Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie myślałem nigdy, że kupno karty graficznej to takie wyzwanie xD

Na początku miaała być karta do 3k, jednak zwiększyłem budżet bo karty zaczęły tanieć. Przeczekałem i pojawiło się mnóstwo 9070 XT w spoko cenach. 

Na początku myślałem (w sumie nadal gdzieś mam ten model w głowie) nad Red Devilem, oczywiście 9070 XT, ale przeczytałem tutaj, że cewki dają taki koncert, że masakra. Osobiście dużo rzeczy mi nie przeszkadza, każdy inaczej reaguje na ten hałas, ale kupując sprzęt za tyle kasy jestem zdania aby nie było problemów. Następnie postawiłem nad XFX Mercury. I ostatnio znów zostałem zaskoczony, że wentylatory głośne. Chyba będzie trzeba postawić na Hellhounda bo i tutaj był polecany, w dziale z zestawami często się przewija, a także ostatnio Lipton chwalił w filmie. Może faktycznie to najlepszy model ok 3k czy lekko ponad. Chyba, że ktoś jeszcze jakiś inny poleca to chętnie poczytam :)

Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś był ciekaw, to używany rx9060xt 16gb sprzedaje się na drugi dzień za 1350 zł. Koleś z allegro obniżył cenę, po rozmowie ze mną, gdzie finalnie się nie zdecydowałem. :E

Tak się zastanawiam czy jest jakaś dobra gra na Vulkan, gdzie modowany FSR4 nie przejdzie, a devi sami nie dodadzą z czasem. 

Ponoć te Radeony mają mniejszy narzut na CPU niż NVIDIA, ale gorzej radzą sobie ze starociami na dx11. Wydajność i tak jest zadowalająca, ale jeszcze patrzę na wydalane ciepło przy tym samym FPS.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

W dx11 to nie tylko "te" radeony mają lekką zadyszkę ale też wszystkie poprzednie, w takim ac origins odkąd  jest możliwość wrzucenia dxvk i korzystania z vulkana zamiast dx w grze w niektórych miejscach procesorowych wydajność potrafi być lepsza o 100% :E ale to już taki przykład jeden z najbardziej "krytycznych" nie w każdym tytule była taka kaszana.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Ponoć te Radeony mają mniejszy narzut na CPU niż NVIDIA

Przy obecnych wersjach sterowników różnice są niewielkie, średnio na korzyść NV:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/wydajnosc_procesorow_z_gpu_firm_amd_intel_i_nvidia_cz_1_lga_1700_i_lga_1851-41454.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/wydajnosc_procesorow_z_gpu_amd_intel_nvidia_platforma_am5-41733.html

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, tomcug napisał(a):

Tylko chodzi mi o najnowsze radeony vs Blackwell i Ada. Ktoś pisał że część funkcji u Radeona rx9060xt, 9070xt robi sprzęt na karcie, a przy Blackwell robią to sterowniki. Widziałem również test, gdy ograniczono obydwa do 60fps i na Nvidii było większe obciążenie procesora, choć to YouTube, więc nie jestem pewien rzetelności.

Zmiennych do testów nigdy nie zabraknie. :E

Edit. Oh, i ponoć któreś karty lubiły większy cache na procesorach, ale już zapomniałem i nie jestem pewien że to Radeony.

Możnaby wziąć rx9060xt oraz rtx5060ti, zablokować klatkarz i przetestować ryzeny z różnym cache, ale na początek wystarczyłaby obserwacja poziomu obciążenia i poboru procesora.

Za jednym zamachem jeszcze zrobić test UV i power limitu do 130w.

Opublikowano
9 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Tylko chodzi mi o najnowsze radeony vs Blackwell i Ada.

Niczego by to nie zmieniło w wynikach. RDNA 4 czasem nie notuje spadków z tytułu Resizable BAR, jakie notują starsze Radki (np. TLoU Part I), a znowu Blackwell czasem ma problemy z ReBAR tam, gdzie starsze nie mają (znowu TLoU). Ale to są pojedyncze przypadki.

11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Możnaby wziąć rx9060xt oraz rtx5060ti, zablokować klatkarz i przetestować ryzeny z różnym cache, ale na początek wystarczyłaby obserwacja poziomy obciążenia i poboru procesora.

Takie testy nie bardzo mają sens :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, tomcug napisał(a):

Takie testy nie bardzo mają sens :)

Z tym cache może i racja, ale jeśli miałbyś kiedyś jakiś słabszy procesor i nowe karty podobnej klasy to zerknij na wykres obciążenia procesora, w chociaż jednym teście przy ograniczeniu do 60fps, w grze gdzie robią to bez problemu.

Sam z ciekawości wezmę rz9060xt do sprawdzania FSR4 to przy okazji zerknę na to, ale będzie vs rtx3070. Byle sklep nie obraził się na zwrot, więc dla uczciwości czekam na outlet. :E

20 minut temu, Karro napisał(a):

Liczy się liczba FPS a nie cpu load.nie bądź taki oszczędny na krzemie ,nic mu nie zrobisz  😆

To kwestia mojej fanaberii, aby złożyć coś najlepiej dogadującego się przy ~200w. :E

Jeśli FSR4 będzie dla mnie wystarczające z optiscaler to upoluje rx9060xt, zamiast rtx4070. Obecny rtx3070 zaczął mi przeszkadzać nawet rozmiarem, bo musiałbym nawet włącznik wymontować, by się zmieścił do Metis Plus. :E

Poprawione autokorekty
Opublikowano
32 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Z tym cache może i racja, ale jeśli miałbyś kiedyś jakiś słabszy procesor i nowe karty podobnej klasy to zerknij na wykres obciążenia procesora, w chociaż jednym teście przy ograniczeniu do 60fps, w grze gdzie robią to bez problemu.

Cache to mnożenie bardzo podobnych przykładów, gdzie ew. różnice między GF/Radeon to będzie może kilka procent, zupełnie bez znaczenia. Natomiast co do obciążenia, to podejrzewam, że chcesz w ten sposób porównać stricte narzut, ale to bez sensu z dwóch powodów. Test stricte narzutu ma wartość wyłącznie akademicką. Po drugie, obciążenie CPU ciężko zmierzyć dokładnie, często się wyraźnie waha, a nierzadko lekka zmiana FPS potrafi mieć wyraźny wpływ na obciążenie CPU. Jeżeli już, to dwa warianty - jeden z CPU z odkręconym limitem mocy, drugi z CPU z niskim limitem mocy. I normalny pomiar wydajności, żadne cudowanie z porównywaniem obciążeniem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karro napisał(a):

Fsr4 jest tyle co kot napłakał. Równie dobrze możesz składać na intelu bo ma FG😜

Dlatego mówiłem o modowaniu poprzez optiscaler.  Drobny problem to brak obsługi gier na Vulkan oraz antycheat może się czepiać. Pod nowe gry brałbym takiego używanego rx9060xt 16gb za 1350 zł, ale gram od groma w "starocie" w 4k. :E

Pewnie znowu machnę ręką i nic nie kupię, bo jedynie kusi mnie modyfikowanie małej obudowy oraz jak największa efektywność energetyczna pod 4k ze skalowaniem + mały pobór = ciepło, w mało wymagających... Rtx5070 super z 18gb spełnia moje wymagania, ale to przyszły rok i cena blisko rtx5070ti...

Znalazłem rtx4070 / Super Asus dual EVO, które mają "lepszy" radiator, pasujący pod mój projekt, bo finy kierują powietrze za obudowę i do frontu oraz są dość grube - 2.5 slota, pomimo~229mm.

AMD ma tylko rx9060xt ASRock challenger wpisujący się w max 250mm i taki układ finów, przy czym wolałby krótszą, a grubszą,by front panel nie dostawał ciepłem bezpośrednio.

AMD mogłoby zrobić 12gb z 192bit i wersję jednowentylatorową, ale nie chcieli wydawać na przeprojektowanie rdzenia. Taniej było podzielić wszystko na pół..., ale przez to mają produkt z gorszymi kompromisami...

Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ja już zamówiłem. Nie doczekałem się 5070 ti prime za 3400, to wziąłem 9070 XT XFX Quicksilver w komputroniku i czekam na dostawę. Zobaczymy czy te wentylatory takie straszne, bo po obejrzeniu liptona i hu to z tabelek jasno dla mnie wynika, że jednak XFX lepsze od Pulse i Hellhound pod względem kultury pracy.

Zresztą Quicksilver wyszedł 2900. Szkoda że nie złapałem Mercury za 3000 z Kr System.

• Haha 1
Opublikowano

Nawet po wyglądzie wentylatorów widać, że ciche to to nie będzie. Strasznie dziwny design łopatek. Jak dla mnie wygląda to na projekt który ma dać większe zaciąganie powietrza kosztem głośności.

• Upvote 1
Opublikowano

Przy noise normalized w testach XFX wypada lepiej jak Pulse i Hellhound i to jest dla mnie wyznacznik.

Przyjedzie Quicksilver do domu to sprawdzę organoleptycznie i zdecyduję co dalej. 

Opublikowano

Tylko, ze Ty nie osiagniesz noise normalized oraz nie powtoryzsz tych warunkow testowych laboratoryjnych. To naprawde trzeba miec klapki na oczach, zeby pisac takie bzdury gdzie karty  wypadly kiepsko w tescie glosnosci. No ale matka nadzieja glupich ;) 

Opublikowano

Da sie ale lepsza i cichsza karte ogarniesz jeszcze bardziej wiec to zadne usprawiedliwienie ;)  Osobiscie juz nie kupie zadnej karty z chlodzeniem do ogarniecia, ma byc solidna kultura pracy po wyjeciu z pudla i bardzo dobra po OC.

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Da sie ale lepsza i cichsza karte ogarniesz jeszcze bardziej wiec to zadne usprawiedliwienie ;)  Osobiscie juz nie kupie zadnej karty z chlodzeniem do ogarniecia, ma byc solidna kultura pracy po wyjeciu z pudla i bardzo dobra po OC.

A ja sie pobawię w uv i krzywą, bo na stoku nigdy nie używam. 

Nie wiem co za problem, że ktoś bierze tańszego Xfx-a, a nie Pulse czy Hellhound za 3200-3300.

Będzie źle to pójdzie na zwrot, a na forum jakieś dodatkowe info o tym modelu wjedzie.