Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jakoś podświadomie przy GPU NVIDII czuję się jak posiadacz telefonu z jabłkiem - trochę jak taki tępy konsument co wszystko łyka i przepłaca.

Realnie na pewno w tej samej półce cenowej zyskujesz na Nvidii co najmniej o jeden dodatkowy efekt path tracing który możesz włączyć. Szkoda że nikt nie testuje np z jednym albo dwoma opcjami path tracing, tylko zawsze z trzema/czterema. Czasami nie trzeba włączać wszystkich i Radosław odżywa.

4 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Dobra, brac Nitro+? :P

Ktoś ma? Ciche to to? Tylko te temp pamięci...eeeech...

Żonglujesz ciągle w najbardziej wyżyłowanych modelach i chcesz ciszy ;) Taichi to najlepszy balans max wydajnosc/w miarę cichy, i ma tryb bios quiet dodatkowo. Nitro wypadał średnio póki co z tego co widziałem.

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ostatnio chyba samsung idzie, to pamięci chłodniejsze o kilkanaście stopni.

Jakiś sposób by znaleźć sztukę z Samsungami? Jakis inne kod czy cos? 

3 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Realnie na pewno w tej samej półce cenowej zyskujesz na Nvidii co najmniej o jeden dodatkowy efekt path tracing który możesz włączyć. Szkoda że nikt nie testuje np z jednym albo dwoma opcjami path tracing, tylko zawsze z trzema/czterema. Czasami nie trzeba włączać wszystkich i Radosław odżywa.

Mnie na przyklad RT i PT na dziś dzień interesują jak zeszłoroczny śnieg ;)

Gra ma mnie wciągnąć fabułą lub miodnością a nie tylko grafiką a dziś 9070XT pokazal mi, ze w 300W i cenie okolo 3k daje radę w cholerę w rastrze 👌🏻

Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Mnie na przyklad RT i PT na dziś dzień interesują jak zeszłoroczny śnieg ;)

Gra ma mnie wciągnąć fabułą lub miodnością a nie tylko grafiką

Fajnie ale tak sie ludzie oszukuja wybierajac cos gorszego, tylko ze jedno nie wyklucza drugiego. Dobra grafika nie sprawi ze gra bedzie dobra ale kiedy gra bedzie wspaniala to lepsza grafika bedzie wisienka na torcie w tej grze ;) No ale jak widac pierdololo o RT na kartach AMD sie od lat nie zmienilo, na co to komu :hihot:

Zawsze jest ta sama spiewka kiedy cos na AMD jest gorsze to nagle ja tego uzywac nie beda, na co to komu i inne wymowki :hahaha:

• Like 1
Opublikowano

Też jak pamiętacie miałem brać RX 9070XT, a poszedłem w RTX, niby RT niby FG, ale jak mam i mogę użyć to czemu nie używać, szczególnie, że to całe FG na RTX jest ok, dużo lepsze niż na AMD mając rtx 3060ti ewentualnie lossless scaling. 

Nie wiem czy wybrałbym teraz RX patrząc że nawet taki RTX jak wkleił Pan Lama jest nawet tańszy ~400zł niż ja dałem za RTX 4080S. 

Ale nie zamierzam nikomu odbierać chęci czy zamiaru kupowania RX 9070(XT):Up_to_s:

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. chłopie na swoim 4070TiS też nie włączam RT i PT bo nie wyrabia, a nic ponad około 3k nie kupię "bo nie" więc tak jak pisałem RT i PT mi wiszą i powiewają ale jak chcesz dopisuj sobie historię. 

EDIT: do testów włączałem RT i PT + FG w CP77 - ładne ale nie urzekło mnie w specjalny sposób, z RT gram w F1 24 bo mało obciąża ale tu akurat 9070 XT dał lepiej radę niż 4070TiS o dziwo.

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Fajnie ale tak sie ludzie oszukuja wybierajac cos gorszego, tylko ze jedno nie wyklucza drugiego. Dobra grafika nie sprawi ze gra bedzie dobra ale kiedy gra bedzie wspaniala to lepsza grafika bedzie wisienka na torcie w tej grze ;) No ale jak widac pierdololo o RT na kartach AMD sie od lat nie zmienilo, na co to komu :hihot:

PT.jpg.326d14115c8279c310cd1b0ba4da7d05.jpg

Ja właśnie doceniam RT/PT gdzie tak jak mówisz - te efekty to wisienka na torcie.
W CP2077 grałem jeszcze w grudniu 2020 na RX 580. W Phantom Liberty już na 4070S gdzie sprytnie dało się ukręcić High + DLSS Q + PT + FG i całkiem zacnie było w Dogtown, a wrażenia wizualne inny świat ;) 
To tylko jeden z przykładów, bo parę tytułów od tamtej pory przeleciałem.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@MJRegul Kupujesz w sklepie, który jest popularny i towar rozchodzi mu się na bieżąco, sprawdzasz po zakupie jakie memki siedzą w gpu i ew. dajesz zwrot. Z jednej strony Nitro+ fajny, z drugiej strony mój wewnętrzny Janusz wybrałby np. https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_5070_ti_gamingpro_16gb_gddr7_dlss4-item-77328.html

Właśnie oglądałem tą kartę i na yes tech city w recenzji jest wersja gamingpro oc, i ma 1600rpm, ale ma bios quiet który wg techpowerup zbija to z 1600 na 1200rpm czyli jeśli na wersji non-oc byłby też tak dobry ten tryb quiet to ten gamingpro za 3400zł wygląda mega dobrze :stukniety: I kusi bo by można było pograć w dooma z PT :P 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MJRegul napisał(a):

4070TiS też nie włączam RT i PT bo nie wyrabia

Niezle bzdury ;)  O ile do PT trzeba sie posilkowac FG tak dzis do RT na tej karcie wystarczy DLSS.

5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

ość wam pisze, że na swoim RTX obecnym i tak nie używa RT/PT

Nie uzywa, a nie wyrabia to roznica ;) 

4 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Właśnie oglądałem tą kartę i na yes tech city w recenzji jest wersja gamingpro oc, i ma 1600rpm, ale ma bios quiet który wg techpowerup zbija to z 1600 na 1200rpm czyli jeśli na wersji non-oc byłby też tak dobry ten tryb quiet to ten gamingpro za 3400zł wygląda mega dobrze :stukniety: I kusi bo by można było pograć w dooma z PT :P 

Niezaleznie od trybu zrobisz UV i bedzie miodzio ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Nie uzywa, a nie wyrabia to roznica ;) 

Wystarczy połączyć kropki czytając jego wypowiedzi żeby wysnuć wniosek, że mu na tym nie zależy (nie wyrabia więc pewnie nie włącza, raster na radku zdecydowanie lepszy i to go korci)  :D 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Phoenix. jesteś tutaj bo lubisz się sprzeczać czy po co? Dla mnie spadek FPS przy RT jest na tyle znaczny, że mam to w dupu. "Wystarczy DLSS" - ok, Tobie wystarczy, ja wolę DLAA. Skończ już. Temat o AMD i mam ochotę przejść na AMD (byle kurna ciche było) i jakoś Cię to boli, denerwuje, mierzi?
Włączaj sobie jakie opcje chcesz, nie wciskaj ich innym i pozwól im robić co chcą ze swoim sprzętem i kasą bez głupiego komentowania.

Opublikowano

Niezaleznie od trybu zrobisz UV i bedzie miodzio ;) 

Nie będzie. Ja np chcę aby działało wszystko z pudełka i nie bawię się w UV, podmienianie plików, lossless scaling i inne triki. Nie mam do tego cierpliwości ;)  Dlatego jak gościu w recenzji stwierdza że tryb performance był tak cichy że "nie chciało mi się testować biosa quiet" to się nóż w kieszeni otwiera xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Gość wam pisze, że na swoim RTX obecnym i tak nie używa RT/PT a wy mu tłumaczycie że tak się tłumaczą posiadacze AMD...no nie ogarniam :E 

Ale pisał - nie używa bo mu GPU rzekomo nie wyrabia. Chociaż tak jak kolega @Phoenix. pisze, śmierdzi to z daleka. Niezależnie od tytułu dobry preset High/Ultra, DLSS Q, FG 2-4x i lecisz z PT jak złoto.

A z PT na AMD to tak jakbyś się obudził ze świadomością, że masz zaszyty esperal. Nie popij.... znaczy nie pograsz z PT.
Raster w radku może minimalnie lepszy ale PT to kamień milowy.

@MJRegul Skoro PT/RT nie używasz, to równie dobrze możesz go nie używać na 9070XT jak i 5070ti ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, MJRegul napisał(a):

jesteś tutaj bo lubisz się sprzeczać czy po co?

Ja tylko podkreslilem twoje slowa, ktore sie wpisuja w utarty tu schamat osob kupujacych AMD od wielu lat ;) Kupuj sobie co tam chcesz i baw :D 

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro PT/RT nie używasz, to równie dobrze możesz go nie używać na 9070XT jak i 5070ti

Otoz to, a MFG  przyda sie w kazdej grze single i lepszy DLSS transformer ;) 

7 minut temu, MJRegul napisał(a):

Temat o AMD i mam ochotę przejść na AMD (byle kurna ciche było)

Z tym cicho to, obys sie nie przejechal na cewkach ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Mowisz ze te srednio 10% i w porywach 15% to game changer ;) 

Gościa korci zmiana "bo tak", tak jak Ciebie korcą wymiany sprzętu...już bez znaczenia czy ostatnio było na lepszy czy gorszy * ;) Tu ma w jednym aspekcie na którym mu być może zależy lepiej.

* Stąd nie rozumiem że nie rozumiesz :E 

Opublikowano (edytowane)

Ale szambo w tym wątku. CHCĘ zmienić na AMD "bo tak", bo mogę, bo chcę, bo mnie swędzi. A Wy dorabiacie do tego jakieś scenariusze. Wiadomo, że AMD ma gorsze RT a ja mam to w dupie ale to też jakoś nie dociera XD Tylko muszę znaleźć sztukę cichą i tyle bo XFX wyje. 

A najlepsze, że w temacie o AMD najbardziej krzyczą osoby z NV. Idźcie do swojej piaskownicy a nie robicie kupę w tej.

@Phoenix. mam NV i mogę ją zostawić sobie w pudełku w szafie i co tydzień wymieniać raz AMD raz NV raz AMD raz NV i moja chęć przejścia na AMD nie jest podyktowana....w sumie nie wiem czym, chęcią posiadania gorszego RT? Nie XD
Po prostu chcę zmienić, 15% na plus w rastrze jest miłe, pobawię się i sprzedam albo wsadzę do drugiego kompa. Ludzie kochani, dajcie na luz. 

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja właśnie doceniam RT/PT gdzie tak jak mówisz - te efekty to wisienka na torcie.
W CP2077 grałem jeszcze w grudniu 2020 na RX 580. W Phantom Liberty już na 4070S gdzie sprytnie dało się ukręcić High + DLSS Q + PT + FG i całkiem zacnie było

Spoiler

Graj w gry z PT i FG z bazą na poziomie poniżej 50fps póki możesz, bo jak w przyszłości zmienisz VA na OLED to z zachwytów nad graniem w ten sposób ujdzie powietrze o tak:

balloon-flying-balloon.gif.233ed306503adb08f638d9c1e6cda6ee.gif

FG spoko jak baza np. 100fps, ale jak pograsz w HFR na OLEDzie i potem wrócisz do np. 40fps+FG, to nie dasz rady już się tym cieszyć. Choćby nie wiem jak rewelacyjne te PT było, chyba, że gra "Photographer Simulator" ;)

Ja właśnie robię listę gier standalone VR, bo jak pogram z PC (PCVR) to wiem, że na wiele gier standalone będzie już za późno. Trzeba mieć świadomość, że po zobaczeniu lepszego można sobie popsuć to gorsze :)

A obraz w ruchu pomiędzy VA a OLED to przepaść. OLED Cię oczaruje jak Kadaja, moim zdaniem :)

offtop

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

@VRman Do tych wszystkich ficzerów typu PT/FG itd. wiadomo, że bazowy FPS to minimum te 60 klatek, lepiej jak więcej.
Aby to uzyskać można kombinować z DLSS lub zejściem z Ultra na High gdy wizualnie różnice prawie nie istnieją.
W ostateczności dopiero rezygnacja z PT na RT lub całkiem z RT gdy wizualnie za bardzo trzeba zjechać z innych ustawień.
Chociaż 5070ti prędko papu nie zabraknie do 1440p moim zdaniem.

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież to była ironia ;) 

Ja akurat należę do osób które kupowały dzień po dniu sprzęt słabszy niż miały i sprzedawały ten mocniejszy (nie po to że potrzebowałem gotówki)...więc wiele rozumiem i wcale nie musi być na to logicznego wytłumaczenia, stąd nigdy nie pytam o powody :E 

Odkąd poszła moja 5070Ti na gwarancji doszedłem do wniosku że 9800X3D mi już nie potrzebny :szatanek: jak grafa wróci to zastanowię się co z nią zrobić.

• Haha 1