci powtórzę, że robiłem to co mi wskazano w tym wątku.

Zawsze czytasz zbiorczy temat kilka stron wstecz?
Ja co najwyżej sięgam jedną stronę wstecz gdy jest jakieś odniesienie na ostatniej stronie do jakiejś treści.

2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Gdzie ten link dostałem? Jeśli był kilka stron wstecz to logiczne, że nikt nie ma kryształowej kuli i nie będzie się bawił w górnika bo może ktoś zamieścił jakąś przydatną zawartość w sytuacji gdy nie cytowałeś/wywołałeś danej  osoby.
Swoją drogą nie ma wątku o OC procesora więc piszę w tym ogólnym wątku, który jest swego rodzaju bigosem tematycznym o AM5.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

Ja czytam caly wątek od postu na ktorym skonczylem..

Dostaje powiadomienie na maila i z apki konta mailowego widze ktore wiadomosci odczytalem, a ktore nie.

Przynajmniej mam pewnosc, ze jakichs waznych informacji nie pomine.

Opublikowano

@Umpero

Ściągasz TM5: https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases

Ściągasz Y-Cruncher: http://www.numberworld.org/y-cruncher/

Do Cruncher robisz skrót i dopisujesz w element docelowy     stress VST      , dzięki temu będzie się od razu odpalać VT3 jak klikniesz i naciśniesz klawisz. Odpalasz i robisz minimum te 15 loop, jakieś 32 minuty.

W TM5 ustawiasz żeby się włączał jako administrator, resetujesz kompa i dopiero odpalasz bo inaczej lubi błąd wywalić. A jak wywali to jeszcze jeden restart :) W opcjach ustawiasz tylko żeby robił DDR5 Ryzen i zostawiasz na 1.5h.

Oczywiście nie robisz 2 na raz, najpierw jeden, potem drugi :) Zaczynaj od VT3, krócej trwa i wywala Curva.

Tu masz opis błędów TM5, aczkolwiek ja nie do końca w niego wierze, bo u mnie co innego pokazuje błąd, a co innego jest winne jesli chodzi o timingi:

https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fxrqztrqf81491.png%3Fauto%3Dwebp%26s%3Dc46ebe86f7b65026951d65df7d325e372706c2e5&rdt=36707

• Thanks 1
Opublikowano

Mnie ciągle zastanawia tREFI. Tak jak pisałem, na 2x32 g.skill 6000 max stabilne to było 32K. Teraz na Kingston 2x32 6400 nie jestem w stanie przekroczyć nawet 20K. 

@ju-rek Aż taką różnicę robi dla kontrolera jedno i dwustronność + 6400 zamiast 6000?

Opublikowano (edytowane)

Do najlepszego Ryzena kupiłem sobie najlepszą pastę i oto takie rezultaty:

Zrzutekranu2024-11-21233517.png.7e93fdcfd8e5c640c30c7d89d9ea8fcf.png

CB23, screen na minutę przed końcem po wyzerowaniu po minucie, więc średnie z minut 1-9 testu.

Ta stockowa TF7 od coolera Phantom Spirit 120 SE mi jakoś nie leżała bo strasznie gumiasta i przy nakładaniu i czyszczeniu, a nakladałem ją 2 razy z podobnymi temperaturami.

Różnica nie mała :faja:

Edytowane przez muszka
Opublikowano
5 minut temu, muszka napisał(a):

Do najlepszego Ryzena kupiłem sobie najlepszą pastę i oto takie rezultaty:

CB23, screen na minutę przed końcem po wyzerowaniu po minucie, więc średnie z minut 1-9 testu.

Ta stockowa TF7 od coolera Phantom Spirit 120 SE mi jakoś nie leżała bo strasznie gumiasta i przy nakładaniu i czyszczeniu, a nakladałem ją 2 razy z podobnymi temperaturami.

Różnica nie mała :faja:

Tf7 mówisz syf ? A ja mam ją pod clc aktualnie :E. Lk17 nie nałożę bo po ponad pół roku zmieniła się w wodę dosłownie i zaczęła spływać na boki procka. Miałem multum past różnych ale takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Fakt lk17 dobra do benchmarków na krótki okres czasu, ale na długi dystans słaba. 

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG

o ile nie zawaliłem przy przykręcaniu coolera, a starałem się to robić tak samo, czyli pod koniec po jednym delikatnym obrocie aż będzie podobny opór, to wyniki mówią same za siebie. TF7 była rozłożona dobrze na całym procku, bo minimalnie na te szpary w ryzenie się "wylało". Ale właśnie to taka guma ta pasta, że całość z tych wylań została na coolerze a dosłownie nic na procku w szparach.

Edytowane przez muszka