Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W końcu kupiłem, głównie dla pilotów do emulacji Resident Evil, więc zakładam ten kącik dla wyjątkowej konsoli.

Zdziwiło mnie jak mało prądu to pobiera, ~15w, więc do Resident Evil chyba nawet komputera nie będę odpalał, przynajmniej latem :E. Kable component nadal dostępne, a sprzęt na razie w trakcie pakowania.

Jeśli ktoś składał nadajnik BT na usb z modułu konsoli to z chęcią popiszę o tym. Znalazłem gdzieś stronę z projektem i płytką do kupienia za 2$ + listę elementów do kupienia za 3.6$ + zagraniczna wysyłka. Można użyć dolphinbar lub nadajnika BT, ale działa to nie tak idealnie, jak oryginał... Jeśli nadajnik będzie strajkował to może zrobię na pająka.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś szuka tanio nadajnika BT to jest  Orico BTA-403 na Ali, nawet w opiniach ktoś wspomina o Wii.  Jedyna jego wada to praca z wieloma kontrolerami, jeśli dobrze pamiętam to chyba od 3 są problemy.
Kupiłem czerwony, bo wygląda najbardziej podobnie do tego co szukam i od niego była opinia z Wii w tekście. Jest jakaś promocja na jeden przedmiot i zbiło do 4 zł, ale po wywaleniu płyty itx :E 
https://www.aliexpress.com/p/shoppingcart/index.html?spm=a2g0o.detail.0.0.3613D8yrD8yrWU

Przy szukaniu Wii remote nie warto patrzeć na montion plus, lista gier tego używająca jest bardzo krótka i można sprawdzić, czy do czegoś przyda się wam.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś używał homebrew i loadera np. wiiflow, a gry nie chciały się załadować to radzę znaleźć obraz gry z innego źródła i hombrew instalować poprzez modmii. Walczyłem parę dni, a okazało się, że te z WiiU USB helper nie działają. Przez ten czas zmagań zdążyłbym przejść pewnie dwie części Resident Evil.
Granie z Wii remote to świetna odskocznia. Szkoda, że Nintendo nigdy nie zaangażowało się w Polską lokalizację... Może więcej osób doświadczyłoby tego systemu, gdyby nie bariera językowa. Zamierzam ograć co się da na oryginalnym sprzęcie, zamiast emulatorze, bo nie wygląda to okropnie, nawet na kompozycie i 55 calach, ale domówię Component.
Nadajnik z chin dotarł w tydzień, ale okazało się że jakiś zabytek 2.0 też działa i to nawet z dźwiękiem. 

Jeśli ktoś ma component, a chce podłączyć composite to wystarczy wpiąć żółty w zielony, a resztę do tych samych. Większość TV ma wejście AV w ten sposób, nawet Sony XE9305 :E 

Opublikowano (edytowane)

Rozkręciłem swoje wii 001 do radiatora i okazało się, że to pierwsza wersja 01, która odtwarza DVD po dodaniu odtwarzacza. 
Avatar na composite i telewizorze 55 to komiczne doświadczenie :E Musiałem dodać drugie tyle czarnych pasów, aby to jakoś wyglądało.
Przy wybieraniu opcji trzeba celować trochę poniżej celu i najlepiej wybrać opcje filmu przed załadowaniem filmu w WiiMC.

Świetnie zbudowane są te konsole. Śrubek jest od groma, ale zmyślnie uporządkowane i oznaczone. Jakiś inżynier chyba chciał się popisać przy tym projekcie.

Jeśli ktoś woli wersję na 65nm zamiast 90nm, to polecam szukać kolorowej w tym czarnej z portami od gamecube lub RVL101 bez tych portów. Można spotkać białe na 65nm, ale trzeba zaglądać w oznaczenie na płycie głównej, widoczne po wyjęciu baterii biosu z boku. 40 oraz 60 to te nowsze wersje RVL001. 65nm schodzi pewnie do ~10w w grze, skoro 90nm to ~15w.
Piloty również dobrze się rozkręca, uwielbiam tak przemyślane konstrukcje.

Karty pamięci powyżej 32Gb również działają. Muszą być jedynie FAT32, rozmiar alokacji 32k - ~32 000 oraz MBR, maksymalny odczyt to 8MB/s - 64Mb/s.
Gra prosto z karty działają, ale może być potrzebne wcześniejsza wersja Wiiflow, gdyby ktoś miał problem.

Opublikowano
19 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Rozkręciłem swoje wii 001 do radiatora i okazało się, że to pierwsza wersja 01, która odtwarza DVD po dodaniu odtwarzacza. 

Interesujące, nawet nie przypuszczałem. W sensie odtwarzacz jako program homebrew?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Gonzo3211 napisał(a):

odtwarzacz jako program homebrew?

Jeśli napęd ma odpowiednią wersję chipu to wystarczy zainstalować homebrew i odtwarzacz WiiMC. Od biedy do nowszych konsol można przełożyć napęd lub płytę sterująca od starej wersji i też pójdzie, ale nie wiem czy trzeba wtedy wygrać dodatkowy WAD.

Nintendo zrezygnowało z tej funkcji, aby nie płacić za licencję, ale pewnie na wczesnym etapie produkcji rozważali tą możliwość, bo nawet były resztki odtwarzania w systemie - xDVD czy jakoś tak.

Opublikowano

Mam dwie sztuki, ale oczywiście nie ma kiedy zajrzeć. Chyba właśnie przez tą ilość śrubek jakoś mi się nie chciało :E.

Kartę SD też kiedyś zapakowałem nie pamiętam już, 64 czy 128GB, działało tyle że właśnie nie wszystkie gry jakoś chciały startować, a z hdd bez problemu.

Oj, pograło się swego czasu na Wii. Dotąd jeśli najdzie chętka na Contre czy Mario i dorwę drugiego gracza, to Wii ląduje natychmiast pod tv.

Opublikowano
1 godzinę temu, Gonzo3211 napisał(a):

Mam dwie sztuki, ale oczywiście nie ma kiedy zajrzeć. Chyba właśnie przez tą ilość śrubek jakoś mi się nie chciało :E.

Wystarczy odkręcić jedną śrubkę od baterii biosu na boku i wyjąć. W szczelinie znajdź fragment płyty PCB, gdzie będzie numer ;) Rozkręciłem swoją dla zabawy i pewności. Pomimo lichego stanu zewnętrznego, gdzie jest zabrudzenie farbą, to w środku było czysto i nawet wentylator nie miał kurzu.

Działa chyba wszystko na dowolnej karcie SD. Trzeba tylko formatować w FAT32, alokacja 32k, MBR oraz co najwyżej używać wcześniejszej wersji wiiflow, jeśli jest problem, 5.4.9 oraz ustawić IOS pod grę np. 249, 250, 251.. Kombinowałem i czytałem wiele, a okazało się że to obrazy gier nie chciał współpracować :E 

Jacyś ludzie ponoć grają online, tylko trzeba ustawić DNS.