Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja po prostu nie wierze, ze nie dalo sie tego lepiej schlodzic ;) Ale zapewne choby lepsze termopady to dodatkowe koszta a jak wiemy producenci lubia oszczedzac na najbardziej prostych sprawach.

Tam nie ma cudów, vrmy są najłatwiejsze do schłodzenia. Myślisz, że Sapphire w modelu nitro+ by oszczędzał?

Od początku myślałem, że wyżyłują te karty do oporu, żeby uzasadnić cenę.

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Karro napisał(a):

myślisz ze przez te 2 miechy jak wstrzymali premiere przepisali bios?

Ciekawe spostrzeżenie, nie wiem. Raczej myślałem, że to zagrywka ma cenę, ale wszystko jest możliwe.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Tam nie ma cudów, vrmy są najłatwiejsze do schłodzenia. Myślisz, że Sapphire w modelu nitro+ by oszczędzał?

Jak już wspomniałeś o tym nitro to co z tego że fajnie wygląda jak z tym backplate na magnes zawalili sprawę, karta ma kilka stopni mniej bez niego + to że nie każdy kabel się tam ładnie chowa na tyle aby ten pseudo BP nie odstawał do góry ;) to tak informacyjnie dla potomnych.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak już wspomniałeś o tym nitro to co z tego że fajnie wygląda jak z tym backplate na magnes zawalili sprawę, karta ma kilka stopni mniej bez niego + to że nie każdy kabel się tam ładnie chowa na tyle aby ten pseudo BP nie odstawał do góry ;) to tak informacyjnie dla potomnych.

W sumie to taki najbardziej premium model, a dali dupy. W dodatku wielki jak cegłówka. No nie tak jak Xfx, ale za duży na mój micro ATX.

Ale vrmy we wszystkich gorące jednak.

Mówię, te karty za cenę na premierę bez januszowego 500+ są po prostu fajne i bierę.

Ale za aktualną cenę już nie jest taki fajny.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

PTM jest tylko na rdzeniu, na pamieciach masz jakies gubre termopady, przyklad Nitro. Chyba ze te ptmy sa takie grube ?

heatpipes.thumb.jpg.d8aabb320947e453a5f67f75ad0e21f4.jpg

ja pisze ogolnie na wiekszosci kart masz 90st. A kolega wlaczyl froze i mial srednia temp 78st vram.

No i nikt nie zamieni tych naleśników na blaszki miedziane, bo karta się zdupcy. Patologia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, voodoo34 napisał(a):

Nie ma żadnych wyżyłowanych pamięci w RX 9070/XT. Są takie same pamięci jak były dawane do 7900/XT czyli Hynixy DDR6 20Gbps. Tam też ich temperatury przekraczały 90 stopni.

U mnie w hellhoundzie 7900xtx to tak max 86-88 mi łapalo na vramie jak miałem w normalnej budzie(fractal north) - żadna różnica tutaj w sumie u mnie teraz 😁

sprawdzę jutro na drugim xtxie od gigusa jak tam w grach bo na pulpicie widziałem okolice 70c 

Edytowane przez Puzoniusz
Opublikowano
39 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

U mnie w hellhoundzie 7900xtx to tak max 86-88 mi łapalo na vramie jak miałem w normalnej budzie(fractal north) - żadna różnica tutaj w sumie u mnie teraz 😁

sprawdzę jutro na drugim xtxie od gigusa jak tam w grach bo na pulpicie widziałem okolice 70c 

No i u mnie w North XL 9070XT of XFX też tyle maks łapie - okolice 83-85 stopni na VRAM. 

Opublikowano

Wystarczy zwiększyć obroty wentylatorów i temperatura pamięci spadnie przy nieznacznym wzroście głośności ? 

W tych kartach obroty wentylatorów są dyktowane wyłącznie przez czujnik GPU, producenci nie mieli czasu na testy cieplne i ewentualną optymalizację programową przed wysłaniem na rynek ?

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kupie to zmienie te termopady na gelida 15w/mk i dam info czy coś sie zmieniło :E 

Tylko biorąc pod uwagę zmianę stanu skupienia ten Gelid musiałby mieć grubość większą niż termopady :E

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś miał okazję kupić, a może przetestować Honeywell putty? Czyli taka miękka pasta, którą nakłada się zamiast standardowych termopadów pod no. Vramy?

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
7 godzin temu, Frog67 napisał(a):

Nie podoba mi się mówienie że skoro jest 1200rpm to producent powinien zrobić więcej żeby pamięci schłodzić chociaż nie wiadomo czy to jest konieczne. 1200 to już jest max aby karta była cicha więc to tylko producentów zachęci aby powrócili do głośnych kart... ? Szkoda by było. 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Nie podoba mi się mówienie że skoro jest 1200rpm to producent powinien zrobić więcej żeby pamięci schłodzić chociaż nie wiadomo czy to jest konieczne. 1200 to już jest max aby karta była cicha więc to tylko producentów zachęci aby powrócili do głośnych kart... ? Szkoda by było. 

Jakby Ci to wytłumaczyć. Wydaje mi się, że te karty bazowo miały być znacznie słabsze i mieć możliwość podkręcania. Tak zakładałem na długo przed premierą. Kiedy AMD zrozumiało jaka jest prawdziwa wydajność i z czym musi się zmierzyć, to wykręcili modele AIB na maxa i teraz wszyscy happy, bo 9070 XT jest mocny, niestety kosztem temperatur, poboru prądu i braku możliwości znacznego, dalszego podkręcania.

W ten sposób też próbują uzasadnić przewartościowaną cenę.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Jakby Ci to wytłumaczyć. Wydaje mi się, że te karty bazowo miały być znacznie słabsze i mieć możliwość podkręcania. Tak zakładałem na długo przed premierą. Kiedy AMD zrozumiało jaka jest prawdziwa wydajność i z czym musi się zmierzyć, to wykręcili modele AIB na maxa i teraz wszyscy happy, bo 9070 XT jest mocny, niestety kosztem temperatur, poboru prądu i braku możliwości znacznego, dalszego podkręcania.

Taa a do tych co już były w sklepach to pewnie pendrivy z biosem wysyłali...

AMD zawsze miało wyższe temperatury niz karty nvidii(przynajmniej wszystkie rdna jak na razie, bo zaraz jakiś archeolog mi cos z pomroków dziejów wykopie że było inaczej) i to jest coś co po prostu jest tutaj normalne.

• Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie, ta teoria spiskowa się nie cholery kupy nie trzyma. 

Według wszystkich mających informacje, karty trafiły do sklepów jeszcze w styczniu, na długo przed pierwotnie planowaną premierą. 

Dopiero po zapowiedzi od NVidii AMD obsrało zbroję i przesunęło premierą na marzec w ostatniej chwili. W tym momencie karty zalegały już na sklepowych magazynach. 

Gdyby ta teoria spiskowa miała w sobie choć odrobinę prawdy, to mielibyśmy znacząco różne modele w sprzedaży - pierwsze wersje, znacznie chłodniejsze i mniej wyżyłowane i późniejsze - wyżyłowane i gorące. A nie mamy, wszystkie są takie same. 

Co znaczy tyle, że te karty były tak robione od początku, jeszcze w zeszłym roku. 

Zwolennikom skomplikowanych teorii spiskowych godnych sierżanta Colona że Świata Dysku o celowym żyłowaniu kart na ostatnią chwilę, tajemnych znów cenowych itp. polecam przenieść się na jakieś popularniejsze i zabawniejsze tematy typy tajne bazy z kosmitami, reptilianie czy chemtrails i zabójcze szczepionki. I doczytać o koncepcie brzytwy Hanlona.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie napisałem, że karty zostały podkręcone pomiędzy styczniem a lutym omnibusy;D. Karty jak już kiedyś wspomniałem miały opóźnioną premierę, bo pierwotnie miały wyjąć w czerwcu. To był czas na ewentualne podjęcie decyzji, jakie parametry ostateczne przyjmą te karty.

Potem to już była tylko zagrywka na cenę. AMD chciało policzyć jak najwięcej za tą "cudowną" wydajność.

Przypominam, że wiele wczesnych przecieków mówiło o 220W poboru dla 9070 XT.

Poza tym to wy płaczecie, że macie po 90° na vramie, nie ja.

Teoria spiskowa to jest np. że anunaki stworzyli człowieka a nie, że AMD podkręciło karty na maxa.:smiech:

To o czym ja tutaj pisze, to tylko luźne teoretyzowanie, które nie ma wiele znaczenia, bo karty się nie rozpadają, tylko mają wysokie temp na vram. Ale tak to jest jak ktoś ma łeb sprany wojną zielonych z czerwonymi.

Także o teoriach spiskowych to może pisać tylko gamoń, który nie ma w życiu o niczym pojęcia. Z czym ja się muszę tutaj mierzyć.:hihot:

Edytowane przez Jedi88