Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To zawsze jest niestety loterią, jak jesteś wytrwały i cierpliwy zwracasz do skutku aż będzie cię w miarę zadowalać jak nie to musisz z tym żyć jeżeli za pierwszym razem trafisz taki ekran w którym blb będzie potężny :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

W moim jest wyjątkowo dobrze - ale to kwestia otrzymania akurat takiej sztuki, a nie standard.
Im wyższa seria, tym większe szanse na równomierne podświetlenie.
LOQ najtańszy, wiadomo...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jakbyście mieli kupować legiona to którego byście wzieli ? Ten legion slim 5 4070 i 8845hs czy ten legion pro 14700hx 4060.. realna różnica miedzy 4060 a 4070 zauważalna w ogóle, czy tylko punkty w benchmarkach ? 

ciekawe czy ta 4070 to pełnoprawny model czy jakiś low tdp ?

no i jeszcz temat procesora, z tego co czytam to i7 14700 mocniejszy od amd, na pewno w wielu wątkach, ale jak z kultura pracy wtedy ? czy throttling występuje i nie lepiej wziac ryzena który nie będzie ograniczony temperatura ?

Edytowane przez Keel
Opublikowano (edytowane)

@Keel  chcesz mieć BMW z 200KM mocy, czy Toyota'ę z 240KM mocy?
ot, taki wybór masz.

PS. O ile na papierku 4070 jest szybszy do 20% od 4060, to Legion Slim ma mniejszy, łączny limit TGP dla GPU i CPU, aniżeli wersja Pro.
Przez to realny zysk z 4070 w Slim określałbym raczej + 10-12%, względem 4060 - szczególnie gry "siedzące" na CPU.
Tak, Slim będzie kapkę wydajniejszy, ale kultura i jakość pracy jest inna w tych modelach, na rzecz Pro.

PS2. W grach, czy i7/ryzen - pies to drapał, jeden kit - liczy się GPU w laptopie do gier i kultura działania laptopa.

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

@kanon7 ok, tak myślałem w sumie. Szkoda ze w tej wersji pro, nie ma lepszego ekranu, bo ta 165Hz matryca to ma chyba 300 czy 350nitów ? ta 240Hz ma chyba 500nit i taką szczerze bym wolał. Ale tu już pewnie zbliżamy sie do 7k..

Opublikowano (edytowane)

Przecież masz tam kod produktu "P/N: 83DF0033CK" i możesz sprawdzić dokładną specyfikację:

https://psref.lenovo.com/Detail/Legion_Pro_5_16IRX9?M=83DF0033CK

"16" WQXGA (2560x1600) IPS 300nits Anti-glare, 100% sRGB, 165Hz, Dolby Vision®, G-SYNC®, Low Blue Light, High Gaming Performance"

Edit:

"P/N: 83DH001VCK"

https://psref.lenovo.com/Detail/Legion_Slim_5_16AHP9?M=83DH001VCK

"16" WQXGA (2560x1600) IPS 350nits Anti-glare, 100% sRGB, 165Hz, Dolby Vision®, G-SYNC®, Free-Sync Premium, Low Blue Light"

Edytowane przez keiw
Opublikowano
Godzinę temu, keiw napisał(a):

Już widzę podobny, kolejny wpis:

coś czuję, że moje trzaski w obudowie skończą tak samo :/ 

gnoje robią zbyt cienkie plastikowe mocowania i się dziwią, że od naprężeń pęka.

Opublikowano
17 godzin temu, seba842005 napisał(a):

@keiwJakoś nie chce mi się wierzyć, że to się stało samo... swojego lapka targam średnio 4 dni w tygodniu między domem, pracą w plecaku wraz z innymi gratami i nie ma żadnego śladu. Dziennie jest kilka razy otwierany i zamykany. 

To samo mogę stwierdzić o moim starym legion pro i5 którego sprzedałem , zatrzask tak samo chodzi jak po wyjęciu z pudełka dobre dwa lata temu, najlepiej jak wypowie się na ten temat kolega z forum Keel który kupił ode mnie laptopa :D

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

To samo mogę stwierdzić o moim starym legion pro i5 którego sprzedałem , zatrzask tak samo chodzi jak po wyjęciu z pudełka dobre dwa lata temu, najlepiej jak wypowie się na ten temat kolega z forum Keel który kupił ode mnie laptopa :D

no to zazdro, bo w moim 3 letnim 15ACH6H zawiasy trzaskają strasznie.

Opublikowano (edytowane)

Zmienialiście krzywa wentylatorów? Trochę drażni mnie fakt, że gram w AoM Retold przy 60fps użycie cpu to 10-16%, gpu 47-48% a temperatury trzyma dość wysokie, bo cpu 77-84st a gpu 77-78st hs 88-92st. Całość pobiera około 90-100W a ten wyje jak bym cyberpunka odpalił w 4K

Warto wymienić na świeżego ptm'a w lapku który ma 2 lata?

Edytowane przez Keel
Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 19:50, huudyy napisał(a):

no to zazdro, bo w moim 3 letnim 15ACH6H zawiasy trzaskają strasznie.

Panowie, jest update i to dobry :E wsadziłem nowy RAM do lapka, dokręciłem śruby i... przestało trzaskać, znów jest cicho i płynnie XD

@seba842005 @keiw @kanon7 dzięki za pomoc z doborem RAMu, odpalił od strzała

obraz.png.e1a5720ae2d4f108fd60067fe93351b9.png

• Like 2
  • Upvote 1