Skocz do zawartości

Silent Hill 2 Remake

Pavel87

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam, że ktoś na labie (świeć Panie nad jego backupem) zwrócił uwagę, że gra wywołuje jakieś takie poczucie dyskomfortu. Całą grę coś takiego odczuwałem, mniej lub bardziej. To było moje pierwsze zetknięcie z tym tytułem i mam nadzieję, że bloberki odświeżą kolejne części bo dwójka wyszła im kapitalnie :) 

Kiedyś pewnie przejdę drugi raz, jak będzie sezon ogórkowy lub gdy karta pozwoli na 60fps przy RTX ON :P 

fe4g7jlglvp21.jpg

Nie da się grać z tym generatorem klatek co dodali w jednej z ostatnich aktualizacji, robi tyle artefaktów przy obrotach kamery wokół głowy postaci którą sterujemy że dramat to mało powiedziane. Zaczynam rozumieć czemu wcześniej było to ukryte w opcjach i trzeba było ręczenie odblokować w plikach gry 😬

Jest inaczej skonstruowany tekst podpowiedzi, przykładowa jedna część zagadki z monetami z apartamentów:

Light Difficulty:

Three bright coins, three actors in play,
and under the tree, the Maiden dared lay.
And behind the Maiden, where she would not know,
With no one nearby, a Flower would grow.
And then came the Man, so gallant and fine,
In the pale moonlight did his golden eyes shine.

Hard Difficulty:

Three bright coins, three actors in play,
yet within the shade, not one doth remain.
The one once so gallant has fled from day's sheen,
As far as he could from the icon of sin.
The one whom he swore to shield in her life,
Now lays in a grave, away from his sight.

Dnia 30.10.2024 o 11:26, Pavel87 napisał:

Zakładam temat o tej jakże uroczej grze od Bloober Team. Ja już jestem w Lakeview Hotel, także pewnie jeszcze ze 2 godzinki i będzie po grze :) Pytanie do tych co skończyli, będziecie ogrywać jeszcze raz żeby zobaczyć inne zakończenia? Ja chyba sobie daruje i obejrzę na YouTube :E 

Czy urocza to nie wiem, trochę straszy :)  Mimo tego że gra super, drugi raz jednak odpuszczam ;) 

Pyknij final bossa i pomiń scenki. Ostatni autosave jest przed ostatnią sekwencją.

Nie rozumiem tych zakończeń. Wczytałem save sprzed walki z PH i zrobiłem dosłownie jedną rzecz tylko inną. Przeszedłem przez drzwi ze szkarłatnym jajkiem i inne zakończenie :D Ale jest prawilne.

nO44YSG.jpeg

Edytowane przez Necronom

Dotarłem do szpitala. Pierwsze co się rzuca w oczy to kapitalne oświetlenie i operowanie barwami. Ten żółtawy kolor dochodzący z okien, rewelacja. Lokacje pełne detali, dobrze się to zwiedza.

Na pochwałę voice acting, bardzo naturalny, wiarygodny. Maria fajnie reaguje na to co robimy, choćby scena w barze czy zasłanianie się przed latarką. Nie pamiętam czy to było w oryginale.

Grając na normalu, jest dość łatwo. Amunicji mnóstwo, leków po sufit. Rzadko używam pistoletu, okładanie dziwadeł rurką jest jednak bardziej satysfakcjonujące. Na razie nie stanowią jednak wyzwania.

Jak do tej pory jestem zadowolony, bardzo dobrze się w to gra.

• Like 1
  • Upvote 1

Nie było ;) Maria w oryginale jako towarzysz była jak bezpłciowy npc. Do tego denerwujący, bo potrafiła podejść pod lufę i wtedy load game. Jak najszybciej ją odprowadzałem do pokoju, żeby się jej pozbyć. Generalnie bolączka postaci towarzyszącej z tamtych lat. A etap ucieczki przed PH na hardzie to :mad:

Edytowane przez Necronom