Skocz do zawartości

Zmiana platformy z 5800X3D na 9800X3D?

green1985

Rekomendowane odpowiedzi

Premiera 7800X3D mnie nie ruszyła, ale wczorajsza już owszem i choć obiecałem sobie siedzieć na AM4 aż do AM6, to kusi mnie złamać obietnicę ;) Wstępnie nowa platforma wychodzi mi ok. 8.000 zł, pytanie ile mogę z grubsza dostać za budę i zawartość ze stopki (tak jak jest, zabieram tylko stare HDD i GPU), licencja na W11 Home taka normalna za pincet złotych, nie z portalu - nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie i wartość przy odsprzedaży. Łącznie 2.500-3.000zł?

Jeśli ktoś ma czas i chęci, to ew. proszę o poprawki w zestawie poniżej. Komp tylko do gier i Internetu, świecidełka zbędne, bo komp stoi we wnęce. Nie planuję żadnego OC, co najwyżej UV CPU i GPU. No i najlepiej Proline, bo to jedyny sklep, który mam swojej mieścinie, a chcę złożonego gotowca odebrać, sam składałem kompy w czasach, kiedy w środku był jeden wielki makaron :D

9800 X3D – 2.700 zł (tak strzelam z ceną, zdaję sobie też sprawę jak może być z dostępnością)

be quiet! Pure Loop 2 240mm – 438 zł

Gigabyte X670 AORUS ELITE AX AM5 – 934 zł - tu w ciemno wybierałem, ze wzgl. na niskie temperatury chciałbym którąś wersję Aorus, ale która dokładnie będzie optymalna dla zwykłego gracza, to nie wiem, tak jak pisałem, bez OC

Pamięć Kingston FURY Beast Black 64GB (2x32GB) DDR5 6000 CL30 XMP KF560C30BBK2-64 – 924 zł

Samsung SSD 990 PRO Heatsink MZ-V9P2T0CW 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4 – 866 zł 

Seagate IronWolf Pro 4TB (ST4000NE001) – 556 zł

Seasonic PRIME GX-1000 1000W 80Plus Gold – 795 zł

be quiet! Pure Base 600 czarna (BG021) - 428 zł

Microsoft Windows 11 Home USB 32-bit/64-bit PL – 540 zł

Razem: 8.181 zł

+ montaż i dodatkowe wiatraki w obudowie w/g potrzeby.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki :)

Zamiast 990 Pro blisko 300 zł taniej Kingston KC3000 2TB.

W cenie Prime GX masz Vertexa GX 1000W już z natywnym złączem 12VHWPR.

Pure Base 600 to piekarnik, nie wiem jakie GPU chcesz tu wsadzić.

Shadow Base 800 / Fractal Meshify 2, czy nawet Silent Base 802.

AIO wziąłbym Arctica 360 za 320 i też będzie cichy jak sobie go ustawisz.

Płyta to chyba już przy takim budżecie X670E lub X870, na tym drugim mniej złącz M.2.

Miałem założyć praktycznie identyczny temat :D ale z racji tego, że dużo z mojej specyfikacji się powtarza to nie będę powtarzał podobnego wątku :) Planuje bardzo podobną konfigurację.

Co do dysku to myślę nad "Lexar Professional NM800 Pro 2TB" z heatsinkiem.

Obudowa to może lepiej np "be quiet! Shadow Base 800 FX" lub też  "be quiet! Silent Base 802 Window"

Dziękuję bardzo kolejny raz za pomoc :) Kolejny, bo to już będzie chyba 3 zestaw złożony dzięki pomocy dobrych ludzi z PCL czy też teraz ITH ;)

@Dikson właśnie z obecnego pure base 600 nie do końca jestem zadowolony, ale mnie ogranicza wnęka na kompa - 48cm wysokości i 25cm szerokości. Na szczęście podany przez Ciebie Fractal Meshify 2 jeszcze wejdzie na styk i 4090 (moja wersja ma 332mm) powinna wejść bez problemu. Z porad odnośnie PSU i AiO też skorzystam :)

@wrobel_krk też mi się wydawało, że ten heatsink do gier to przerost formy nad treścią, zapomniałem o to dopytać, ale już mi potwierdziłeś :) RAM chciałem od razu więcej na przyszłość, ale z racji dopłat w innych miejscach faktycznie obetnę to do 32GB. A jeden HDD chcę, bo tam trzymam tylko foty i muzykę, a nie ufam SSD w takich kwestiach (potencjalny insta-death, a HDD z reguły jednak daje wcześniej przedśmiertne oznaki ;)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie MOBO - potrzebuję tylko 1x PCIe 16x, 1x M.2 i 4x SATA, a to chyba małe wymagania. Ale jednak przydałoby się faktycznie też PCIe 5.0 pod kątem przyszłościowym. Widziałem parę tańszych płyt np. AsRock, które to oferują, chociażby ASRock X670E PG LIGHTNING. Dobry wybór czy ma jakieś zasadnicze wady? Ewentualnie możecie polecić jakąś inną w zbliżonej cenie? 

Obecnie po korektach:

9800 X3D – 2.700 zł (??)

Arctic Liquid Freezer III 360 Black– 336 zł

Gigabyte X670E AORUS MASTER AM5 – 1740 zł  - tu chętnie coś tańszego :D 

GoodRam IRDM DDR5 2x16GB 6000 MHz CL30 – 428 zł

Kingston KC3000 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4 - 611 zł 

Seagate IronWolf Pro 4TB (ST4000NE001) – 556 zł

Seasonic VERTEX GX-1000 80Plus Gold – 815 zł

Fractal Design Meshify 2 Black Solid - 775 zł

Microsoft Windows 11 Home USB 32-bit/64-bit PL – 540 zł

Razem: 8.501 zł

18 minut temu, green1985 napisał(a):

heatsink

Nie ma sensu bo płyty mają radiatory do SSD. No i sam w sobie 990 za drogi.

@Dirian Autor chce z jednego sklepu najlepiej proline tam jest x670e tomahawk nie ma tego tufa niestety

Jets tuf sorry an ceneo nie było proline: https://proline.pl/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-x670e-plus-wifi-am5-p8115660

Edytowane przez wrobel_krk

10 minut temu, green1985 napisał(a):

Gigabyte X670E AORUS MASTER AM5 – 1740 zł  - tu chętnie coś tańszego

w tej cenie to jest absolutny killer asrock X870E nova

a taniej , na amzonie bardzo dobry MSI X670E Gaming plus, 980zł

https://www.pepper.pl/promocje/msi-x670e-gaming-plus-wifi-am5-d-914710

trochę drożej świetny X870 tomahawk 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-msi-mag-x870-tomahawk-wifi

trzeba brać, bo znikają

na msi jest jeszcze cashback