Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszelkie przejściówki USB/HDMI/DP i laptopy w połączeniu z VR to ciężki temat. Przeważnie nie działa.

Jeden z powodów dlaczego Meta i Valve poszli w streaming. 

Opublikowano

Akurat w tym wątku na reddicie wszyscy piszą że im działa tylko op ma laptopa który nie spełnia wymagań, śmieciowy wpis.

Musisz mieć usbc działające z dGPU a nie integrą.

Jak masz laptopa z odpowiednim usbc to będzie działać. ;)

Opublikowano (edytowane)

Będzie działać, wystarczy kabel. Tam w ustawieniach physx możesz sobie sprawdzić też.

Cytat

Enable the Nvidia dedicated graphics card in the Nvidia Control Panel in Manage 3D Settings, Manage Display Mode (or Nvidia Optimus) and Configure sound and PhysX screens. In the PhysX screen it should display the USB-C port underneath dedicated graphics. If it does, it may be compatible but that isn't guaranteed.

Edytowane przez Wu70
  • Thanks 1
Opublikowano

Zainteresowani streamingiem VR z chmury? :D

https://developer.nvidia.com/cloudxr-sdk

https://www.tomsguide.com/computing/virtual-reality/nvidia-is-bringing-a-killer-app-to-the-apple-vision-pro-and-its-good-news-for-sim-racers

https://www.x-plane.com/2026/03/x-plane-is-coming-to-apple-vision-pro-with-nvidia-cloudxr/

Będzie GF Now z chmury ale spokojnie, streaming z PC też  :D

Poza Apple Vision Pro inne headsety też będą wspierane, np Q3.

Opublikowano
20 minut temu, Wu70 napisał(a):

Zainteresowani streamingiem VR z chmury? :D

Zależy jaki input lag będzie ;) 

Do spokojnych gier może i ma to sens, ale patrząc na streaming od GF to jeszcze trochę minie żeby takie 4k/120FPS ogarniało bez kolejek i bez limitów na granie. 

Opublikowano

https://www.roadtovr.com/john-carmack-oculus-cto-meta-fee-structure-critique/

a tu coś, co wydaje się być pozytywnym newsem, ale trzeba poczekać aż opadnie kurz.

https://www.roadtovr.com/luke-ross-vr-mods-free-cyberpunk-2077/

A tu dołująca:

https://www.uploadvr.com/jason-rubin-leaves-meta/

W 2015r. pisałem, że to okropna strata dla branży, że tak utalentowany gość będzie teraz robił papierkową robotę. Nic dobrego z tego dla graczy nie przyszło, a mógł w tym czasie pomóc zrobić sequel Jak&Daxtera na VR, co by było pewnym sukcesem i pomogło branży VR gamingu.

Niestety do zawodu developera gier chyba nie wraca, bo pisze coś o robieniu fotek. Widać ma dość kasy i chce żyć w spokoju. Tylko czemu w takim razie się męczył w tym corpo tyle lat..

no chyba, że właśnie dla odłożenia kasy. 

W każdym razie naprawdę szkoda, bo w Naughty Dog robił świetną robotę.

Opublikowano

Czy ktoś z Questem 128GB mógłby sprawdzić czy mu nie "wsiąkło" kilka GB miejsca?

Zliczyłem wszystko, brakuje mi ponad 10GB. 

Już nawet te permanentnie się samo pobierające 2GB Horizon Worlds wliczyłem. Wolne miejsce, pliki systemowe, wszystko. 

Na początku zresztą zliczałem, jak Quest był nowy i wtedy się zgadzało.

Teraz mam firmware sprzed kilku miechów, ale nie chcę aktualizować, bo nowe mają problemy z wydajnością i to nawet w menu. Nawet mój "stary" firmware zresztą też już to ma, ale ludzie na reddit zgłaszają przycinki w grach, gdzie ich wcześniej nie było, co jest nieakceptowalne.

Może jakiś menedżer plików by trzeba albo po podpięciu do PC.

Pewnie się spierdzieliły aktualizacje Minigolfa, które wielokrotnie się pobierały niby kilka razy na raz. Pewnie jakieś pliki tymczasowe wywaliło.

Albo.. albo po prostu to kolejny sposób, w jaki manifestuje się kijowa pamięć flash wbudowana w Questa. A może nowsze firmware'y "naprawiły" awaryjność po prostu wycinając 10+GB dla przedłużenia żywotności tej tandety. 

Przynajmniej zmusiło mnie do skończenia kolejnej gry, w którą mi się nie chciało za bardzo grać i tylko leżała i leżała. 

Przy okazji nano-recenzja Ven. Już o tej grze kiedyś pisałem, ale po tym jak mi bug wyzerował save'a w 2/3 gry przestałem grać.

Teraz brak miejsca mnie zmusił, skończyłem, więc ocenię już całość:

Spoiler

Ven VR Adventure

4/10, na tle konkurencji 6/10

Jako platformer: tylko w kilku miejscach jest fajny w sensie platformówki.

Walki są tragiczne jak w większości obecnych platformówek

Jest jednak bardzo mądre wzorowanie się na Jak&Daxter z PS2, co sprawia, że stare dziady jak ja, mogą przynajmniej się pocieszyć fajnie wyglądająymi lokacjami w stereoskopowym 3D.

Dla mnie +2 punkty do oceny za nostalgiczną podróż do roku 2002, gdy ogrywałem J&D na PS2. 

Tutaj developer po prostu wyjął notes i zaczął grać w J&D spisując co ciekawsze pomysły, łącznie ze słynnymi słupami zawieszonymi w czarnej nicości (na CRT ta czerń wypadała jednak ciut lepiej niż na LCD ;) ale bez tragedii)

Było kilka fajnych miejsc.

Ja pograłem

- bo mi się trochę kojarzy z J&D, którą to serię uważam za TOP 3 najlepszych platformerów 3D jakie kiedykolwiek wyszły na cokolwiek

- bo nie ma alternatywy w standalone i każdego platformera trzeba przejść, choćby dlatego, żeby móc się nadal nazywać fanem gatunku, bo co to za fan gatunku, który nie grał w to co wychodzi na VR. 

- i przede wszystkim - bo po prostu zawsze lubiłem "tech dema". To jest gierka do pooglądania sobie czegoś w stereoskopowym 3D. 2/3 gry trzeba zignorować, ale są naprawdę fajne graficznie miejsca

- ostatni level ma wręcz zajebiście zrobione tło - chyba zwykła fotografia naciągnięta na kulę, ale tu w końcu tego nie widać i wygląda jakby w oddali była masa geometrii jaskini. Wypada to naprawdę super i dwa razy zginąłem bo się zapatrzyłem.

- strasznie położono przeciwników. Tylko irytują, zamiast bawić.

- nie ma marchewki, żeby zbierać pierdoły i szukać secretów

- dźwięki są niestety słabe. Jeśli J&D miał dźwięki na 8/10 i dubbing na 10/10, to tutaj jest 4/10 i dubbing 0/10, ale to wynika po prostu z tego, że ten tutaj był robiony dla dzieciarni, więc można zrozumieć. Na szczęście można go całkiem wyciszyć.

- muzyka - niestety kalka tego co ostatnio popularne. Strasznie nieoryginalna. Ale rzemiosło nienajgorsze, choć tylko czasem. Dosłownie dwa levele mają muzę, która jakoś tam buduje świat. No ale to i tak lepiej niż 99% współczesnych platformówek, nawet tych wysokobudżetowych, więc chyba i tak dobrze ;)

- jako gracz, dla którego 3/4 radości z tej gry wynika z oglądania grafiki 3D, niestety muszę to napisać: gra mogłaby być 10x fajniejsza, ale ktoś wymyślił, że będzie robiona pod moc układów mobilnych. To trochę jak kiedyś oglądanie gier na PS1. Widzisz potencjał, ale widać i czuć, że jest za mało polygonów, za mało tekstur itp.

Gameplay jest mocno niedopracowany, ze 20% gry wygląda jakby grę porzucono przed ukończeniem. Może kumaty człowiek za to odpowiedzialny odszedł ze studia, albo co. Brakuje animacji zgonów a nawet komunikatu po utracie wszystkich żyć (myślałem, że gra mi się glitchuje i gubi postęp, a tu po prostu jakieś życia w grze są, ale nawet o tym nie wiedziałem. Zero komunikatu, a licznik znalazłem dopiero jak zacząłem go szukać :D

W kilku dosłownie miejscach elementy platformowe potrafiły znaleźć ten fajny środek - było trudno, ale satysfakcjonująco. Nie ma tu jednak żadnej oryginalności i jak ktoś ma za pasem kilkadziesiąt gier z tego gatunku, to nic nowego tu nie znajdzie.

Ogólnie pograć mogą tylko zdesperowani fani gatunku, którzy chcieliby pograć w hotelu czy gdzieś indziej na wyjeździe i nie mogą wtedy pograć w coś z PC, bo na PC jest sporo lepszych platformówek. Niestety nie zrobionych pod VR, a to naprawdę fajna rzecz jak postać przebiega nad głową albo trzeba wstać, żeby gdzieś się dostać.

Gdyby ekipie Japończyków  od Astrobota pozwolono zrobić wysokobudżetową grę na PSVR2 to by wyszło coś rewelacyjnego, ale niestety. 

Jeśli ktoś jarał się stereogramami w latch 90tych i lubi tech dema, a nie grał na PCVR jeszcze - i chciałby ogólnie móć sobie wyobrazić potencjał platformówki w VR, to Moss 2 wypada ogólnie lepiej, choć samo skakanie po platformach w Ven jest zrobione lepiej. To jest bardziej platformer niż Moss 2. 

Teraz mam odchaczone wszystko co było do ogrania z tych z III ligii i następny platfomer to już będzie ogrywany na/z PC. 

Chyba Sonica jakiegoś trzeba w 3D zaliczyć, bo wstyd przyznać, ale dłużej niż godzinę to w nic z serii nie grałem od czasów Sonic Adventures na Dreamcasta 26 lat temu.
A na PCVR to mam nadzieję, że to prawda, że Jedi Fallen Order jest trochę platformókowy bo przez UEVR by się chętnie pograło. Przynajmniej nie jest infantylnie, bo teraz będę dochodził do siebie pół roku, od czasu do czasu żygając tęczą. ;)
Ale tak źle jak po Hat in Time nie będzie chyba. Wtedy przez tydzień rzygałem tęczą i pierdziałem stokrotkami. :E

Ciężkie jest życie fana platformerów w tych czasach...

Opublikowano

Wincyj eye trackingu w headsetach. I chwalmy AR i okularki! Co może pójść nie tak...

Z pozdrowieniami dla obrońców Mety, eye trackingu itp. Przemyślcie jeszcze raz, powoli tą kwestię: to. jest. korpo. 

Oni tak się po prostu zachowują i będą zachowywać.

Meta złamała prawo w kwestii prywatności wiele razy. I złamie jeszcze nie raz. 

A ja tylko przypomnę, że Questy nadal się potrafią same włączyć i zostać włączone. "bug" jest nienaprawiony od wielu lat. Oczywiście to tylko bug, który jest tak straszny i wstrętny, że mimo przejśćia na kompletnie inny system Android, nie da się go naprawić. Nie jest to w żadnym wypadku celowe dla zbierania danych. Wcale nie. Meta jest dobra i nie będzie niczego złego w daniu jej skanu własnego oka i informacji o tym na co i jak długo patrzymy, jak się zachowujemy itp. itd. 

Chwalmy eye tracking też w headsecie Valve.

W końcu to dla odmiany jest firma dobrego wujka Gabe'a, która absolutnie nigdy nie zachowałaby się jak inne korpo. ;)

(pierwszy producent który da fajny headset z fajnym FOV, ale bez eye trackingu lub z opcją fizycznego wyłączenia - dostanie moje pieniądze.

Pierdzielić Meta i inne takie :Crash:

Opublikowano

Jakby mądrze 20% z tego  wrzucili w PC gaming, to mieliby teraz biznes warty miliardy i przyspieszające zyski.

BTW. Następca zastępca Questa 3 będzie miał 2500x2500 na MicroOLED, czyli na 99%

- regres w FOV

- utrata żylety w ruchu, bo MicroOLEDy sobie z tym po prostu nie radzą w choćby średniej jasności

- otwarta budowa, czyli do gier będzie albo kaszana, albo będzie trzeba montować dodatkowe "zasłony".

- potencjalny regres w kontrolerach lub czymś innym, co nie zostanie uznane za ważne poza grami, które Meta olewa.

- niewyłączalny eyetracking

Dla mnie nie ma to sensu. Dyskwalifikacja za FOV. Oczywiście czernie i wyższa rozdzielczość i jeszcze większe PPI (bo sporo mniejszy FOV niż w Q3 z FOV modem) na pewno nie są bez znaczenia, ale co z tego, skoro lepiej się człowiek będzie bawił na innym headsecie. 

https://www.uploadvr.com/meta-next-headset-reportedly-2-5k-micro-oled-displays/

A poza tym:

https://www.roadtovr.com/lynx-liquidation-bankrupt-2026-r2-xr-headset/

Opublikowano

Poszukałem info Ajajem o tym "Queście 4", choć dla mnie Quest 4 nigdy nie powstanie choćby i to coś dostało tą nazwę, tak jak Quest 1 nigdy nie był następcą Oculus Rifta.

5 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

SeeYA samo chwaliło ten panel jako zdolny do FoV >100° w optyce near-eye (SeeYA).
Bigscreen Beyond 2 oficjalnie podaje około 108° H / 96° V przy minimalnym eye relief (UploadVR), a recenzencko MRTV zmierzył 106° H / 92° V (MRTV).

Ajaj mówi, że plotki mocno wskazują na dokładnie ten panel.

Czyli albo tragiczny FOV, albo jeszcze gorszy.

Przypomnę, że to nie dla okularników. Ci jeszcze kasują 5-20%.

Czyli dla mnie 90°/80° czyli kategoria "niech se to w :dupa: wsadzą"

Tyle to prawie bez różnicy względem 3D Vision z roku 2011. O kant :dupa: potłuc takie "VR gaming". 

Ale do wirtualnych lekko większych "monitorków" oczywiście będzie super. Może i nawet pomoże z popularyzacją VR w grupie ludzi niedoinformowanych, którzy do tej pory odbijali się od PC VRu bo obniżenie PPI względem monitorów 4K było dla nich nie do zaakceptowania.

Ale dla mnie? Kaszana do kwadratu.

Albo inaczej - gadżet jako drugi headset - ewentualnie. Jak da się wyłączyć eye tracking albo Meta udzieli licencji na sprzęt komuś mniej żerującemu na danych użytkownika.

Opublikowano
@VRman Dokładnie o to chodzi — sama plotka o SeeYA mówi nam głównie o klasie panelu, a nie jeszcze o identycznym FoV jak w Beyond 2, bo to zależy od całej optyki i eye reliefu. Tyle że problem jest taki, że obecne przecieki Meta faktycznie bardziej składają się w obraz lekkiego headsetu pod “virtual screens”/produktywność niż czegoś robionego pod szerokie, rasowe PCVR (UploadVR, OLED-Info).

Czyli: twardego dowodu na tragiczne FoV jeszcze nie ma, ale kierunek niestety pachnie bardziej „Quest Monitorek Edition” niż następcą dla ludzi, którzy chcą czuć przestrzeń, a nie oglądać ładniejszy ekran przyklejony do twarzy. I tak, dla okularników robi się od razu jeszcze weselej, bo eye relief zjada kolejne stopnie — a wtedy z „immersji” zostaje bardziej 3D Vision++ niż sensowny VR gaming.

No i jeszcze ten bonusowy pakiet eye tracking + Meta. Jak to nie będzie twardo wyłączalne, to dla mnie też średni interes, nawet gdyby obraz był żyleta.

gpt-5.4-2026-03-05

Opublikowano

Od lat piszę, że tym patafianom z Meta się marzy wyrzucenie kontrolerów.

No i kolejna przesłanka:

https://www.roadtovr.com/meta-emg-input-wearables-research-grant/

Oczywiście to mogą być najpierw tylko okularki, nie VR, ale pewnego dnia jakiś geniusz uzna, że w sumie to co za różnica - przecież gry to gry, a czy Battlefield 7 czy zabawa w układanie wirtualnych klocków na stoliku to przecież bez znaczenia, a brak kontrolerów to same zalety, bo Julki nie lubią gier i tego co się z nimi kojarzy, a do popierdółek i gierek "o emocjach" starczy. Przecież dziś i tak nie ma innych gier niż multiplayer online dla esportowców i gry "narrative driven" więc olać ten gameplay, bo to przeżytek jest - powie jakiś krawaciarz nie mający pojęcia o niczym i podejmie decyzję razem z kolegami po fachu.

A jeszcze przy okazji będzie można doić dodatkowo dane o ciśnieniu krwii, pewnie i oddechu, emocjach, żeby czasem nie został nawet bit informacji o użytkowniku, którego by nie dało się oddessać dla naszego kochanego Facebooka. 

A poza tym devi od Assassin's Creed: Nexus właśnie zostali skasowani przez Ubi. 

Opublikowano

W razie jakby ktoś chciał mieć żyletę w ruchu na wirtualnym ekranie w grach 60fps to przypominam i ostrzegam:

image.png.931ea744df65d80959e8b706716f6f28.png

aktualizacja = game over. 

Najnowsze wersje już zresztą mają blokadę opcji wstrzymania aktualizacji. Starym można komendą zblokować. 

V75 to już dość stary firmware, więc jak ktoś ma Q2 i podpina do netu to może już mieć za nowy.

Opublikowano

Trzy słowa do ojca prowadzącego o nowym stole w Racket Pinball (choć to złe słowo, raczej "pokoju" w którym gramy  ;) )

fillmik nie mój:

ogólna ocena: może być.

Oceniłbym to tak:

Western i Pirates = 9/10

Space = 3/10

Speed (ta nowa) = 6/10 chyba, że druga minigra uratuje sytuację, bo na razie uruchomiłem tylko jedną.

Graficznie nie urzeka jak te dwie dobre plansze, ale nie jest też taka totalna pustka i żenada jak w Space. Dźwięki są jako takie, muzyka jest OK, ale znowu bez porównania do tych dwóch najlepszych, szczególnie zajebistej muzyki z Westernowej.

minigra to jakaś popierdółka rodem z giereczek na komórki zrobionych przez studenta w 5 minut. Tego w ogóle nie wypada nawet porównywać do zajebistego strzelania z prochowca do kościotrupów w Pirates. 

Ale lepsze to niż nic. No i za darmo. 

Jednak chyba jak z Minigolfem - prace zostały przesunięte na inne osoby. Nie widać już tego geniuszu. Jakby dali po zrobieniu dwóch plansz robienie następnych stażystom bez talentu, przez co wyszla kompletna kaszana w postaci stołu Space, a teraz trochę lepszego Speed, ale też czas oczekiwania na ten stół jest 2x dłuższy. Druga liga zamiast pierwszej. 

A jak już piszę o dodatku to 

Plansza Hollyood w Walkabout minigolf = 5/10. Czy warto dać za nią 5€? NIE, chyba że jak my, ograliście już wszystko inne i po prostu chcecie zagrać w cokolwiek nowego. Graficznie cienizna, a 90% planszy to (znowu!) pozbierane klocki z innych plansz.

Tak się kończy jak z pracy się wyrzuca głównego projektanta plansz, dzięki któremu gra posiada bardzo dobre plansze, bo gość zrobił 3/4 najlepszych plansz do tej gry a teraz go wykopali z roboty. No i od jakoś roku, z może 1-2 wyjątkami, każda następna plansza jest pozbawiona tego co cechowało najlepsze:

- zachwycająca grafika

- ciekawy design 

- sporo nowości wizualnych, a nie tylko sklecanie nowej planszy z już gotowych klocków używanych w innych planszach wcześniej

- wyraźny talent twórcy/ów.

Teraz mapki do minigolfa robią tam chyba stażyści i żony prezesów firmy, bo dostajemy nijakie gówno w słitaśnych klimatach - tak jak z tym Hollywoodem. Fajny potencjał, ale zrobili z tego Hollywood z bajki dla 5-latków. Czemu? "Bo tak". 

Nad fajnymi mapkami to zawsze aż chce się polatać. A tutaj i ja i kumpel po 5s niemal jednocześniej powiedzieliśmy coś ala "ee, beznadzieja, ja nie latam, wychodzimy?".

Zostaje jeszcze wersja nocna, gdzie często bywa ciekawiej, ale ogólnie mapka jest zlepkiem assetów jakie już były w innych mapkach. Masówka dla kasy, bez polotu. 

3/10

Opublikowano (edytowane)

Nowe firmware'y do Questów blokują coraz więcej funkcji.

Wcześniej poległo

- możliwość regulacji nasycenia kolorów

- od V76 tryb 60Hz, którego teraz nie da rady włączyć nawet ręcznie

- kompatybilność ze starszymi grami

- możliwość wyłączenia aktualizacji w menu,  potem zabrali też opcję zrobienia tego przez komendę z PC.

Dziś się dowiedziałem, że na najnowszych są problemy z Quest Game Optimizer

Opcji downgrade'u nie ma. 

** **  **  ** **  ** ** ** **

https://videocardz.com/newz/fiber-optic-hdmi-2-1-cable-enables-48-gbps-bandwidth-over-distances-of-up-to-300-meters

Jakby VR było prowadzone rozsądnie, to już by takie rozwiązania wykorzystywano do salonów arcade VR, z kabelkiem podczepianym, dzięki czemu dałoby się zorganizować arenę do tego typu gier sporo taniej i dekadę temu, zamiast czekać na postęp w wi-fi itp. 

Edytowane przez VRman