Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, CrooV napisał(a):

Dodatkowo FPSY 100-140 troche kiepawo ale verdańsk wleciał na odnowie na rebirthie już dużo lepiej.

To tam grubo cos nie tak bo ja na 5070 mam 200fps gdzie radek w Z bije na glowe moja karte. WZ musi miec top cpu i mocno skrecony ram.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że minimalne/1440p 80% rodzielczości 

image.png.3755839b00a6428d7c5fafe438ee3aa5.png

Procek lata na pbo +200 oraz CO -50mv.

Ramy 2x16 jakby co, szału nie robią (CL40) Ale też chyba nie powinny być przyczyną?

Edytowane przez CrooV
Opublikowano

Pozwolilem sobie zostawić 1440p i 100% i praktycznie wydajność się nie zmieniła więc wychodzi na to że 8 jaj chyba by tu robote  zrobiło:hmm:

Ale w CS2 moje magiczne 800x600 zostawie , najlepsza rozdzielczość miałbym 5090 to też bym tak grał %-)

Opublikowano
11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Krzysiak Już inny świat. Dobry deal za 3k.
Próbowałeś tego moda z FSR 4.0 na cyberka?

Ja robiłem, działa bardzo fajnie, żadnych artefaktów z wcześniejszych wersji nie ma. Szkoda tylko, że redzi chyba nie mają w planach implementacji do gry i trzeba posiłkować się modami.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CrooV napisał(a):

Pozwolilem sobie zostawić 1440p i 100% i praktycznie wydajność się nie zmieniła więc wychodzi na to że 8 jaj chyba by tu robote  zrobiło:hmm:

Ale w CS2 moje magiczne 800x600 zostawie , najlepsza rozdzielczość miałbym 5090 to też bym tak grał %-)

Tu nie chodzi o ilość jajek samą w sobie, tylko słaby wątek. 7600 to już stary i słaby proc, po prostu. 

Pomyśl o zmianie na AM5 i nawet 7500F na początek. 

Nieważne, myślałem że chodzi o intela :E 

No to trochę słabo to wygląda, nie powinien aż tak klękać moim zdaniem.

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Załączyłem FSR4 no i chodzi to troszke lepiej ale dalej nie w granicach 150-200 jak u tego gostka :hmm:

Mimo że sprzęt ten sam to u mnie pokazuje cpu time na poziomie 7-8ms u niego 4-5.

Opublikowano
34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Niech napiszą newsa jak będzie to w pełni stabilne, wtedy to będzie coś, jeżeli na każdym 9070 dałoby się taki manewr przeprowadzić (oczywiście w dobrej cenie zakupionym), bo tak to trochę na clikckbait wygląda ze strony VC.

Opublikowano (edytowane)

I to taki chamski clickbait, bo się 9070 bez XT niezbyt sprzedają. Przecież wiadomo, że to jest inna budowa karty z mniejszą ilością rdzeni. Co za pojebane czasy... Dobrze, że konsumenci trochu mądrzeją.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
32 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Nikt przecież tam nie napisał, że nagle cudownie przybywa rdzeni  :D Tyle że zwiększa się PL i można mocno kręcić kartę.

Rdzeń jak to rdzeń wytrzyma, pytanie czy sekcja jest na tyle skrojona aby wytrzymać no i pamięci oczywiście, a one najbardziej się grzeją. Mi tam pasuje moje 80 stopni na pamięciach w stresie i nie zamierzam dokładać.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Nikt przecież tam nie napisał, że nagle cudownie przybywa rdzeni  :D Tyle że zwiększa się PL i można mocno kręcić kartę.

Poczekamy, czy rzeczywiście można to skutecznie zrobić z realnym zyskiem i z utrzymaniem temperatur.

W przeciwnym razie to tylko słaby bait na zasadzie: "kup tańszą kartę (która nam nie schodzi), to może sobie ją zmodujesz na wyższy model".

Tylko, że to już nie te czasy, że karty miały identyczną budowę, a były tylko zdławione softwarem.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
28 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@wkamil73 tu akurat mi chodziło o to, co ten mod może teoretycznie dawać :) 

Ale mi nie chodzi o sposób osiągnięcia celu, tzn. czy to odbędzie się poprzez odblokowanie zablokowanych rdzeni (których nie ma) czy poprzez jakieś quasi softwareowe mody, tylko o to, że póki co to w gratisie są problemy ze stabilnością, więc co to za news w ogóle? TO jakby napisać, ooo panie, wykręciłem moje a-die na 8400 (a pod spodem info, ale wykrzaczyły się na TM5 po 20 sekundach :D )