Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, sniper76 napisał(a):

Cena za białe całkiem spoko. Zastanawiałem się nad 2x24, jednak kompromis jeśli chodzi o OC do 8000mhz i większa ilość pamięci. Dziś wrzucę mdie 2x32, spróbuję je ustawić sensownie, i pomyślę co dalej robić. Aresy 6000cl26 niby są "limited edition", mają tak zapisane nawet w spd. To może być prawdą, patrząc na dostępność, która nie istnieje 

Opublikowano (edytowane)

Panowie, mam krótkie pytanie.

Ile trzeba dziś mniej więcej wydać na takie pamięci

- 2x 32GB 6000 CL 30 36-36-(70 do 90)

- chłodzenie które można łatwo i tanio poprawić, albo fabrycznie takie, żeby się przy takich nastawach w tandemie z 9800x3d nie pociły za mocno nawet w budzie z dość kiepskim przeciągiem

- ma być stabilnie przez lata na tych 6000 cl30, OC nie będzie

Widzę, że CL 30 się zaczynają od 750-850. Ale jak to zwykle bywa, niełatwo jest znaleźć info o konkretnych timingach. Sprawdziłem kilka modeli i się poddałem. Te, które mają konkretnie te cl30 36-36-76 kosztują.. 1400zł. Do tego kilka dni temu mi mignął news o debiucie zestawu  2x32GB za... 1600zł. I też 6000 CL30

Teraz to już zgłupiałem. 

Nie znam się na tym. Nie śledziłem. Nie wiem czy może te drogie to jakaś nowa generacja, może coś ma wspólnego z tym jak ten RAM jest skonfigurowany i ten nowy drogi kit ma różnice, które oznaczają, że jest "lżej" kontrolerowi pamięci.

Ogólnie to nadal doradzam ludziom branie 2x16, ale jeśli taki ram za <900zł wyrówna osiągi 2x16G w cenie do 500zł, to chyba nie ma co oszczędzać.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
W dniu 9.04.2025 o 06:22, NoviAMG napisał(a):

Aresy 6000cl26 niby są "limited edition", mają tak zapisane nawet w spd. To może być prawdą, patrząc na dostępność, która nie istnieje 

Właśnie jak jakiś czas temu o nich przeczytałem to chciałem je kupić, ale niestety "nima" 🙆🏻

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

- chłodzenie które można łatwo i tanio poprawić, albo fabrycznie takie, żeby się przy takich nastawach w tandemie z 9800x3d nie pociły za mocno nawet w budzie z dość kiepskim przeciągiem

Widzę, że CL 30 się zaczynają od 750-850. Ale jak to zwykle bywa, niełatwo jest znaleźć info o konkretnych timingach. Sprawdziłem kilka modeli i się poddałem. Te, które mają konkretnie te cl30 36-36-76 kosztują.. 1400zł. Do tego kilka dni temu mi mignął news o debiucie zestawu  2x32GB za... 1600zł. I też 6000 CL30

Teraz to już zgłupiałem. 

Nie znam się na tym. Nie śledziłem. Nie wiem czy może te drogie to jakaś nowa generacja, może coś ma wspólnego z tym jak ten RAM jest skonfigurowany i ten nowy drogi kit ma różnice, które oznaczają, że jest "lżej" kontrolerowi pamięci.

Ogólnie to nadal doradzam ludziom branie 2x16, ale jeśli taki ram za <900zł wyrówna osiągi 2x16G w cenie do 500zł, to chyba nie ma co oszczędzać.

Polecam Kingstony Fury Beast  z profilem EXPO 2x 32 GB 6000 CL 30-36-36 , niskoprofilowe w cenie ok 900 zł. Mam te ramy i tez 9800x3d, zjechałem jeszcze w nich z napięciem na 1.35V i w ogóle się nie grzeją przy AIO 420 i wyciszona obudową.

Edytowane przez Vullcan81
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Żeby wywaliło w pierwszych 15 min to przecież musi być tak ujowo ustawione, że głowa boli. A to wywalanie w 2 i 3 godzinie, potem ma przełożenie na wywalanie w grach po 2-3h grania ciągiem. 

Ja kiedyś zarzuciłem test pamięci rano. Na drugi dzień zero błędów. Ale niech sobie leci, później wyłączę. 

Wracam wieczorem a tam błąd. :E

Opublikowano (edytowane)

Wyszło w ogóle ostatnio coś ciekawego z fajnymi timingami Expo/xmp i w miarę chłodnego? Mam na myśli 2x16, bo raczej 64 do gier mi się nie przyda. Pomijam te lexary, które są niedostępne. Moje patrioty działają i jak na tak tanie kości przyzwoicie się kręcą, ale niestety temperatury już tak fajne nie są, a mam zrobiony nawiew 😛 W tm5 na anta extreme okolice 52 stopni, ale te radiatory są delikatnie mówiąc słabe. 

Co do testów to też się nauczyłem, żeby robić minimum 3-4 godzin, a zazwyczaj lecą około 8h. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
29 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlatego jak widzę w teście @tomcug screen z AntaExtreme 15min,

Kiedyś wytknąłem taki styl testów stabilności na PurePc. Pewnie domyślasz się reakcji. Stabilność na potrzeby testu. Od tamtego czasu mam wyrobione swoje zdanie na ten temat.

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlatego jak widzę w teście @tomcug screen z AntaExtreme 15min,

to zastanawiam się po co to w ogóle dodawać i pisać, że jest stabilne. Żeby wywaliło w pierwszych 15 min to przecież musi być tak ujowo ustawione, że głowa boli. A to wywalanie w 2 i 3 godzinie, potem ma przełożenie na wywalanie w grach po 2-3h grania ciągiem.

Nie jesteś pierwszym, który porusza ten temat, i moja odpowiedź jest bez zmian - na dłuższe testy stabilności po prostu nie mam czasu. Każdy zestaw RAM muszę przetestować w 1 dzień roboczy, na co składa się: złożenie platformy, przywrócenie systemu z kopii, ew. instalacja sterowników, zrobienie testów na ustawieniach fabrycznych, wybadanie ustawień do testów OC oraz same testy po OC. To nie jest kwestia mojego lenistwa, tylko tego, że tyle sprzętu mi wpada każdego miesiąca do testów, że po prostu nie mogę poświęcić więcej czasu na 1 zestaw RAM. Poza tym, jak pisał Ryba, nie daję żadnych timingów na żyletki, a akurat nastawy z tego zrzutu ekranu sprawdzał u siebie Phoenix i jakoś nic nie wybuchło mimo dużo dłuższego testu stabilności. Także uważam, że po prostu szukasz dziury w całym, ale oczywiście masz prawo do swojego zdania.

Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 21:52, ju-rek napisał(a):

No myślę nad nimi, ale będzie ciężko trafić dobry "bin" przy 1.45V

Chodzi o dalsze OC, tak?
Bo jeśli chciałbym je sobie puścić po prostu na expo to chyba te parametry nie mają konkurencji?

Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Teraz to już zgłupiałem. 

Pomijaj tylko patrioty venom ... Tragedia nie ram, nie są w stanie pracować na xmp nawet bardzo często, i nawet ręcznie nie idą na takie nastawy :). 

3 godziny temu, Adikon napisał(a):

Właśnie jak jakiś czas temu o nich przeczytałem to chciałem je kupić, ale niestety "nima" 🙆🏻

Na allegro jeszcze były z 2 dni temu 3 szt, po 569zl. Możliwe, że będę się pozbywał lub zwracał te moje egzemplarze z powodu zakupu 2x32, ale nie mam czasu nawet pc uruchomić, tyle roboty mam od rana do nocy. Widziałem PW, będę miał chwilę to odpisze 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, VRman napisał(a):

Teraz to już zgłupiałem. 

https://www.proshop.pl/RAM/Kingston-FURY-Renegade-Pro-DDR5-6000-16GB-CL32-Single-Channel-1-pcs-Intel-XMP-Czarny/3153460

Opublikowano (edytowane)

Doszły dziś do mnie Kingston Fury Beast 2x32GB 6400MHz CL32. Data produkcji 03.2025:P Ku mojemu zaskoczeniu poszły na tych samych nastawach co wcześniejsze 2x16 też FURY Beast. Także dual ranki nie są takie straszne. Przetrenowały się i już, działa. Wstępne testy przeszło stabilnie.:blant:

Edytowane przez bourne2008