Mar_s 2 226 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Te Twoje sztuczki z "nie rozumiesz" to działają może na słabe umysły. 1
GordonLameman 8 431 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) 2 minuty temu, Mar_s napisał(a): Te Twoje sztuczki z "nie rozumiesz" to działają może na słabe umysły. Skoro zatem rozumiesz to czemu zachowujesz się jakbyś nie rozumiał? Niemal każda postać historyczna, która walczyła może być oceniona jako zbrodniarz. Najlepszy przykład to Napoleon. I nie - to nie usprawiedliwia tego co banderowcy robili. Ale może usprawiedliwiać dlaczego mit założycielski Ukrainy jest oparty o nich. To można zmienić, ale trzeba pracować nad tym dyplomatycznie ,a nie tępym konfederackim krzykiem a'la Krzysiu "Nie umiem skończyć żadnych studiów, mmmf free" Bosak. Edytowane 19 Sierpnia przez GordonLameman
Mar_s 2 226 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Rozumieć a akceptować to są drogi Gordonku dwie różne rzeczy. I niby dlaczego MY mamy rozumieć że to DLA NICH postać ważna, a ONI nie rozumieją że wystawianie pomnika Szuchewyczowi który bezpośrednio odpowiada za ludobójstwo kobiet, starców i dzieci może być DLA NAS bolesne? Dlaczego MY mamy zawsze ustępować i godzić się jak nam plują w twarz? Wydaliśmy grubo ponad 100 miliardów złotych na pomoc dla nich w tej czy innej formie, tak naprawdę nadal płacimy grube miliardy, a oni nie potrafią się odwdzięczyć jakimś gestem? Sorry ale ja tego nie kupuję, tak samo jak bzdetu że oni zatrzymują Ruskich albo walczą za nas, walczą za siebie i tylko za siebie. 2
huudyy 2 837 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) 4 minuty temu, Mar_s napisał(a): a oni nie potrafią się odwdzięczyć jakimś gestem? kwiaty mają Ci kupić czy dać buzi w policzek? Ja ogólnie jestem za tym, żeby całkowicie zablkować pomoc dla UA, zobaczymy co wtedy mądrusie z konfusi powiedzą gdy USA będzie miała w dupie pomoc, a ruskie zaczną robić ćwiczenia wojskowe z Białorusią pod naszą granicą. /s Edytowane 19 Sierpnia przez huudyy 1 2
Mar_s 2 226 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia @huudyy Mnie osobiście mogą pocałować w d...łoń. No ruskie cały czas robią manewry na Białorusi, coś się zmieniło? Ale czekaj, my jesteśmy chyba w tym...no...NATO? Czy jakoś tak? Ale zapomniałem, narracja się sypie w momencie jak wchodzi do rozmowy argument z NATO. Dobra, reasumując bo szkoda czasu, kolejna ściepa na Ukrainę, a Trampek dostanie Bobla kuchennego. Ukraińcy oddadzą rejony gdzie i tak nikt słowa w tym ich dialekcie nie zna, w zamian Europa sfinansuje im armię i jeszcze pewnie odbuduje kraj. Oczywiście budować będą Niemcy i Francja, Polakom najwyżej pozwolą dopłacić. Brawo my. 1 2
huudyy 2 837 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Teraz, Mar_s napisał(a): Ale zapomniałem, narracja się sypie w momencie jak wchodzi do rozmowy argument z NATO. jakoś od dłuższego czasu nie wierzę w artykuł 5. Bo największym gwarantem bezpieczeństwa było USA, gdzie za sterami jest pomarańczowa małpa. 1 4
GordonLameman 8 431 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 9 minut temu, Mar_s napisał(a): Rozumieć a akceptować to są drogi Gordonku dwie różne rzeczy. 9 minut temu, Mar_s napisał(a): I niby dlaczego MY mamy rozumieć że to DLA NICH postać ważna, a ONI nie rozumieją że wystawianie pomnika Szuchewyczowi który bezpośrednio odpowiada za ludobójstwo kobiet, starców i dzieci może być DLA NAS bolesne? Każda ze stron powinna rozumieć. A sprawe pomnika załatwia się dyplomacją. 9 minut temu, Mar_s napisał(a): Dlaczego MY mamy zawsze ustępować i godzić się jak nam plują w twarz? Wydaliśmy grubo ponad 100 miliardów złotych na pomoc dla nich w tej czy innej formie, tak naprawdę nadal płacimy grube miliardy, a oni nie potrafią się odwdzięczyć jakimś gestem? Nie, nie mamy ustępować. Ale nie mamy też płakać jak konfiarze na forach 9 minut temu, Mar_s napisał(a): Sorry ale ja tego nie kupuję, tak samo jak bzdetu że oni zatrzymują Ruskich albo walczą za nas, walczą za siebie i tylko za siebie. To nie jest bzdet. Walczą za siebie i na osłabienie Rosji. Rosji, która nam zagraża. Za dużo konfiarstwa. 3
Mar_s 2 226 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia No sorry Gordon, ale jak Kuleba przy Sikorskim gada że część Polski nie jest nasza tylko ich, a ten siedzi jak niemota, to ja ciemno widzę taką dyplomację. Idem stont. 1 1
tomcug 2 440 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 20 minut temu, GordonLameman napisał(a): I nie - to nie usprawiedliwia tego co banderowcy robili. Ale może usprawiedliwiać dlaczego mit założycielski Ukrainy jest oparty o nich. To można zmienić, ale trzeba pracować nad tym dyplomatycznie ,a nie tępym konfederackim krzykiem a'la Krzysiu "Nie umiem skończyć żadnych studiów, mmmf free" Bosak. Jakoś tak mało skutecznie nam to wychodzi dyplomatycznie. Myślę, że jedyna szansa, żeby ich przycisnąć w tym temacie, była na początku wojny, kiedy nasza pomoc była może nawet i kluczowa. Ale gdzie tam, przecież my "jesteśmy sługami narodu ukraińskiego" 1 1 3
huudyy 2 837 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 3 minuty temu, Mar_s napisał(a): Oczywiście budować będą Niemcy i Francja, Polakom najwyżej pozwolą dopłacić. Brawo my. ktoś zdziwiony nieudolnymi władzami naszego kraju? bo ja nie. dlatego też, mimo wszystko wolę by konflikt był trzymany nawet ogromnym kosztem z dala od naszych granic. Bo gdyby konflikt zaognił się u naszych rogatek, to czuje, że wariant rumuński rządu z 2 WŚ byłby z miejsca grany. A wtedy miej nas Panie w opiece. 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Za dużo konfiarstwa. brunatny zawsze będzie brunatny, nie wyplenisz. 1 minutę temu, tomcug napisał(a): Ale gdzie tam, przecież my "jesteśmy sługami narodu ukraińskiego" myślałem, że bokser w pałacu coś zmieni, a tymczasem jest jeszcze bardziej opluwany przez inne mocarstwa niż Adrianek. Życie. 1 2
209458 268 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 11 minut temu, huudyy napisał(a): Ja ogólnie jestem za tym, żeby całkowicie zablkować pomoc dla UA, zobaczymy co wtedy mądrusie z konfusi powiedzą gdy USA będzie miała w dupie pomoc, a ruskie zaczną robić ćwiczenia wojskowe z Białorusią pod naszą granicą. Jak to co? Pojadą do Mińska odebrać jakiegoś honoris causa czy coś podobnego 1 1
Badalamann 981 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) 43 minuty temu, Mar_s napisał(a): Tak, oni kochają UPA, ale tej części w której UPA chciała nas wymordować bo rzekomo mamy ich ziemie zachodnie (chociaż jako państwo nigdy wcześniej nie istnieli) akurat nie uznają za ważną. Idę stąd bo ukraińskie onuce śmierdzą równie mocno jak rosyjskie. To tak jak my z naszymi przedwojennymi organizacjami patriotycznymi oraz wojennymi partyzanckimi. Nie uznajemy za ważne, a często wypieramy i zakłamujemy kwestię antysemityzmu, w tym ciężkich zbrodni na ludności żydowskiej. I mamy pretensje że historycy z innych państw o tym normalnie piszą i uznają tu bardzo dużą winę Polaków. Jak i do współczesnych Żydów że nam to wypominają, często dość krzykliwie i prymitywnie, choćby hasłami kibiców na meczach. Zbudowaliśmy wewnątrzkrajową niezwykle silną bańkę informacyjno-ideową pod tym względem. Bierzemy to co dobre i bohaterskie, pomijamy bądź otwarcie zakłamujemy to co złe i zbrodnicze. Edycja: Dodam że inne narody mają podobnie. W tym kwestie masowych zbrodni w czasach kolonializmu, wybicie plemion indiańskich podczas budowy USA itd. A także czasy IIWS i to że wiele państw dołączyło do OSI i realizowanego pod przewodnictwem Niemiec ludobójstwa. Edytowane 19 Sierpnia przez Badalamann 2 2
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 9 minut temu, Mar_s napisał(a): @huudyy Mnie osobiście mogą pocałować w d...łoń. No ruskie cały czas robią manewry na Białorusi, coś się zmieniło? Ale czekaj, my jesteśmy chyba w tym...no...NATO? Czy jakoś tak? Ale zapomniałem, narracja się sypie w momencie jak wchodzi do rozmowy argument z NATO. Dobra, reasumując bo szkoda czasu, kolejna ściepa na Ukrainę, a Trampek dostanie Bobla kuchennego. Ukraińcy oddadzą rejony gdzie i tak nikt słowa w tym ich dialekcie nie zna, w zamian Europa sfinansuje im armię i jeszcze pewnie odbuduje kraj. Oczywiście budować będą Niemcy i Francja, Polakom najwyżej pozwolą dopłacić. Brawo my. Nie, twoja podupada wtedy jeszcze bardziej. Nie wiadomo czy Trump by honorował artykuł 5 czy może raczej by stwierdził, że NATO płaci za mało więc mamy bronić się sami. Niemcy i Francja czyli nasi najbliżsi sojusznicy to by nawet nie mieli czym nam pomóc w razie poważnego konfliktu. W tym momencie NATO jest nagie. Co do tego kto będzie odbudowywać Ukrainę - tutaj Ukraina nas nie dyma, sami się dymamy głosując w kółko na ludzi niepotrafiących rządzić. Mieliśmy szansę natomiast nasi politycy czy to z PiS czy z po czy z jakiejkolwiek innej partii tej szansy po prostu nie wykorzystają. Mieć pretensje do innego kraju o to że rządzą nami idioci - brawo.
tomcug 2 440 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 10 minut temu, huudyy napisał(a): myślałem, że bokser w pałacu coś zmieni, a tymczasem jest jeszcze bardziej opluwany przez inne mocarstwa niż Adrianek. Życie. Gdzie tam, Polska była, jest i będzie chłopcem na posyłki, jeszcze radośnie przy tym machając ogonkiem 2
Kadajo 7 398 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Juz bez przesady z tym płaczem ze NATO i Europa nie ma czym się bornic. Wy naprawdę myślicie ze jakikolwiek rząd poda wam na tacy jakie ma uzbrojenie i wrzuci to jeszcze na "X" żebyście sobie to mogli przeczytać. Idioktrynacja postępują coraz bardziej. 1 3
huudyy 2 837 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Juz bez przesady z tym płaczem ze NATO i Europa nie ma czym się bornic. Nikt tego nie mówił - tylko o tym, że inni mogą wcale nie być skorzy do pomocy, a samemu się bronić jest niezwykle ciężko. 1
Mar_s 2 226 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Jak miło że rozkręciłem dyskusję, nie musicie dziękować! 2
nozownikzberlina 497 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 1 minutę temu, Badalamann napisał(a): Nie uznajemy za ważne, a często wypieramy i zakłamujemy kwestię antysemityzmu, w tym ciężkich zbrodni na ludności żydowskiej. Ciężkich zbrodni to dokonywali Żydzi na ludności Polskiej. 11 minut temu, GordonLameman napisał(a): Rosji, która nam zagraża. Możesz przytoczyć incydenty militarne z ostatnich dwudziestu lat sprowokowane przez Rosję bezpośrednio w kierunku Polski? 16 minut temu, GordonLameman napisał(a): Za dużo konfiarstwa. 13 minut temu, huudyy napisał(a): ktoś zdziwiony nieudolnymi władzami naszego kraju? bo ja nie. dlatego też, mimo wszystko wolę by konflikt był trzymany nawet ogromnym kosztem z dala od naszych granic. Bo gdyby konflikt zaognił się u naszych rogatek, to czuje, że wariant rumuński rządu z 2 WŚ byłby z miejsca grany. A wtedy miej nas Panie w opiece. Na kogo głosowałeś? 1 1
Kadajo 7 398 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 4 minuty temu, huudyy napisał(a): Nikt tego nie mówił - tylko o tym, że inni mogą wcale nie być skorzy do pomocy, a samemu się bronić jest niezwykle ciężko. No jak wszyscy będziemy wychodzić z takiego założenia to już przegraliśmy. Przypomnę takie fajne powiedzenie, "Podzielić i podbić". Bo idealnie pasuje do tego co się dzieje z Europą i Zachodem. 1
huudyy 2 837 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) 8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): Na kogo głosowałeś? w których wyborach? i co to ma za znaczenie, skoro zarówno rząd jak i prezydent są chłopcami do bicia? 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): No jak wszyscy będziemy wychodzić z takiego założenia to już przegraliśmy. Przypomnę takie fajne powiedzenie, "Podzielić i podbić". myślisz, że Niemcy byliby skłonni rzucić się nam do pomocy? Czy znowu by było tysiąc kakakasków dla obrońców? 6 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): Ciężkich zbrodni to dokonywali Żydzi na ludności Polskiej. i Polacy na Polakach, Żydach czy Ukraińcach, zanim to było modne. https://pl.wikipedia.org/wiki/Miejsce_Odosobnienia_w_Berezie_Kartuskiej bawi mnie to wyróżnianie krajów jako tych "lepszych" czy "gorszych" skoro każdy uczestnik konfliktu nie ma czystych rąk i zamiast doszukiwać się tych dobrych, to każdy wyciąga tylko trupy z szafy innych. Edytowane 19 Sierpnia przez huudyy 1
Paarthurnax 410 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia W dniu 18.08.2025 o 00:11, drex1 napisał(a): Prezydent USA Donald Trump powiadomił europejskich przywódców, że Władimir Putin zgodził się z tym, że w ramach porozumienia pokojowego w Ukrainie stacjonowaliby zachodni żołnierze, którzy mieliby gwarantować jego trwałość - podał w sobotę „Wall Street Journal”. https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/media-usa-putin-zaakceptuje-wojska-zachodu-w-ukrainie Pomarańczowy może sobie gadać. Wiemy jak będzie. Takie siły mogłyby wejść gdyby był jakiś trwały rozejm a takiego nie będzie.
Kadajo 7 398 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 1 minutę temu, huudyy napisał(a): w których wyborach? i co to ma za znaczenie, skoro zarówno rząd jak i prezydent są chłopcami do bicia? myślisz, że Niemcy byliby skłonni rzucić się nam do pomocy? Czy znowu by było tysiąc kakakasków dla obrońców? Nie ma znacznie to co myślę. Bo jeśli takie decyzje już zapadły aby Europe rozwalić to przegraliśmy tak czy siak, wszyscy. Mam po prostu nadzieje ze tam jeszcze są ludzie którzy maja łeb na karku i wiedza co robić i jak, bez chwalenia się tym w social mediach.
kubikolos 1 324 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Cytat 16 minut temu, Badalamann napisał(a): To tak jak my nie, zupelnie nie jak my, czego przykladem jestes wlasnie ty ukraincy bronia swoich zbrodniarzy bo to w interesie ich narodu, ty zawsze bronisz obcych zbrodniarzy i szybko przechodzisz do ataku na wlasnych, komentarz zbedny 57 minut temu, Mar_s napisał(a): Idę stąd bo ukraińskie onuce śmierdzą równie mocno jak rosyjskie. o widze powoli lapiesz dlaczego dyskusja w tych watkach jest taka patologiczna i jaka grupa błyskawicznie przechodzi do przeganiania rozmowcy jak tylko posty nie pasuja, idz stad, nic nie rozumiesz, konfiarzu, daruj sobie proruska propagande ignorancie a tymczasem tak wyglada realpolitik i tak robi sie deale dla swojego kraju: Cytat Nieoficjalnie: Ukraina oferuje Trumpowi transakcję na 100 mld dol. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/nieoficjalnie-ukraina-oferuje-trumpowi-transakcje-na-100-mld-dol/040bk63 my mozemy czuc sie wdzieczni jak nam dadza chociaz kredyt do splacenia nie pasuje? widocznie nic nie rozumiesz ruska onuco obce sluzby odwalily kawal dobrej roboty, u nas samo pomyslenie o interesie polski jest juz wysmiewane 1 3
drex1 232 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 19 minut temu, Winter napisał(a): I dlatego dwadzieścia kilka lat temu musieli zmienić słowa hymnu? i co sugerujesz w związku z tym? 1
GordonLameman 8 431 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Godzinę temu, tomcug napisał(a): Jakoś tak mało skutecznie nam to wychodzi dyplomatycznie. Myślę, że jedyna szansa, żeby ich przycisnąć w tym temacie, była na początku wojny, kiedy nasza pomoc była może nawet i kluczowa. Ale gdzie tam, przecież my "jesteśmy sługami narodu ukraińskiego" Można ich przycisnąć w każdej chwili 49 minut temu, Mar_s napisał(a): Jak miło że rozkręciłem dyskusję, nie musicie dziękować! A raporty juzy były?
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź