Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty sobie kupuj co chcesz ale nie staraj sie pokretnie usprawiedliwic znormalizowanym testem kultury pracy tej karty bo fizyki nie oszukasz. 

Hellhund i Pulse nie kosztuje 3200-3300 ;) 

obraz.thumb.png.b5858d6e7f9c37e924539cde2f9f9b97.png

obraz.thumb.png.9ca474a13f56886ca5b3b1d4d0c9f1c2.png

4 minuty temu, jagsulek napisał(a):

A ja sie pobawię w uv i krzywą, bo na stoku nigdy nie używam. 

Jasne ale niezaleznie jaki model wybierzesz to ten cichszy tez mozesz poprawic ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
22 minuty temu, tomcug napisał(a):

Każdą kartę da się ogarnąć, lekkie ścięcie limitu mocy (chyba -10% można), UV i ręczna krzywa i będzie cicho przy tej samej wydajności.

A są jakieś rożnice pomiędzy producentami? Bo jak nie ma, to da się po całości -30% 😅

Opublikowano
30 minut temu, jagsulek napisał(a):

Nie wiem co za problem, że ktoś bierze tańszego Xfx-a, a nie Pulse czy Hellhound za 3200-3300.

A no żaden, bardziej chodzi o to.

3 godziny temu, jagsulek napisał(a):

Zobaczymy czy te wentylatory takie straszne, bo po obejrzeniu liptona i hu to z tabelek jasno dla mnie wynika, że jednak XFX lepsze od Pulse i Hellhound pod względem kultury pracy.

Opublikowano
37 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ty sobie kupuj co chcesz ale nie staraj sie pokretnie usprawiedliwic znormalizowanym testem kultury pracy tej karty bo fizyki nie oszukasz. 

To co pokazuje znormalizowany test jak nie kulturę pracy.

Co do cen to faktycznie w KR już w normalniejszych pieniądzach niż w innych sklepach

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, tomcug napisał(a):

Każdą kartę da się ogarnąć, lekkie ścięcie limitu mocy (chyba -10% można), UV i ręczna krzywa i będzie cicho przy tej samej wydajności.

Max to -30.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

W xfx Swift wentylatory mają specyficzny ton, co z tego że jest 1400rpm jak wydają dźwięki jak w asrocku Phantomie na 2000 rpm. Mają specyficzną kulturę pracy.  Nie są to łożyska, jakby bardziej szum powietrza mocniej przenoszą, czy coś w ten deseń. Ciężko to nazwać. Przyzwyczaiłem się do tego, kompa włączam z 2x na miesiąc więc przestało to być uciążliwe. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jagsulek napisał(a):

To co pokazuje znormalizowany test jak nie kulturę pracy.

Ty widze nadal klapki na oczach, przeciez nie bedziesz uzywal komputeraz przy znormalizowanej glosnosci oraz w identycznych warunkach wiec ten test nie ma zadnego przelozenia na twoje bajeczki i oczekiwania ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ty widze nadal klapki na oczach, przeciez nie bedziesz uzywal komputeraz przy znormalizowanej glosnosci oraz w identycznych warunkach wiec ten test nie ma zadnego przelozenia na twoje bajeczki i oczekiwania ;) 

Nie wiem czy bajeczki... może oczekiwania faktycznie.

Oglądam testy i takie wyciągam wnioski.

Wiem, że nie będę używał w takich samych warunkach, ale chyba znormalizowany test powinien być punktem odniesienia co do możliwości chłodzenia. 

Edytowane przez jagsulek
  • Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, wkamil73 napisał(a):

A są jakieś rożnice pomiędzy producentami? Bo jak nie ma, to da się po całości -30% 😅

Różnicy między producentami nie będzie w tym temacie. Ale przy -30% to już chyba nie wyciśnie się takich samych osiągów jak fabryka. Chyba, że się mylę %-)

8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jednak pokazuje i to sporo, bo wyższa głośność fabryczna może być wynikiem tylko zbyt agresywnej krzywej a nie gównianego chłodzenia. Oczywiście jak ktoś nie chce się bawić w ręczną krzywą obrotów, to nie ma to wtedy dla niego znaczenia.

• Upvote 1
Opublikowano

Wentylatory są różne, radiatory są różne. Na jednej karcie 1400 RPM będzie prawie niesłyszalne, na drugiej mocno słyszalne. Także porównywanie samego RPM to nie jest pełny obraz. Jeżeli da się wyraźnie obniżyć RPM przy minimalnym wzroście temperatury, to tak, fabryczna krzywa jest agresywna - nawet przy 1400-1600 RPM.

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Moze ale w tym przypadku jednak nie jest. 1380-1617rpm to jednak nie jest agresywna krzywa, a wyniki mowia same za siebie ;)  

obraz.png.e7b7446d4583108caeb382f5b9ff6f7e.png

Pulse cichutki na pewno, ale chyba sekcja zasilania i pamięci to trochę gorące były. 

Nie pamiętam jak z hellhoundem, także nie ten tego...

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

W xfx Swift wentylatory mają specyficzny ton, co z tego że jest 1400rpm jak wydają dźwięki jak w asrocku Phantomie na 2000 rpm. Mają specyficzną kulturę pracy.  Nie są to łożyska, jakby bardziej szum powietrza mocniej przenoszą, czy coś w ten deseń

Pisałem o tym już 2 czy 3 razy w tym temacie i tak jakby zostało to zignorowane i dalej piszą że wystarczy skorygować krzywą xD;) xfx od dawien dawna daje dupne wentylatory.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A nie jest tak że xfx ma głośniejsze wentylatory ale one pchają więcej powietrza na każdy obrót? Może im wystarczy 1000rpm i będzie ok z temperaturami wyższymi czyli jak u konkurencji np 90C na pamięciach?

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
55 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

A nie jest tak że xfx ma głośniejsze wentylatory ale one pchają więcej powietrza na każdy obrót?

Niestety nie, chociaż wcale się nie dziwie że można właśnie tak to rozumować ;) u mnie na 6950xt jest to samo, znajomy ma 7900xtx od xfx - wentyle też głośne i to samo jest jak widać w rdna4 sam silnik jest głośny.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ale przy -30% to już chyba nie wyciśnie się takich samych osiągów jak fabryka. Chyba, że się mylę %-)

Nie no, takie cuda były mozliwe tylko w sp. Erze 😅 Ale na pewno żar tropików będzie mniejszy.

8 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ale przy -30% to już chyba nie wyciśnie się takich samych osiągów jak fabryka. Chyba, że się mylę %-)

Nie no, takie cuda były mozliwe tylko w sp. Erze 😅 Ale na pewno żar tropików będzie mniejszy.

Opublikowano

Quicsilver 9070xt przy 1350rpm był słyszalny, ale nie powiedział bym, że był głośny. Temperatury i kultura pracy spoko jak dla mnie. Red devil dla porównania przy podobnym RPM niesłyszalny, ale tempy nieznacznie gorsze. 

Opublikowano

Wygląda na to że ciągnący 100W mniej 9070 Pulse jest dużo głośniejszy od 9070XT Hellhounda i 9070XT Pulsa (choć tego ostatniego nie ma na filmiku). 9070 Pulse wchodzi na 1700rpm. Szkoda że trzeba tak sprawdzać każdą kartę i nigdy człowiek nie może być pewny tego co producent zmajstrował tym razem.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Domel napisał(a):

A przez ostatnie 20 lat miałem kart graficznych w kompie >10. Na 1200 obr karta praktycznie niesłyszalna.

Generalnie to jest mocno subiektywna sprawa...każdy ma w innym miejscu granicę przy której jest coś "słyszalne", lub zaczyna przeszkadzać. Przykładowo kompa mojego syna pod obciążeniem słychać w całym domu, bo nie dość że wentyle na żywioł, to jeden terkocze masakrycznie...ale on twierdzi że jest cicho i mu to nie przeszkadza 8:E  Mnie w moim drażni znów nie GPU podczas  pełnego obciążenia (oczywiście że je słychać), ale pompka aio gdy komp chodzi na luzie :E 

Edytowane przez Krzysiak