Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, AudRob napisał(a):

B850 jest nowszy i zastępuje B650, oferując domyślnie wsparcie dla PCIe 5.0,

nie każda , np właśnie ten model b850 gaming ma tylko pcie 4.0 ( to samo co b550, niby każda miła 4.0 a nie każda.... ) nie mam pojęcia czy nowsze biosy tak jak w przypadku b650 to odblokowały, oficjalnie nie ma

główną wadą tej płyty są tylko 2 sloty m2, to za chwile będzie po prostu za mało i jeśli ktos uzywa, tak jak wspomniał poprzednik, tylko alc897, coz cena czyni cuda...

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, miro napisał(a):

nie każda , np właśnie ten model b850 gaming ma tylko pcie 4.0

Napisałem ( oferując domyślnie wsparcie dla PCIe 5.0) a czy wspiera na pewno tego nie wiem.

Jak np. ktoś  ma dźwiękówkę to już na płycie co tam jest można olać.

Opublikowano (edytowane)

Chyba każdy umie czytać  jak się decyduje na konkretny model płyty jest dokładny opis więc problemu tu nie widzę📖

Opis podany przez producenta.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

Ten pcie 4.0 vs 5.0 narazie nie robi różnicy ale nie wiem co będzie przy następnych kartach gpu czy w ogóle coś zmieni. Ten msi B850 Gaming Plus WiFi 6E to  połowa ceny takiego np MSI MPG B850 EDGE TI WIFI który jest teraz za 1090zł. Ciekawe jak mówi miro czy by nie dostał aktualizacji na 5.0 ale watpię.. Człowiek zatrzymał się na msi b450 gaming plus max  i wystarczyła na lata i przestał śledzić :P

Edytowane przez Duchew
Opublikowano
29 minut temu, Duchew napisał(a):

Ten msi B850 Gaming Plus WiFi 6E

29 minut temu, Duchew napisał(a):

iekawe........ czy by nie dostał aktualizacji na 5.0 ale watpię.

ale widzisz, sęk w tym że niczym się nie różni od b650 gaming wifi,a ta pci 5.0 ma, nieoficjalnie ale ma i obsługuje, jak zdecydowana większość płyt na b650, a czy to potrzebne czy nie, to insza inszośc, lepiej mieć niż nie mieć 

może te upośledzone wersje b850 też to mają, zawsze możesz sprawdzić, najwyżej zwrot..

mnie np najbardziej przeszkadzają tylko 2 sloty m2, ale każdemu wg potrzeb

Opublikowano

B650/B650E/B850 to fizycznie ten sam chip, gdzie selling pointem miał być PCI-E 5.0 x16 dla GPU, co jak praktyka pokazuje działa na większości płyt z tymi chipsetami, tylko w niektórych zostało po cichu odblokowane w biosie.
AMD od zawsze było znane z tego, że dla entuzjastów daje jakieś bonusy za free xD 

Kawałek czasu temu do B650E względem B650 było drugie tyle dopłaty, co jak widać na dzień dzisiejszy było bez sensu.