Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

to tak ma być przez te 10 lat

Myślałem, że wystarczy na te 10lat, że grafy pójdą w energooszczędność, że nie będę kupować krowy pod prawie 300W, nigdy mi nie przyszło do głowy, a tu okazuje się, że po 5 latach trzeba zmieniać, mam nadzieję, że ten podoła wyzwaniu dłużej niż 5 :E bo widziałem już atx 3.1, ale chyba nie ma to wielkiego znaczenia, bo niby to kierunek wstecz jak się doczytałem.  Dobra nie ma co robić offtopu, choć marudzili, że ten temat nie żyje jak tamten sąsiedni, ale nikt tu nie chce pisać bzdur i spamować tak jak w tamtym temacie.

Jedynie ja zaspamowałem i dogadałem kupno zasilacza.:thumbup:

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Art385 napisał(a):

Ta 10 lat :E Ja od 2020 jestem na 3 zasilaczu. Jak mocowo jesteś do przodu, to ci jakąś wtyczkę wymyślą abyś jednak zmienił ;)

Z grafikami które miałeś/masz do tej pory kupując jakiś model 850W w 2015r spokojnie mógłbyś siedzieć na nim po dzień dzisiejszy ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak ale to 7900XTX ;) Nowy dopiero bedzie pokazany na CES. Sam sie zastanawiam nad tym diabłem ale problem jest taki, ze w nowym kompie nie bedzie widac co jest w srodku wiec jeden czort :lol2:

Upss:hihot: 

Ja kupiłem nową obudowę z szybką:red:

• Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, Art385 napisał(a):

Jak mocowo jesteś do przodu, to ci jakąś wtyczkę wymyślą abyś jednak zmienił

W ubiegłym roku świadomie kupiłem 1100W klasy Titanium bez nowej wtyczki i trzymam się twardo, nie zmieniam. Lecę na przejściówkach :hihot:

• Haha 2
Opublikowano

W dobrej cenie też bym kupił. Ja świadomie nabyłem MSI i najbardziej co mnie dupa boli z tym zasilaczem, to nawypełniałem się pierdół na stronie msi aby odebrać klucz do gry aby się dowiedzieć, że wszystkie rozdane. Sam zasilacz ok kupiony pod blackwella ale jak widzę co oni zrobili z 5080 to czekam na 5080 Super

Opublikowano
18 godzin temu, Send1N napisał(a):

Mnie jedyne co zaskoczyło to to że po zbyt wysokim oc vramu pc się pop prostu restartuje jak przy ewentualnych problemach z zasilaczem czy zbyt niskim napięciem na cpu, na NV po przekręceniu pamięci były po prostu artefakty, to mnie zaskoczyło przez pierwsze dni używania, innych problemów nie miałem w dodatku te sobie sam narobiłem ;) 

A pisałem wielokrotnie, to mnie wyzywali :E Niestabilne OC na AMD powoduje restart jak problem z CPU/zasilaczem. Dlatego te karty są niewdzięczne, przekręcisz lekko i restart, a w NV po prostu wywali sterownik i bawisz się dalej :E 

• Upvote 1
Opublikowano

O faktycznie, dopiero jakoś jak to napisałeś to sobie uświadomiłem, że one się inaczej nazywają.

było 

HD2000/3000/4000/5000/6000/7000

HD200/300

RX400/500

RX Vega, VII

RX5000 , nie było połówek 

RX6000, były połówki 6750, 6950

RX7000, nie było połówek

a tego to nie wiem jak będą dzielić 9070, 9060, 6050, XT, może będzie XTX jakiś po drodze. 

Opublikowano

Podali już całą linię chyba, to to na dziś ten 9070 XT, za nim 9070, a potem to już jakieś szrociki raczej w rodzaju 9060 i 9050.

Wygląda to na powtórkę generacji RX 5xxx, nie mieli czym atakować góry to skupili się na 2070, i tam szło im całkiem nieźle bo 5700 XT był tańszy i szybszy.

• Upvote 1
Opublikowano

Na CES są konferencje za zamkniętymi drzwiami i z tego co już wiem ;) 

Następca 7900XTX > 9070XT.
FSR4 tylko na 9000 w oparciu o ML z akceleracją AI.
RTX 5060 ma być następcą 4060Ti.
To samo 9060 następcą 7600XT.
Piękne przesunięcie półek. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

FSR4 ograniczone do nowych kart będzie pięknym pstryczkiem w nos dżentelmenów, którzy chwalili AMD, że pozwalają korzystać ze swojej technologii upscalingu wszystkim, niekoniecznie swoim klientom. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

"FSR4 tylko na 9000 w oparciu o ML z akceleracją AI".

To tym bardziej warto rozważać 9070XT kosztem 7900xt, jeśli 7900xt nadal byłby szybszy. Hm, ciekawe, co tam wymyślili z tym FSR, a gdzie FG?

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1