Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od około 14:50 siedziałem i monitorowałem x-kom bo na priv dostałem info, że około 15 mają się pojawić pojedyncze sztuki. Odświeżałem co chwilę plus co 5 sekund monitorowałem botem.
Guzik. Nic się nie pojawiło. Tylko ceny poszybowały do góry, ale opcji zakupu nie było.
Gainward 15299 zł już stoi. Szczyt paranoi został osiągnięty.

Jedynie suprim liquid widniał przez chwilę jako "Ostatnie sztuki", ale bez opcji dodania do koszyka.
Wątpię, że to ktoś kupił z ulicy...

Chyba wysiadam z tego pociągu bo w sklepach w ofercie to nie zobaczysz 5090 jeszcze przez długi czas.
Wszystko co idzie to raczej po znajomościach, a do oferty nic nie trafia dla szarego Kowalskiego.

Edytowane przez Umpero
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To nie ma szans aby 5090 w ciągu pół roku zeszły do cen 12000 zł.
Jak już taki Gainward stoi po 15299, a są sklepy, które wystawiają po 19999 i im to schodzi to jeszcze tydzień albo dwa i w takim x-kom zobaczymy cenę 17000 na spokojnie.

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Zachy napisał(a):

ktos mial dostepnosc 5090 na morele ktorys z obu suprim - soc albo liquid?

Monitoruję też tam i nic się nie pojawiło przez cały dzień.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

hehe roger that!

wczoraj jak z @x-kom dzwonili to chyba od najstarszych zamowien do najnowszych.

Bo najpierw do @PiPoLiNiO zadzwonili a z 15-20 minut pozniej do mnie :metal:

Do mnie dzwonili wczoraj o 15:50. Zamówienie 15:18. Dostałem jeszcze takie info, no ale nie ręczę za to.

”zamówienia wysyłane są chronologicznie, także mając złożone zamówienie ma Pan pewność, że dostawa, która ma być 19.02 powinna pokryć wszystkie zamówienia. ”

Opublikowano (edytowane)

Taka uwaga formalna: dla czytelności tematu może załóżcie osobny wątek typu: "polowania na karty z serii 5xxxxx" i tam piszcie co "upolowaliście" i za ile albo co odświeżacie bo za chwilę osoby, które odbiorą te karty będą pisać o wydajności, kulturze pracy itp i to utonie w tym zalewie polowań i jak ktoś będzie chciał poczytać o karcie to będzie miał utrudniony dostęp do cennych informacji.

Zdaję sobie sprawę jaki to zastrzyk adrenaliny czy dopaminy - takie polowanie, ale pisanie kto do kogo zadzwonił i ile razy odświeżono stronę to chyba przesada....

Edytowane przez hubio
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Rynek GPU jest tak zwalony, że więcej się pisze czy dana karta jest dostępna niż o jej wydajności. Ciężko się dziwić jak tych kart po prostu nie ma. Trzeba napisać zażalenie do kurteczki. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

No chyba najwyższy czas założyć wątek zakupowy :E Do spamienia ofertami po 15-20k pln :E 

3 minuty temu, Umpero napisał(a):

To wszystko zależy tylko od nvidii czy będzie chciała i w jakim stopniu limitować produkcję.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Umpero napisał(a):

Jak już taki Gainward stoi po 15299, a są sklepy, które wystawiają po 19999 i im to schodzi to jeszcze tydzień albo dwa i w takim x-kom zobaczymy cenę 17000 na spokojnie.

Spokojnie. Nie jeden spiewal to samo przy 4090. Przyjda wakacje i beda promki. To nie oznacza, ze bedzie latwo. Ludzie kupuja karty tez do pracy i im sie "oplaca" placic teraz 20k nawet.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Spokojnie. Nie jeden spiewal to samo przy 4090. Przyjda wakacje i beda promki. To nie oznacza, ze bedzie latwo.

Zatem chyba przekoczuję na upolowanej 5080 do wakacji.
A jak mi przypasi to może nawet przeczekam do 6090 :lol2:

Poza tym 4090 chyba nie szybowała tak mocno z cenami w górę?

Edytowane przez Umpero
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Umpero napisał(a):

Zatem chyba przekoczuję na upolowanej 5080 do wakacji.

A jak mi przypasi to może nawet przeczekam do 6090

Jezeli siedzisz na 3080 to rozsadne podejscie. Szkoda, ze nie kupiles 5080 Trio za 6k. Zamiast pytac tutaj trzeba bylo brac. 

BTW: 4090 osiagnela juz swoj max na rynku wtornym.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Jezeli siedzisz na 3080, to rozsadne podejscie. Szkoda, ze nie kupiles 5080 Trio za 6k. Zamiast pytac tutaj trzeba bylo brac.

Kupiłem chwilę później 5080 od PNY za 5199 zł.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

No chyba najwyższy czas założyć wątek zakupowy :E Do spamienia ofertami po 15-20k pln :E 

To wszystko zależy tylko od nvidii czy będzie chciała i w jakim stopniu limitować produkcję.

Jest od 30 stycznia:E