Skocz do zawartości

Rozmowy o moddingu, LC itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam,szczególnie jak kto dużo cięć ma do zrobienia

zapomniałem o ręcznym cięciu rurek akrylowych 

bo to nigdy nie jest precyzyjne nie ważne jak się do tego przyłożyć to kąt cięcia nie jest idealny.

Rozważałem pomarańczowego chińczyka ale mam na to alergię 

plus info z niemieckich stron o moddingo PC że to zdycha szybko bo gruz w środku nie silnik i luzów dostaje

więc wpadło to:

20240408_175903.thumb.jpg.9c226a50504afc6ac44a93c07120dde3.jpg

20240408_175858.thumb.jpg.c24dd6482e7ae4dba7cbaf788caf3b54.jpg

Co do noża rolkowego do rurek mosiężnych niklowanych po użeraniu się z badziewiem niby pod to dedykowanym

dostępnym w sklepach z gratami CLC

które rysy od rolek zostawiało na niklu (precyzja wykonania rolek jest krytyczna) 

skończyło się tak i jest luzik.

20250426_125717.thumb.jpg.1b219aa55063523efdce10b9a8f24ae3.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Proxxon Pilarka tarczowa KGS 80

Jest i mniejszy model tańszy KG50 ale umiejscowienie piły i wygoda użytkowania mi nie pasowała.

Wcześniej piłką ręczną w prowadnicy przecinałem rurki akrylowe

lecz babranie się później na szlifierce kołowej aby to wyprowadzić na idealny kąt 90 stopni doprowadzało mnie do piany na pysku.

Tak samo jak wpadające w zakamarki kompa śrubki co mi zwiały z końcówki wkrętaka

ale ten temat magnetyzer do wkrętaków załatwił raz na zawsze.

20210603_160444.thumb.jpg.d7a47d228b3ed2ca6f628a11ae845ce7.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 26.04.2025 o 19:10, Elder napisał(a):

Proxxon Pilarka tarczowa KGS 80

Jest i mniejszy model tańszy KG50 ale umiejscowienie piły i wygoda użytkowania mi nie pasowała.

Wcześniej piłką ręczną w prowadnicy przecinałem rurki akrylowe

lecz babranie się później na szlifierce kołowej aby to wyprowadzić na idealny kąt 90 stopni doprowadzało mnie do piany na pysku.

https://www.angela.pl/m291,primochill.html

uzywales kiedys tego?

Opublikowano

Używam RFB od 2019 roku.

W Black Friday w USA było 25% off to nabrałem tego trochę :)

20190604_181626.thumb.jpg.4ea892393dba33349ccd085f2f217320.jpg

OFC pewne udoskonalenie tego co producent proponuje od razu wjechało 

aby spasowanie poprawić z wnętrzem rurek akrylowych.

Prosty mod filcowa tarczka od Dremela bo na łożysku jest za duży luz względem rurki akrylowej.

20190803_140451.thumb.jpg.d850f6a6bb7a9890349777fbeff90906.jpg

20190828_124411.thumb.jpg.76dccc2bc5e6f828a57ebe0b6696e477.jpg

Efekty pracy RFB są zdecydowanie lepsze jak rymera/papieru ściernego i paprania się w ręczną obróbkę rurek po ich docięciu na wymiar.

20190803_140346.thumb.jpg.fa778b499b2638744fc136e7cb5f8638.jpg

Zapomniałem o szlifierce kołowej ... bo RFB ją kasuje,

maksymalnie skraca czas pracy przy rurkach.

20190828_124326.thumb.jpg.d2e7df427fef20b695bf079863a427b9.jpg

To nie jedyna zmiana 

bo klasycznej deski z krążkami do gięcia też nie używam od dawna i zbiera kurz...

była dobra do prostych projektów CLC

20190828_124353.thumb.jpg.71024110fba9c1458ac70f9da4dd8175.jpg

Custom deska z przekładanymi kostkami jesionowymi pozwala na bardziej zaawansowane projekty.

Nawet drugą sztukę robiłem dla kogoś z forum dłuższy czas temu.

20190828_124027.thumb.jpg.51da783ca70a3b659abd7c6232f180d2.jpg

20190828_123704.thumb.jpg.ad16130dc62446805a31701de70dddcb.jpg

Cóż...potrzeba matką wynalazku.

• Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano

W czerwonej wersji pokrętła audio ryflowane to jeszcze dostaniesz

ale to nie jest to dokładnie co do budek LL stosowano,nie ta średnica zewnętrzna

https://yubiao2018.en.made-in-china.com/product/TJIRnBLxTVWH/China-Customized-Knurled-Knob-Cover-CNC-Turning-Parts-Red-Anodized-Switch-Control-Knob-CNC-Machining-Aluminum-End-Cap.html

https://pl.aliexpress.com/item/1005001783076790.html?gatewayAdapt=glo2pol

Czy tam stopki do mechaników ale też mniejsza średnica

https://pl.aliexpress.com/item/32871915375.html?gatewayAdapt=glo2pol

517yZuzBgiL.thumb.jpg.69b0df9eacf8f81d3f4756bc64e774cf.jpg

W sprzęcie audio typowo są srebrne czarne złote czasami i koniec

https://www.audiophonics.fr/en/aluminium-feet-c-6395.html

Lian Li PC-P80 miała czarne i takie mam dwa kpl ori LL

ale nie oddam bo nigdzie w PL ich teraz nie można nowych dorwać :)

Z USA lipa z kosztami shippingu i cła

https://www.ebay.com/itm/184719670404

https://www.techpowerup.com/review/lian-li-armorsuit-pc-p80r-spider-edition/4.html

pc-p80r_23.jpg.416bb8b49e37b85d17d6b331c12a844d.jpg

Nie polecam wykonania anody czerwonej na custom stopkach alu 

to droga przez mękę czy to w Anodalu czy innych firmach

jak powiesz że cztery pierdółki na czerwono chcesz anodować to Ciebie wygnają z takim "zleceniem" :)

No 40 kg takich stopek jak dasz to owszem...zrobią zlecenie.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

https://shop.alphacool.com/en/shop/gpu-water-cooling/nvidia/10248-alphacool-core-geforce-rtx-5080-reference-with-backplate

Takie coś da radę normalnie na biało pomalować z puszki?
Jedyne moje doświadczenie z farbami to malowanie wałkiem pokoju :D

Widziałem też, że niektórzy nawet robią coś takiego:

@Elder Masz pewnie jakieś doświadczenie z tym?

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Bez problemu.

Odtłuścić powierzchnię benzyną ekstrakcyjną (IPA nie stosuje się na akryl wylewany stosowany do produkcji topów bloków wodnych bo degraduje go)

bardzo cienkie warstwy lakierowania aby zacieków nie zrobić i po sprawie.

Bloki wodne CPU/GPU czy backplate GPU lakierowałem zwykle w czarnej satynie

lakier z puchy wersja do lakierowania felg samochodowych (Motip Broll i inne firmy)

Prosty tani mod nie usuwalny...niestety.

Plastidip czarny do odwracalnych modów gdzie była potrzeba zerwania lakierowania z bloku GPU do wysyłki na RMA.

Plastidip co byś nie kombinował nie daje tak precyzyjnego lakierowania o cienkiej warstwie

i trzeba na to brać poprawkę.

Tyle że zdejmiesz go z bloku GPU jak rękawiczkę  z dłoni.

Można okleić akryl bloku folią 3M i można wyjąć wkładkę z napisem CORE jak komu ten detal nie pasuje (na Reddit jest o tym info)

można wydrukować z PLA custom nakładkę na top bloku/kasetę białą itd.

Polerowane na wysoki połysk czy lakierowane na biało aluminium jako zdejmowana nakładka na blok to nie wspomnę 

ale to kosztowne mody wymagające frezarki CNC.

Opublikowano

plastidipem (gumą w sprayu) sam malowałem. ciekawa faktura,  ale technika dla cierpliwych - ciepły  dobrze  wymieszany  spray  małymi  warstwami.

z nietrwałych jeszcze akryl wodny aerografem też testowałem, tu piękne, cienkie warstwy  wchodzą,  ale bez polakierowania to trzeba bardzo  uważać na powłokę

ew. jak na stałe to tak jak @Elder pisze

Opublikowano (edytowane)

@Elder

w nowym PC który  kończę,  będę miał AC OCTO i  FLOW next

one się komunikują poprzez USB  i płyte główną (btw mam sterownik do lian li tl więc mam zamiar wpiąć w jedno  gniazdo)

opcje dodatkowe jakie mogę sobie zafundować to tylko signal  do wyłączenia, czy  może są jeszcze jekieś inne features?

ten aquabus bezpośrednio  coś wnosi?

edit już doczytałem, że aquabus to  do  Aquaero  i aquabus master

Edytowane przez bofff
Opublikowano

OCTO z przepływomierzem NEXT i kabelkiem od relay switch to jest max co w większości CLC spotykamy

i co zapewnia pełną kontrolę i wgląd w parametry pracy loop...

jak kto potrzebuje więcej parametrów do analizy

to czujniki temp cieczy i temp powietrza idą dodatkowo (jak w Deuterium)

Jestem zdania że proste czyste układy bez nadmiernej komplikacji i nadmiaru gadżetów są mniej problematyczne w serwisie i utrzymaniu.

Wszelkie kaprysy związane z stadem Farbwerk i wentylatorami RGB w projektach jakie przerabiałem

pompowały masakrycznie koszty i komplikowały ponad miarę układ kabli...tego nie polecam.

Opublikowano (edytowane)

Ja odkąd przeszedłem na Lian Li z połączeniem szeregowym to nawet OCTO się pozbyłem.

Wcześniej miałem wpięte do niego huby od wentylatorów.

Przy dwóch pompach to i tak nie potrzebuję zbyt dużego sterowania nimi, więc ustawiłem jakiś prosty curve od CPU. Są bardzo ciche i na 30-40% już mam flow 120-140L/h.

Wszystko mam wpięte bezpośrednio w płytę główną: 2x D5, FLOW next i hub od Lian Li.

Przewodów zdecydowanie mniej niż przedtem i wszystko prostsze.

Edytowane przez sovas
Opublikowano

ok, ja mam krzywą na temp płynu na 3 scenariusze kształtu w zależności  od temp GPU

bo  czy  to granie czy  AI czy  kiedyś kopanie to GPU decydowało  temp  układu

ale w sumie jak można z FLOW next  wyeksportować (za pomocą aquasuite)  do  HWinfo, to Quadro wydaje się nie potrzebne, a OCTO to  chyba  jeszcze switch OFF się broni  (chociaż i  tu HW info może przejąć)

Opublikowano

Ta w hwinfo możesz odpalić po prostu shutdown.exe w razie osiągnięcia pkt temperatury.
Nie wiem jak w praktyce, może ten switch OFF bardziej niezawodny. Ja olałem, bo jakby mi pompa padła to jest druga jeszcze xD

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam chłodnicę airplex 420 i czy chłodnicę ogólnie powinno się mocować na płask? aby przepływ był równomierny? Czy niekoniecznie. Aktualnie mam ją zamontowaną pod kątem 45 stopni i mam wrażenie, że słabo odbiera ciepło, mimo, że jest odpowietrzona.

Opublikowano (edytowane)

Jak spojrzysz na testy to ten model chłodnicy jest specyficzny jeśli chodzi o skalowanie wydajności

krótko mówiąc im wyższe rpm wentylatorów tym gorzej ...a nie lepiej.

Dostaje baty i ląduje na samym dole stawki w większości testów ale to wiemy od dawna i większość userów omija te chłodnice szerokim łukiem

https://www.xtremerigs.net/2015/05/18/aqua-computer-airplex-radical-2-copper-radiator-review/5/

Wątpię że montaż pod kątem 45 stopni tu zawala temat.

Wykonanie,materiały i wygląd (jak dla mnie) jest OK

ale od lat nie widziałem innej chłodnicy co by taki srogi wpierdziel dostała w testach.

Radical-2-APF-P-b.png.f2e526e916761a3d0b44d5dd3c256d78.png

Edytowane przez Elder
Opublikowano
W dniu 6.04.2025 o 21:22, Elder napisał(a):

Przy takiej aplikacji pompy nr2 możesz zmniejszyć rpm obydwu pomp utrzymując ten sam flow w loop = ciszej pracujące pompy.

@Elder Z całym szacunkiem do Ciebie i twojej wiedzy, ale przy połączeniu SZEREGOWYM, o którym mówił @Voodoo2, absolutnie to tak nie działa. Przepływ się nie sumuje. Rośnie za to wysokość podnoszenia (head pressure) i można utrzymać wydajność pomp pomimo dużych oporów przepływu w rozbudowanym układzie, gdzie jest dużo restrykcyjnych elementów. Dopiero przy RÓWNOLEGŁYM połączeniu przepływy z obu pomp się sumują, ale za to maksymalne ciśnienie jest takie jak dla jednej pompy.

W prostych CLC można tak robić bo jeszcze jeden plus,

awaria jednej z pomp nie jest równoznaczna z ustaniem flow w loop więc nie ugotujesz kompa pozostawionego bez kontroli

Ogólna zasada jest taka, że w połączeniu SZEREGOWYM kolejny raz NIE. Choć tutaj nie mogę wykluczyć, że jakiś przepływ wystąpi, ponieważ są to pompy wirowe, które ogólnie mają niską szczelność wewnętrzną. Jeśli przepływ wystąpi to będzie znacznie mniejszy bo sprawna pompa będzie tłoczyć lub zasysać (w zależności, która padnie) przez drugą pompę. Niesprawna pompa będzie stanowić opór przepływu.

workstation zawsze mają OCTO plus przepływomierz z tym kablem

https://www.angela.pl/p15300,aquacomputer-connection-cable-alarm-header-of-vision-octo-to-motherboard-power-switch-header.html

plus automatyczne wyłączanie w razie awarii pomp 

czy przekroczenia temp krytycznych dla płynu w loop...nie da się tego ugotować.

Czy to działa od razu kiedy naciskam włącznik PC, czy może najpierw musi wstać system i aplikacja od tego kontrolera ?

Opublikowano
8 minut temu, Rafik7 napisał(a):

@Elder Z całym szacunkiem do Ciebie i twojej wiedzy, ale przy połączeniu SZEREGOWYM, o którym mówił @Voodoo2, absolutnie to tak nie działa. Przepływ się nie sumuje. Rośnie za to wysokość podnoszenia (head pressure) i można utrzymać wydajność pomp pomimo dużych oporów przepływu w rozbudowanym układzie, gdzie jest dużo restrykcyjnych elementów. Dopiero przy RÓWNOLEGŁYM połączeniu przepływy z obu pomp się sumują, ale za to maksymalne ciśnienie jest takie jak dla jednej pompy.

Ogólna zasada jest taka, że w połączeniu SZEREGOWYM kolejny raz NIE. Choć tutaj nie mogę wykluczyć, że jakiś przepływ wystąpi, ponieważ są to pompy wirowe, które ogólnie mają niską szczelność wewnętrzną. Jeśli przepływ wystąpi to będzie znacznie mniejszy bo sprawna pompa będzie tłoczyć lub zasysać (w zależności, która padnie) przez drugą pompę. Niesprawna pompa będzie stanowić opór przepływu.

@Elder nic nie pisal o sumowaniu przeplywu, tylko ze przy dwoch pompach na mniejszym rpm i ciszy mozesz miec ten sam flow co z jedna pompa na wysokich obrotach. Nie ma tu jednoznacznego dzielnika 2 pompy = 2x mniejszy rpm = ten sam flow.

Czy przy dwoch pompach i jednym zgodnie jest jakis przeplyw i mozna kompa spokojnie odpalic i sprawdzic co sie dzieje, czy masz uziemionego kompa jak w przypadku 1 pompy ktora zdechnie?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ryba napisał(a):

tylko ze przy dwoch pompach na mniejszym rpm i ciszy mozesz miec ten sam flow co z jedna pompa

Dobra, może i wam to wyjdzie, ale nie rozumiem tego argumentu z hałasem. U mnie pompa idzie na maksa, a i tak zagłuszają ją wentylatory.

predkosci-obrotowe.jpg

Edytowane przez Rafik7
Opublikowano
Godzinę temu, Rafik7 napisał(a):

Dobra, może i wam to wyjdzie, ale nie rozumiem tego argumentu z hałasem. U mnie pompa idzie na maksa, a i tak zagłuszają ją wentylatory.

Rafik, co wy cpiecie w tym Zbaszyniu :E

Opublikowano

hmm, na połączeniu  szeregowym (nie wiem czy  ma to  znaczenie - druga pompa gdzieś w połowie obiegu)

Aquacomputer flow:

obie pompy  na 20% - ca 100l/h

jedna na 20%, druga max - ca 145l/h

obie max - ca 300l/h

więc coś jednak szeregowe  daje ;),  chociaż widać, że lepiej się skalują kiedy  działają z podobną mocą