Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi @wrobel_krk No tak, na AMD może być to zdecydowanie mniejsza różnica. Wszystkie testy co znalazłem są robione na Intelu :/ 

AIO zbiera bardzo dobre opinie, ale jak będzie to 1-2 stopnie różnicy względem ALFIII 360 na AM5 to chyba nie ma sensu dopłacać.

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś celuje w dobre aio z jak najcichszą pompką to polecam pure loop 2 z pure wingsami 3 https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/chlodzenia-procesorow/chlodzenie-wodne-be-quiet-pure-loop-2-360-mm?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=617872&utm_campaign=2024-11&utm_term=Chlodzenia-procesorow&ceneo_spo=false&ceneo_cid=27d62fb5-7d4a-d9a5-3bad-9724b8165f95 obecnie w znośnej cenie, wersje 280 można kupić za 430, pompa na wężach robi robotę i ma dobre fabryczne wentylatory.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Po tym tescie mam watpliwosci co do tego Korsarza H115i. Jedna jaskolka wiosny nie czyni, ale..

https://hardwareand.co/dossiers/refroidissement/test-corsair-icue-link-h115i-rgb?start=3

Generalnie nie ma testow w sieci nowej wersji H115i icue link, ale sa starszej wersji elite i wypada w sumie bardzo dobrze. W nowej wersji raczej nic nie popsuli. Podoba mi sie wyglad pompy i calkowita kontrola za pomoca aplikacji, a do 70% rpm dziala ponoc przyjemnie, cicho i wydajnie. Na domyslnych ustawieniach troche gorzej niz ALF3, ale po dobrym i latwym dostrojeniu moze byc rownie dobrze, a moze nawet ciut lepiej w pewnych scenariuszach.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak ktoś celuje w dobre aio z jak najcichszą pompką to polecam pure loop 2 z pure wingsami 3

Serio ta pompka będzie cicha? W specu widzę minimum rpm 4000. Czy da się zejść niżej?

Do tego w mojej budzie przy montażu na topie pompka na rurkach będzie przy samym froncie najmniej izolowanym od dźwięku i najbliżej ucha. Chyba się to nie sprawdzi.

ALF 3 z tego co czytałem głośnawa pompka na wyższych RPM, ale z tego co czytałem da się bardzo mocno zejść z RPM i powinna być niesłyszalna w idle czy pod średnio-wyższym obciążeniem.

Opublikowano

Pompa pompie nie równa i nie skupiałbym się głównie na rpm, bo to zależy od modelu, 4000rpm na papierze może wydawać się dużo a okazuje się że to jest ta sama głośność co w innym aio na 2000 to tak jak z wentylatorami masz 40x40 i na 2k rpm jest ciche a masz 60x60 i 2k rpm już jest wyraźnie słyszalne, u mnie stockowe 2300 jest już wyraźnie słyszalne i jadę na co dzień na stałych 1900 ;) pompa na wężach eliminuje też częsty efekt wpadania bloku w wibracje.

Opublikowano

Ale podpięcie jednym przewodem = regulacja rpm pompy i wentylatorów równocześnie więc jak będziesz chciał dać wyższe obroty na wentylatorach to wzrośnie też hałas pompy, śmigła na chłodnicy robią też za wyciąg powietrza nie dla każdego 40% (zależy od wentyla) będzie wystarczająco wydajne jeżeli chodzi o wywalenie powietrza z budy, myślę że warto na to spojrzeć też pod tym kontem ;) osobiście bym wolał to rozdzielić

Opublikowano
28 minut temu, Send1N napisał(a):

Pompa pompie nie równa i nie skupiałbym się głównie na rpm, bo to zależy od modelu, 4000rpm na papierze może wydawać się dużo a okazuje się że to jest ta sama głośność co w innym aio na 2000 to tak jak z wentylatorami masz 40x40 i na 2k rpm jest ciche a masz 60x60 i 2k rpm już jest wyraźnie słyszalne, u mnie stockowe 2300 jest już wyraźnie słyszalne i jadę na co dzień na stałych 1900 ;) pompa na wężach eliminuje też częsty efekt wpadania bloku w wibracje.

Wiem, że pompa pompie nie równa, ale i tak mam obawy, dodatkowo jak pisałem gdy mam pompkę bezpośrednio na cpu to jednak jest dalej od ucha i gruba szyba w budzie dodatkowo ten dźwięk tłumi, a mając na wężach to ona będzie centralnie przy froncie, dźwiękowi pompki będzie łatwiej wychodzić na zewnątrz.

Szkoda, że niżej nie schodzi na RPM.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Send1N napisał(a):

osobiście bym wolał to rozdzielić

przy rozdzieleniu to z tego co wiem żeby było cicho  trzeba zjechać z 2800 do 1800 rpm pompy. Ja mam ryzena i wiadomo jak to z nim jest i roznica w takim r23 to było 1-2 stopnie. Aktualnie ogrywam god of war ragnarook to mam z reguły 60-63 stopnie, na ryzenkach nie ma co swirowac z chłodzeniami za bardzo. Wole wzgleda cisze niż np. 2 stopnie mniej

20241130_200329.jpg

Edytowane przez DarkeVo
Opublikowano (edytowane)

Mi nie chodziło o wydajność samego aio co do schłodzenia ryzena bo wiadomo jak to jest (tak jak mówisz) a o wyciąg powietrza z obudowy za który odpowiadają też wentylatory na chłodnicy jeżeli jest zamontowana na topie ;) to samo na froncie, temperatury na ryzenie nie ucierpią ale przy niskich rpm do budy dostanie się mniej powietrza i ucierpią przykładowo tempy na grafice.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Nie wiem jak u Was to wygląda, ale u mnie po kilku godzinach grania ostatnio horizon 2 część i teraz God of War temperatury:

Procka 60-63 w piku parę stopni więcej

Karta zamontowana wertykalnie po uv to 60-62 a hot spot i vram 70

Ramy ok 45 stopni i dyski tak samo i to przy 10 wentylach d30 ustawionymi na 850 rpm to myślę że nie jest źle. W takim cyberpunk by było pewnie troszkę cieplej ale bez tragedii. Wszystko zależy kto ma jaka budę i resztę gratów. Rozważałem też inne aio ale w większości były głoście pompki i bez możliwości regulacji także lipa totalna zwłaszcza że mam pc na biurku a szybę tego nie wygłuszy. Jedynie co słyszę to jak wentyle się odpala na karcie i wtedy tak chodzą na 35 procent czyli 1340 rpm 

20241125_201817.jpg