Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Spróbowałem, teraz przynajmniej trzyma stabilnie częstotliwość ale zużycie nie spadło

Nie spadło zużycie, bo napięcie nie zmieniło się na takie jakie ustawiasz.

Przesuń na sam dół i daj screena. 

Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Kurde nieważne ile razy robiłem UV to nie miałem takiej sytuacji, co najwyżej było niestabilne i gry wywalało

Już tyle się bawiłem krzywą przy uv i testach w SN, że widziałem to wielokrotnie %-) Jak ktoś patrzy tylko na zegar robiąc UV to nic dziwnego, że nie działa. Co z tego, że ustawia 2800 jak tam dalej pewnie jest 1.050V, pobór taki sam i nic się nie zmienia. 

Opublikowano
9 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No to ja nie wiem o chuj tu chodzi :D Jakaś anomalia. Ile dałeś za kartę? Mi tyle to nie bierze chyba nawet bez UV xD

12.5k (tak wiem przepłacona ale nie chciałem wiecznie czekać)

9 minut temu, Kanzu napisał(a):

Nie spadło zużycie, bo napięcie nie zmieniło się na takie jakie ustawiasz.

Przesuń na sam dół i daj screena. 

raczej napięcie jest to które ustawiłem

9 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Kurde nieważne ile razy robiłem UV to nie miałem takiej sytuacji, co najwyżej było niestabilne i gry wywalało

@ElectronLamp teraz tak kminie, choc nie wiem czy dobrze - a moze wez te karte przelacz z silent na performance i wtedy sprawdz

Wtedy suszara ponad 2k rpm, temperatury 70-72 na gpu i 88 pamięci, ale zaraz sprawdzę jeszcze z UV

2.gif

Opublikowano
2 minuty temu, Kanzu napisał(a):

Już tyle się bawiłem krzywą przy uv i testach w SN, że widziałem to wielokrotnie %-) Jak ktoś patrzy tylko na zegar robiąc UV to nic dziwnego, że nie działa. Co z tego, że ustawia 2800 jak tam dalej pewnie jest 1.050V, pobór taki sam i nic się nie zmienia. 

No ja zawsze osd z wszystkim na widoku jak obczajam :D

Opublikowano
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

63-65(skok)

To raczej podobnie jak suprim. 

Na stock 68-70. 

UV 62-64 stopni w cyberpunku. 

Po zmianie krzywej wentyli potrafi 60 nie przekroczyć, ale zależy od temperatury w pomieszczeniu. 

Jakbym miał sztukę co 80 łapie to od razu leciała by za okno :lol2:

31 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No ja zawsze osd z wszystkim na widoku jak obczajam :D

Nawet przed chwilą specjalnie sprawdzałem. Jak nie trafisz z taktowaniem to napięcie lata jak upośledzone, więc dalej będzie żarła tyle samo. 

32 minuty temu, ElectronLamp napisał(a):

raczej napięcie jest to które ustawiłem

Na poprzednim screenie pokazałeś max pobór. Na tym masz aktualny i jest mniejszy. Patrz czy na sztywno trzyma to napięcie, odpal sobie osd w grze z podglądem i tam sprawdzaj już przy graniu. Wychodzi, że mniej ciągnie tylko źle spojrzałeś. 

Opublikowano
3 minuty temu, Kanzu napisał(a):

Na stock 68-70. 

A to ciekawe, bo techpowerup podaje, ze Suprim ma 65 stopni na stocku, tak jak Astral (a Astrala mialem i sie zgrywala 1:1 z ich testami, wiec zalozylem, ze oni maja najbardziej legit)

Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

A to ciekawe, bo techpowerup podaje, ze Suprim ma 65 stopni na stocku, tak jak Astral (a Astrala mialem i sie zgrywala 1:1 z ich testami, wiec zalozylem, ze oni maja najbardziej legit)

Sprawdzałem przed chwilą przy 24 stopniach w pokoju, więc 1:1 nie da się tego porównać, bo wystarczy różnica w temperaturach pomieszczenia i inna buda, żeby to się nie zgadzało. 

Przy włączonej klimie z uv i ustawioną krzywą wentyli mam po 56-57 grając %-)

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Kanzu napisał(a):

Sprawdzałem przed chwilą przy 24 stopniach w pokoju, więc 1:1 nie da się tego porównać, bo wystarczy różnica w temperaturach pomieszczenia i inna buda, żeby to się nie zgadzało. 

Przy włączonej klimie z uv i ustawioną krzywą wentyli mam po 56-57 grając %-)

24C było jak zacząłeś? A po godz grania ile skoczyla temp w pokoju? 28-29C? To jest wlasnie problem, masz sredni albo nieduzy pokój. 24C wlaczasz PC pograsz godzinke na 500W + 100W Monitor no i temp rośne o 4-5C. Potem juz tak nie, ale jednak.

Do 5090 np. takiego Astrala w cenie 13999zl to klima w zestawie powinna byc. Jeżeli MSRP 9.5k, Ventus 10200. Chlodzenie wodne 800zl to wychodzi 11kzl. No a tutaj jeszcze dodatkowo 3k zl jest? Mysle, że wlasnie te 3k zł jest absolutnie nie uzasadnione i po prostu prawdopodobnie producent w zamierzeniu miał dodawac klimatyzacje. Dlatego taka cena, niewiadomo czemu z pomyslu zrezygnowali a ceny nie obniżyli ;/ 

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Kanzu napisał(a):

Na stock 68-70. 

Po zmianie krzywej wentyli potrafi 60 nie przekroczyć, ale zależy od temperatury w pomieszczeniu. 

Jakbym miał sztukę co 80 łapie to od razu leciała by za okno :lol2:

Nawet przed chwilą specjalnie sprawdzałem. Jak nie trafisz z taktowaniem to napięcie lata jak upośledzone, więc dalej będzie żarła tyle samo. 

Na poprzednim screenie pokazałeś max pobór. Na tym masz aktualny i jest mniejszy. Patrz czy na sztywno trzyma to napięcie, odpal sobie osd w grze z podglądem i tam sprawdzaj już przy graniu. Wychodzi, że mniej ciągnie tylko źle spojrzałeś. 

Teraz faktycznie spadł pobór mocy na około 500W sposobem Liptona. Gpu spadło na 76° ale pamięci nadal trzymają 94° 

2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

@ElectronLamp i jak tam, dala cos zmiana na performance?

Suszarka 2.1k rpm na stock 72 gpu, mem 88, po uv 1.8k rpm 68° i 84 mem. Zostawiam raczej na silent

Opublikowano
7 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Teraz faktycznie spadł pobór mocy na około 500W sposobem Liptona. Gpu spadło na 76° ale pamięci nadal trzymają 94° 

Suszarka 2.1k rpm na stock 72 gpu, mem 88, po uv 1.8k rpm 68° i 84 mem. Zostawiam raczej na silent

Przebija mocno Ci dzwiek wentyli do sluchawek na 1,8k rpm?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Ja bym już pakował na zwrot, ale potestuj najpierw dobrze. Nie wiem, sprawdź air flow, filtry. Nigdy nie miałem tyle na mem.

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)

Jak pamięci się grzeją to pewnie po prostu ciulowe termopady z trefnej partii lub źle nałożone w produkcji/podczas składania. Taka sztuka bidna po prostu się trafiła.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

24C było jak zacząłeś? A po godz grania ile skoczyla temp w pokoju? 28-29C? To jest wlasnie problem, masz sredni albo nieduzy pokój. 24C wlaczasz PC pograsz godzinke na 500W + 100W Monitor no i temp rośne o 4-5C. Potem juz tak nie, ale jednak.

24.5 było w trakcie sprawdzania po niecałej godzinie. Zależy ile jest na zewnątrz, bo w lecie na pewno dużo szybciej idzie do góry. Już pisałem kiedyś, że klimę przy 4090 zakładałem. Dla mnie od 25-26 stopni w górę robi się duszno. Posiedziałem kiedyś przy 30 w pokoju i powiedziałem sobie, że to nie przejdzie. Od razu telefon i następnego dnia już mi zakładali :lol2: Przy 5090 powiedziałbym, że to obowiązek, ale już co kto lubi.

• Upvote 1