RemiKo 143 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego @stachu1000 Hmm, w sumie prosta sprawa Wejdź na stronę: https://www.seagate.com/pl/pl/support/warranty-and-replacements/ i podaj swój numer seryjny: Jak widać, mój OS 22TB ze zdjęć (QV1ZWNKK) jest normalnie widoczny u nich jako Exos X22 22TB ST22000NM001E, czyli jest to dysk produkcji Seagate'a Nie mam podstaw aby nie ufać sprzedawcom takich dysków skoro rozumiem skąd się one biorą na rynku, a sam Seagate przyznaje się do ich faktycznego istnienia (posiadając owe numery seryjne w swojej bazie danych). Uważam również, że wszystko co jest wyszczególnione w opisach aukcji jest prawdą, czyli właśnie jest wyraźnie zaprzeczony proceder zerowania tablicy SMART jako jedynej formy odświeżenia dysku. 1
TXP 3 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Ja tam mam dwa dyski spięte w raid 1 i sie nie przejmuje, jak padnie to reklamacja, chyba że padnie za 2 lata to wymiana i spokój. Sprzedawco jasno zaznaczył, że są regenerowane, więc nie mam z tym problemu. 1 1
indexinfio 180 Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego (edytowane) U mnie inaczej to wygląda. Nie jest podana pojemność dysku, ale sprzedawca informował, że jest to wersja OS. Edytowane 15 Lutego przez indexinfio
stachu1000 0 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) W dniu 15.02.2025 o 11:04, RemiKo napisał(a): Nie mam podstaw aby nie ufać sprzedawcom takich dysków skoro rozumiem skąd się one biorą na rynku, a sam Seagate przyznaje się do ich faktycznego istnienia (posiadając owe numery seryjne w swojej bazie danych). Pewniejsze by było jakby nr seryjny był w SMART. Dążę do tego że sprzedawca zaznacza że są regenerowane przez producenta i dostawa prosto z fabryki a moim zdaniem są regenerowane przez firmy zewnętrzne i pewnie Seagate nie chce mieć z nimi nic wspólnego dlatego są "no name". Parę postów wyżej wysłałem jak wygląda dysk odnowiony przez Seagate. Nawet na stronie Seagate są wzmianki o recertyfikowanych dyskach i kto to robi: https://investors.seagate.com/news/news-details/2024/Seagate-Teams-Up-with-eBay-to-Expand-Hard-Drive-Circularity-Program/default.aspx https://www.tomshardware.com/pc-components/hdds/seagate-opens-an-ebay-store-to-sell-refurbished-hard-drives https://www.ebay.com/sch/i.html?_ssn=seagate_store&store_name=stxrecerthdd&_oac=1&_trksid=p4429486.m3561.l49496 Edytowane 16 Lutego przez stachu1000
indexinfio 180 Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Potrzebna jest informacja bezpośrednio do Seagate. Dyski są w ich bazie tylko jak widać w dwóch wariantach, czyli z podaną pojemnością i bez. Jak na razie nie mam zastrzeżeń do mojego dysku.
blabla123 837 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego @RemiKo Jak się sprawuje przy zapisie/odczycie. Zarzuć jakiś test.
RemiKo 143 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego @blabla123 Nie mam obecnie nic nowszego niż jego pierwsze testy w tym temacie: Skomentowałbym, że kopiując coś ręcznie "leci maxem" i faktycznie prędkość zapisu jest zgodna z tym co deklaruje producent
blabla123 837 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Spoko. Jak zapełnisz to wrzuć dla porównania jeśli ci się będzie chciało.
maxmaster027 882 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca W dniu 28.02.2025 o 09:08, blabla123 napisał(a): @RemiKo Jak się sprawuje przy zapisie/odczycie. Zarzuć jakiś test. 1
maxmaster027 882 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca @blabla123 Wklej tu jak możesz wyniki z benchmarków twojej tosi
blabla123 837 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Jak będę używał i nie zapomnę to spoko. Teraz nie chce mi się przerzucać twardzielami by ją znaleźć.
Stjepan 2 376 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Ciąg dalszy afery z dyskami Seagate. Oszuści modyfikują wartości FARM
Camis 5 886 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia https://wykop.pl/wpis/80949155/allegro-kryje-oszustow-czolem-mireczki-i-mirabelki
zakk87 83 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) jest wykop https://wykop.pl/link/7688189/allegro-kryje-oszustow-sprzedaz-podrabianych-dyskow-bez-konsekwencji-trwa a wpis już zniknął ale z Internetu nic nie ginie https://wykopx.pl/wpis/80949155/allegro-kryje-oszustow-czolem-mireczki-i-mirabelki Edytowane 14 Kwietnia przez zakk87
zakk87 83 Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia jest wszystko w treści wpisu: GLOBUSE (GlobTronics Grzegorz Pawlik) oraz grzesiup255 (Kintech)
blabla123 837 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) Składam kumplowi PC i wziął refurba 16TB. Jakiś Exos. W kieszeni USB takie wyniki. Pod SATA pewnie podobne, bo nie zauważyłem różnicy jak swoje testowałem kiedyś na niej. Edytowane 5 Sierpnia przez blabla123
Kaleron 4 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia W dniu 9.11.2024 o 03:50, poszukiwaczGPU napisał(a): Niekoniecznie po usterkach. Część z nich bierze się z zakończonych leasingów, gdzie firmy masowo je zwracają. Sądzę, że dysk odnowiony przez producenta wcale nie musi być takim fatalnym rozwiązaniem. Innym oczywiście tematem jest pochodzenie dysków sprzedawanych na Allegro. Producent nie odnawia dysków. Allegrowe określenie "odnowiony przez producenta", znaczy tyle, co "poserwisowy/naprawiany w autoryzowanym serwisie producenta". Tylko jest tak sformułowane, żeby nie straszyć klientów. Podobnie "odnowiony przez sprzedawcę" oznacza używany dysk o losowym stopniu wyeksploatowania, wytarty z kurzu i często z wykasowanym SMARTem. Przy czym w przypadku wykasowania SMARTu taki dysk często jest sprzedawany jako nowy. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia (edytowane) Dokładnie, to działa na zasadzie umytego silnika z cofniętym licznikiem przed sprzedażą to by było na tyle Edytowane 19 Sierpnia przez Send1N
blabla123 837 Opublikowano 18 Sierpnia Opublikowano 18 Sierpnia Dlatego trzeba sprawdzać czy masz napis "Factory Recertified", że jest od producenta, a nie jakiś szrot z wykasowanym smartem. 1
Wraith 1 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) I ja się skusiłem. Zamówiłem Exosa 26 TB ST26000NM000C z BitArena. Już jestem po testach i ciekaw jestem co powiecie. Tu smart zaraz po wsadzeniu do kompa - spora liczba błędów odczytu i pozycjonowania, innych chyba nie ma. Zauważyłem, że liczba błędów rośnie. Zrobiłem też testy w Victorii 5.37. Smart zaraz po zamontowaniu: Smart już po testach: Zrobiłem, podobnie jak Remiko, szybki test: Ale, że jakoś niespecjalnie szybkim dowierzam, zrobiłem też Full Test. Leciał prawie 36 godzin, więc trochę wymęczył napęd: Nie ma błędów, jak widać. Teraz pytanie do mądrzejszych ode mnie i bardziej znających się na rzeczy. Chyba nie ma co się czepiać i wszystko jest akceptowalnie dobrze? Raczej zostaje. Czy ktoś mógłby zerknąć i się wypowiedzieć na temat tych wyników? Z góry dzięki. Przy okazji, sprawdziłem smartmontools i FARM u mnie działa. Liczba Power On Hours taka sama jak w SMART w tym programie - 57. Dysk złożony do kupy (assembly date) w tym roku w pierwszym tygodniu 2501 (y/w). Zastanawia mnie taka informacja: Max Number of Available Sectors for Reassignment: 18204. Ktoś wie o co chodzi? Edytowane 26 Sierpnia przez Wraith
Johnny Tomala 80 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Od wczoraj coś zaczęło mi terkotać. Nie jestem pewny, czy to ten dysk, czy jakiś kabel, może od GPU. Jak sądzicie? __MAeMyG.mp4
zakk87 83 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) to brzmi jak wentylator w gpu. Edytowane 27 Sierpnia przez zakk87 1 1
Rekomendowane odpowiedzi