Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Czubatka Boża napisał(a):

Mam pytanie czy optymizacja gry jest dobra i czy błędów technicznych jest dużo?:hmm:

Dla mnie premiera KCD2 to pełne zaskoczenie. Optymalizacja jest dobra a błędów jest tyle co kot napłakał. W większości nie mają one wpływu na rozgrywkę. Jakieś tam wyjątki się zdarzają. Dałem przykład wcześniej. Dla mnie na rok 2025 KCD2 będzie odnośnikiem jak gry powinny działać na premierę.

• Like 1
Opublikowano

29h  za mną, ciągle 1 mapa :E ale zbliza sie koniec.  Miałem teraz bug który uniemożliwiał wykonanie zadania pobocznego z dodawaniem kropli do kominków na zamku. Znalazłem solucje w necie, zabugowane były drzwi do jednego z pomieszczeń gdzie był kominek, więc musiałem wpisać komende "goto" i podać wspolrzedne ktore podalil na reddicie żeby przenieść się do tego pokoju :E Po za tym żadnych błedów i glitchy, gra wygląda pięknie i działa dużo lepiej niż 7letnia jedynka

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Powiem szczerze, że chwilami ilość tych wszystkich mechanik mnie przytłacza i czuję się jak dziecko we mgle. 

Z drugiej strony odkrywanie i uczenie się tego wszystkiego jest mega wciągające. Po 10h praktycznie nie ruszyłem głównego wątku i latam po okolicy cały czas. Gra naprawdę wydaje się gigantyczna! Przyczepiłbym się do tego całego menu ekwipunku etc... Jakoś mało intuicyjne to jest. Gram na padzie i często przeskoczę niepotrzebnie stronę czy dwie.

Tak jak @ODIN85 napisal, swietnie sie rozwiazuje zadania, mam 9H i w sumie glownego tez nie ruszylem, szukam psa jak na razie, bawilem sie w szkolenie z lucznictwa, w sumie 2 questy za mna, byk i odnalezienie tego calego gajowego czy jak mu tam. Jedyne do czego sie chce przyczepic, to, ze nie mozna przeladowanym na konia wchodzic, powinno mu to nie robic specjalnej roznicy :E  

Samo przemieszczanie sie, robienie wiekszosci aktywnosci przynosi mega radoche, dawno sie tak dobrze nie bawilem. Mechaniki i ch mnogosc, moga czasami wkurzyc, ale jak sie czlowiek nauczy, ze to nie jest byle glupi assasyn.

Wrzucilem kilka modow, ktore nie wplywaja na mechanike:

- savegame bez sznapsa

- brak animacji podnoszenia kwiatkow

- usuniecie sladu strzaly

- szybszy blacksmithing i ostrzenie - nie mam nerwow do tego :E 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja 32 godziny już na PS5 Pro 

narazie raz wywaliło do "pulpitu"

Czasami migają cienie i tekstury

deszcz raz się pojawil w środku budynku 

Raz się zablokowałem między drzewem a domkiem i musiałem wczytać 

W prologu brakowało kilku napisów do tego co mówił ptaszek 

W ogóle część zadań nie jest zaznaczona na mapie , także polecam dobrze sprawdzać mapę i rozmawiać z npc

Do tej pory wykonałem 4 zadania główne tylko , nie wiem czy w 200 godzinach się zamknę 

Jakoś szybko pies zdobywa doświadczenie już mam na nim 23 poziom

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, STALKER napisał(a):

Gdzie tego moda na zapis wgrac?

Tam gdzie wszystkie, przeczytaj opis moda. A z racji tego, ze nie czytales, nie uzwaj moda bo mozesz zapis gry uszkodzic. 

Edytowane przez Joloxx9
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mój pierwszy zachwyt opadł trochę ale będę cisnął dalej. 

Nie jest to spowodowane bugami czy samą grą bo ta jest świetna ale moim podejsciem do gier. Ilość mechanik mnie przytłoczyła, mam problem nawet z nauczeniem się jak kraść coś z sakiewki, mam za małe IQ by zrozumieć tutorial do tego :wariat: nie wspominając o innych rzeczach. 

Czasami chciałbym kliknac trzy klawisze i mieć coś ogarnięte i iść dalej niż spędzić 30 minut by czegos w grze się nauczyć. No ale to mój problem, nie gry.

Jestem za to zachwycony ilością opisów, informacji i ilustracji w grze. Zrobione to jest przepięknie. 

Z bugów na razie tylko migające niekiedy tekstury, które w tym samym miejscu przestają migać po wczytaniu zapisanej gry, pomniejsze bugi, że ktoś stoi 10cm nad ziemią, na razie bez psujacych immersje problemów lub powodujacych niemożność zrobienia czegoś. 

Jak na to co widać na ekranie jestem zaskoczony pozytywnie optymalizacją. 

Sprawdziłem na 3060Ti i da się płynnie grać w 1440p a jak się doda do tego Lossless Scaling X2 albo X3 to już w ogóle bajka bo to na tyle mało dynamiczna gra, że nawet artefaktów za duzo nie widać.

Mam wolne do 17.02, nową kartę graficzną, kobitę pracującą na drugą zmianę prawie cały czas więc wraca do domu po godzinie 20...żyć nie umierać, za godzinę zaczynam kolejne posiedzenie w symulatorze parobka :banana:

PS. tak jak ktoś wyżej - też szukam moda na usunięcie head boba bo wkurza to niemiłosiernie. Ktoś coś widział? 

Edytowane przez MJRegul
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@MJRegul

Bardzo łatwo kraść , z początku najlepiej na pijanych lub śpiących, podchodzisz najeżdżając na sakiewkę z tyłu lub przodu , przytymujesz przycisk X na padzie czekasz aż nabijewz kilka sekund potem pojawia się to koło wyboru rzeczy i wyciągasz jakąś rzecz

Chodzi oto że na początku wszystko jest trudne bo mamy mały poziom, potem będzie bardzo łatwo 

Spoiler

Warto kupować i czytać książki które polepszają nasz poziom w danej dziedzinie oraz brać lekcje od npc

182 tysiące narazie peak , ja liczyłem że będzie 250 tysięcy na start , zobaczymy na weekend ile będzie ale pewnie maks 300 tysięcy, pół miliona nie osiągnie 

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Jestem jeszcze na samym początku. Wychodzę po nocy z chatki, podchodzę do stołu z Bożenką, Pauliną i Janem. Bożenka krzyczy "Ty morderco!" i biegnie w las. Podchodzę bliżej, włącza się cutscenka, Bożenka teleportuje się z powrotem do stołu i gadka jakby nic się nie stało. Scenka się kończy, baby wstają i krzyczą "morderca, morderca!" i biegną w las. Takie tam :E. Zabiłem tylko jednego z tych 2 zbirów co mieli coś do starej baby, ale wtedy ona nie miała z tym problemu, poza tym żebym go zakopał.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TmK napisał(a):

Jakiś czas temu myślałem, że mam już gamingowy kryzys i syndrom wypalenia, ale po prostu trzeba umiejętnie odsiewać to w co się gra. Czyli tak na prawdę olewać jakieś 90% obecnego pseudo-AAA szajsu. Bawiłem się świetnie w Baldurze, bawie się świetnie w KCD. Nie wiem czy kiedyś miałem mniejsze wymagania, byłem bardziej "tolerancyjny" czy te gierki były serio po prostu lepsze, ale większość obecnych blockbusterów to chłam, który nawet mi się nie chce skończyć. 

Dużo lepsze gierki były kiedyś , miały wszystko oprócz dobrej grafiki 

Spoiler

Ktoś już poszedł na drugą mapę bez zrobionych zadań pobocznych i aktywności? Bo jestem ciekaw czy jakieś przepadają 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Mi ta gra lepiej bez DLSS działa xd Też 4070TI, fps na DLSS DLAA/Q spada mi o parę, a gorzej obraz wygląda xd

Weź DLSS Quality ale wyostrzenie na minimum - nie ma bata byś nie miał więcej fps od natywki :) Wyostrzenie psuje wszystko, daj na minimum i będzie miód. 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, MJRegul napisał(a):

Weź DLSS Quality ale wyostrzenie na minimum - nie ma bata byś nie miał więcej fps od natywki :) Wyostrzenie psuje wszystko, daj na minimum i będzie miód. 

Tylko pytanie czy warto? Mam wszystko na bardzo wysokie, tekstury ludzi i zwykle na doswiadczalne i fps mam 70-100, a przynajmniej nie ma tego brzydkiego efektu rozrywania krawedzi roznych

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

@Tester Wrażeń

zrobiłem porównanie, weź na pełen ekran i sprawdź ;) jak na moje 0 różnicy i dodatkowe 35% wydajności 

https://imgsli.com/MzQ2ODM4

Tyle, że te wszystkie mignięcia/szarpania obiektów, takich jak krawędź płotu, liście itd. widać w ruchu

+ mimo wszystko ja widzę różnice na twoim porównaniu :D

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Like 1