Renesasy głównie mają zablokowany pmic, odblokowanych jest mało, aczkolwiek nawet jak masz odblokowany pmic to ASRock pod am5 wykrywa go jako zablokowany. Do dziś tego nie ogarneli, dlatego pozbyłem się super binu zielonych hynixow, zostawiłem sobie słabszy bo i tak latał na 6400cl30 tylko z napięciem jakieś +0.04v względem wcześniejszych. A znów 1.43v z biosu daje jakieś 1.4v pod windowsem, było to za mało do 6400cl28. Dlatego nie chcąc zmieniać płyty kupiłem patrioty 8000mhz cl38, pmic richtek, przyjmuje 1.6v bez problemu. Bios 3.10 x670e steel legend, ryzen 7800x3d. Więc jak przyjdzie chęć, odkręce kurek z napięciem i coś tam pociupam z ramem. Kupiłem 9800x3d dość fajna sztukę jeśli chodzi o ram, więc będzie szansa się pobawić.
Przecież ja sam gram od lat na konsolach i PC. Tylko, że ja zawsze wiem czego oczekiwać po danej konsoli tak jak od PRO.
Konsola to dla mnie uzupełnienie w salonie a w gaming roomie ma być PC, który robi dużą różnice względem PRO inaczej bym go nie kupował. Dlatego dla mnie minimum będzie 4080S/5070Ti.
Ale przecież do Pro się porównujemy? Pro jest więc okej, a oferujący podobne lub często większe możliwości PC, już jest szrotem?
Ja się zdecydowanie zgadzam z tym, że konsola jest nadal tańszym, prostszym i wygodniejszym rozwiązaniem. Mnie nie musisz przekonywać, na konsolach się wychowałem. Mimo wszystko wypada podejść do tematu uczciwie, a nie naciągać argumenty pod tezę.
Rekomendowane odpowiedzi