Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Taniej byłoby dołożyć dodatkową kostkę GDDR7 niż wywalać kasę na tworzenie tych systemów kompresujących dane, no ale cóż. Nie można mieć wszystkiego. 

Oni dobrze wiedzą co jest tańsze, za dodatkowe 8GB pamięci w RTX 5090 zapewne odpowiednio sobie policzą.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zapewne ich kosztuje to mniej niz ta kostka, a systemy beda wykorzystane w innych miniaturowych urzadzeniach.

Może. A może NVIDIA dzielnie walczy z problemami, które sama tworzy.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Gdzieś Ci umknęło "to może być..."?

Skoncz te swoje glupoty, dedykowana technologia tworzona dla mass to nie jest zaden odprysk. Takie kropo nie tworza czegos przypadkowo, tam jest juz zaplanowane na kilka lat do przodu wszystko majac ponad 80% rynku gpu.

Opublikowano
2 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Dramat, na tym slajdzie jest "4K" z dlss performance + frame gen :(

Przecież to mamy na co dzień? 

2 minuty temu, Spychcio napisał(a):

(...) + reduktor RAMu:E 

Tego nie znamy zupełnie. Wpływu, zalet, wad.

3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Szykuje się ładna sieczka z obrazu i jeszcze gorsza optymalizacja:(

I skąd ten wniosek?
Na bazie w/w?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Skoncz te swoje glupoty, dedykowana technologia tworzona dla mass to nie jest zaden odprysk. Takie kropo nie tworza czegos przypadkowo, tam jest juz zaplanowane na kilka lat do przodu wszystko majac ponad 80% rynku gpu.

Spróbuj dyskutować, jak cywilizowany człowiek, albo awansujesz, zaszczytnie do ignora (póki co jest tylko jeden taki delikwent), bo słabo się czuję, gdy ktoś używa tak opryskliwego tonu (skończ te swoje głupoty, teorie z dupy, itp.).
Pracujesz w nV, że to wiesz? Czy też tylko dywagujesz, tyle, że w tonie "zjadłem wszystkie rozumy"?

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Spróbuj dyskutować, jak cywilizowany człowiek, albo awansujesz, zaszczytnie do ignora

Ktos kto wymysla teorie z pupy jak Ty nie nadaje sie do dyskusji wiec smialo dodawaj, a oszczedzisz mi tych bajek ;) Mi sie nawet nie chce z kims takim dyskutowac, a odprysk to mozesz miec co najwyzej na lakierze. EOT.

Nie sztuka jest sobie wymyslic teorie z dupy i nad nia dyskutowac jak to w twoim przypadku bywa i jechac po kims kto ja krytykuje ;) 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Dramat, na tym slajdzie jest "4K" z dlss performance + frame gen + reduktor RAMu:E Szykuje się ładna sieczka z obrazu i jeszcze gorsza optymalizacja:(

Przecież Jensen mówił że przyszłość obrazu w grach to AI. Niedługo zejdziemy do 720p i NVIDIA zmieli to swoim AI i wypluje 8K 🤭

Oczywiście tylko nieliczni dopatrzą się problemów. Tak jak było na początku z DLSS. Ludźmi jest tak łatwo manipulować i wmówić im praktycznie wszystko 😇

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie sztuka jest sobie wymyslic teorie z dupy i nad nia dyskutowac jak to w twoim przypadku bywa i jechac po kims kto ja krytykuje ;) 

Nie do krytyki mam uwagi, a Twojej formy wypowiedzi.
Szkoda, że tego nie potrafisz zauważyć.
EOT.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Przecież Jensen mówił że przyszłość obrazu w grach to AI.

To jest najmniejszy problem gier tylko ich jakosc i to co prezentuja niz sama warstwa techniczna, mi to zwisa jak to jest renderowane ale ludzie dzis to krytukuja jednoczesnie oczekujac realizmu w grach a ten realizm to tez grafika, ktora zjada zasoby wiec szukamy nowych sposobow na zwiekszenie mocy i mamy dzis to cale AI.

2 minuty temu, Skitter napisał(a):

Ale ta kompresja textur to może myć całkiem niezły wynalazek.

Tylko to pewnie bedzie w pakiecie z innymi ficzerami nvidia po wlaczeniu dlss i fg.

Opublikowano

Szkoda już czasu w życiu tracić i kolejnej kasy na to czy i kiedy zrobią "dobrą grę".

Moim zdaniem ten rynek jest już nie do uratowania w obecnej formie i ilości kasy, jaka przez niego przechodzi.

Na szczęście nie trzeba w tym uczestniczyć a wcale nie trzeba rezygnować z grania.

Im szybciej to zauważycie , tym lepiej będzie dla was i dla samego rynku, który wreszcie się zcrashuje i może wyjdzie z tego coś dobrego.

• Upvote 5
Opublikowano

Z wielkim bólem mogę dać 15 k  za 5090, ale najbardziej dołuje fakt szybkiej utraty wartości, mało sprzętu w takiej cenie po 4 latach tak mocno leci na dno. RTX 3090 teraz 2500 zł, czyli 5090 za 4 lata 3 koła? Wychodzi na to, że jak już masz TOP to co 2 lata wymieniasz na nowy model z najmniejszą stratą, bo inaczej  po 4 latach, prawie że musisz wykładać 80% wartości karty.

• Upvote 1