Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

@huudyy gdyby ktoś od nas był to byłby to Premier. To było spotkanie z podejmowaniem decyzji. Prezydent nie miałby tam co robić.

Przy czym nasze zdanie najpewniej jest zbieżne z linia Anglii i Francji. A nasza pozycja światowa a nawet w skali UE znacznie niższa niż francuska. 

Tusk wyzwał Trumpa od najgorszych, ktoś zdziwiony że rudy nie dostał zaproszenia? I nie zgodzę się, że tam powinien być premier. Mogliby być zamiennie, przy czym uważam, że prezydent jako zwierzchnik sił zbrojnych jest dużo bardziej "w kompetencjach" od premiera w temacie. A że Karolek przy okazji przesadził z projekcja swoich stosunków z Donaldem, to on wyszedł na ciołka, a Polska na kraj 3 rzędu.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

patrzac po tym kogo wysłali pozostale kraje to zdecydowanie premier tylko co z tego skoro nas tam nie chcieli?

przeciez to nie wina tuska/nawrockiego ani tego kto jakie wrażenie zrobil XD

nie jestesmy potegą tylko pionkiem na smyczy

22 minuty temu, VRman napisał(a):

A jak polski polityk zrobi mema z napisami w cyrylicy, z "wide Putinem" jako jedynym silnym i porządnym przywódcą na świecie, obarczający NATO winą za napaść Rosji na Ukrainę to co wtedy?

jak to co?

znowu zesrasz sie o mema XDDDDDDDDD

komedia

22 minuty temu, VRman napisał(a):

Co do PSa, to jak krowie na rowie widać trzeba:

- to jest wątek o wojnie. Żaden mem nie związany z tematem nie ma prawa się tu pojawiać. A

to sa tylko twoje urojenia spowodowane uzależnieniem od polityki

mozesz sobie wejsc w dowolny temat, rowniez ten, i wrzucic mema

bo memy to część zycia i dyskusji na wielkich forach, czy ci sie podoba czy nie ;)

naturalnie mowa o pojedynczym memie wrzuconym czasami a nie calej serii czy spamu, dopiero od tego sa dedykowane tematy ale ty sie zesrales o jakiegoś jednego XD

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@huudyy Nie mogliby być zamiennie. Jego ewentualna wizyta podczas tego spotkania byłaby ośmieszająca dla Polski, bo nie mógłby zabierać głosu. 

Także tu nawet nie ma znaczenia, że nikt z Europy nie chciałby Nawrockiego, bo to człowiek lojalny wobec Trumpa a nie europejskich demokratów. 

Gdyby tam było "miejsce" dla przedstawiciela Polski to musiałby to być Tusk. Znaczy premier, ktokolwiek by nim był.

Ale na to na dziś mamy za słabą pozycję.

Zobaczymy z czasem. Wiele będzie zależała od naszej roli w ewentualnej misji stabilizacyjnej na teren Ukrainy.

Liczyć się będą kraje które wyślą silne kontyngenty lub ogromne ilości nowoczesnego uzbrojenia(ale tu nawet Niemcy chyba widzą że samo to nie wystarczy i pojawiają się info że rozważają wysłanie żołnierzy).

P.S. Liderzy Niemiec i Francji też nie wypowiadali się o Trumpie w superlatywach ;) 

Edytowane przez Badalamann
  • Confused 1
Opublikowano
5 godzin temu, huudyy napisał(a):

kwiaty mają Ci kupić czy dać buzi w policzek?

Ja ogólnie jestem za tym, żeby całkowicie zablkować pomoc dla UA, zobaczymy co wtedy mądrusie z konfusi powiedzą gdy USA będzie miała w dupie pomoc, a ruskie zaczną robić ćwiczenia wojskowe z Białorusią pod naszą granicą.

/s

Mają nie czcić ludobójców, morderców i skończyć z atakowaniem Polski na początek 

Nie możemy całkowicie zablokować pomocy dla Ukrainy bo nie jesteśmy suwerennym państwem i nie mamy takiej możliwości aktualnie

4 godziny temu, huudyy napisał(a):

w których wyborach? i co to ma za znaczenie, skoro zarówno rząd jak i prezydent są chłopcami do bicia? :E 

myślisz, że Niemcy byliby skłonni rzucić się nam do pomocy? Czy znowu by było tysiąc kakakasków dla obrońców? 

i Polacy na Polakach, Żydach czy Ukraińcach, zanim to było modne.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Miejsce_Odosobnienia_w_Berezie_Kartuskiej

bawi mnie to wyróżnianie krajów jako tych "lepszych" czy "gorszych" skoro każdy uczestnik konfliktu nie ma czystych rąk i zamiast doszukiwać się tych dobrych, to każdy wyciąga tylko trupy z szafy innych.

Tak wybieracie na zmianę PiS i PO a potem zdziwienie że jest źle 

Niemcy byłi by skłonni do pomocy , po prostu mają w tym interes polskie ziemię zachodnie i północne uważają za swoje , gorzej mają ci którzy mieszkają na wschód od Wisły 

Jacy Polacy dokonywali zbrodni? Ci którzy zmienili nazwiska na polskie ? To są Polacy?

Jak możesz fałszywie oskarżać i opluwać własny naród 

Opublikowano

Co za bzdury piszecie, że nie mógł tam być prezydent bo to było spotkanie z podejmowaniem decyzji? Jakich decyzji? Kto by pytał Polskę o zdanie? Nie ma żadnego znaczenia czy byłby tam Tusk, Nawrocki czy nawet ja, oczywiście pod względem podjętych decyzji. 

I nie wydaje mi się, że tam nikogo nie było bo mają nas w zadzie. Moim zdaniem błąd leżał po stronie Polski, temat został olany bo zarówno premier jak i prezydent byli zajęci robieniem niczego. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Mam pytanie.

Czemu nasz wspaniały nowy Prezydent nie pojawił się z na spotkaniu w Waszyngtonie ws. Ukrainy ?

Była Europa, był Zelenski a gdzie Polska ??? WTF...

A po co mają państwo teoretyczne zapraszać? , murzyn zrobił swoje murzyn może odejść , Polska nic nie znaczy zbity pionek leżący obok szachownicy 

5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Co za bzdury piszecie, że nie mógł tam być prezydent bo to było spotkanie z podejmowaniem decyzji? Jakich decyzji? Kto by pytał Polskę o zdanie? Nie ma żadnego znaczenia czy byłby tam Tusk, Nawrocki czy nawet ja, oczywiście pod względem podjętych decyzji. 

I nie wydaje mi się, że tam nikogo nie było bo mają nas w zadzie. Moim zdaniem błąd leżał po stronie Polski, temat został olany bo zarówno premier jak i prezydent byli zajęci robieniem niczego. 

Jest bardzo duża różnica , ty przynajmniej wrócił byś do Polski i powiedział oficjalnie prawdę że nikt się z nami nie liczy i jesteśmy na poziomie bantustatu kolonialnego

3 godziny temu, VRman napisał(a):

Szkoda słów na tłumaczenie, więc spróbuję krótko: "Jak wasza strona wyzywa hitlera dobrze, a jak druga strona wyzywa aliantów, to źle"

:boink:

Już nawet pomijając zasadność krytyki, tu chodzi o "mema", który jest kłamliwy, beznadziejnie głupi, nieśmieszny i beznadziejny, i powtarza dwa z głównych przekazów ruskiej narracji.

Jakby był rok 1942 i ktoś zrobił mema sugerującego, że Polacy to gówno, szmaty o gorszej krwi niż ta wspaniała aryjska i potrzebują pana, bo są za głupi, więc należy Polskę podbić i zniemczyć, to też byś miał problem z rozróżnieniem jednych memów od drugich?

Poza tym nie wyzywamy Trumpa, tylko nazywamy na podstawie jego działań i postawy. Nazywamy po imieniu.

I nie zmuszaj mnie do bronienia Zelenksiego, bo go nie lubię i nie chce mi się go bronić. Wcale. Co nie zmienia faktu, że jak ktoś jest Polakiem to musi być absolutnym kretynem, żeby mu nie kibicować w wojnie z ruskimi i ich pomarańczową pacynką w Białym Domu.

PS. Zelenski, nie Żeleński. Odstaw ruską propagandę z tymi wszystkimi Cejrowskimi i resztą debili mówiących "Żeleński" i wszystkie inne żenujące teksty niemal żywcem wyjęte z gaśnicy Brauna.

No co ja dopiero co napisałem? ODSTAW TĄ RUSKĄ PROPAGANDĘ! Bo przedawkowałeś i może zaszkodzić.

Trump szanuje Putina :lol2:

No szanuje. Bo jak przestaje, to się nagle pojawiają tweety Muska o tym, że Trump jest na liście Epsteina. Przypadkiem.

:E

To jest twoja opinia a nie fakt , fakty są takie że usa sa mocarstwem a Trump ośmieszył całą Europę, jego działania wskazują dokładna odwrotność tego co napisałeś 

Powtarzasz jak katarynka o ruskiej propagandzie i onucach , nie masz argumentów to ruszają inwektywy i jakieś urojenia z twojej strony 

Przypominam że łamiesz regulamin forum ale widocznie ci to nie przeszkadza

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, voltq napisał(a):

Powtarzasz jak katarynka o ruskiej propagandzie i onucach , nie masz argumentów to ruszają inwektywy i jakieś urojenia z twojej strony 

Przypominam że łamiesz regulamin forum ale widocznie ci to nie przeszkadza

Volt, ty nawet się nie odniosłeś do tego co cytowałeś. :lol2:

Ja pisałem, zresztą nie do ciebie o czymś zupełnie innym.

Ale wy ciągle i ciągle jak zdarta płyta: zero odniesienia się do tego co pisałem. Zero argumentów. Wejść, nasrać "ty masz urojenia i obrażasz ludzi" i wyjść. I tak za każdym razem. No ile można te wysrywy tolerować.

@Mar_s

Czy można prosić o banana dla tych ludzi, którzy mnie nonstop oskarżają o urojenia i łamanie regulaminu, i zarzucają mi jakieś urojone inwektywy? Albo chociaż warna, że mają przestać.

Pamiętam dramę 2 miesiące temu i bardzo uważam, aby im nie dać arugmentu. Ale oni udają, że ciągle im ten argument daję, licząc, że może nikt się nie skapnie, jak nie przeczyta co faktycznie pisałem. :boink:

Jak nie, to czy ja też mogę w każdym poście kłamać na temat tego co sobie wymyślę, że pisali? No bo dlaczego nie.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, VRman napisał(a):

Volt, ty nawet się nie odniosłeś do tego co cytowałeś. :lol2:

Ja pisałem, zresztą nie do ciebie o czymś zupełnie innym.

Ale wy ciągle i ciągle jak zdarta płyta: zero odniesienia się do tego co pisałem. Zero argumentów. Wejść, nasrać "ty masz urojenia i obrażasz ludzi" i wyjść. I tak za każdym razem. No ile można te wysrywy tolerować.

@Mar_s

Czy można prosić o banana dla tych ludzi, którzy mnie nonstop oskarżają o urojenia i łamanie regulaminu, i zarzucają mi jakieś urojone inwektywy? Albo chociaż warna, że mają przestać.

Pamiętam dramę 2 miesiące temu i bardzo uważam, aby im nie dać arugmentu. Ale oni udają, że ciągle im ten argument daję, licząc, że może nikt się nie skapnie, jak nie przeczyta co faktycznie pisałem. :boink:

Jak nie, to czy ja też mogę w każdym poście kłamać na temat tego co sobie wymyślę, że pisali? No bo dlaczego nie.

Właśnie że się odniosłem do tego , nie piszesz do mnie ale mój post cytujesz ?

Tak robisz to samo co Tusk obrażasz Trumpa bez powodu i bez konkretnych argumentów a ja cię za to krytykuje podając argumenty a nie obrażam cię personalnie , jeszcze jakieś dziwne słowa używasz jak cytuje "wysrywy" nie wiem co to znaczy 

Łamiesz regulamin

@Cappucino dobry żart nie wyłapałem tego :D 

proszę o banana najlepiej z Afryki bo jest tak mocno zakrzywiony że nie można go importować do unii europejskiej 

s.png.16741421e55aeaf30727927d02142880.png

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Czy można prosić o banana dla tych ludzi, którzy mnie nonstop oskarżają o urojenia i łamanie regulaminu, i zarzucają mi jakieś urojone inwektywy? 

Czyli po bananowej republice będzie bananowe forum, jakie to proste.

• Like 1
Opublikowano

Dobra, czas nie odwijać syfu osób ignorowanych znowu przez tydzień, bo oni nigdy nie potrafią wyjść ze schematu "nie mam racji, nie mam argumentów, to oskarżę przeciwnika w dyskusji o obrażanie, to przynajmniej inni będą po mojej stronie" :E

A tymczasem tutaj do pośmiania się z tego co mówi ruska propaganda:

Rosja pomaga Ukrainie i innym krajom, bo bez Rosji tam wszyscy by wymarli :hahaha:

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Się obudziłeś, wczoraj cały dzień o tym gadaliśmy XD 

Widocznie Orange man boi się że zarobi tubę od boksera czy coś. Siara jak uj.

A może pomarańczowy nie miał snusów na stanie, a na Fentanyl to Karolek jest za cienki :D 

1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Tusk wyzwał Trumpa od najgorszych, ktoś zdziwiony że rudy nie dostał zaproszenia? I nie zgodzę się, że tam powinien być premier. Mogliby być zamiennie, przy czym uważam, że prezydent jako zwierzchnik sił zbrojnych jest dużo bardziej "w kompetencjach" od premiera w temacie. A że Karolek przy okazji przesadził z projekcja swoich stosunków z Donaldem, to on wyszedł na ciołka, a Polska na kraj 3 rzędu.

Trzeba było wysłać ambasadora, to i tak by było nadto bo z pomarańczowym to trzeba łopatologicznie.

Albo w ogóle olać temat i jak coś bez nas to weryfikacja umów na zakup amerykańskiego sprzętu. Od razu pomarańczowy by wydzwaniał.   

No chyba pierwsza rozsądna wypowiedź pomarańczowego o wystawieniu wojska z Francji, Wielkiej Brytanii i Niemiec - może nie zamierzona :)

https://wiadomosci.wp.pl/szczyt-w-bialym-domu-trwa-spotkanie-z-trumpem-relacja-na-zywo-7190709696043616l

ale wcześniej standardowo pieprzenie od rzeczy

Edytowane przez Norrberrto
  • Confused 1
Opublikowano
29 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Albo w ogóle olać temat i jak coś bez nas to weryfikacja umów na zakup amerykańskiego sprzętu. Od razu pomarańczowy by wydzwaniał.  

ale masz fajną alternatywną rzeczywistość xD

31 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Niech wystawiają wojo kraje NATO z 2 linii.

robert-deniro.gif

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Gadać? Ty ograniczasz się do rzucania inwektywami za każdym razem, gdy ktoś napisze coś nie po twojej myśli, za każdym razem - bardzo schematycznie i do porzygu. Bingo gordonka ubogacone o onuce i konforuskich :clap:

Przez ostatnie 30 lat tylko jeden kraj sąsiadujący z nami zaatakował 3 swoich sąsiadów. 

Ten kraj - zrobie ci prosty rebus, nawet ty zgadniesz - to:

R O S _ A

musisz tylko jedną literkę odgadnąć. dasz radę. Wierzę w ciebie. W spoilerze masz podpowiedź.

Spoiler

Litera J jak Jaś i jabłko, Jak jagoda słodka, łagodna. Jeż ma kolce, ale jest miły, J to litera pełna siły!

Jutro, jajko, jasny dzień, Literka J to nasz przyjaciel. Jak ją piszesz? Bardzo prosto - Kreska w dół i mały ogon!

Jeśli ktoś nie rozumie zagrożenia płynącego ze strony takiego sąsiada to:

(i) albo jest ruską onucą

(ii) albo jest - jak to ładnie ujął admin tego forum -  "inteligentny inaczej".

• Like 3
  • Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale masz fajną alternatywną rzeczywistość xD

robert-deniro.gif

To nie alternatywna rzeczywistość tylko tak powinno to wyglądać.

Teraz nasza polityka to cyrk. Po kolanach do USA, które jest słabe jak nigdy dotąd albo w przeciwną stronę przebijanie się na posty na x czy innych instach. Kraje UE traktuje nas jak konfidenta donoszącego USA, więc tym bardziej jesteśmy rozgrywani zamiast sami to rozgrywać.

Przez wojnę w UA Polska ma sprawczość jakiej nie miała nigdy, a politycy nie potrafią tego wykorzystać. Widzą tylko hasła, które serwuje USA o ciągłym zagrożeniu lub w zależności od tego jak wiatr zawieje są albo z USA albo z UE.

Zagrożenie ze strony ruskich istnieje od zawsze i to takie samo od dawien dawna, a USA nie daje już żadnych gwarancji bezpieczeństwa i to jest ta zasadnicza różnica, dlatego nie zawsze trzeba się pchać na nic nie znaczące spotkania tylko egzekwować swoje na papierze.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Przez wojnę w UA Polska ma sprawczość jakiej nie miała nigdy, a politycy nie potrafią tego wykorzystać. Widzą tylko hasła, które serwuje USA o ciągłym zagrożeniu lub w zależności od tego jak wiatr zawieje są albo z USA albo z UE.

OFFTOP

Może się umówimy że OT zwijamy, a posty z samym OT, nie zwinięte będziemy zgłaszać do wywalania?

Oczywiście ja nie zgłoszę żadnego poza ewidentnymi ruskimi wrzutami, ale do ogólu teraz piszę)

Spoiler

Ma też okazję aby te patałachy zabrały się za naprawę naszej obronności. I co? I nic.

Miała okazję jak był ładny wzrost gospodarczy, aby się oddłużać i inwestować w przyszłość. I co? I nic.

Mieliśmy milion różnych okazji, ale nie mając rządów, a "rządy" zawsze tak samo się kończy. Żaden z polityków rządów jakie obserwuję (ostatnie 25 lat) nie miał ochoty pracować nad czymkolwiek poza własną korzyścią lub autopromocją. 

Interes kraju? A po co.

Ale masz absolutną rację. Powinniśmy jako Polska zupełnie inaczej pogrywać. Tak z ruskimi jak i z Ukrainą. Podobnie w negocjacjach z UE, a nie zgody na niekorzystne dla nas zmiany. Ostatnio ta umowa z Mercour czy jak to się tam pisze (nawet nie wiem za bardzo o co chodzi, więc wybaczcie moją ignorancję - nie siedzę w rolnictwie ani geografii Ameryki Płd.)

Nas dyma każdy, bo naszym rządzącym na niczym nie zależy. Jak władze Polski nie dbają o Polskę to co mają robić władze innych krajów? Pogłaskać po głowach i powiedzieć "ale wy jesteście głupi, damy wam lepszą umowę bo nam was szkoda"?

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Przez ostatnie 30 lat tylko jeden kraj sąsiadujący z nami zaatakował 3 swoich sąsiadów. 

Ten kraj - zrobie ci prosty rebus, nawet ty zgadniesz - to:

R O S _ A

musisz tylko jedną literkę odgadnąć. dasz radę. Wierzę w ciebie. W spoilerze masz podpowiedź.

Pokaż ukrytą zawartość

Litera J jak Jaś i jabłko, Jak jagoda słodka, łagodna. Jeż ma kolce, ale jest miły, J to litera pełna siły!

Jutro, jajko, jasny dzień, Literka J to nasz przyjaciel. Jak ją piszesz? Bardzo prosto - Kreska w dół i mały ogon!

Jeśli ktoś nie rozumie zagrożenia płynącego ze strony takiego sąsiada to:

(i) albo jest ruską onucą

(ii) albo jest - jak to ładnie ujął admin tego forum -  "inteligentny inaczej".

W twoim przypadku założyłem to pierwsze, ale mogę się mylić. Wybierz sobie.

W każdym z tych wypadków szkoda mi jednak czasu na dyskusję. Nie ma ona sensu. :)

Ja nigdzie nie napisałem, że rosja nie jest groźna.

Zadałem Ci tylko proste pytanie, zamiast odpowiedzieć to zadałeś mi jakieś pytanie zwrotne na które odpowiedziałem, po czym zacząłeś mnie wyzywać od onuc. Zacznij zachowywać się normalnie, a nie jak debil pod monopolowym.

kacapy będą kacapami i niechęć do nich mam w DNA, natomiast historia i współczesność pokazuje, że ukraińcy nie są w żadnym stopniu od ruskich lepsi, a pewnie niemała część ich społeczności wyprzedza ruskich wrogością do narodu Polskiego o kilka poziomów, mimo że trwa u nich wojna. Teraz mamy udawać koleżkowców bo dostają wpi3rd*l od ruskich? 

Opublikowano (edytowane)

9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

kacapy będą kacapami i niechęć do nich mam w DNA, natomiast historia i współczesność pokazuje, że ukraińcy nie są w żadnym stopniu od ruskich lepsi, a pewnie niemała część ich społeczności wyprzedza ruskich wrogością do narodu Polskiego o kilka poziomów, mimo że trwa u nich wojna. Teraz mamy udawać koleżkowców bo dostają wpi3rd*l od ruskich? 

Jak pies którego nie lubisz rzuci się na wilka który na ciebie biegł, to będziesz kopał tego psa, bo go nie lubisz czy zauważysz, że lepiej mieć tego psa między sobą a wilkiem?

Potrafię dostrzec logikę w tej waszej wrogości do Ukrainy. Nie podzielam jej zupełnie ale potrafię. Natomiast nie rozumiem jak można nie widzieć logiki w tym prostym fakcie, że "nie na rękę" Polsce jest przejęcie przez rusków kontroli nad Ukrainą, podczas gdy ichni politycy otwarcie mówią, że Polskę należy podbić i zrusyfikować, a do tego ich propaganda szczuje rosjan przeciw Polsce i Polakom od lat...

To jest taka prosta rzecz. Nie wierzę,  że ktokolwiek może tego nie rozumieć. I nie uwierzę. I co mądrzejsi zrozumieją co chciałem przekazać tym akapitem.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ja nigdzie nie napisałem, że rosja nie jest groźna.

Zadałem Ci tylko proste pytanie, zamiast odpowiedzieć to zadałeś mi jakieś pytanie zwrotne na które odpowiedziałem, po czym zacząłeś mnie wyzywać od onuc. Zacznij zachowywać się normalnie, a nie jak debil pod monopolowym.

Są lepsi. I nie zagrażają nam militarnie.

Czego ty nie zauważasz bo jesteś pod wpływem konfederackiej propagandy :) 

I dlatego piszesz jakieś bzdury o pijanych Ukraińcach w kontekście militarnego zagrożenia. 

Ukraina jest dobrym buforem przed Ruskimi którzy nam zagrażają - wbrew twoim początkowym twierdzeniom, że nie zagrażają.

• Upvote 5
Opublikowano

@Winter No z wywalaniem łącznie ze 200 miliardów złotych na pomoc Ukraińcom to zgoda. Natomiast wydawanie kilku miliardów w pomocy wojskowej/zbrojeniowej - to już sens ma, ale też znowu - pod warunkiem zadbania o własne możliwości najpierw.

Wydanie 20 miliardów na broń dla Ukrainy może być mniejszą stratą niż 300 miliardów jak nam kacapy wjadą.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, VRman napisał(a):

Jak pies którego nie lubisz rzuci się na wilka który na ciebie biegł, to będziesz kopał tego psa, bo go nie lubisz czy zauważysz, że lepiej mieć tego psa między sobą a wilkiem?

Metafora dość kiepska.

56 minut temu, VRman napisał(a):

Potrafię dostrzec logikę w tej waszej wrogości do Ukrainy. Nie podzielam jej zupełnie ale potrafię. Natomiast nie rozumiem jak można nie widzieć logiki w tym prostym fakcie, że "nie na rękę" Polsce jest przejęcie przez rusków kontroli nad Ukrainą, podczas gdy ichni politycy otwarcie mówią, że Polskę należy podbić i zrusyfikować, a do tego ich propaganda szczuje rosjan przeciw Polsce i Polakom od lat...

To jest taka prosta rzecz. Nie wierzę,  że ktokolwiek może tego nie rozumieć. I nie uwierzę. I co mądrzejsi zrozumieją co chciałem przekazać tym akapitem.

No to, że oni się wybijają to jest na rękę. Im mniej sowieckiej swołoczy tym lepiej. 

Edytowane przez Kadajo
Edycja, usuniecie przytyku o schizofrenii.
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Metafora dość kiepska.

Dlaczego kiepska, jeśli Rosja tępi sobie zęby i wyrywa pazury na Ukrainie, zamiast szarpać Polskę?

Możesz mieć złe zdanie o Ukraińcach, ale to ruskim propaganda pierze mózgi aby chętnie szli zabijać Polaków. Na Ukrainie są tego typu przypadki, ale większość zwykłych ludzi wie, że Polska pomagała w potrzebie. I to nie od 2022 a od samego początku. Szanse na to, że zmuszą tam społeczeństwo do ataku na Polskę są zerowe. Podobnie jak z rządaniami terytorialnymi. Nikt, nawet banderowcy, nie gada pierdół o tym, że należy zająć całą Polskę, bo to ich ziemia, a ruscy owszem.

Ruscy mają też mafię i dyktaturę. Na ich tle skorumpowana mniejsza mafia oligarchów, jeśli przyjąć twoją perspektywę patrzenia na Zelenksiego) wypada znacznie, znacznie mniej groźnie. Oni nie mają tam takiego prania mózgów i takiego wycięcia kontroli mediów itp. Społeczeństwo się nie zgodzi na pomysł "hej, to może zaatakujemy Polskę?!"

Nawet miałeś ostatnio przykład, że społeczeństwo wyszło protestować przeciwko pomysłom uwalenia starań anty-koropcyjnych. W rosji protestujący już by wypadali z okien i witali się ze współwięźniami. 

Te dwa kraje mają wiele ze sobą wspólnego, ale nie dostrzeganie różnic jest po prostu :boink:

@Winter

No w tej kwestii mamy podobny pogląd. 

Pomaganie w miarę możliwości - tak. Pomaganie bo się politycy chcą pokazać jako ci dobrzy, którzy człowiekowi w potrzebie pomagają (choć pomagają nie ze swojej kieszeni i robią to debilnie) - nie

Edytowane przez VRman
  • Upvote 4
Opublikowano

Na Polskę oni nigdy nie mają już iść.

Tak długo jak nato, eu i ich pieniądze.

Na połowie mniejszym narodzie nie mogą nic wskórać z wsparciem sprzętowym i to też bez szaleńśtw.

Bałtyki co najwyżej bo tam mogą sobie dorabiać ideologie pod mniejszości rosyjskie.

Tu tylko nadrobić niedobory w osobistym ekwipunku, ogarnąć taktykę dronową w tym na światłowodach, mniejsze przeszkody porobić przy jakiś terenowych i za bug nie spojrzą. Najlepiej jeszcze na wzór nordyków obrona obywatelska. Pytanie jak bardzo chcesz się czuć bezpieczny i ile masz kasy do przepalenia. Tu nie mają czego szukać prócz palonej własnymi nukami ziemi. Nigdy nie byliśmy w ZSRR.

Jak chcesz wypychać front na Białoruś to artyreria. Rakiety chyba się na zachodzie znajdą do rażenia arterii logistyczno-surowcowej. Plus drony na wzór sahedów z tirów wypuszczane za wabiki i do terroru ludności by i ona wywierała wpływ jaki może.