Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To chociaz wrzuc oo razu 5700X3D

Pisałem, że płyta ma wadliwe 4x porty usb 3.1- podświetlenie klawiatury ledwo widoczne, na myszce trochu lepiej, ale brakuje im mocy, nie obsłuży pena ani dysku usb 3.x, jedyny działający port usb 3.0 to na przednim panelu, nie chcę kupować procka, prędzej czy później zmienię na AM5. Zależy czy będę mieć parcie, czy to kilka miesięcy po zakupie GPU, czy wytrzymam rok, zobaczę, zależy też od finansów.

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Dzień dobry. Jak widzę w tym temacie nadal pełna kultura, w przeciwieństwie do sąsiadów, gdzie już się wyzywają od dzbanów.

To dlatego że karty AMD są dla KONESERÓW, a więc kupują je ludzie z pewną klasą i obyciem.  ;) 

Newsów ci u nas dostatek, tylko czytać.  :E

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

@Element WojnyOd lat powtarzałem że główny wątek nvidii to Rak i to się sprawdza :E co dwa lata to samo szambo i jakieś dziwne parcie na rekord postów ;D

Jak posiadacz sprzętu od Zielonych przyznaję Ci rację - dlatego 2 dni temu zaproponowałem podział wątku na 2 tematy wzorem BSN: temat Hype odnośnie 50XX i temat Sceptycy odnośnie 50XX, i niech w jednym ludzie się cieszą nowymi kartami a w drugim na nie plują; niestety nikt nie podjął rekawicy, teraz się tam dzbanują, a ze mnie zrobili Żula i wrzucili moje posty odnośnie 5080FE w takowy dział, w jakiś niejasny sposób argumentując to jakąś awanturą w której nawet nie brałem udziału. Dlatego będę siedział tu z Wami :) Nie mam żadnego ALE w związku z kartami AMD, więc szkodzić raczej nie będę, a może i dowiem się czegoś ciekawego. 

• Haha 2
  • Upvote 4
Opublikowano
Teraz, Mar_s napisał(a):

a więc kupują je ludzie z pewną klasą i obyciem. 

Zresztą to widać po pewnym osobniku z kartą RTX w nicku, który tu wpada i robi raban jakie to Radeony są złe, próbuje wszystkich przekonać, że karty AMD nie mają racji bytu, że są be, wywalić je do kosza. My sami jeszcze nic nie wiemy o nowościach, o nowych RX poza kilkoma szczegółami, ale on już próbuje nas ustawiać do kąta.

• Haha 1
Opublikowano

Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione, i tutaj niestety AMD miewało mocną reprezentację w przeszłości.  ;) 

Miejmy nadzieję że odrobili lekcję.

Ja nie mam żadnych oczekiwać, i mogę kupić zarówno AMD jak i NV, wszystko rozbije się o stosunek cena/wydajność.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny Jak masz chwilkę, to wróć się na poprzednią stronę, kilka chwil temu wrzuciłem 2 filmiki jak koleś testuje RT/PT na 7900XTX, czyli na obecnym TOP sprzęcie AMD, byłeś ciekaw, to możesz sobie zobaczyć czy da się grać, czy nie, czasem bywa średnio czasem lepiej czy źle, ale jeśli nowe karty będą mieć lepszą wydajność karty XTX w RT, to będzie dużo lepiej.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

9070/9070XT musi zostać dobrze wycenione, to jest podstawa i absolutny priorytet żeby to wypaliło. Oni muszą być realistami i zejść poniżej pułapu cenowego 5070, przekonać ludzi ceną, czystą mocą i 16GB, bo jedyne co może przekonać ludzi do 5070 to ficzery. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

@Element Wojny Jak masz chwilkę, to wróć się na poprzednią stronę, kilka chwil temu wrzuciłem 2 filmiki jak koleś testuje RT/PT na 7900XTX, czyli na obecnym TOP sprzęcie AMD, byłeś ciekaw, to możesz sobie zobaczyć czy da się grać, czy nie, czasem bywa średnio czasem lepiej czy źle, ale jeśli nowe karty będą mieć lepszą wydajność karty XTX w RT, to będzie dużo lepiej.

No fajnie to wygląda i chodzi całkiem przyzwoicie (ja też nie mam się czym chwalić, z włączonym PT, FG i DLSS Q wyciągam w CP2077 60 fps). 

4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mam nadzieję, że u nas będą w dobrych cenach, że nie przesadzą z "januszowymi podatkami" od nowości.

W Polsce nie sprzedają referentów AMD? U mnie ich akurat nie ma, ale wiem że koledzy w EU kupowali aż miło. 

image.thumb.png.27311a43b42e789f0502f92c1a3c534b.png

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

Powinni być referenty, nigdy tak się nie interesowałem zakupem na premierę, to nie pamiętam szczegółów, nawet znajomy z neta ma rx 6700xt referenta, kupił używkę za poniżej 1tyś zł, bo przechodził z xboxa series x na PC.

Opublikowano
22 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

O matko jakie bzdury 🤣 Różnice między 3600 a 5600 marginalne przy wydajności na poziomie 4080 🙈

O matko jakie Ty bzdury piszesz, a wynika z tego że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem 🙈🙈🤣🤣

Opublikowano
22 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

widocznie robiłeś testy tam gdzie CPU nie ma znaczenia

Między innymi w Battlefieldzie, tylko już nie pamiętam którą to była część. Cały czas mam 2 kompy o podobnej specyfikacji Ryzen 3600/5600 + RTX 3060. Jeden teraz działa z monitorem 1440p, a drugi 1080p. Zaraz tu ktoś napisze, że RTX 3060 nie nadaje się do 1440p 🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Mar_s napisał(a):

U nas refy są z reguły brandowane, czyli masz referenta ale sprzedawanego pod marką Sapphire albo XFX.  ;) 

Bezpośrednio od AMD raczej nikt nie kupuje.

Próbowałem raz kupić ale ich proces zakupu mnie zabił - kupując FE Nvidii, wchodzisz na ich stronę, klikasz, ładuje do koszyka, przekierowuje na stronę dystrybutora, klikasz jeszcze 2 razy, karta Twoja. A w AMD jak wrzuciłem do koszyka to wyskoczyła mi cała strona do wypełnienia, potem jakieś potwierdzenia adresu, potem coś tam jeszcze było, jak doszedłem do momentu kup... to karty już nie było.