Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Masz jeszcze płyty B650E które mają 5.0 swoją drogą to ciekawe czy wogóle owe kiedykolwiek  wykorzystasz przed całkowitą przebudową platformy :E 

Możesz mieć rację, bo teraz siedzę na RX 6800, a na razie nie planuję zmieniać tej karty. Chociaż nie wiem co będzie za rok, dwa :D A wszystkie nowe karty już chyba korzystają z PCIe 5.

Opublikowano

Korzystać sobie mogą ale nie świadczy to o tym że będzie z tego wzgledu przyrost, to samo było między 3.0 a 4.0 ;) nie mam tu na myśli rodzynków tego typu że któraś karta ma np pci-e x4 to wtedy wiadomo że na starszej gen jest wolniej.

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

rodzynków tego typu że któraś karta ma np pci-e x4

Obawiam się że będzie to szło właśnie w tym kierunku. Skoro my wiemy że nie ma przyrostów to producenci kart też to wiedzą i nie będą dawać x16 5.0 z zapasem

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Korzystać sobie mogą ale nie świadczy to o tym że będzie z tego wzgledu przyrost, to samo było między 3.0 a 4.0  

Oczywiste że nie wykorzystają skoro na 4090 między x16 4.0 a x16 3.0 jest różnica 5 fps. 

Ale marketingowe cyferki robią swoje. :salut:

9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Masz jeszcze płyty B650E które mają 5.0 swoją drogą to ciekawe czy wogóle owe kiedykolwiek  wykorzystasz przed całkowitą przebudową platformy :E 

AM5 nie dobije do takiego limitu na gpu. ;D

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano

PCI-E 5.0 niewiele wnosi na tą chwilę. Jeżeli chodzi o dyski m.2 to te są niewiele szybsze od tych na PCI-E 4.0, grzeją się bardziej i są drogie.
Co do kart graficznych może przy takich mocnych GPU jak RTX 5080/5090 będzie widać jakąś symboliczną różnicę na poziomie błędu pomiarowego.
Jak kupowałem płytę główną w przyszłościowym zamyśle wymiany procesora na 7800X3D czy 9800X3D wahałem się między mobasem z PCI-E 5.0 na dyski ale 4.0 na GPU za 500zł lub mobasem z PCI-E 5.0 na dyski i GPU ale za 1000zł.
Jak widać wybór padł na tą pierwszą, bo sensu zapłaty 200% nie widziałem.

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

PCI-E 5.0 niewiele wnosi na tą chwilę. Jeżeli chodzi o dyski m.2 to te są niewiele szybsze od tych na PCI-E 4.0, grzeją się bardziej i są drogie.

To nie są dyski dla graczy co pykają w Cyberpunk 2077 lub Gothic 2. To są dyski dla ludzi którzy przerzucają dziennie TB danych. Takie dyski mają na siebie przede wszystkim zarobić i się zwrócić. 

• Upvote 1
Opublikowano

Hej, zamierzam kupić 9800x3d. Posiadam płyte MSI B650 Tomahawk WIFI i ram Lexar Ares 6400 CL32.  Czy będę miał jakieś korzyści(chodzi o samą wydajność) zmieniając płyte na x870?

Czy ten film jest jednym wielkim farmazonem? 

Opublikowano
18 godzin temu, Nex1M napisał(a):

Hej, zamierzam kupić 9800x3d. Posiadam płyte MSI B650 Tomahawk WIFI i ram Lexar Ares 6400 CL32.  Czy będę miał jakieś korzyści(chodzi o samą wydajność) zmieniając płyte na x870?

Czy ten film jest jednym wielkim farmazonem? 

Nie no mam B650 taka zwykła, w miare dobra, ale to nie jest żaden TOP. I wyciska wszystko z 9800X3D. Natomiast tutaj duzo zalezy od producenta i biosu, bo np moja plyta wyszla jeszcze przed 7800x3d, a teraz jest juz 9800x3d wiec tutaj zależy od producenta płyty jak dobrze zrobi bios. Najlepiej zrobisz sprawdzajac samemu jak to wyglada u Ciebie po aktualizacji biosu

Opublikowano
4 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Asrock nova nie był dostępny więc zamówiłem MSI Carbon

https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X870E-CARBON-WIFI

Teraz widzę, że w tej samej kwocie jest rog strix

https://rog.asus.com/uk/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870e-e-gaming-wifi/

Opłaca się odsyłać i wymieniać?

Z tym Carbonem to jakieś problemy były, ale za Chiny nie przytoczę o co kaman bo to było jakoś listopad-grudzień wałkowane.
Ja bym raczej wymienił.

Opublikowano
5 minut temu, Umpero napisał(a):

Z tym Carbonem to jakieś problemy były, ale za Chiny nie przytoczę o co kaman bo to było jakoś listopad-grudzień wałkowane.
Ja bym raczej wymienił.

Ok dzięki, poszukam co i jak, bo w sumie mi to lata.

Jedyne co to mi teraz nie pasuje to RAM, mam ten:

CMK32GX5M2X7200C34 - to jest niby pod intela, na szczęście pamięć ma wolny slot w którym mogę zapisać profil timingów, więc myślę żeby skopiować sobie cos np z wersji 6000/6200 tylko teraz pytanie -serio proc nie obsłuży 7200/7000?

Opublikowano (edytowane)

Czy płyta główna MSI B650-S wyciśnie wszystko z AMD 9800X3D czy może coś lepszego w tej cenie ? Jak nie, to byście mogli zaproponować mi jakąś płytę główną ? Nie zależy mi na PCI-E 5.0

Dziękuję

Edytowane przez tosiapl
Opublikowano

Jak ktoś ma płytę która obsługuje ten cpu to pakować do niej i nie oglądać tego typu głupot jak ten filmik wyżej :E wszystkie te magiczne przyrosty 5 klatek wynikają pewnie z opalenia gotowych opcji co do zegara które można sobie ręcznie ustawić tylko po prostu dłużej to zajmie... 

Opublikowano
W dniu 29.01.2025 o 01:12, tosiapl napisał(a):

Czy płyta główna MSI B650-S wyciśnie wszystko z AMD 9800X3D czy może coś lepszego w tej cenie ? Jak nie, to byście mogli zaproponować mi jakąś płytę główną ? Nie zależy mi na PCI-E 5.0

Dziękuję

U HU ta płyta msi strasznie kiepsko z temperaturami wypadła...

Jak cos sensownego budzetem to chyba b650 livemixer asrocka jeszcze da się tanio dostać

Opublikowano (edytowane)

https://www.x-kom.pl/p/1243714-plyta-glowna-socket-am5-msi-pro-b650-s-wifi.html  czy ta https://www.x-kom.pl/p/1177115-plyta-glowna-socket-am5-msi-b650-gaming-plus-wifi.html ?

RAM https://www.x-kom.pl/p/1184835-pamiec-ram-ddr5-lexar-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-ares-rgb.html 

Buda https://www.x-kom.pl/p/1147897-obudowa-do-komputera-endorfy-arx-700-air.html

Będzie ok? do tego ma zasilacz 750w markowy i 7800 XT na razie (kumpel myśli nad zmianą platformy z am4 na am5)

Nie bawi się w OC (chyba że delikatne tym programem od amd)

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

@Brolly

zobacz co piszemy w poprzednich postach,  bierz tego asrocka póki jest za te 730zł

a jeśli musi być msi b650, to chyba bym wziął jednak gaming plusa, one się prawie niczym nie różnią, S ma jakieś ograniczenia dla m2 i procesorami phoenix2

osobiście mam gaming plusa, płyta bardzo ok, ale teraz są lepsze w tej lub troszkę większej kasie,

boli że tylko dwa złącza m2, tylko jedno ma fabryczne chłodzenie..

no i jeśli tam ma być 9800x3d to trzeba pamiętać że nie są to wybitne płyty, oczywiście dadzą radę, nawet b650m hdv daje, ale płacąc 2.5k za procesor, może warto pokusić się o coś lepszego, jakiś b850 steel legend..  x870 do 1000zł też się trafi sensowne..

https://www.pepper.pl/promocje/asrock-plyta-glowna-x870-pro-rs-wifi-am5-979896

Edytowane przez miro
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja dobrze gdzieś zrozumiałem że wszystkie płyty pod AM5 nie mają wejścia na te stare dyski ? bo ja mam 1 m2 , jeden zwykły ssd i jeden ten klocek :E to żebym na przyszłość wiedział bo platformę to kumpel ma w planach zmienić on ma chyba tylko m2 i ssd bez tego starego.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

jeden ten klocek

ale to musiałbyś mieć bardzo stare IDE, do którego szła taśma pod 44 pin , takich to już lata nie ma na żadnej platformie..

jak masz stary HDD ale na SATA ( takie samo jak do SSD )  to normalnie podłączasz taśmą , większośc płyt ma jeszcze 4

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 22:34, Joloxx9 napisał(a):

Ok dzięki, poszukam co i jak, bo w sumie mi to lata.

Jedyne co to mi teraz nie pasuje to RAM, mam ten:

CMK32GX5M2X7200C34 - to jest niby pod intela, na szczęście pamięć ma wolny slot w którym mogę zapisać profil timingów, więc myślę żeby skopiować sobie cos np z wersji 6000/6200 tylko teraz pytanie -serio proc nie obsłuży 7200/7000?

Hynix adie? Ustaw ręcznie na 6400cl30 np, lub 6200cl30. Bez szaleństwa z timingami na żyletki, taki nastaw idzie zrobić w sumie w jeden wieczór wraz z testem. Ależ obsłuży, ale 2:1 , więc niekoniecznie będzie dobra wydajność... 

Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 22:34, Joloxx9 napisał(a):

serio proc nie obsłuży 7200/7000?

Obsłuży jak wyżej tylko że aby zrównać się wydajnościowo z takim dobrze ustawionym 6200/6400 1:1 musiałbyś zrobić jakieś 8000mhz na ciasnych jak na takie taktowanie timingach 1:2, 7000/7200 nie ma kompletnie sensu asynchronicznie.

• Upvote 1