Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Płytę nie bo wspiera PCie 5.0

Nie, płyta główna MSI  B650 Tomahawk nie obsługuje standardu PCIe 5.0 dla gniazda karty graficznej, posiada jedynie gniazdo PCIe 4.0 x16. Chipset B650 oficjalnie nie oferuje przepustowości PCIe 5.0 dla gniazda karty graficznej, a standard ten dostępny jest w droższych chipsetach, takich jak B650E. 

Chipset B650: Oficjalnie nie zapewnia wsparcia dla PCIe 5.0 dla głównego slotu graficznego. 

MSI B650 Tomahawk: Posiada gniazdo PCIe 4.0 x16 (zgodne z nazewnictwem Gen 4). 

Gniazda PCIe 5.0: Są dostępne w droższych płytach głównych z chipsetami takimi jak B650E, które oferują obsługę PCIe 5.0 dla karty graficznej i/lub dysku SSD. 

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

No jak nie jak dałem przed chwila linka ze typ ma RTX 5090 na mojej płycie i ma normalnie PCIe 5.0

pcie-5-0-on-a-msi-b650-tomahawk-v0-0pfoptha05se1.webp.bd44d56003033a82f27b845bdc6e1520.webp

Nie wiem ja tylko czytałem opis twojej płyty i tam producent nic nie pisze że wspiera . Jak mówisz że wspiera to wspiera😊

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, AudRob napisał(a):

Nie, płyta główna MSI  B650 Tomahawk nie obsługuje standardu PCIe 5.0 dla gniazda karty graficznej, posiada jedynie gniazdo PCIe 4.0 x16. Chipset B650 oficjalnie nie oferuje przepustowości PCIe 5.0 dla gniazda karty graficznej, a standard ten dostępny jest w droższych chipsetach, takich jak B650E. 

Chipset B650: Oficjalnie nie zapewnia wsparcia dla PCIe 5.0 dla głównego slotu graficznego. 

MSI B650 Tomahawk: Posiada gniazdo PCIe 4.0 x16 (zgodne z nazewnictwem Gen 4). 

Gniazda PCIe 5.0: Są dostępne w droższych płytach głównych z chipsetami takimi jak B650E, które oferują obsługę PCIe 5.0 dla karty graficznej i/lub dysku SSD. 

Tak to, co piszesz to oficjalne info.

Ale masz potwierdzone ze PCIe 5 działa normalnie na tych chipsetach.

No czego ty nie rozumiesz i idziesz w zaparte ?

Chyba ze to zablokowano, ale na razie nigdzie takiego info nie znalazłem.

Ktoś by musiał mając nowego Radka albo RTX 5xxx sprawdzić, czy działa aktualnie.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Nie wiem ja tylko czytałem opis twojej płyty i tam producent nic nie pisze że wspiera . Jak mówisz że wspiera to wspiera😊

No właśnie to był twój błąd, wszedłeś tylko na stronę producenta i przeczytałeś broszurkę.

To forum techniczne, a nie pudelek my tu hakujemy, a nie tylko pachniemy ładnie :E

1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

@AudRobTo wiemy, ale są płyty z b650 które obsługują, tutaj było to udokumentowane, np Asrock b650 na którym działał PCie Gen 5. Gigabyte tak samo działa. @Lameismyname możesz dodać 3 grosze od siebie, bo to głównie Ty wynalazłeś działające Pcie Gen 5 na b650 :)

Ja sam bylem zaskoczony ze działa PCIe 5.0 na tych płytach  xD

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Tak to, co piszesz to oficjalne info.

Ale masz potwierdzone ze PCIe 5 działa normalnie na tych chipsetach.

No czego ty nie rozumiesz i idziesz w zaparte ?

Chyba ze to zablokowano, ale na razie nigdzie takiego info nie znalazłem.

Ktoś by musiał mając nowego Radka albo RTX 5xxx sprawdzić, czy działa aktualnie.

Nie idę w zaparte ja mam 4080 i jak wyjdą 5080 super wtedy zmienię i dlatego kupiłem płytę X670E tu jestem pewny że wspiera a B650 Tomahawka zwróciłem.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie to był twój błąd, wszedłeś tylko na stronę producenta i przeczytałeś broszurkę.

To forum techniczne, a nie pudelek my tu hakujemy, a nie tylko pachniemy ładnie :E

Ja sam bylem zaskoczony ze działa PCIe 5.0 na tych płytach  xD

Jak działa to👌

Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

kupiłem płytę X670E tu jestem pewny że wspiera a B650 Tomahawka zwróciłem

No i git, ale tak jak użytkownik @Lameismyname który to wynalazł, u niego na Asrocku b650 działało Gen5, tak samo jak zmienił płytę na Gigabyte b650 tak samo działa. Tutaj Kadajo podał post, że na naszych MSI działa, bo on przymierza się do zmiany grafiki, ale post był sprzed kilku miesięcy, nie wiadomo czy do tego czasu nie załatali tego w nowym biosie, tak jak to robił Gigabyte. Nie wiem czy wiesz ale na b450 też bywały odblokowania pcie gen 4 mimo, że normalnie nie wspierało, ale potem Giguś to blokował nowym biosem... To są wyjątki od oryginalnych specyfikacji. 

Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

No i git, ale tak jak użytkownik @Lameismyname który to wynalazł, u niego na Asrocku b650 działało Gen5, tak samo jak zmienił płytę na Gigabyte b650 tak samo działa. Tutaj Kadajo podał post, że na naszych MSI działa, bo on przymierza się do zmiany grafiki, ale post był sprzed kilku miesięcy, nie wiadomo czy do tego czasu nie załatali tego w nowym biosie, tak jak to robił Gigabyte. Nie wiem czy wiesz ale na b450 też bywały odblokowania pcie gen 4 mimo, że normalnie nie wspierało, ale potem Giguś to blokował nowym biosem... To są wyjątki od oryginalnych specyfikacji. 

no i git👌

3 minuty temu, AudRob napisał(a):

no i git👌

4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Wiem że jak miałem b450 nie obsługiwał dysków  PCIe 4.0 x4 M.2 i musiałem zmienić na b550

Opublikowano

Znaczy żeby też była jasność.

Ten gen5 i tak gówno zmieni :E

Nawet Gen4 nie jest jeszcze wykorzystany jak należy.

Robiono nawet testy.

Paradoksalnie najwięcej tracą użytkownicy jakiś kart lowendowaych.

Jak masz jakąś rakietę to czy to będzie Gen4 czy Gen5 nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

https://gamersnexus.net/gpus/nvidia-rtx-5090-pcie-50-vs-40-vs-30-x16-scaling-benchmarks

GN%20GPU%20Benchmark%20_%20F1%2024%20(4K

GN%20GPU%20Benchmark%20_%20Resident%20Ev

GN%20GPU%20Benchmark%20_%20Black%20Myth_

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Robiono nawet testy.

Jak masz jakąś rakietę to czy to będzie Gen4 czy Gen5 nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

https://gamersnexus.net/gpus/nvidia-rtx-5090-pcie-50-vs-40-vs-30-x16-scaling-benchmarks

Tak o tym tylko wspomnialem. Mozesz spac spokojnie 32GB/s bez problemu Ci starczy na 5080 24GB. No ale widac, ze szykujesz sie do zakupu 5080 24GB, to widac po prostu :) dlatego tez tak sie dowiadujesz. hehe. No coz oby Ci sie trafila jakas konkretna sztuka 3.3Ghz :bandyta:

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Robiono nawet testy.

Haha to się zgadza ale jak jest już na płycie obsługa 

M.2 PCIe NVMe 5.0 x4 

M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 

PCIe 5.0 x16 

PCIe 4.0 x16                                                                                                                                                                          To niech sobie będzie na pewno nie zaszkodzi a do szybkich dysków się na pewno przyda😊     

Opublikowano

No to mina tydzień odkąd siedzę na AMD i powiem wam ze ogólnie jestem zachwycony.

Wydajność TOP a przy okazji w miarę zimno i TDP pod kontrola a cala procedura UV jest dziecinnie prosta.

Nie trzeba żadnych kombinacji robić.

Dla mnie platforma bajka.

AMD naprawdę zrobiło kawał roboty z tymi CPU i ogólnie Ryzenami i ZEN.

Niech jeszcze taką rewoltę dokonają w Radeonach.

Teraz tylko czekać żeby się Intel ogarną, bo nam AMD zacznie fikać na bank.

Jestem mega zadowolony i mam nadzieje ze co najmniej 3 wymiany GPU przeżyje :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No to mina tydzień odkąd siedzę na AMD i powiem wam ze ogólnie jestem zachwycony.

Wydajność TOP a przy okazji w miarę zimno i TDP pod kontrola a cala procedura UV jest dziecinnie prosta.

Nie trzeba żadnych kombinacji robić.

Dla mnie platforma bajka.

AMD naprawdę zrobiło kawał roboty z tymi CPU i ogólnie Ryzenami i ZEN.

Niech jeszcze taką rewoltę dokonają w Radeonach.

Teraz tylko czekać żeby się Intel ogarną, bo nam AMD zacznie fikać na bank.

Jestem mega zadowolony i mam nadzieje ze co najmniej 3 wymiany GPU przeżyje :E

Przed PC mialem lapka, jakies +50% wydajnosci tracil do 9800x3d. Powiem Ci, ze roznica odczuwalna i tak jest wieksza po wymianie GPU. Niby jak patrzylem uwzgledniajac wszystkie rozdzielczosci 1080p 2k 4k. 4070S +5% 4070Ti, 4070Ti +5% 4070TiS, 4070Ti +10% 5070Ti, 5070Ti +10 5080. Te roznice niby takie male, a jednak okazuje sie że to bzdura.

Opublikowano

@Kadajo @Reddzik @maxmaster027 @ju-rek @unadarek @lukadd @Send1N

Podsumowując wątek o PCI-E 5.0 x16 na płytach B650
1. Trzeba mieć GPU z PCI-E 5.0 x16 aby to odpalić, Kadajo ma kartę z 4.0 więc w magiczny sposób mu ta opcja w BIOSie się nie pojawi.
2. W trybie "Auto" wydaje mi się, że z automatu wskakuje 4.0 lub niżej. 5.0 trzeba wymuszać w biosie "na sztywno" wybierając GEN 5.
3. 3dMark "Test działania połączenia PCI-E" z narzędzi, których używałem najlepiej realnie pokazuje czy mamy przepustowość 5.0 czy 4.0.
Odpowiednie wartości dla:
PCI-E 4.0 x16 to 32GB/s (lub zbliżona, niższa liczba)

PCI-E 5.0 x16 to 64GB/s (lub zbliżona, niższa liczba)
Tutaj nie jest kwestia danego biosu od konkretnego AiB tylko to AMD odgórnie coś zmienia w AGESACH. 
Np. w poprzednich BIOSach ASRocka przy PCI-E 5.0 x16 miałem pełną przepustowość 64GB/s która przy ostatnich wersjach zmalała do 57GB/s.
Po wgraniu najnowszej AGESY na B650 Eagle i wybraniu PCI-E 5.0 x16 także przepustowość jest 57GB/s i jak widać u innych producentów też.
4. Z tym nieoficjalnym wsparciem PCI-E 5.0 x16 na B650 (i pewnie innych chipsetach oficjalnie nie wspierających 5.0 dla GPU) jest tak, że pojawia się i znika.
Chyba AMD jest tak zajęte łataniem problemu palących procków, że wypuszczając nowe wersje AGESY (tj. generując je) nie zawsze pamiętają odznaczyć "ptaszka" przy generowaniu "daj support PCI-E 5.0 x16".
W przypadku ASRocka przez wszystkie ostatnie biosy "5.0" był ciągle od dawna dostępny do wyboru.
W przypadku biosów Gigabyte, na pewno w okolicy biosów F33 i F34 (maj, czerwiec 2025) nie było możliwości wybrania GEN 5, a na pewno na F36b (AGESA 1.2.0.3f) z 09.2025 ta opcja jest. 
Znowu obecnie F36b (AGESA 1.2.0.3f) z 09.2025 na którym siedzę teraz "znikł" ze strony GIGABYTE i w to miejsce pojawił się F36d (AGESA 1.2.0.3g), którego nie testowałem i nie wiem czy znowu nie "wycięli" tej opcji.
Póki co wszystko mi działa jak należy na moim gigusiu więc nie widzę potrzeby aktualizowania biosu - nie chce mi się przeklepywać tych wszystkich ustawień oraz obawiam się utraty 5.0 dla GPU.

Chyba profesorsko to wszystko wyjaśniłem xD  

• Like 3
  • Thanks 1