Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Voodoo2 napisał(a):

Cenowo to ten EK do FE nawet z +100 euro dopłaty do bloku i tak wychodzi najtaniej, tylko ciekawe jak montaż takiego bloku będzie wyglądać. 

EK zawsze było drogie, Vector 3 dobrze wygląda. W grze jest jeszcze WC Heatkiller :D poczekam do lata i zobacze sam co do 5080 kupić

@Voodoo2 chyba najbardziej problematyczna w FE jest ta sztywna taśma złącz HDMI i DP. To coś sztywnego i jak uszkodzisz to koniec z obrazem. Ktoś zrobi zamiennik/dołączy do bloku i będzie jeszcze mniejszy. Wszystko rozwojowy temat :D 

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano

@PiPoLiNiO U mnie tylko w grach i benchmarkach, na pulpicie cisza idealna. Są słyszalne ale do zagłuszenja wentylami. Bedzie gorzej jak wstawię blok i komp wyląduje na biurku. Pocieszę Cię jednak, że już trochę ucichły przy strojeniu i wygrzewaniu, a dwa, że jeszcze się łudzę, że z nowym zasilaczem będzie lepiej.:pajac:

Opublikowano
30 minut temu, lukadd napisał(a):

W zasadzie tak jak pisałem wcześniej, jeśli tam nie ma na chama naprężeń i nie będą ci jakieś wkurzające wibracje przechodzić z jednego na drugie to może być.

Ale ja sam wywaliłbym to chłodzenie z CPU bo to tylko kloc co zakłóca obieg powietrza w budzie i zbiera całe ciepło z backplate od GPU. 

Wrzuć tam jakieś fajne AIO na CPU i po problemie. Np. Arctic liquid freezer 3 360 po taniości i świetnie się sprawdza, jak wejdzie do budy,.

AIO pierwsze co myślałem, ale ja zmieniam kompa (płyta proc obudowa) raz na ponad 10lat, tak do 15tu i AIO mogłoby tyle czasu nie dożyć ;)

Jak coś wcześniej będę zmieniać to grafika, dołożenie RAMu :) 

Opublikowano
46 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Problem w tym, że cewki bardziej niż w grach, są słyszalne na pulpit. Jak przeciągam okno z czymś, albo otwiera się jakiś program. Zmieniłem myszkę na 500 z 1000 jak ktoś wcześniej dawał link i jest trochę lepiej, ale dalej daje. 

Tak samo bylo w Suprimie. Pomoglo tylko zmienic z 240hz na 60hz, straszna lipa, dobrze ze poszla na zwrot

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

U Ciebie mocno się wyciszyły po kilku dniach? 

No u mnie to tak po 1-2h jak ją dogrzałem na 600w, nie wiem czy to miało wpływ. 
Teraz przy zamkniętej obudowie i UV 900mV, to trzeba by się bardzo wsłuchać, żeby coś usłyszeć.

Mam monitor 240Hz i nie ograniczam fps.

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Potwierdzam. U mnie było tak samo w Suprimie i faktycznie dopiero 60 Hz rozwiązywało problem. Kartę wygrzałem porządnie przez kilka dni a nawet zmieniłem zasilacz na Titanium i nic to nie dało. 

Opublikowano

Kolega z piszcząco-wyjącą (bo pisk cewek ponoć był bardzo głośny i dokuczliwy) 4090tką później stwierdził, że już tak nie przeszkadza. 

Albo mu słuch rozorało i dlatego, albo faktycznie coś może być z tym wygrzewaniem pod obciążeniem. No chyba, że ta rada kilka postów wyżej była żartem. 

W każdym razie pomyślałem, że warto przypomnieć doniesienia ludzi twierdzących, że tu chodzi o jakąś magiczną kombinację płyta+zasilacz+karta. Magiczną w sensie, że każda z tych części potrafi chodzić w kompie, na którym nie ma żadnego problemu, ale dwie z nich potrafią być przyczyną. Ktoś sprawdzał kilka zasilaczy i płyt i tak się wypowiadał. 

Czy to ma sens? Nie wiem. Ale ludzie zmieniali płyty i zasilacze, nawet gdy ewidentnie piszczała karta i... pomagało.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, muszka napisał(a):

Ponad miesiąc czekania, setki postów i zwróci kartę przez cewki :cool:

Wiesz, jest dużo sposobów. Sprawdzenie innych zasilaczy, po kolei nie na raz*,  

https://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,cewki-karta-graficzna.html temat znany. Są różne sposoby. Można tez wyłożyć gęstym K5pro (kit termiczny) dookoła i przykryć szczelnie, powinien nieco wytłumić dźwięk. Jednak wszystko wiąże sie z dodatkowymi kosztami. Co prawda w obliczu ceny (wartosci) 5090 takie rzeczy wydają się nie az takie drogie.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

No nie gadajcie... Przy karcie za 15k trzeba z odświeżaniem monitora cofnąć się o kilkanaście lat technologicznie w plecy na 60hz, żeby uszy nie krwawiły? Co tu się odjaniepawla? 

• Haha 4
Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Kolega z piszcząco-wyjącą (bo pisk cewek ponoć był bardzo głośny i dokuczliwy) 4090tką później stwierdził, że już tak nie przeszkadza. 

Albo mu słuch rozorało i dlatego, albo faktycznie coś może być z tym wygrzewaniem pod obciążeniem. No chyba, że ta rada kilka postów wyżej była żartem. 

W każdym razie pomyślałem, że warto przypomnieć doniesienia ludzi twierdzących, że tu chodzi o jakąś magiczną kombinację płyta+zasilacz+karta. Magiczną w sensie, że każda z tych części potrafi chodzić w kompie, na którym nie ma żadnego problemu, ale dwie z nich potrafią być przyczyną. Ktoś sprawdzał kilka zasilaczy i płyt i tak się wypowiadał. 

Czy to ma sens? Nie wiem. Ale ludzie zmieniali płyty i zasilacze, nawet gdy ewidentnie piszczała karta i... pomagało.

U mnie na tej samej płycie + zasilaczu:

4090 ASUS Strix - Piszczące cewki

4090 Gigabyte Windforce - Cisza

5080 MSI Suprim - Piszczące cewki

5090 MSI Trio - Cisza

Więc raczej powiedziałbym, że problem leży w karcie, nie w reszcie sprzętu.

Opublikowano
1 minutę temu, Smalec napisał(a):

No nie gadajcie... Przy karcie za 15k trzeba z odświeżaniem monitora cofnąć się o kilkanaście lat technologicznie w plecy na 60hz, żeby uszy nie krwawiły? Co tu się odjaniepawla? 

Po prostu u Pipka zawsze są jakieś problemy %-)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Problem w tym, że cewki bardziej niż w grach, są słyszalne na pulpit. Jak przeciągam okno z czymś, albo otwiera się jakiś program. Zmieniłem myszkę na 500 z 1000 jak ktoś wcześniej dawał link i jest trochę lepiej, ale dalej daje. 

Takie rzeczy to była domena szrotowych kart z pierwszej dekady XXIw. To tylko świadczy o jakości projektu karty. Po raz kolejny potwierdza się że Asus=patologia. Karty robią piękne ale kultura  Sebixa :stukniety:

@dhyde00

4090 od gigusia mają powszechnie dobrą opinię i kulturę, aczkolwiek jakość komponentów jest taka sobie i na styk. Wg mnie to projekt całości decyduje o tym czy cewki będą grać czy nie.

Edytowane przez Totek
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, lysyn napisał(a):

Odpowiedzieli z Inno.

No this has the silent mode.  Did you reinstall the drivers when you installed this card? 

Pewnie że instalowałem. Chyba że jakieś inne jeszcze?

Wiesz co, na początku przy moim Inno3d 4070S też w idle miałem 30% (1200RPM) ale mi to nie przeszkadzało.
Przy okazji robiłem formata i wszystko na świeżo stawiałem (Win 11 23H2), od tamtej pory jest normalnie w idle 0%.
Gdzie tkwił problem? Nie wiem ale może Ci ta informacja w czymś pomoże.

Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Xkom to jedyny sklep, który czepia się, gdy dane podane w formularzu reklamacyjnym różnią się od danych z faktury. 

Screenshot_20250303-130940_WPSOffice.thumb.png.565e1d6c340a585548132cbce7e8678c.png

coś się po zmieniało w xkomie? oddawałem na gwarancję kartę graficzną i płytę. nikt nawet nie wspomniał nic że dane na dokumencie zakupu i moje nie pasują

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

O chuj. Cewki dają jak głupie. ROP się zgadzają. 

jest rozwiązanie tego problemu wiertarka , jedna dziurka w ścianie (jak masz klawiaturę i myszkę bezprzewodową) na kabelek DP, komp w drugim pokoju i świerszczy nie usłyszysz :hihot:

Edytowane przez Johny72
  • Haha 1