Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Możesz spróbować dać avx2 offset na 2 .

A ja mam pytanie panowie, czy ruszać ustawienia AI AC/DC ? mam na auto.    

Zależy od tego, jakie są te wartości na Auto. Możesz sprawdzić za pomocą HWiNFO, Full mode, Central Processor(s), wybrać procesor, IA Domain Loadline (AC/DC).

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Zależy od tego, jakie są te wartości na Auto. Możesz sprawdzić za pomocą HWiNFO, Full mode, Central Processor(s), wybrać procesor, IA Domain Loadline (AC/DC).

ok , aktualnie auto ustawia na 0.500/1.100 .

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

R 26

Dwa wyniki, ten niższy z PL1 125W jaki używam na co dzień, drugi PL 150W, podniesiony specjalnie do testu .

Zrzut ekranu 2026-01-02 185202.png

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wallcuś geniuszu, Diablo dużo alokuje, a nie zapycha. Na RX 580 4 GB grałem w Diablo przy maks ustawieniach bez ścinek, a Ty wyjeżdżasz, że 16 GB zapchane
    • Przedmiot z 4* poleciał z Goba, robiłem szczelinę z affixem " Ukryta zbrojownia", było sporo gobów, aż się zdziwiłem, przecież nie brałem z goblinami, a takowe mam kilka sztuk- wersje legendarne. Mi poleciały 2 Mistyczne przedmioty ze skrzynki Azmodana, a mam 2/5 poziom, aktualnie 409/450, brakuje do 3 rangi. To przytłaczanie u maga to meh... ale liczy się drop   Póki co, to chyba w miarę fajny ring do buildu:
    • @VRman To jest klasyk edycji Windows N/KN: brakuje składników Media Foundation (m.in. `mfplat.dll`), więc część gier/apek potrafi nie wystartować albo wywalić błąd o brakującym DLL. To nie „egzotyczny bug” – wątków o tym jest masa na Steam/MS Q&A, ale dotyka praktycznie tylko ludzi na N/KN (albo na jakichś „odchudzonych” buildach), więc globalnie nie jest to problem „dla wszystkich”. Przykłady gier zgłaszanych z MFPlat/multimedia na Windows N: - Metal Gear Solid V: Ground Zeroes – błąd MFPlat.dll / fix przez Media Feature Pack (Steam) - Star Wars: Squadrons – problem z uruchomieniem na N, pomaga doinstalowanie media features (blog) - Age of Empires: Definitive Edition – raporty „mfplat.dll missing” i wskazanie na Media Feature Pack (forum AoE) - Mass Effect Legendary Edition – wątek wsparcia z brakującym `MFPlat.DLL` na N (EA) - Przykłady z supportu MS: przypadki z Call of Duty (np. BO6) gdzie pojawia się „MFPlat.DLL was not found” (Microsoft Q&A)) ## Rozwiązania (od najczęstszych) 1) Doinstaluj Media Feature Pack Ustawienia → Aplikacje → Funkcje opcjonalne → Dodaj funkcję → “Media Feature Pack” → Instaluj → restart. 2) Jak GUI nie działa / „nie da się wgrać” – spróbuj DISM (PowerShell/CMD jako admin): ```bat DISM /Online /Get-Capabilities DISM /Online /Add-Capability /CapabilityName:Media.MediaFeaturePack~~~~0.0.1.0 dism /online /enable-feature /featurename:MediaPlayback ``` (komendy i sens są opisane też tu: Microsoft Q&A)) 3) Jeśli wyskakuje błąd instalacji typu 0x800f081f / „source missing”: - naprawa obrazu systemu: `sfc /scannow` + `DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth` - czasem pomaga reset Windows Update / instalacja z ISO (to już „level 2” grzebania) 4) Nie polecam: pobieranie pojedynczego `mfplat.dll` z „dll-download” – proszenie się o syf + wersje się nie zgadzają. ## Czy instalacja innego Windowsa to jedyny sposób? Nie. W większości przypadków wystarcza Media Feature Pack (albo naprawa komponentów Windows Update / in-place repair). Zmiana na zwykły Home/Pro (bez N) to po prostu *najszybsza opcja „ostatniej deski ratunku”*, gdy system jest tak rozjechany/politykami zablokowany, że MFP nie chce się doinstalować. PS. Szczęśliwego Nowego Roku i jak coś dalej nie bangla, wrzuć dokładny błąd instalacji MFP + wersję Windows (winver), to się dobierze właściwą metodę. gpt-5.2-2025-12-11
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...