Skocz do zawartości

Montaż karty dźwiękowej z kartą graficzną.

Special-1

Recommended Posts

Witam

Chciałem sobie złożyć kompa i zamontować kartę dźwiękową wewnętrzną w obudowie  https://www.bequiet.com/pl/case/4483 na płycie głównej https://www.asrock.com/mb/AMD/X870 Pro RS/index.asp  I myślałem że to się uda, ale dzisiejsze karty graficzne są tak duże że nie wcisnę tej dźwiękówki a jeśli nawet to zasłonie dostęp do powietrza karcie graficznej. Karta dźwiękowa to  https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blasterx-ae-5-plus Chciałem kartę wewnętrzną bo jak kupiłem niedawno zewnętrzną na usb do płyty głównej sound blaster x4 to musiałem odesłać. Dźwięk nie był do końca czysty i dialogi na youtube zanikały. Możliwe to jest że wpiąłem tego x4 do starej płyty i nie grało to jak powinno? Ale kurcze to tylko usb.Teraz to nie wiem czy kupować kartę zewnętrzną czy wewnętrzną.System głośników to 5.1 Co byście zrobili z taką sytuacją ?

Napisałem w tym dziale bo nie wiedziałem dokładnie, w którym.    

Edytowano przez Special-1

Tak panowie, aktualizowałem firmware i sterowniki też były najnowsze. Wszystko było wyszczególnione w tej apce od creativa.Tylko nie były chyba dostępne sterowniki Asio do ściągnięcia w ogóle nie dało się ich ściągnąć bo nigdzie nie było. Tak jak już wspomniałem w pierwszym poście zanikał dźwięk dialogów na youtube. Mam głośniki 5.1 i jak zaczynał się dialog jakiejś osoby to dźwięk był tylko w centralnym głośniku a na reszcie nie było. Możliwe że coś ustawiłem nie tak? Ale to przecież nie byłoby takiego efektu że dźwięk przy dialogach jest tylko w centralnym głośniku sam nie wiem. Ja właśnie potrzebuję takiego DACA do dźwięku wielokanałowego i do słuchawek, coś czuję że to nie wypali z kartą dźwiękową wewnętrzną. Możliwe, że w owocowym wysłali mi tego DACA ze zwrotu? Ale nie było żadnych śladów użytkowania jak nowe. Ale były opcje tego produktu w outlecie.   

A są jakieś DACI od Asusa ?

Tak coś w kwocie do 500zł. Zaraz zerknę na te dwie karty. Creative G8 co podałeś w poprzednim poście nie ma wejść na trzy mini jacki cent/sub, front, rear. W tym Xonar U7 Mkll to nie wiem czy podepnę te trzy dzaki tzn frontowy kabelek do jednego gniazda lewe przednie lub prawe przednie musiałbym mieć jakiś adapter.A wtym creative to w ogóle nie wiem jak to podpiąć.Jak będzie trzeba cos dołozyc 50zł to się dołoży trudno.Siedzieć na zintegrowanej karcie to masakra.A może tamten Dac sound blaster x4 był wadliwy ? Kto wie wszystko możliwe.

Na 100% ten X4 był wadliwy. Creative ma masę problemów z kontrolą jakości. Rozumiem że to z bstock? Opcji wymiany go od ręki nie dali tylko zwrot gotówki?

Niestety przy głośnikach 5.1/7.1 jesteś praktycznie skazany obecnie na tą firmę.

Jeśli ten AE-5 to jakiś bstock w dobrej cenie to możesz próbować, jak za pełną kwotę 600pln to nie polecam, tyle to ich sprzęt wart nie jest. Brak miejsca możesz obejść kabelkiem riserem - albo typu PCIE->PCIE, albo M2->PCIE :cool: - coś takiego, na allegro ciężej znaleźć bo ich szukajka nie rozumie że szukasz "M2 do PCIE", a nie "PCIE do M2".

W ogóle jeśli taką wielką kartę masz to uważaj, bez podpórki może ci zacząć pękać/łamać się koło złącza PCIE, a producenci nie honorują gwarancji na takie uszkodzenie. :/

5 godzin temu, Special-1 napisał:

Witam

Chciałem sobie złożyć kompa i zamontować kartę dźwiękową wewnętrzną w obudowie  https://www.bequiet.com/pl/case/4483 na płycie głównej https://www.asrock.com/mb/AMD/X870 Pro RS/index.asp  I myślałem że to się uda, ale dzisiejsze karty graficzne są tak duże że nie wcisnę tej dźwiękówki a jeśli nawet to zasłonie dostęp do powietrza karcie graficznej. Karta dźwiękowa to  https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blasterx-ae-5-plus Chciałem kartę wewnętrzną bo jak kupiłem niedawno zewnętrzną na usb do płyty głównej sound blaster x4 to musiałem odesłać. Dźwięk nie był do końca czysty i dialogi na youtube zanikały. Możliwe to jest że wpiąłem tego x4 do starej płyty i nie grało to jak powinno? Ale kurcze to tylko usb.Teraz to nie wiem czy kupować kartę zewnętrzną czy wewnętrzną.System głośników to 5.1 Co byście zrobili z taką sytuacją ?

Napisałem w tym dziale bo nie wiedziałem dokładnie, w którym.    

Zewnętrzne DAC zdecydowanie lepsze jakościowo niż karta dźwiękowa w kompie.

Ja bym postawił coś na markę która jest od bardzo dawna na rynku audio i ma bardzo doba opinie nie bez powodu.
z marek audio dobre firmy to:
Audiotechnica
Behringer
AKG
Audeze
FIIO 
Beyerdynamic
SENNHEISER
Edifier, ISK i pare innych.

Tutaj jest wiele takich marek ale niskim przedziale cenowym które oferują DAC to bym np polecił ci takiego
Behringer UMC204HD
https://hurtowniamuzyczna.pl/offer/124/30265/behringer-umc204hd.html?ceneo_spo=true&ceneo_cid=42ac5a9f-0ce8-dc0a-01dd-d9683324e82d

Edytowano przez Quassar

5 minut temu, ElProblemos napisał:

Na 100% ten X4 był wadliwy. Creative ma masę problemów z kontrolą jakości. Rozumiem że to z bstock? Opcji wymiany go od ręki nie dali tylko zwrot gotówki?

Niestety przy głośnikach 5.1/7.1 jesteś praktycznie skazany obecnie na tą firmę.

Jeśli ten AE-5 to jakiś bstock w dobrej cenie to możesz próbować, jak za pełną kwotę 600pln to nie polecam, tyle to ich sprzęt wart nie jest. Brak miejsca możesz obejść kabelkiem riserem - albo typu PCIE->PCIE, albo M2->PCIE :cool: - coś takiego, na allegro ciężej znaleźć bo ich szukajka nie rozumie że szukasz "M2 do PCIE", a nie "PCIE do M2".

W ogóle jeśli taką wielką kartę masz to uważaj, bez podpórki może ci zacząć pękać/łamać się koło złącza PCIE, a producenci nie honorują gwarancji na takie uszkodzenie. :/

Odesłałem od razu tego X4 Nie wiem co to znaczy ten bstock? Kupiłem nówkę albo dali mi jakąś ze zwrotu poprzedniego czort wie jak było. Z tą kartą AE-5 to nie wiem czy będę się bawił za dużo trochę kombinowania. Widziałem ją w tej samej cenie na owocowym co tego X4 470zł  

23 minuty temu, Special-1 napisał:

Ta karta by pasowała kolego. Tylko ciekawe jak na win 11 ale powinno być dobrze. Dziękuję Ci bardzo za pomoc !   

Maye U5 można kupić za grosze, nie ma żadnych problemów bo to idzie przez usb mimo że ma ponad 10 lat,problemy to są właśnie na wewnętrznych kartach :] Rok temu pogoniłem za 80zł na olx :E nie miałem z nią żadnych problemów przez 3 lata posiadania, teraz cenią się bardziej widzę https://www.olx.pl/oferty/q-audiotrak-maya-u5/ ale to i tak połowa ceny nówki

Edytowano przez Send1N

@Special-1 Creative sprzedaje na swojej stronce bstock'i, po zwrocie. Jak wpiszesz na googlu "ae-5 plus bstock" to wyskoczy ci https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-ae-5-plus-b-stock - 420pln zamiast 650pln. Praktycznie z wszystkimi ich produktami tak jest. Bstock ma ten plus że "w teorii" powinien zostać przetestowany przez nich że w pełni sprawny jest (czego jak widać ich fabryka z nówkami nie robi dokładnie).

Twoja obudowa ma miejsce na wertykalne zamontowanie karty (pionowo, tak jak na głównym zdjęciu na stronie Creative mają :E), więc montaż łatwy tylko kabel riser potrzebujesz.

Edytowano przez ElProblemos
  • Upvote 1

4 minuty temu, Quassar napisał:

Zewnętrzne DAC zdecydowanie lepsze jakościowo niż karta dźwiękowa w kompie.

Jednak wybiorę jakieś DAC mi też najlepiej by to odpowiadało. To już nie są te czasy że kupiłem sobie kiedyś Xonara D1 na PCI i wszystko śmigało.Ale wtedy nie było też takich wielkich kart. A teraz wepnę wewnętrzną kartę do kompa to całe powietrze odetnę grafice. 

8 minut temu, Special-1 napisał:

Nie wiem co to znaczy ten bstock? 

"B-Stock firmy Creative to produkty, które zostały zwrócone przez klientów z różnych powodów i mogą zawierać kosmetyczne skazy. Każdy certyfikowany produkt B-Stock jest dokładnie testowany i przeszedł rygorystyczny proces, aby upewnić się, że nie wykryto wady, a każdy element spełnia zatwierdzone standardy, podobnie jak nowe produkty Creative"

Od dłuższego czasu jest na b-stock G6 w cenie 269zl jak coś.

Edytowano przez Send1N

2 minuty temu, ElProblemos napisał:

Maya U5 jest bardzo fajna, natomiast pudła i interfejsy Behringera odradzam. Bardzo awaryjne i ich brzmienie+parametry wiele pozostawiają do życzenia.

Rozważę tą Maye U5 ona ma chyba wzmacniacz słuchawkowy do 150 omów to akurat by mi też pasowała. Bo myślałem też nad słuchawkami które mają 250 omów. Ale jest jakaś duża różnica między słuchawkami 80 a 250 omów ?

Same omy mało mówią - dużo ważniejszy jest parametr głośności dB/mW. - Np. Senki mają najczęściej 100~110+dB/mW, to ich modele które mają po 150-300 omów, są dużo łatwiejsze w napędzeniu od np. Beyerów DT770 80 ohm, które mają coś koło 96dB/mW. Audiotrak nie chwali się ile mW w jakie om'y wyjścia słuchawkowe w ich sprzętach są wstanie popchnąć (czytaj: nie mają się czym chwalić ;)), więc spodziewaj się że słuchawki takie jak Beyerki nie będą w pełni rozkręcały swoich możliwości. (bas i soprany będą cichsze względem średnicy w porównaniu do odpowiednio doładowanego AMP'a).

Edytowano przez ElProblemos
  • Upvote 1

9 minut temu, Special-1 napisał:

Rozważę tą Maye U5 ona ma chyba wzmacniacz słuchawkowy do 150 omów to akurat by mi też pasowała. Bo myślałem też nad słuchawkami które mają 250 omów. Ale jest jakaś duża różnica między słuchawkami 80 a 250 omów ?

W telegraficznym skrócie chodzi o impedancję.

Im niższa jest impedancja, tym większe jest prawdopodobieństwo wystąpienia zniekształceń dźwięku. Z drugiej strony sprzęt z niższą impedancją łatwiej "napędzić", np. telefon jako źródło.

• Upvote 2

2 minuty temu, ElProblemos napisał:

Same omy mało mówią - dużo ważniejszy jest parametr głośności dB/mW. - Np. Senki mają najczęściej 100~110+dB/mW, to ich modele które mają po 150-300 omów, są dużo łatwiejsze w napędzeniu od np. Beyerów DT770 80 ohm, które mają coś koło 96dB/mW. Audiotrak nie chwali się ile mW w jakie om'y wyjścia słuchawkowe w ich sprzętach są wstanie popchnąć (czytaj: nie mają się czym chwalić ;)), więc spodziewaj się że słuchawki takie jak Beyerki nie będą w pełni rozkręcały swoich możliwości. (bas i soprany będą cichsze względem średnicy w porównaniu do odpowiednio doładowanego AMP'a).

Dziękuję za wyjaśnienie.  

2 minuty temu, DR3GGO napisał:

W telegraficznym skrócie chodzi o impedancję.

Im niższa jest impedancja, tym większe jest prawdopodobieństwo wystąpienia zniekształceń dźwięku. Z drugiej strony sprzęt z niższą impedancją łatwiej "napędzić", np. telefon jako źródło.

Kurczę muszę się sporo nauczyć jeszcze bo tego nie wiedziałem o tych zniekształceniach.

3 minuty temu, Send1N napisał:

Właśnie tak na szybko sobie spojrzałem na cenę na allegro 288zł a w tym co podałeś 249zł  Dzięki !   

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...