Skocz do zawartości

Losowe wyłączenia komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

świeże konto i od razu problem :) Tak jak w tytule, komputer zaczął mi się nagle wyłączać. Momenty są kompletnie losowe, czasem w idle, czasem internet albo YT. Co ciekawe rzadko w czasie większego obciążenia. Prawdopodobnie coś padło/pada, tylko teraz trzeba ustalić co to może być.

Komp to:

asrock a620i lightning wifi

Ryzen 7500f 

Chłodzenie CPU - Thermalright AXP90-X47 

GPU - Asus Dual RTX4070s 

Dysk - Lexar 790 2TB

Ramy - 32GB Kingston Fury Beast 6000 (chcą działać tylko na EXPO 5600)

Całość w obudowie ITX - Fractal Terra

Zasilacz - Corsair SF750

Komputer w miare świeży, wszystko nadal na gwarancji.

Temperatury chyba są ok, jak teraz sprawdzam to procesor w idle czy w trakcie lekkiej pracy oscyluje w okolicach 52-58 stopni. Przy obciążeniu nie przekracza 75. Grafika w idle pasywnie 42, obciążenie 62.

Myślałem że to RAMy, ale sprawdzam od rana i tutaj jest dziwnie. Przejechałem obie kostki memtestem i przeszły pozytywnie. Jak wsadzam jedną w obojętnie który slot, to komputer  zdaje się pracować normalnie. Jak siedzą obie to zaczyna się wyłączać. Czy to by wskazywało na płytę główną? Czy zasilacz nadal jest w gronie podejrzanych? Może coś innego? Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Dobra, chyba mam. Poszperałem na forach i wpadłem na post z takim samym problemem. Wygląda na to że za mocno dokręciłem śrubki od chłodzenia procka. Podobno powoduje to naprężenia ścieżek na płycie. Rozebrałem kompa poluzowałem śrubki i na razie działa. 

W życiu bym nie zgadł!